Rok osmý – 16.3.2024: Výsadba cibule

16.3.2024

Nezvykle teplé jaro pokračuje, a tak jsme se rozhodli začat uskutečňovat náš osevní plán. Jako první jsme si vybrali cibuli. Sazečku máme doma připravenou už nějaký čas. Sice vypadá ještě celkem v pohodě, ale lepší je ji vysadit. To samé platí v podstatě i pro šalotku. Kromě sazečky jsem vzal i sadbovač s předpěstovanou sadbou cibule odrůdy „Všetana“ a nějaká semínka další zeleniny, pokud by zbyl čas. Vzhledem k tomu, že jsem semínka bobu namočil už doma před cestou na zahradu, tak ten čas budeme „muset“ najít.

Záhony pro cibuli a šalotku byli přes zimu přikryté mulčem (senem), takže práce s jejich přípravou byla minimální. Ze záhonů jsem sundal mulč, nakypřil je vidlemi a manželka udělala řádky. Do těch jsme vysadili sazečku a pak řádky hráběmi zahrnuli. Většinu sazečky jsme koupili v OBI. Jako obvykle jsem zvolil odrůdu „Všetana“, která se nám osvědčila. Něco málo sazečky jsme měli vlastní. Stejná odrůda, semínka které jsem vyséval minulý rok. Celkem se zamýšlím nad tím, že bychom si všechnu sazečku pěstovali sami. Zkusím si vzít vlastní semínka a možná další rok tento plán i uskutečním. Šalotku jsme jako obvykle měli vlastní. Její cibule si uchováváme každý rok. Rád bych ale zkusil předpěstovat novou sadbu z vlastních semínek a trochu ji tak „oživit“.



Hlavní práci pro tento týden jsme měli za sebou a zůstalo vysít zbytek semínek, co jsem vzal „navíc“. Konkrétně bob, ředvičky, roketu a špenát. Pro žádnou z této zeleniny jsme neměli naplánovaný zvláštní záhon, takže jsme se rozhodli vysít ji na náš pokusný záhon z minulého roku. Ten bude pokusný i tento rok. Z minulého roku na něm zůstalo celkem dost zeleniny. Na podzim jsme tam vysadili šalotku, která už vyklíčila. Z podzimních výsevu je tam i celkem dost špenátu, takže ten ani není potřeba vysévat. Ze samovýsevu tam vyklíčili polníček a lebeda. Taky tam byli zbytky vodnice, která byla na podzim příliš malá na sklizeň, tak jsme ji nechali na záhonu.


Mezi šalotkou a špenátem byl na záhonu kus místa, kde jsme měli minulý rok pálivou papriku. Trochu to přes zimu zarostlo, tak jsme záhon vyčistili a vyseli tam ředkvičku. Koupil jsem dvě odrůdy, ale pro výsev jsem zvolil jenom odrůdu „Viola“. Důvody jsou dva. Je to celoroční odrůda, takže by si měla lépe poradit s vyššími teplotami a později jít do květu. Taky si u této odrůdy chci nechat semínka, takže ji chci nechat vykvést a nechci, aby se opylila druhou odrůdou, která by mohla vykvést taky. Druhou odrůdu vysejeme asi až na podzim, kde s ní máme lepší zkušenost.

Největší místo na záhonu zabírali zbytky vodnice z minulého roku. Tento kus záhonu jsme taky vyčistili a pár nejhezčích rostlin jsme si nechali, udělali jeden extra řádek a rostliny zpátky vysadili. Rádi bychom si z nich později vzali semínka. Udělali jsme to tak už minulý rok a fungovalo to.


Na prázdné místo po vodnici jsme se rozhodli vysít bob. Z minulého roku jsme měli vlastní osivo odrůdy „Hangdown“ a k tomu jsem koupil osivu odrůdy „White Windsor“. Cílem je stejně jako minulý rok namnožit si dostatek vlastního osiva. Minulý rok to s bobem nebyla žádná sláva, tak uvidíme co letos. Taky jsem zvědavý na novou odrůdu. Jak už jsem psal, tak jsem boby namočil do vody ještě před tím, než jsme vyjeli z Prahy. To by mělo pomoct klíčení.

Kousek místa na pokusném záhonu ještě zbyl, tak jsem se tam rozhodl vysadit předpěstovanou cibuli. Záměr to byl hezký, ale realizace horší. Semínka jsem vyséval do půdy, kterou jsem vzal z krtinců na chalupě. Půda je tam dost jílovitá a asi by to chtělo promíchat ji s něčím lehčím, např. kompostem. Ten jsem si ale pro výsev cibule nedovezl, tak jsem vyséval do toho co bylo. Semínka vyklíčila relativně dobře a rostlinky i celkem rostly. Chtěl jsem vysadit celou kostičku ze sadbovače, kde je pár rostlin. Když by trochu povyrostly, tak bychom většinu z nich sklidili na zeleno a zbytek by zůstal na cibuli. Jenomže se mi kostičky při výsadbě rozpadaly v ruce a vysévat tu drobotinu po jedné rostlině se mi nechtělo. Takže jsme co šlo vysadili do jednoho řádku a zbytek jsme vyhodili. Namísto cibule jsem vysel roketu. Další neúspěšný pokus o pěstování cibule ze semínek. To už raději zkusím přímý výsev a v nejhorším dopěstujeme vlastní sazečku. Nebo pro příští rok udělám pro výsevy lepší substrát.

Něco málo jsme i sklízeli. Odrůda pozdního pórku „Titus“ dobře přezimovala a pórek teď na jaře vypadá dost dobře. Manželka sklidila jenom pár rostlin, protože měla v plánu dělat slaný koláč. Jinak nás celková sklizeň ještě čeká. S tím počkám asi až když budeme záhon potřebovat na jinou zeleninu.


Další přezimující zeleninou jsou topinambury. Záhon sice na první pohled nijak extra nevypadá, ale pod povrchem půdy se ukrývá bohatá úroda. Sklidili jsme jenom jednu rostlinu a měli jsme plný 9 litrový kbelík hlíz. Fakt ideální rostlina na těžké časy. Roste dobře, zimu vydrží v pohodě venku na záhoně a výnosem u nás předčí i brambory. Využití je široké, v podstatě stejné jako u brambor. Brambory to ale nejsou a asi to nelze brát jako rovnocennou náhradu. Je to ale spousta dobrého jídla s minimem práce.


Práce na zahradě jsme měli pro tento týden za sebou. Na chalupu jsme jeli jenom na otočku. Podívat se jak pokračuje práce na základech a taky doplnit zásoby zeleniny. Na příští týden máme v plánu další výsevy a i nějaké udržovací práce, tak snad nám to vyjde.