Rok osmý – 20.4.2024 a 27.4.2024: Údržba záhonů a výsadba brambor

20.4.2024 a 27.4.2024

Poslední dva týdny byly reportážně trochu chudší, tak jsem se je rozhodl sloučit do jednoho článku. Část činností byla i hodně podobná. První týden jsme si naplánovali údržbu záhonu. Říkali jsme si, že to bude pohodovější víkend, ale jako tradičně nebyl. Práce je pořád hodně.

Počasí nám moc nevyšlo, ale šlo to. Chtěl jsem hlavně rozvozit mulč z bývalých bramborových záhonu tam, kde je to potřeba, ale to muselo počkat, protože záhony s jahodami potřebovali naši péči taky. Hlavně ten první se stáleplodícími odrůdami pořád nějak více zarůstá. Asi i z důvodu, že rostliny jsou na něm méně vzrostlé a plevel má tak více prostoru k růstu. Plevel jsme odstranili, část vyhodili na kompost (hlavně pýr) a zbytkem zamulčovali záhony. Na záhonu se stáleplodícími odrůdami toho moc k čištění nebylo. Možná i kvůli mulči z podzimu, zbytky kterého na záhoně ještě stále byli. Jinak záhony s jahodami vypadají dobře, jahody bohatě kvetou, takže snad bude i hezká úroda.


Další práce byla tak trochu nečekaná. Nedaleko záhonů s jahodami máme záhon, kde přezimoval pórek. Věděli jsme, že ho byla potřeba sklidit, ale zatím jsme to odkládali. Pórek vypadal stále v pohodě, tak nebyl důvod. Tuto sezonu máme na ten záhon naplánovaná rajčata. Takže tam chci mulč. I z důvodu, že po zimě je záhon dost zarostlý a čistit se mi ho nechce. Před navozením mulče ale bylo potřeba pórek sklidit, takže jsme se do toho pustili. Sklizený pórek vypadal ještě lépe než na záhonu. Zatím největší sklizeň pórku, co jsme měli. Nevážil jsem to, ale odhadem minimálně tak pět kilogramů.
Nevím, jestli to je kvůli odrůdě (Titus), nebo kvůli neobvyklé teplé zimě. V každém případě bych rad tuto odrůdu ještě pěstoval. I proto jsme pár rostlin přesadili na jiný záhon a počkáme si na semínka. Násadou jsme udělali do půdy díry, rostliny vložili a zalili vodou. Zatím vypadají v pohodě.



Po sklizni pórku jsem se už konečně pustil do přesouvání mulče. Minule jsem povozil mulč ze všech záhonu kde byl, na ty nové, určené pro brambory. Mulč z bývalých bramborových záhonů jsem zase měl v plánu navozit všude tam, kde se to hodí. Tedy v podstatě všude, kde budeme vysazovat sazenice. Měli jsme čtyři záhony s mulčem po bramborách a bývalý záhon po topinamburech, kde jsem taky navozil dost mulče a teď se hodil. Doufal jsem, že to bude dost a vyšlo to natěsno. Někde by se možná hodila tlustější vrstva mulče, ale zatím to bude muset stačit. Ke kosení na zahradě jsem se zatím ještě nedostal. Na dvou záhonech, co jsem chtěl zamulčovatr, ještě zbyli po zimě saláty a petrželka. To jsme zatím nechali nezamulčované. Salát potřebuje před sklizní ještě trochu dorůst a petrželku možná necháme na záhoně po celou sezonu, budeme sklízet nať a později i semínka. Více o mulči snad není co psát. Práce časově náročná a monotónní. Později ale ušetří hodně času s údržbou záhonů.


Další sklizní, kterou jsme dlouho (až moc) odkládali, byli topinambury. I kvůli hodně teplému jaru jsem jenom čekal, kdy začnou rašit, co už tento týden nastalo. Protože jsme byli unaveni po celém dni, tak jsme se rozhodli sklidit aspoň část, abychom mohli vysadit nový záhon. Ten byl hned vedle a rozhodli jsme se vysadit už jenom jednu řadu topinamburů. Máme jich hodně a nějak nevíme, co s takovým množstvím dělat. Sklidili jsme asi půlku záhonu, vybrali nějaké ty hezké hlízy, vysadili je a zbytek vzali domů, kde se je pokusíme využít. Chci zkusit fermentaci a lupínky z topinamburů.



Před odjezdem ze zahrady jsme se ještě trochu po zahradě prošli a pokochali se. I navzdory ne úplně ideálnímu počasí bylo na co koukat. Vyfotil jsem jenom hezky kvetoucí kalinu tušalaj a šeříky. Sice to není úplně k jídlu, ale aspoň to potěší oko a možná i další zvířecí obyvatele naší zahrady.



Ze zahrady jsme si dovezli kompost, protože jsme celkem nutně potřebovali přesadit rajčata. Nějak jsem to podcenil a jsou malinko přerostlá. Navíc jsem je vysadil dost nahusto, protože jsem chtěl dělat selekci z více kusů. Přesazoval jsem jako obvykle do truhlíků po 7 kusech. Když jsem je odebral z pařeniště, tak to tam ani nebylo vidět. Jako obvykle nastal problém, co se zbytkem sazenic. Více jsme nepotřebovali a místo pro ně jsme i tak neměli. Sice mi to bylo líto, ale skončili na kompostu. Později bych možná rád nějaké sazenice prodával, takže to nebudu muset dělat. Ale zatím to tak není, takže kompost.


