Rok osmý – 6.4.2024: Výsev hrášku

6.4.2024

Předpověď počasí na víkend byla příznivá, takže nám nic nebránilo pokračovat v osevním plánu. Tento týden pokračujeme hráškem. Stejně jako minulý týden jsme ale nejdřív zajeli na chalupu. Chtěli jsme vzít další sloupky na opravu plotu, a taky jsem si uvědomil, že je nejvyšší čas vysít pařeniště. Tam si už pár let předpěstujeme hlavně brukvovitou zeleninu a tento rok to máme v plánu taky.

Pařeniště bylo přes zimu zamulčované listím z nedalekého jasanu, kterého tam napadlo fakt dost. Kromě toho hodně semínek, které už stihli vyklíčit, ostatně stejně jako na většině našeho pozemku. Jasan je hodně plodný. Odstranili jsme mulč, vypleli mladé rostlinky jasanu, udělali řádky a mohli jsme vysévat. Výsev jsme prováděli do zalitých řádků, kvůli lepšímu klíčení. Co se týká vysévané zeleniny, tak to byli tři odrůdy zelí („Pylon F1“, „Avak F1“, „Pourovo pozdní“), růžičková kapusta odrůdy „Groniger“, kadeřávek odrůdy „Halbhoner“ z vlastních semínek, kedlubny odrůdy „Delikates Blauer“ a pórek odrůdy „Golem“. Po výsevu jsme pařeniště zakryli starými okny, tedy stejně jako po minulé roky.


Kromě pařeniště jsme měli v plánu na chalupě vysít i cukrový hrášek. Záhon jsme ještě úplně neměli, jenom místo přikryté silážní plachtou, kde jsme pokračovali vedle záhonů s česnekem. Plachtu jsme stáhli, vidlemi nakypřili záhon, udělali řádky a vyseli hrášek. Ten jsme měli předem namočený už od Prahy, aby lépe klíčil. I proto je vysetý tak hustě, že jsme ho měli hodně. Vysévali jsme odrůdy „Oregon sugar pod“ a „Oregon giant“, ale možná jsou už zkřížené. Konstrukci pro pnutí rostlin později doděláme.
Mimochodem, záhony s česnek vypadají hodně dobře. Lépe než česnek na zahradě. Asi i kvůli tomu, že už nějakou dobu nepršelo a na chalupě je více vlhko. Když to takto půjde dál, tak sklízet budeme asi o něco dříve než obvykle.



Před odjezdem na zahradu jsme se ještě šli podívat po pozemku, co je nového. Potěšila nás kvetoucí broskvoň, která je teď na chalupě druhým rokem po výsadbě. Květů má hodně, ale uvidíme, kolik plodů se vytvoří. I tak jich nemůžeme moc nechat, maximálně na ochutnání. Bujně roste i medvědí česnek a šlo by ho sklidit, ale zatím jsme ho nesklízeli, protože jsme počítali s česnekem na zahradě (o tom za chvíli). Dobře vypadá i zbytek keříků, kromě jednoho angreštu, který nepřežil stavební práce na novou baráčku. Radost nemám, ale co se dá dělat. Později ho nahradíme.


Pak už jsme museli zahradu, protože nás čekalo ještě dost práce. Hlavním plánem byl výsev dřeňového hrachu. Ještě předtím jsme ale chtěli vysadit sazenice raného zelí, které jsme cestou na zahradu koupili v OBI (v Praze). Manželka se rozhodla, že chce rané zelí na saláty, tak to zkusíme. Jinak jsme rané zelí vysévali i do pařeniště na chalupě, ale tam mu to trochu potrvá, než bude vhodné k výsadbě. Když tak budeme mít rané zelí ke sklizni po delší dobu. Zelí jsme vysadili do záhonu, kde jsme naplánovali výsadbu pozdního zelí. Záhon byl silně zamulčovaný, tak jsme z částí stáhli mulč (později tam nějaký zase vrátím) a středem záhonu jsme vysadili sazenice. Po stranách pak vysadíme pozdní zelí a než doroste, tak to rané by už mělo být sklizené a rostliny by si neměly konkurovat. Kvůli ochraně sazenic jsme se rozhodli rostliny po výsadbě zakrýt kryty s PET láhví. Než rostliny trochu povyrostou, měli by je to chránit před slimáky a případnými nízkými teplotami.



