Rok osmý – 23.3.2024: Výsev petržele, kopru a pastináku

23.3.2024

Podle předpovědi, počasí tento víkend moc přívětivé mít nebylo. Rozhodli jsme se ale jet podle plánu a na zahradu vyrazit. Ještě když jsme vyjížděli z Prahy, tak bylo hezky. To se změnilo v okamžiku, kdy jsme dojeli na zahradu. Začalo pršet a k tomu i foukat vítr. Když už jsme tam ale byli, tak jsme nasadili kapuce a pustili se do práce. Čekal nás minimálně jeden záhon, kde jsme měli v plánu vysít petržel, kopr a pastinák.

Minulý rok na zvoleném záhone byla růžičková kapusta a kadeřávek, takže jsme ho na zimu nezakrývali. Moc se to nevyplatilo, protože sklizeň jsme v podstatě žádnou neměli a záhon trochu zarostl. I když byla relativně mírná zima, tak kadeřávek odrůdy „Nero di Toscana“ i tak uhynul. Roste parádně, ale pokud nezvládne ani mírnou zimu, tak ho asi už vysévat nebudeme. Tento rok mám v plánu vysít jinou odrůdu kadeřávku, který u nás zimu už přežil. O moc lépe nedopadla ani růžičková kapusta. Pár rostlin sice přežilo, nějaké růžičky tam i byly, ale na sklizeň to moc nebylo. Myslím, že i tady budeme muset hledat odrůdu, které se u nás bude dařit lépe.

Protože nebyl záhon přes zimu přikrytý, tak nás čekalo jeho čištění. Vidlemi jsem ho nakypřil a pak jsme ho s manželkou vyčistili. Nebylo to tak hrozné, jak to na první pohled vypadalo. Raději bych to ale do budoucna nedělal vůbec. Zatím nevím, jak to udělat. Rád bych byl, aby byli v půdě po co největší část roku kořeny, to znamená že tam musí něco růst. Na druhou stranu trvá příprava záhonu delší dobu, než když jenom stáhneme pryč mulč a děláme řádky. Nějaké plány už v hlavě mám, ale musím to pořádně promyslet.

Záhon jsme měli vyčištěný asi za půl hodiny a šlo se na výsevy. U petržele jsme měli vlastní semínka z minulého roku. Tak jsem zvědavý, jak budou klíčit. Mezi petržel a pastinák jsme vyseli pár řádku kopru. Koupil jsem odrůdy „Mammoth“, „Moravan“ a „Titan“, že je otestuji. Zatím žádnou favorizovanou odrůdu kopru nemáme. Do poslední části záhonu jsme vyseli pastinák odrůdy „Kamo“ z už druhé generace vlastních semínek. Minulý rok pastinák vyklíčil z vlastních semínek dobře. Doufám, že to bude letos stejně.


Výsevy jsme měli za sebou. Původně jsem zvažoval, jestli nevysejeme i mrkev. Rozhodli jsme se ale pro práce, které je potřeba udělat a obvykle na ně nikdy není vhodný čas. Jako první jsme se pustili do růží. Zřejmě po bohaté sněhové nadílce před Vánocemi byly dost polámané a navíc zarostlé trávou. Tu jsme vytrhali a růže ostříhali. Celkem se keříky prosvětlili a doufám, že brzy obrostou a nahradí ztráty způsobené sněhem.


Další potřebnou prací bylo vyčištění bylinkové spirály a levandulí kolem studně. Bylinky už začínají obrůstat a pořád mají hodně suchého starého obrostu. Manželka ostříhala bylinky na spirále a já jsem vyčistil levandule. Pak jsem ještě šel na chvilku likvidovat nálety, kterých už máme fakt hodně. Absence kosení na větší částí pozemku je vidět. Uvidíme, co s tím zvládneme udělat letos.



Tím byli naše práce na zahradě u konce. Reportážně to není moc, ale celkem jsme si mákli. Těch udržovacích prací je hodně, ale někdy je potřeba je udělat. Jinak se to vymstí. Taky už jsme po pár hodinách na dešti a větru toho měli dost. Na chalupu jsme zase jeli na otočku pro doplnění zásob. Základy už máme hotové (hurá), takže se můžeme pustit do úprav pozemku. A že budeme mít fakt co dělat. V podstatě na půlce pozemku začínáme zase od začátku. Ale je příležitost udělat to o něco lépe (snažím se vidět to pozitivně). Na příští týden už máme naplánované další výsevy. Tentokrát to bude asi mrkev.