Rok osmý – 1.5.2024 až 11.5.2024: Výsevy tykvovité zeleniny, fazolí a kukuřice

1.5.2024 až 11.5.2024

Před námi byly dva týdny s extra volnými dny ve středu týdne, co jsme se rozhodli náležitě využít. Hlavně co se týká chalupy, kde se nám práce zase kupila. Hned první volnou středu jsme vyrazili na chalupu. Z Prahy jsme si vezli topinambury zpracované z velké sklizně. Podařilo se nám využít všechno. Část topinamburů (první fotka) jsme zfermentovali, zbytek (druhá fotka) jsme hodili do sušičky a máme chutné lupínky.


Hlavním úkolem toho dne na chalupě měl být výsev okurek a fazolí. Předtím jsme ale ještě potřebovali vyměřit záhony, zamulčovat je a zakrýt chodníčky mezi záhony. Plochu jsme měli zakrytou, jenom jsme stáhli silážní plachtu a nastříhali ji tak, aby zůstala jenom na cestičkách mezi záhony. Pak jsme potřebovali mulč, tak jsem se pustil do kosení zbytků výběhu pro slepice. Manželka šla shánět nějaké opory pro hrášek a fazole. Výběh jsem pokosil celý a manželka zatím osekala z vrb, co nám rostou u plotu, dost větví na vytvoření konstrukce pro hrášek a část fazolí, kterou hned i vytvořila. Já jsem zamulčoval budoucí záhony pro okurky a fazole a taky hrášek, který už vypadá moc hezky.


Pro zbytek záhonů s okurkami a fazolí jsme vytvořili konstrukci z latí, které jsme kdysi používali jako oporu pro rajčata a měli jsme je složené v chalupě. Teď poslouží zase jiné zelenině. Před výsevem okurek a fazolí jsme rozhrnuli mulč, udělali lopatkou dírky, zalili je (pro okurky) a vložili semínka. Fazoli jsme předem na několik hodin namočili, aby lépe klíčila. Vysévali jsme vlastní semínka mixu pnoucích odrůd fazole obecného (původně „Borlotto“) a na kousek záhonu fazol šarlatový odrůdy „White Emergo“.

U semínek okurek jsem byl dost zklamaný. Pro chalupu jsem zvolil odrůdu „Hokus“ z Permasemínek. Po otevření sáčku nevypadali semínka moc přesvědčivě, tak jsme udělali „vodní test“. Hodili jsme semínka do vody a která klesnou ke dnu jsou v pořádku. Ty, co plavou, tak většinou ne. Jsou neopylená, to znamená prázdná. Ze zakoupených semínek klesli ke dnu jenom 4, co je tedy hodně žalostný výsledek. Z celkového množství semínek to bylo asi 20 %. To rozhodně nestačilo pro náš záměr pěstovat na chalupě jenom tuto odrůdu. Přistoupil jsem k náhradnímu řešení a na zbytek záhonu vysel odrůdu „Delikates“. Většina semínek byla vlastní, zbytek byli původní semínka zakoupená v Lidlu. Tam dopadl vodní test o poznání lépe a asi 80 % semínek kleslo ke dnu.

Takže výsevy pro chalupu jsme měli hotové. Po samotném výsevu jsme ještě místa výsevu zakryli PET láhvemi s uřezaným spodkem, jako ochranu proti slimákům a případné nepřízni počasí. Když rostlinky vyklíčí a trochu povyrostou, tak nám ještě zůstává vyvázat je k vytvořené konstrukci.

Takže první volnou středu jsme věnovali výsevům na chalupě. Přes víkend jsme zase pro změnu vyjeli na zahradu pokračovat ve výsevech (ne jenom) tykvovité zeleniny. Záhony pro dýně, cukety a okurky jsme už měli připravené. Stačilo jenom odhrnout mulč, udělat dírky, zalít, vložit semínka a zahrnout. U okurek pro zahradu jsem vybral odrůdu „Dekan“, taky z Permasemínek. Tady už dopadl vodní test o dost lépe, ale semínek bylo méně, než jsem čekal. Takže jsme zase dosévali naše semínka odrůdy „Delikates“ a pár jamek jsme nechali pro semínka, které byli na cestě (poštou) od švagrové. V době psaní článku už jsou vyseté i ty. Výsevní místa jsme zakryli kryty z PET láhví.