Druhý víkend jsme si naplánovali výsadbu brambor. Pro ty jsme ale potřebovali zajet na chalupu, takže nejdřív tam. Protože jsme se tam potřebovali chvíli zdržet, tak jsem využil čas a pustil jsem se do kosení částí pozemku. Chtěl jsem tím zamulčovat záhony s česnekem, kde za cca měsíc budeme vysazovat rajčata. Kosení šlo jako obvykle dobře (na chalupě), mulče bylo hodně a záhony s česnekem jsou zamulčované. Ten zbytek příště, protože nás ještě čekala výsadba brambor.

Při kosení jsme narazili na příjemné překvapení. U plotu máme pohozené kmeny bříz, kde jsme snad před třemi lety zkoušeli pěstování hub. Tehdy to nevyšlo i z důvodu, že čerstvě se klubající houby sežrali slimáci. Pak jsme tam měli po dva roky václavky a až teď při kosení najednou koukám, že na jednom kmeni něco roste. Pokud si dobře pamatuji, tak jsme na ten kmen očkovali sadbu hub Shiitake. Vzhledově to taky odpovídalo, tak je manželka sklidila a už jsme je i snědli jako součást slaného koláče. Chuťově mi přišli skvělé a hodně mi připomínali hříbky. Je vidět, že se objevují i další, takže asi nás ještě nějaké sklizně čekají. Je to dobrá zpráva do budoucna, protože houby bych rád pěstoval nadále a možná i ve větším.


Takže jsme naložili brambory a vyrazili směr zahrada. Před samotnou výsadbou brambor nás ale ještě čekala výsadba celeru. Ten jsem zkoušel vysévat a předpěstovat sazenice, ale semínka vůbec nevyklíčila. Protože se to nestalo ani z opakovaného výsevu, usoudil jsem, že jsou špatná (stará) semínka. Minule jsme byli v OBI pro něco a narazili jsme tam na sazenice celeru. Takže když naše vlastní sazenice nevyšly, zkusíme kupované sazenice jako nouzovku. Vzali jsme 6 sazenic bulvového a 6 sazenic řapíkatého celeru. Odrůdy nevím, jenom že jsou to hybridy. Doma jsme je nějakou chvíli měli ještě na parapetu, ale teď jsme se je rozhodli už vysadit a pojistit to kryty z PET láhví. Takže jsme udělali díry v mulči, zalili je, sazenice vysadili a umístily kryty. Teď jsem zvědavý na výsledek. Snad konečně budeme mít po čase i nějaký vlastní celer. Příště snad už ze semínek.


Výsadba brambor probíhala jako vždy do mulče. Už druhým rokem vysazujeme do hotových záhonů, jenom uděláme díry a mírně přihrneme senem. Předtím jsme ukládali brambory do sena a pak ještě dalším přisypali. Problém byl, že někdy se měly brambory problém z toho sena dostat. Při výsadbě do hotového záhonu je to lepší. Jenom je to náročnější na záda. Vyhloubit do mulče díry, vložit brambory a zahrnout. Přemýšlel jsem, jak to usnadnit a řešením pro tento rok je dlouhý dřevěný špičatý kůl, kterým uděláme do mulče díry až na úroveň půdy, kde pak jenom vhodíme brambory a zahrneme. Kůl je dost dlouhý, aby se nebylo potřeba ohýbat, takže to dost pomůže zádům. Uvidíme, jak se nám to podaří vylepšit do budoucna. Teď by až do sklizně neměla být s bramborami žádná práce. Výsadba brambor nám ani nezabrala moc času. Akorát jsem úplně zapomněl dělat nějaké fotky, takže popis hlavní činnosti dne je jenom tenhle ne moc dlouhý odstavec.

Od brambor jsme se přesunuli hned vedle k topinamburům, kde nám od minulého týdně zbývalo sklidit zbytek hlíz. Při sklizni bylo dost vidět, že by to chtělo dělat sklizeň o dost dříve, protože velká čas hlíz byla naklíčená. Hůř se to sklízelo a asi i kvalita hlíz utrpěla. Takže teď máme asi 30 kg hlíz a problém, jak je všechny zpracovat. V době psaní článku máme zpracovanou asi polovinu. Většinu jsme dali fermentovat a teď děláme topinamburové lupínky. S těmi budeme asi i pokračovat, protože nám dost chutnají.

Po sklizni topinamburů na záhonu kromě jejich zbytků zůstalo už i dost malin, které tam za poslední rok vyrostly. Trochu jsme kolem nich záhon vyčistili, ať si klidně obsadí celý záhon. Taky jsme ostříhali suché větvě, které jsou pravděpodobně výsledkem posledních dvou chladných týdnů s mrazy. Aspoň na mladých výhonech je vidět, že jsou poškozené. Stejně tak u ostružin bylo poškozeno několik větví. Jsou dost odolné proti mrazu ve dřevě, ale po vyrašení to moc nedávají. Ztráty by ale měly brzo nahradit novými přírůstky. Jenom úroda tento rok bude asi o něco nižší.


Tak to je pro dnešek vše. Příště máme něco naplánováno na chalupě, kterou jsme poslední dobu dost zanedbávali. Taky se chystáme na první výsevy teplomilné zeleniny.

2 thoughts on “Rok osmý – 20.4.2024 a 27.4.2024: Údržba záhonů a výsadba brambor

  • 06.05.2024, 05:53 ()
    Permalink

    Zdravím, plzáci vás neotravují? Já jich přes víkend na zahradě nasbíral 300 :-(.

    • 15.05.2024, 16:01 ()
      Permalink

      Zdravím. Zatím neregistrujeme nějakou větší aktivitu, akorát v pařeništi jsou trochu větší škody, než by se mi líbilo. Našel jsem jenom pár, ale nesbíráme je, protože tam nejsme. Doufám, že se to časem nějak přírodně srovná, vyséváme víc a používáme mechanické ochrany, tam kde to lze.

Komentáře nejsou povoleny.