Rok sedmý – 10.6.2023: Údržba záhonů

10.6.2023

Přes týden nám zapršelo, co je určitě pozitivní věc. Zahrada minulý týden vypadala tak, že to už hodně potřebuje. Já jsem měl taky radost, ale současně jsem se obával, co více vlhka udělá se slimáky. Ale oni nám dělají problémy i když je sucho, takže je to asi jedno. Pro tento týden jsme měli naplánovanou hlavně údržbu záhonů a taky jsme měli v plánu nahrazovat ztráty zapříčiněné slimáky. V pátek jsme s manželkou vyrazili na holešovickou tržnici a nakoupili sazenice dýní (hokkaido a muškátové), cuket, pár okurek a k tomu navíc jednu rostlinku křenu, protože se nám zalíbila.

Z Prahy jsme vyrazili hned na zahradu. Byl jsem v napětí, jak to bude na zahradě vypadat. Moje obavy se vyplnily. Minulý týden jsme udělali výsadbu tři záhonů (hlavně) brukvovité zeleniny. Z veškeré výsadby, kterou jsme udělali, nám tento týden zůstalo na jednom záhonu pár sazeniček zelí a zbylé dva záhony jsou prázdné. Prostě se dá říct, že jsme minulý týden pracovali zbytečně. Už ani nevím, jak se k tomu postavit. Tuto sezonu nám prostě slimáci dávají zabrat.

Náladu nám trochu spravilo ovoce, které nás tento týden potěšilo. Jahody se už hojně červenaly a při procházce po zahradě manželka objevila zralé třešně. Je to úplně poprvé, co jsme na nich viděli nějaké plody a hned jsme měli i sklizeň. Sice to bylo spíše jenom tak sníst hned na místě, ale tak to mám stejně nejraděj.




Když jsme už byli u třešní, tak jsme se podívali i na další stromky. Dobře co se týká úrody vypadají asijské hrušně. Obě jsou obsypané plody. Manželka dokonce udělala malou probírku, protože přílišné množství plodů je u asijských hrušní trochu problém.


U jabloní je to trochu slabší. Odrůda „Průsvitné letní“, která měla minulý rok bohatou úrodu, letos nebude mít nic. Aspoň na stromku nebyl ani jeden plod a nejsem si jistý, jestli vůbec kvetla. Ale v pohodě si může dát pauzu. Plody jsme objevili na dalších odrůdách. Bohatě obsypaná je odrůda „Panenské české“, stromek které není úplně v nejlepší kondici. Kromě poškozeného kmene byl strom s větší částí obsypaný mšicemi. Jako obvykle si toho ale moc nevšímáme a necháváme to tak. Ono si s tím příroda poradí. Jenom na tomto jednom stromě jsem za chvilku objevil 7 slunéček, které se už chystali na mšice. Spíše bych rád vylepšil trochu podmínky pro stromek, aby nebyl v takovém stresu. Pak by byl i menší problém se mšicemi.

Z Prahy jsme si dovezli náhradní sazenice dýní, cuket a okurek, ale rozhodli jsme se nejdřív pustit do čištění záhonů. Z minulých týdnů nám zůstali jako rest záhony s mrkví a v záhonu s petrželí a pastinákem to taky nevypadalo, že tam roste i něco kulturního. Do toho záhonu jsme se pustili nejdřív. Nejhůř dopadlo kopr, od kterého jsme na záhonu objevili jenom pár rostlin. U petržele to bylo o trochu lepší, ale rostlinky jsou pořád hodně malé, tak to byla celkem blbá práce to čistit. Nejlépe vypadá pastinák, který je dobře vidět a pomalu je zralý i na vyjednocení. Zatím ještě ne, necháme trochu povyrůst.

Dva záhony s mrkví vypadali na první pohled strašidelně, ale nebylo to zas tak hrozné. Plevel byl už větší a šel celkem rychle vytahat, tedy aspoň u prvního záhonu. V tom druhém byl menší ne jenom plevel, ale i mrkev. Když jsem se tam před časem koukal, tak jsem neviděl nic. Obával jsem se, že tam žádná není. Ona ale jenom později vyklíčila. Důvod nevím, protože jsem vyséval stejné odrůdy ve stejnou dobu. Možná je tam tak velký rozdíl ve kvalitě půdy.

Plevel jsme vytahali, něco nechali na záhonu a zbytek naházeli na vedlejší záhon se zeleným hnojením. Extra výživa se hodí. Co se týká mrkve, tak výsledek není vysloveně špatný, ale ani dobrý. Vysévali jsme vlastní semínka, tak jsem měl trochu pochyby ohledně klíčivosti. To ale myslím problém nebyl, spíše naopak. Prázdné části záhonu připisuji slimákům, stejně jako u většiny jiné zeleniny v této sezoně. Měli jsme ještě semínka, tak jsme na prázdné části záhonu udělali řádky, pořádně je zalili a vyseli semínka. Ještě pořád je čas vysévat mrkev.