U cuket jsme vysévali semínka odrůdy „Premium“, která nám zbyla z minulého roku. Semínka dýní jsem zakoupil taky na Permasemínkách. Odrůdy „Sweet meat Oregon Homestread“, která se nám už osvědčila a „South Anna“, co je podle popisu slibná muškátová dýně. No uvidíme. Jako třetí odrůdu jsem vysel zbytek semínek odrůdy „Buttercup“, která nám zbyla z minulého roku. Mladé rostliny ale tehdy sežrali slimáci, takže má tato odrůda u nás obnovenou premiéru. Na rozdíl od minulého roku jsme se už nesnažili u dýní předpěstovat sazenice. Namísto toho jsme se je rozhodli vysít pod ochranné kryty. PET láhve by ale byly moc malé, tak jsme využili prázdné kanystry, které jsem tak různě posbíral, když jsem nějaký našel vyhozený. U kanystrů jsme uřízli dno, takže slouží stejně jako ty PET láhve. Je to náš první pokus s tímto způsobem výsevu dýní, tak uvidíme.



Kukuřici jsme už předtím pěstovali, i když s ne moc dobrým výsledkem. Tento rok jsem se rozhodl to zkusit zase. Naplánovali jsme pro to čtyři záhony na místě, které bylo dlouho přikryté silážní plachtou. Takže záhony nebylo potřeba čistit a stačilo jenom zakrýt chodníčky mezi záhony. Na záhonech dokonce zůstal i nějaký mulč a dost jsme ho shrabali i z cestiček a hodili na záhony. Část semínek kukuřice jsme měli z minulého roku (odrůda „Medová princezna F1“), ale zbytek jsem nakoupil. Vybral jsem nehybridní odrůdu cukrové kukuřice „Golden Bantam“. Koupil jsem čtyři sáčky, s plánem vysít na každý záhon jeden sáček. Tady nastal problém, protože jsem přesně nevěděl počet semínek v jednom sáčku a s bídou to vycházelo tak do jednoho řádku (namísto dvou). To dokonce i v sáčku se zbytkem semínek z minulého roku (semínka z Ruska) bylo dvakrát více semínek. Tenhle trend s ubýváním počtu semínek v sáčcích (obecně) mně už dost štve. Další důvod mít vlastní semínka. To je ale na delší povídání a tady pro to není prostor. My jsme aktuálně na zahradě řešili, co s tím. Měli jsme připravené čtyři záhony pro kukuřici a semínka měli pro dva. Tak jsme oseli jenom ty dva záhony a na zbylé dva přišlo zelené hnojení, konkrétně luskoobilní směs. Na začátek a konec záhonů s kukuřicí jsme vyseli kytky (měsíček, afrikány a slunečnice).

Mimo plán jsme udělali jeden záhon navíc. Byl jsem pro něco v OBI a do oka mi padl sáček se semínky tuřínu. Ten jsem chtěl ještě zkusit pěstovat po ne moc dobrých výsledcích minulé roky. Chtěli jsme zkusit i ředkvičky, protože první výsev vůbec nevyšel. Asi ani jedno semínko nevyklíčilo, nebo to něco hned zlikvidovalo. To se nám ještě u ředkviček nestalo a je to pro mě záhada. Pak jsme měli osivo keříkové fazole. Takový mix od mojí mámy, který se nám na zahradě nejlépe osvědčil. Po posledních svou letech s ne moc dobrou zkušeností s keříkovými fazolemi je už (zatím) nechceme na zahradě pěstovat. Odrůdu bych ale rád zachoval, takže chci vysévat jenom trochu kvůli semínkám. Taky jsme chtěli vysít nějaký mangold pro sklizeň. Ten, co máme na pokusném záhonu, tak přezimoval a už jde do květu. Původně jsme tohle všechno chtěli dát na pokusný záhon, ale už nějak došlo místo, a ještě nás tam čeká výsadba chilli papriky a mochyně. Takže jsme sundali plachtu z jednoho záhonu navíc a fazoli, ředkvičky, tuřín a mangold jsme vyseli tam.