Už několik let vyséváme dva záhony dřeňového hrášku a stejně jsme se rozhodli i tento rok. Na jednom ze zvolených záhonů byla minulý rok řepa a na druhém divoká a keříková rajčata. Lépe vypadal záhon po červené řepě. Po sklizni jsme na něm nechali listy z řepy, které jsou teď už rozložené a na vrch jsme hodili něco málo trávy jako mulče. Záhon vypadal po zimě hodně dobře a nebyla s ním skoro žádná práce. Na záhoně po rajčatech zůstali zbytky rajčat a pod tím ještě mulč ze sena. Takže taky většinou v pohodě, až na konce záhonů, kde to hodně zarostlo trávou. Vyčistili jsme to, záhony nakypřili vidlemi, udělali řádky a mohli vysévat. Možná takovou cenou útěchy na tu práci s čištěním bylo celkem dost rotlin mladého zeleného česneku, který jsme při čištění záhonu sklidili. Minulý rok jsme tam česnek nepěstovali, ale rok předtím ano. Česnek si počkal a vyklíčil o rok později. My tak máme menší neplánovanou sklizeň.



Hrášek jsme si doma v Praze namočili kvůli lepšímu klíčení. Měli jsme ho fakt hodně, takže jsem vyséval taky hodně, a ještě nám dost hrachu zbylo, abychom udělali druhý den polévku. Vysévali jsme vlastní semínka z odrůd pěstovaných minulý rok („Oskar“ a „Kelvedon Wonder“).


Výsevy jsme měli za sebou, ale ještě jsme chtěli vyměnit pár sloupků. V jednou místě zahrady nám padl celý roh, tak jsme vyměnili tři sloupky. Další vyměníme zase na příště. Pak jsme usoudili, že práce bylo pro dnešek dost a šli jsme se pokochat po zahradě. Ve květu je zase více stromů než před týdnem. Bohatě kvete velká třešeň za plotem, pod kterou je bzukot jak ve včelím úlu.

Hezky kvetou i naše vlastní třešně a já doufám, že po menší ochutnávce minulý rok to bude tento rok ještě lepší (první fotka níže). Slivoně za třešněmi moc nezaostávají. Ty divoké sice ještě jenom budou kvést, ale naše vysazené jsou už v plném květu. Ještě bych rád konečně i něco ochutnal. Zatím jsme tu možnost neměli, ale co se týká růstu, tak slivoním se na zahradě ze všech ovocných stromů asi nejlépe daří (další dvě fotky).



Ze dvou asijských hrušní bohatě kvete jedna, jak se dá očekávat i podle názvů odrůdy („Early Shu“), zatím co ta druhá („Chojuro“) jenom začíná pučet. Co by ale byla i výhoda, kdybychom měli úrodu více rozloženou v čase. Asijské hrušně jsou odolnější než „klasické“ hrušně, ale jejich nevýhodou je až moc vysoká plodnost a je potřeba dělat probírku plodů. Když koukám, kolik má naše hrušeň letos květů, tak je jasné, že nás probírka nemine. Ale počkáme si, až se vytvoří plody. U této hrušně jsem se nejdřív obával toho, že všechny větve rostou moc nahoru. Bohatá násada plodů ale způsobila, že se většina větví dostala do horizontální polohy a trochu se obávám, aby se větve úplně neulomily. Probírka plodů by měla pomoct, ale možná uděláme i nějakou oporu, nebo něco jiného.

Jabloně zatím nekvetou, ale při prohlídce stromů jsem s potěšením zjistil, že všechny stromy mají květní pupeny, takže by mohli mít tento rok jablka. Už bylo načase po těch letech. I když je fakt, že první roky moc nerostly a spíše jsem se obával, aby nezahynuly. Co mně ale hodně potěšilo, tak na všech jabloních (a ne jenom jabloních) bylo hodně slunéček. Vypadá to, že mravenci ještě jenom začali nosit mšice (nebylo jich moc) a slunéčka už pracují. Je radost se na to dívat. Snažil jsem se vyfotit jednu jabloň hodně obsypanou slunéčky, ale fotka se až tak moc nepovedla. Jsou tam vidět jenom dvě slunéčka, ale bylo jich tam o dost více.

Radost nám už začínají dělat i záhony. I když zatím moc nepršelo, začíná první klíčení. Zatím jenom u cibule a šalotky, ale snad konečně pořádně zaprší a mělo by to být lepší.

Pro prohlídce zahrady jsme už vyrazili domů směr Praha. Počasí bylo celý den moc hezké, ale po celém dni práce jsme toho měli dost. Příští týden máme v plánu výsev řepy a přípravu záhonů pro brambory. Tím budeme mít jarní výsevy za sebou a budeme pomalu čekat na výsadbu a výsevy teplomilní zeleniny. Sazenice se už připravují. Výsevy rajčat, které jsem udělal minulý týden už vyklíčili a vypadají hodně dobře. Rajčat bychom měli mít více než dost a bude i dostatečné množství rostlin pro selekci, jak jsem chtěl.