Rok sedmý – 17.6.2023: Relax na chalupě

17.6.2023

Dnešní report bude krátký a asi hlavně o obrázcích, protože se toho přes víkend moc neudálo. Dokonce jsem přemýšlel, že tento týden nic nenapíšu, protože není co, ale nakonec jsem udělal aspoň pár fotek. Plány na víkend jsme měli, ale nějak se nám v průběhu dne změnili. Taky přes den dost pršelo, takže možnost něco dělat byla dost omezená. Nejdřív jsme jeli na chalupu, kde jsme chtěli vzít sazenice brukvovité zeleniny jako náhradu za ty sežrané na zahradě. Chtěl jsem taky aspoň trochu kosit, protože ovocné keře už byli dost zarostlé. Manželka projevila přání, že chce posekat kolem květinového záhonu, čím jsem i začal. Pak jsem si řekl že pokosím ještě bodláky kousek vedle, pak zase kousek vedle, kolem keříků a dál, až jsem kosením strávil většinu dne. Mezitím pršelo, takže jsem se střídavé schovával a dal si oběd. Později odpoledne nám už bylo jasné, že plány moc nedodržíme, tak jsem náhradu sazenic odložil na další víkend a raději ještě trochu kosil. To je taky potřeba. Všechen pokosený porost jsem nechal tam „kde to padlo“. Momentálně nic mulčovat nechci a půdě něco málo organické hmoty navíc pomůže.


Prohlídka záhonů na chalupě dopadla víceméně pozitivně. Druhý výsev fazolí zatím vypadá dobře. Kryty z PET láhví zafungovali. Jenom škoda, že nevyšlo na všechna výsevní místa, takže pár rostlin slimáci sežrali. Zbytek ale vypadá dobře a snad už je nesežerou, i když jsme z nich sundali kryty. Na obrázcích níže je dobře vidět rozdíl mezi výsevem s ochranou (druhý obrázek) a bez (třetí obrázek).



Manželka sundala kryty z okurek a ačokči. Už jim bylo v krytech těsno a snad by to měly zvládnou i bez nich. Ne všude okurky vyklíčily, nebo je někde sežrali slimáci, ale pokud ten zbytek, co je teď, zůstane, tak bychom měli mít okurek dost.


Celkem radost mi dělají rajčata. Vypadají, že se dobře ujala. Jenom jedna rostlina z pro mě neznámých důvodů uhynula a asi dvě další jsou mírně okousané od slimáků. Jinak v pohodě a jedna rostlina už nasadila květy. Ještě chvíli potrvá, než budeme mít něco k ochutnání, ale těším se hodně.


Kromě fazolí na prvním smíšeném záhonu vypadá dobře cukrový hrášek. Letos jsme vysévali dvě odrůdy. Odrůda „Oregon sugar pod“ už je v plné velikosti a bohatě kvete asi dva, nebo tři týdny. Odrůda „Oregon giant“ zatím jenom začíná nasazovat první květy. Má ale větší luky, tak možná kvůli tomu. Hrášku se letos daří.


Kosení na chalupě jsem dokončil pozdě odpoledne a na zahradu se nám ani moc nechtělo, ale bylo potřeba sklidit jahody. Kdybychom je nechali do dalšího týdne, tak o velkou část úrody přijdeme. Dozrávají fakt rychle a vzhledem k naší návštěvě zahrady jednou týdně musíme sklidit co jde. Tento týden to byla ještě bohatší úroda než ten minulý. Dozrávat začali i stále plodící odrůdy, i když tam jsou rostliny i plody výrazně menší než u jednou plodících odrůd. Chuťově jsou ale i tak fajn. Něco jsme sklidili i na původním záhoně, který jsme už nechali svému osudu. Extra úrodou nepohrdneme, i když není plánovaná.



Třešně jsme tento týden už nesklidili, i když jsme se na ně těšili. Ptáci byli rychlejší. Tak jsme aspoň minulý týden ochutnali. Vedle třešní jsem udělal malý experimentální záhon pro brambory, přímo na louce, kde se konečně začíná něco dít. Asi bude chtít udělal tyto záhony na podzim, aby se do výsadby brambor mulč trochu slehl. Takže brambory zatím jenom začínají vylézat ze sena, zatím co na plánovaných záhonech už máme hezký porost. Možná budou příští týden kvést.


Kontrola náhradní výsadby a výsevů dýní, cuket a okurek nedopadla úplně příznivě. Záhon s dýněmi vypadá dobře a nedotčený. Na tom cuketovém vypadají dobře jenom dýně. Ze čtyř rostlin cuket jsou dvě sežrané úplně a třetí je poškozena tak, že nevím, jestli to ještě zvládne.


U okurek to vypadá malinko lépe. Ze pěti rostlin sežrali slimáci jenom jednu a trochu okousali ten zbytek. Navíc ale rostliny utrpěly poškození ze slunce. Vypadá to, že je pěstitel, od kterého jsme sazenice koupili, moc neaklimatizoval (resp. vůbec). U okurek začínají klíčit výsevy z minulého týdne. Doufejme, že i něco přežije. Možná příští týden doneseme z chalupy kryty a použijeme je na okurky. Pokud bude na co.


Tak to by bylo tentokrát z upršeného a celkem relaxačního víkendu vše. Něco málo jsme udělali, něco sklidili a chalupa i zahrada nevypadá tak špatně. Nebýt slimáků, tak paráda. Příští týden už to bude chtít trochu jet podle plánu. Nahradit podle potřeby ztráty a asi budu něco málo kosit i na zahradě.