Něco málo jsme i sklízeli. Hlavně listovou zeleninu a bylinky. Špenát už pomalu jde do květu, tak je nejvyšší čas ho využít. U bylinek je to podobné. Meduňka a máta jsou teď nejlepší kondici.

Druhou volnou středu jsme zase strávili na chalupě. Tam jsme ale dělali jenom nový štít pro opravenou střechu a o tom tady psát nebudu, protože to přímo nesouvisí s pěstováním. Jenom máme radost, že už nám snad konečně nebude téct do chalupy. Jinak práce kolem staré chalupy i kolem výstavby nového baráku je hodně a snad to doženeme přes dovolenou. Ale zpátky k pěstování.

V sobotu jsme zase vyjeli na zahradu. Na chalupě máme kromě výsadby rajčat prakticky hotovo. Na zahradě je to podobné (až na brukve, které budeme vysazovat později), ale je tam hodně práce s údržbou záhonů. Další prací na zahradě, na kterou už delší dobu myslím, je kosení. Tráva celkem roste, i když jsem po těch deštích čekal trochu víc. Ale už je co kosit. Na to jsem se zaměřil hned pro příjezdu na zahradu. Nešlo to tak snadno jako na chalupě, ale co se dá dělat. Mulč je potřeba. Minimálně na záhony pro rajčata, výsadba kterých proběhne asi příští týden. Takže jsem posekal kus zahrady, shrabal to a část využil k zamulčování záhonu pro zelí. Tam máme vysazených pár sazeniček raného zelí. Zbytek později. Na záhon pro rajčata jsem zatím mulč nedával, protože je zakrytý plachtou a plevel pod tím ještě potřebuje trochu „podusit“. Mulčování udělám příští týden před výsadbou.


Zatím co jsem kosil, tak manželka dělal velkou údržbu záhonu, hlavně pletí. U hrášku to šlo motykou, tak to bylo snadnější.


U mrkve, petržele a kopru to chtělo ruční práci, protože jsou rostlinky moc malé. Klíčení zatím vypadá celkem dobře, až na pastinák, který není na záhonu vidět vůbec. Snad ještě vyklíčí. Rozhodli jsme se počkat do příštího týdne, než s tím kouskem záhonu něco uděláme.



Cibuli a šalotku manželka projela už před časem motykou, ale po deštích část plevele dorostla, hlavně v řádcích mezi cibulí. To taky chtělo ruční práci, tak jsme se do toho pustili spolu. Na šalotku jsme už ale neměli síly ani chuť.


Celery jsme vysazovali před dvěma týdny a po výsadbě jsme je zakryli kryty s PET láhví. Ty jsme už dnes sundali, protože celerům začalo být po nimi těsno a horko. Rostliny vypadají dobře, tak snad to tak i zůstane a my budeme mít nějakou sklizeň. Sundané kryty jsme hned využili vedle na záhonech, kde jsme minulý týden vyseli kukuřici. Přes týden dorazili semínka okurek od švagrové, tak jsme se je kromě okurkového záhonu rozhodli vysít i středem kukuřičných záhonů. Když se nepovede kukuřice, tak by mohly být aspoň okurky (nebo opačně).

Z těch novějších výsevů nás potěšily ředkvičky, které jsme vysévali před týdnem. Druhý výsev už dopadl dobře, i když se jedná o jinou odrůdu. Snad nepůjde hned do květu, protože jsme vyseli odrůdu „Saxa 2“, která není celoroční. Potěšila nás i řepa, výsevy které taky vyklíčili a vypadají celkem dobře. Příští týden asi čeká tento záhon údržba (pletí).


I tento týden byla hezká úroda listové zeleniny, ale nefotil jsem to, protože vypadala stejně jako minulý týden. Na chalupu jsme ani nejeli. Měli jsme dost po celém dni práce na zahradě, bylo už dost hodin a v podstatě jsme kromě práce kolem výstavby nového baráku nic jiného k práci na chalupě neměli. Příště máme naplánovanou výsadbu rajčat, tak snad nám počasí vyjde.