Rok osmý – 13.4.2024: Výsev řepy a záhony pro brambory

13.4.2024

Pořád jedeme podle plánu a počasí nám taky přeje. Tenhle týden jsme měli naplánovaný výsev řepy a k tomu i částečnou přípravu záhonů pro brambory. Říkali jsme si, že trochu klidnější pracovní den, ale nakonec to bylo jinak. Prostě práce všude, kde se člověk podívá.

První výrazná změna zahrady byla patrná hned po příjezdu. Před týden zapršelo a je to vidět. Tráva znatelně povyrostla a začínám přemýšlet o kosení. Pozitivní vliv deště je vidět i na záhonech. Minule jsem fotil cibuli, která začala klíčit. Šalotka bylo vidět jenom místy. Dnes to bylo skoro obráceně. Šalotka byla vidět víc než cibule. Jeden i druhý záhon ale vypadají dobře.


Klíčení začalo i na jiných záhonech. Objevuje se první mrkev a petržel, ale na focení to ještě není. Vyfotil jsem kopr a bob, které jsou na fotce aspoň trochu vidět.


Minule jsem přidával fotku česneku z chalupy, tak tento týden přidám fotky česneku ze zahrady. I u česneku se hodně příznivě projevilo, že zapršelo. Ještě týdne předtím vypadal česnek nějaký takový „smutný“ a bylo vidět, že by se trochu vláhy hodilo. Tento týden už v ničem nezaostává za česnekem na chalupě. Podle velikosti česneku očekávám sklizeň o něco dříve. Ale to nevadí, protože budeme mít více času na další výsevy (ředkve, nebo zelené hnojení).


Z chalupy jsme si dovezli ještě nějakou řepu pro výsadbu na semínka (posledně jsme na ni zapomněli). Jedná se o minulý rok pokusnou odrůdu „Moulin rouge“. Rostla celkem dobře, tak jsme se rozhodli si vzít vlastní semínka a pokusit se ji pěstovat. Vysadili jsme ji do jednoho řádku jahodového záhonu, co nejdál od jiné řepy vysazené na semínka. Není to izolační vzdálenost jako podle učebnice, ale nic lepšího zatím nevymyslíme. Mimochodem jahody vypadají dobře (hlavně ty jednou plodící) a už začínají kvést. Jenom by jejich záhony potřebovali trochu údržby (možná příští týden).


Pro výsev řepu jsme měli naplánovaný záhon, kde jsme minulý rok nic nepěstovali. Záhon byl brutálně zarostlý, tak jsme tam po celý rok házeli všechno možné z ostatních záhonů a na konec ho zamulčovali hodně velkou vrstvou sena. Tento rok je záhon nádherně vyčištěný. Po sundání mulče trvala příprava záhonu na setí asi 10 minut. Pár krát kopnout motykou abych odstranil poslední plevele a pak udělat řádky. Ani jsem záhon nekypřil vidlemi, protože to nebylo potřeba. Půda na záhonu vypadá fakt dobře. Řepu jsme vysévali do zalitých řádků. Semínka jsme měli částečně vlastní a nějaké jsem i koupil. V podstatě to ani nebylo potřeba, protože vlastních semínek máme na několik let. Vyseli jsme od každé odrůdy jeden sáček semínek a zbytek záhonu vlastní semínka. Odrůdy „Rote Kugel 2“, „Cylindra“ a možná i něco mezi tím, jako výsledek vzájemného opylení. Uvidíme při sklizni.


Mulč ze záhonu pro řepu jsem vozil na „nové“ záhony pro brambory. Odkryli jsme silážní plachtu z míst, kde jsme už kdysi brambory pěstovali. Pořád tam zůstalo položené králičí pletivo na povrchu půdy. Na cestičkách mezi záhony bylo hodně mulče a kompostu z odumřelých rostlin. Manželka mulč shrabala a naházela na záhony. Pak jsme chodníčky přikryli silážní plachtou. Nejdřív jsem je nechtěl zakrývat vůbec a chtěl jsem tam nechat zase něco růst. Že to budeme sekat a mulčovat tím záhony. Už jsme to tak měli, ale nestíhali jsme. Protože si nejsem jistý, že bychom to stíhali teď, tak raději zůstaneme u zakrytých chodníčků a budeme je odkrývat postupně, jak to budeme stíhat.

Na bramborové záhony jsem nakonec navozil ne jenom mulč ze záhonu pro řepu, ale veškerý mulč, který jsme na zahradě měli, a ještě jsme ho na brambory nepoužili. Takže máme ne úplně plánovaně hotové i záhony pro brambory. Stejně jako každý rok by to asi později ještě nějaký extra mulč chtělo, ale uvidíme, jak to dopadne. Zatím se nám to moc nedařilo dodatečně mulčovat. Mulč, který zůstal na záhonech pro bramborách chci navozit na záhony, kde bychom rádi měli mulč a kde je to možné použít. Pak bych rád na bývalé bramborové záhony vysel nějaké zelené hnojení. Nechci nechat půdu nezakrytou a taky by s zasloužila po dvou letech pěstování brambor trochu přilepšit.

Tento týden jsme i něco málo sklízeli. V podstatě jenom listovou zeleninu. Z podzimních výsevů nám na záhonech roste špenát, lebeda (samovýsev), polníček a zelená cibulka. Na chalupě jsme k tomu přidali listy česnáčku, medvědího česneku a červeného šťovíku.

Když jsme byli na chalupě, tak jsme zalili pařeniště. Výsevy v něm začínají klíčit, ale na fotku to ještě není. Tento rok je všechno zrychlené. Zatím to ale nějak stíháme. Máme hotové v podstatě všechny jarní výsevy a výsadbu teplomilné zeleniny ještě dělat nechceme. Na zahradě už ale začíná být potřeba dělat údržbu záhonu, aby nám to později nepřerostlo přes hlavu. Tak tomu se asi budeme věnovat příští týden. Taky by bylo potřeba přesadit topinambury na nový záhon. Takže i když jsou jarní výsevy hotové, práce neubývá, spíše naopak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *