Rok osmý – 18.5.2024 a 25.5.2024: Výsadba rajčat a údržba záhonů

18.5.2024 a 25.5.2024

Trochu nečekané ochlazení a s tím spojené škody způsobené mrazem máme snad už za sebou. Předpověď počasí navíc vypadá výhledově dobře, tak jsme se rozhodli tento týden vysadit rajčata, co je o 2 týdny dříve než předchozí roky. Ale je už po zmrzlých a přijde mi, že sazenice v bytě v Praze už trochu trpí. Sice je pravidelně dávám na parapet otužovat a zvykat si na slunce, ale i tak by jim asi bylo lépe už na záhonu. Většina paprik už má nasazené plody a začínají kvést i rajčata a mochyně. V sobotu bylo pod mrakem a očekávali se nějaké přeháňky. To nás ale neodradilo. Pro naše pohodlí to nebylo ideální, ale pro rostliny ano. Lepší, když po výsadbě trochu zaprší a není úplně prudké slunce, co se teď povedlo. Naložili jsme tedy sazenice a vyrazili nejdřív směr chalupa, kde jsme chtěli s výsadbou začít.

Oproti minulým rokům, když jsem s rajčaty „blbnul“ a snažil se otestovat i 40 odrůd, se každým rokem víc a víc mírním. Ne, že by mně nebavilo a nelákalo testovat nové odrůdy, ale zatím na to nemáme podmínky. Nechávám si to na dobu, když už budeme na chalupě bydlet. Zatím sázíme na „jistotu“ a kromě osvědčených odrůd si dovolím už jenom pár nových na otestování. Pro chalupu zůstáváme u třech záhonů pro rajčata, protože zatím nemáme pro ně více místa. Ono v podstatě i ty tři záhony jsou dostačující. Pokud rajčata zaplodí jako minulý rok, tak máme pro sebe rajčat více než dost. Teď něco málo k odrůdám, které jsem zvolil pro tuto sezonu.

Na první záhon jsem vybral odrůdu „Resibella“, která minulou sezonu na mně udělala nejlepší dojem. Klasické kulaté červené rajče menší až střední velikosti. Druhou odrůdou na první záhon je „Stupické polní rané“. Odrůda, kterou jsem už párkrát pěstoval, řekl že už ji pěstovat nebudu a dost často to poruším. Tento rok jsem ji dal zase šanci a vypadá to nadějně. Jako první odrůda už má květy. Takže možná konečně budeme mít rajčata o něco dříve.

Na druhý záhon jsem naplánoval odrůdu „Quadro“, co je vetší rajče určené hlavně na kuchyňskou úpravu. Ale celkem chutná i ke přímé konzumaci a rostliny jsou jedny z nejlépe rostoucích. Uvidíme, co tento rok. Druhou odrůdou pro druhý záhon je „Sunviva“. Žluté cherry rajče. Obě odrůdy se osvědčili minulou sezonu, proto jsem je zvolil i tento rok.

Třetí záhon pro rajčata je tento rok testovací. Vybral jsem tam odrůdy „Appleberry orange F1“, „Rio Grande“ a „Vejce ptáka ohniváka“. Zatím se o nich nebudu více rozepisovat. Podle názvu se dají vyhledat na internetu a osobní zkušenost s nimi pak popíšu průběžně, a hlavně v článku o zelenině na konci sezony.

Počet rostlin rajčat na záhon jsem naplánoval 6, ale při výsadbě jsem zjistil, že by se klidně vešlo i 7 rostlin. Nebo udělat o hodně větší rozestupy, ale to jsem nechtěl. Proto jsem využil více místa na záhonu a na konec každého záhonu s rajčaty jsme vysadili jednu rostlinu mochyně. Sazenic jsme měli dost, tak proč ne. Navíc jsou příbuzní. Po výsadbě jsme sazenice rajčat obsypali rozbitými skořápkami od vajíček, které jsme celý rok poctivě sbírali. Před rokem nám to poradil jeden prodejce sazenic na tržnici, tak jsme to chtěli zkusit. Snad to trochu omezí slimáky v jejich řádění. Je to vidět i u obrázku výše. Mochyně jsme neobsypávali, protože o ty slimáci minulý rok nejevili zájem. Až na pár zralých plodů, které okousali. Výsadba u rajčat i mochyní byla trochu komplikovanější. Pršelo, a pláštěnka kterou jsem si vzal, se mi motala pod ruky. Navíc je na záhonech vysazený česnek, který je tento rok vzrostlý více než obvykle. Ten by se měl sklidit před tím, než rajčata trochu povyrostou, co myslím tento rok možná bude taky dříve než obvykle. Mám poučení, že při této šířce záhonů a cestiček mezi nimi (70 + 50 cm) není společný způsob výsadby rajčat a česneku úplně ideální. Nové záhony budeme dělat jinak. Ale zatím to takto musí stačit.


Kromě sazenic rajčat a mochyně jsme si na chalupu dovezli i něco ne úplně plánovaného. Manželka se domluvila s kolegyni z práce a ta ji donesla odkopek rebarbory. Hodně statný odkopek, protože se skoro ani nevešel do igelitové tašky ze supermarketu. Rebarboru jsme už několikrát na chalupě zkoušeli, ale pokaždé se něco pokazilo. Hlavně asi slimáci. Teď by se to snad mohlo povést. Darovaná rebarbora má dost silných právě pučících výhonů. Vysadili jsme ji mezi ovocné stromy trochu do stínu. Vysazená na místě vypadá dost prťavá, ale to hlavní je zatím schované pod zemí.


Co se týká zbytku záhonů na chalupě, tak už se tam pomalu začíná něco objevovat. Hlavně fazole. Kryty ale zatím ponecháváme ještě aspoň týden než rostlinky zesílí.

Proběhl taky pokus o ochranu pařeniště před slimáky. Drcených skořápek jsme měli dost, tak je manželka nasypala hojně i mezi rostlinky v pařeništi. Měli jsme to udělat dříve, protože část rostlin je poškozena (zničena), ale nenapadlo nás to. Tak snad příště. I tak si nejsme jisti, jestli to vůbec bude fungovat.

Výsadbu rajčat na chalupě jsme měli za sebou a mohli jsme vyrazit pokračovat na zahradu. Měli jsme zbytek sazenic rajčat, zbytek sazenic mochyně, bazalku a pár sazenic pálivé papriky odrůdy „De Cayenne“.

Na zahradě jsme naplánovali dva záhony pro rajčata. Jeden pro odrůdy divokých rajčat a ten druhý pro keříkové odrůdy. U divokých rajčat to bylo jednodušší a rychlejší. Vysadil jsem jenom 5 rostlin na záhon. Na začátku to sice vypadá, že na záhonu nic není. Víme už ale, jak dokážou tyto rajčata bujně růst. Odrůdy „Divoké zlaté“ a „Matt’s wild cherry“ jsem zvolil v podstatě stejně jako minulý rok. Osvědčili se. Přidal jsem třetí odrůdu „Humboldtovo“ (snad). Minulý rok jsme měli pár rostlin ze samovýsevu a chtěl jsem je tento rok zkusit. Od každé odrůdy jsem vysadil dvě rostliny. Akorát u poslední odrůdy byla jedna rostlina na záhonu s divokými rajčaty a druhá na záhonu s keříkovými rajčaty. Pro záhon s keříkovými rajčaty jsem zvolil stejné odrůdy jako minulý rok. I když … Minulý rok jsme poprvé pěstovali odrůd „Mountain merit F1“ a zalíbila se mi. Protože ale nechci pěstovat hybridy (aspoň u rajčat), tak jsem si vzal semínka a uvidíme, co z toho vyjde. Takže v podstatě výsev je druhá generace (F2) a snad se část z těch 6 rostlin povede a bude ji možné selektovat dál, až do úplného „odhybridizování“. Druhou zvolenou odrůdu „Valouny“ jsem si rozdělil na dvě „pododrůdy“. Minulý rok byli u této odrůdy dva typy plodů. Jeden jsem si pracovně nazval „Latah“, podle kulovitých plodů podobajících se zmíněné odrůdě, ze které byla ostatně odrůda „Valouny“ vyšlechtěna. Druhý typ plodů byl tvaru malé hruštičky, nebo možná vajíčka, proto jsem si to pracovně nazval „Valouny vejce“. Od každého typu 3 rostliny. Uvidíme, jak to dopadne tuto sezonu, a pak budeme případně selektovat dál. I rajčata na zahradě jsme po výsadbě obsypali rozdrcenými skořápkami. Na fotce níže je vidět i jeden kryt s PET láhve, kterou jsem použil pro jednu slabší sazenici rajčete. Zase se mi povedlo rajčata trochu přelít, takže pár sazenic nebylo v úplně nejlepší kondici a konkrétně tahle sazenice se ještě nalomila. Tak jsem ji vysadil hlouběji a přidal kryt, jako pomoc do začátku.

Výsadba rajčat byla plně v mé režii. Manželka si vzala na starost zbytek sazenic. Ty jsme plánovali vysadit do pokusného záhonu, kde ale bylo potřeba nejdřív trochu udělat místo. Namísto vysetých ředkviček, které z mě neznámého důvodu vůbec nevyklíčily, vyrostl na záhonu plevel. Takže bylo potřeba ho odstranit. Manželka záhon vyplela, ale plevel dala jenom bokem a později se na záhon vrátil jako mulč mezi právě vysazené rostliny. Vysadila zbylé tři rostliny mochyně, pět rostlin pálivé papriky a bazalku. Na bazalku jsme raději dali kryty z PET láhví, protože ji slimáci mají moc rádi. U papriček jsme měli na části rostlin plody. Jeden největší jsme sklidili ještě v Praze. Zbytek jsme na rostlinách ponechali. Snad je to moc do startu nevysílí.


Hlavní činnost tohoto týdne, tedy výsadbu rajčat jsme měli za sebou a na nic dalšího jsme už neměli chuť a v podstatě ani moc času. Při výsadbě na zahradě aspoň nepršelo, tak se pracovalo celkem dobře. Na závěr přidám ještě pár fotek toho, co je na zahradě nového. Celkem bohaté srážky se pozitivně projevili na klíčení a růstu. Vyklíčilo nám skoro všechno, co jsme v poslední době vyseli. Začínají klíčit okurky (první fotka), dýně, kukuřice (druhá fotka) a dost dobře vypadají keříkové fazole (třetí fotka). Příští týden toho snad bude na focení ještě více.



Brambory vysazené do mulče ještě nejsou vidět, ale na bývalých záhonech po bramborách toho roste celkem dost. Z brambor, které jsme si při sklizni nevšimli, nebo jsme je vyhodili jako poškozené (moc malé), vyrostlo poměrně dost rostlin. Někdo tyto dobrovolníky likviduje, my jsme se je rozhodli nechat. Nebudeme s nimi nic dělat a uvidíme. Když tak budeme mít brambory trochu dříve. A pokud ne, nic se neděje.


Další týden jsme měli zase v plánu údržbu záhonů, co je reportážně dost chudá činnost, tak jsem se to rozhodl spojit s článkem o výsadbě rajčat. Když jsme vyjížděli z Prahy, tak bylo parádní počasí. Říkal jsem si, že nás čeká hezký den. Krátko po příjezdu na zahradu se to změnilo. Stihli jsme vyčistit jenom záhon se šalotkou a začalo mírně pršet. Nějako dobu jsme to ignorovali a pokračovali dál v práci. Když se pak rozpršelo silněji a došel jsem pro pláštěnku, tak zase přestalo. Takto se to opakovalo v podstatě celý den. I tak jsme ale udělali dost práce. Kromě už zmíněné šalotky, kterou jsme vypleli, jsme motykou proběhli záhony s cibulí, petrželí a mrkví. Pak jsme ještě ručně vypleli jeden záhon s česnekem. To vyšlo asi tak do oběda.


Po obědě jsem šel kosit. Po přeháňkách byla tráva trochu mokrá a lépe se kosila. Taky na ní bylo vidět, že ji bohatší srážky hodně prospívají. Kolem kompostu byl porost do výše pasu. Aspoň bude hodně mulče, co je moc dobře. Manželka zatím šla jednotit a vyplít řepu. Zvládla půlku záhonu, než začalo zase pršet.

Po dešti jsme to už zabalili. Před odjezdem na chalupu jsem udělal ještě pár fotek, co je nového. V podstatě to samé, co minulý týden, ale ve větším. Více klíčení a růstu. Jahody vypadají, že bychom mohli příští týden něco sklízet. Manželka už jednu ne na 100 % zralou utrhla. Chutnala skvěle. Hned vedle bohatě kvete jedna odrůda hrášku (Oskar), ta druhá asi bude brzy taky. Je vidět více okurek, dýní, a i kukuřice už je na záhonu o dost víc. U dýní jsem sundal kryt jenom kvůli focení. Ještě nějakou dobu je pro jistotu ponecháme.





Nejvíc jsem se obával, jak dopadnou po výsadbě rajčata. Výsledek je celkem dobrý. Okousané od slimáků jsou jenom dvě rostliny, které byly i nejslabší. Asi je musíme odepsat jako přijatelnou ztrátu. Snad to tak bude i nadále.


Konečně nám začínají vylézat brambory z mulče. Nejvíc je vidět rané odrůdy „Rosara“, kde to je už skoro celý záhon. Kromě plánované výsadby máme i nějakou neplánovanou. Z mulče po bramborách, který jsme navozili na jiné záhony, taky sem tam nějaká brambora vylezla. Zatím je necháváme tak a uvidíme. Pokud nám (nebo lépe řečeno jiným rostlinám) nebudou později vadit, tak je ponecháme až do sklizně.

Když jsme odjížděli na chalupu, tak zase pršelo. Přímo na chalupě to už byla úplná průtrž mračen. Jenom jsme doplnili zásoby a zašel jsem se podívat na rajčata. Ty na chalupě vypadají v pohodě, zatím neporušené. U odrůdy „Stupické polní rané“ kvete další rostlina, co je super. Zkontroloval jsem i okurky a fazole. Okurky zatím moc neklíčí a část fazolí je poškozená i navzdory krytům. Nevím, jestli tam slimáci vlezli, nebo byli už v půdě právě v místě, kde jsme dělali výsevy. Ale asi to bude o dost lepší, než kdybychom nepoužili žádné kryty.

Příště máme naplánovanou výsadbu brukvovité zeleniny, sazeničky které nám dorůstají v pařeništi. Asi také budeme nahrazovat ztráty na výsevech okurek a fazolí. Osivo ještě máme. Jinak uvidíme podle situace. Rád bych zase trochu kosil a hodně práce stojí i kolem baráku. Chtělo by to extra volný den v týdnu každý týden.