Rok sedmý – 14.10.2023: Sklizeň řepy

14.10.2023

Po delší době jsem se konečně rozhodl přidat další článek, protože v podstatě až poslední týden je o čem psát. Ty dva týdny předtím jsme jenom jeli na naše pozemky a sklidili co bylo potřeba. Navíc ten druhý týden pršelo, takže to byla sklizeň hodně narychlo.

Úroda byla slušná, jak je vidět i na obrázcích níže. Hlavně co se týká rajčat. Na hmotnost by ale jednoznačně vyhrály dýně, které se pomalu, ale jistě dostávají do sklizňové zralosti. Z ovoce pořád plodí jahody a maliny. Určitě za to může u výjimečně teplé počasí. To přispělo k tomu, že letos sklízíme na chalupě více suchých fazolí než obvykle. To jsme moc rádi, protože fazole na zahradě nám už moc nejde. Takže za dva týdny přidávám jenom tři fotky naší sklizně, která ale taky dala celkem zabrat a fotku našich fazolí, které jsou už hezkým mixem všeho možného. Původní odrůda „Borlotto di Vigevano“ je tam vidět jenom částečně. Hlavní ale je, že se jí u nás daří a máme slušnou sklizeň.




Poslední týden byl už zajímavější. Manželka se rozhodla sklidit řepu a já jsem chtěl konečně něco pokosit, dokud to ještě jde. Skončilo to tak, že zatím co manželka sklízela řepu, tak já jsem se hrál s kosou. Potřebovala opravit úchyt, který ale v obchodě nebyl, tak jsem nakonec koupil celou novou násadu i s úchytem, zkombinoval to se starou kosou a dostal z toho jednu funkční kosu. Ta nová koupená násada je celokovová, zahnutá po americkém stylu, ale nekosilo se mi s ní moc dobře. Chci se ještě pohrát s nastavením madel. Pak ji asi využiji na chalupě, když dokoupím nové kosiště. Máme tam sice starou kosu, co doteď sloužila dobře, ale už by to chtělo něco lepšího. Kopřivy a bršlici pořád seká dobře, ale na trávu moc není.

To jsem ale trochu odbočil. Měl jsem funkční kosu, tak jsem se mohl pustit do pořádného kosení. Nekosíme kvůli estetickému dojmu, ale kvůli tomu, že potřebujeme mulč pro brambory (hlavně). Proto jsem si pro kosení vybral část louky, kde bylo hodně trávy, včetně ty starší, už suché. Kosilo se to relativně dobře, a hlavně po kosení zbylo dost organické hmoty. Snad to do konce roku ještě párkrát zopakuji.

Manželka sklízela řepu. Ta se tento rok ne úplně povedla. Oseli jsme jenom jeden záhon. Na výsevy jsme použili mix vlastních a kupovaných semínek. Vypadá to, že se řepa už nějak zkřížila, ale moc nám to nevadí. Hlavně aby dobře rostla a chutnala. Půlka záhonu byla hezká, ta druhá slabší. Pro naše potřeby by to ale mělo být dostačující. Manželka řepu očistila hned u záhonu, na který naházela listí z řepy. Zbytečná práce to někam odnášet a půdě na záhonu to jenom prospěje. Sklizenou řepu jsme odvezli na chalupu k uskladnění.


Kromě řepy a pravidelných sklizní na okamžitou spotřebu, jsme se podívali na náš experiment s bramborami, kde jsem jenom posekal kus louky, nahrnul trávu na hromadu a nastrkal do ní zbytek brambor, co nám zůstal z výsadby. Celkem jim trvalo, než začali růst, a tak jsme se ke sklizni dostali až teď. Experiment dopadl dobře. No v podstatě ani není moc důvod, proč by neměl vyjít, protože to bylo v podstatě to samé, co na záhonech, jenom ne tak hezky „uspořádané“. Brambory z našeho pokusného záhonku jsou snad ještě hezčí než ty ze řádných záhonů. Možná tak zkusíme pěstovat brambory i příští rok. Uvidíme, jak to budeme stíhat.