Po mrkvi jsme byli rádi, že jsme se do čištění záhonů pustili hned na začátku. Dalo nám to hodně zabrat a bylo to důležité (asi) udělat. Do budoucna bych ale rád tuto činnost omezil na minimum, nebo ideálně úplně vynechal. Jenom přijít na to, jak to udělat.

Pak nás čekala ještě náhrada sazenic. Na trhu jsme koupili 4 sazenice dýně hokkaido, 3 muškátové dýně (bližší odrůdy nevím), 4 sazenice cuket a 5 sazenic okurek. Dýně nám slimáci sežrali určitě. U cuket a okurek si nejsme jisti. Tam jsme vysévali semínka a na sucho, takže nevíme, jestli nevyklíčili, nebo vyklíčili, ale sežrali je slimáci. Koupil jsem i nová semínka polního hybridu okurek „Jogger F1“ a udělal další výsevy. Dýně a cukety jsme vysadili podle původního plánu, jenom odrůdy jsou jiné než ty naplánované. Raději ale nějaké cukety a dýně než žádné.



Před výsadbou jsme ze záhonů odstranili mulč, i když u brukvovité zeleniny nepomohlo ani to. Přemýšleli jsme, co bychom ještě mohli udělat. Napadlo nás dát kolem sazenic větvičky ostružin, tak jak jsme to udělali minulou sezonu. V rohu zahrady, který jsme nechali divočině nám rostou divoké, dost pichlavé ostružiny. Plodit jsem je neviděl, ale potřebujeme od nich větvičky, kterých tam bylo dost suchých. Nastříhal jsem je a uložil kolem rostlin dýní, cuket a okurek. Snad to pomůže. Výsevy si musí poradit bez toho. Pokud nám sežerou rostliny i napodruhé, tak na ty záhony vyseji zelené hnojené a nechám to už pro tuto sezonu tak.


Po výsadbě sazenic jsme toho už měli celkem dost a chtěli jsme ještě zajít na chalupu na otočku. Ono kromě deprese ze slimáků nám práci stěžovalo i počasí, kde střídavě v průběhu dne pršelo. Před odjezdem ještě manželka udělala menší sklizeň. Hlavně jahody, kterých bylo asi 2 kg, pak nějaké bylinky a kytičku pro radost. Ředkviček a listové zeleniny jsme měli dost ještě z minulého týdne, tak jsme nic navíc nesklízeli.


Na chalupu jsme jeli nabrat brambory a vysadit křen, který jsme koupili spolu s jinými sazenicemi. Křen jsme vysadili do záhonu s pórkem. Dočasně mu to musí stačit. Později, po úpravách pozemku, ho přesadíme na jiné, vhodnější místo.

Nic jiného jsme už dělat nechtěli, tak jsem si aspoň prošel záhony a stromky. I na chalupě to s jabloněmi vypadá slibně. Kromě nového stromku odrůdy „Antonovka“ by většina jabloní měla dát úrodu. Vyfotil jsme jenom stromek odrůdy „Rubinola“, který ze všech nově vysazených vypadá nejlépe. Prošel jsme i ovocné keře. Rybízy jsou jako obvykle obsypané plody. U zimolezu jsem našel jenom pár plodů, které jsou už fialové, ale raději jsem ochutnávku odložil až na další týden. Snad do té doby vydrží.

Prošel jsme i záhony se zeleninou (ovocem?). Rajčata vypadají dobře. Jenom jedna rostlina vypadá, že z nějakého důvodu chřadne. Nedávno vysazená mochyně už částečně začíná kvést (fialová). Okurky pod kryty vypadají taky v pohodě. Ty kryty jim pro jistotu ještě chvíli necháme.

Zkontroloval jsem fazole vyseté minulý týden. Už po týdnu jsou vidět celkem hezké rostlinky. Namáčení semen dost pomohlo. Je ale vidět rozdíl mezi rostlinami pod krytem z PET láhve a těmi bez krytu. Ty bez krytu jenom teď klíčí, zatím co fazole pod krytem už mají plně rozvinuté lístky. Na druhém obrázku je vidět, jak se na čerstvě vyklíčené rostlině bez krytu chystá hodovat slimák. Samozřejmě jsem ho nenechal, ale nejsem si jistý, jestli to rostlině pomůže přežít až do konce sezony. Pár krytů jsem přemístil od okurek, které nevyklíčili, ale pro všechny fazole jich nebylo dost.


Za sebou máme další týden a už přemýšlíme co příště. Asi nejdřív zajedeme na chalupu, vytaháme z pařeniště zbytky sazenic brukvovité zeleniny a pórku a zkusíme je ještě jednou vysadit. I tak chci pařeniště osít zeleným hnojením a v podstatě tím nemáme co ztratit. Jinak bych už rád zase trochu kosil, aspoň kolem stromů a keřů. Zbytek uvidíme, ale že by nebyla práce, se fakt nebojím.