Na zahradě máme ještě celkem dost zeleniny ke sklizni, ale kromě zeleniny nám na záhonech roste i dost květin. Hlavně měsíček, kterému se u nás daří asi nejlépe. Tento týden mi potěšení pro oko zajistil hezký porost hledíků. To je další kytka, které dostatečně odolává slimákům i zaplevelení. Při kosení jsem často zvedl hlavu a potěšil jsem se pohledem na hezké skupinky kvetoucích hledíků. Stejně jako měsíček, se už částečně vysévá sám, co je pro mě ideální stav. Pak ty kytky už jenom udržujeme v rozumných mezích, jak se nám to hodí.

Po sklizni hrášku jsme měli vysetou na záhonech jako zelené hnojení pohanku. Pokosená pohanka se už pomalu rozložila, takže teď záhony asi zakryjeme na zimu. Ještě předtím jsme sklidili nečekanou úrodu v podobě pár lusků mladého hrášku. Buď unikl sklizni, nebo se vysel sám ještě předtím, než jsme stihli sklidit rostliny ponechané na osivo. V každém případě je to vítaný bonus a pro mě i celkem podnět k zamyšlení, jestli bychom nezkusili dva výsevy hrášku ročně. Zatím to ale neplánuji, jenom nad tím přemýšlím.

Co se týká ovoce, tak teď asi nejvíc sklízíme jahody a něco méně maliny. Hlavní sezona pro oba druhy ovoce je už za námi, ale díky stáleplodícím odrůdám ještě pořád máme chutné, čerstvé ovoce. U malin jsme dlouho sklízeli hlavně stáleplodící odrůdu „“Polka“, ale letos poprvé zaplodila žlutoplodá odrůda „Everest Gold“ (taky stáleplodící) a překvapení je i odrůda „Tulamagic“. Ta je sice jednou plodící, ale asi díky horšímu startu sezony je sklizeň trochu opožděná. Pro nás ale i tak dobře. Já jsem hlavně rád, že po těch špatných prvních pár letech konečně začala lépe růst a plodit.

Úroda tento týden skoro jako obvykle. Pořád rajčata, i když ty divoké se nám sklízet už moc nechce. Ty plodit přestanou asi až když umrznou. Pak stejně, jako posledních pár týdnů, pravidelné ovoce. Kromě jahod a malin i pár bobulek arónie. Na přímý konzum je pro hodně lidí asi ne moc poživatelná, ale mně chutná v kaši z ovesných vloček. Tam tu trpkost vůbec necítím. Naopak mi dost chutná. Pro zpestření sklidila manželka i něco málo listové zeleniny. Sice takhle na podzim už chuť na saláty není taková jako na jaře, ale pořád si občas rádi salát dáme.

Jak to už bývá pravidlem, když začneme něco pořádně dělat na jednou pozemku, tak nestihneme druhý. Proto jsme na chalupu odjížděli jenom uskladnit řepu, brambory a sklidit co tam bude. Ze zahrady nás tak trochu vyhnal déšť, který později odpoledne už moc neustával. Proto jsme na chalupě sklízeli narychlo za deště. Asi kvůli postupnému, ale jistému ochlazování, už toho nebylo tolik, jako doteď. Vidět to bylo hlavně u rajčat. Před týdnem jsem sklidil skoro dva 9 litrové kbelíky rajčat, teď to byla asi třetina kbelíku. Stěžovat se ale určitě nemůžeme, protože letošní sezony vyšla, co se týče rajčat, tak hodně dobře. Méně plodí i okurky, jenom ačokča asi bude plodit pořád dobře až dokud nezmrzne. Stále sklízíme dost suchých fazolí a jsme za to rádi. V případě nouze bychom sklidili fazole i ne úplně zralé a skladovali je v mrazíku, ale to chci mít jenom jako poslední řešení.

Příjemným překvapením na chalupě byly václavky. Byli jsme se na ně podívat v lese minulý týden, ale nic jsme nenašli. Možná jenom začínají růst, takže příště asi zase zkusíme les. Zatím manželka sklidila to, co bylo na našem pozemku. Pak už jsme prchali pryč do Prahy, protože už to nebyly přeháňky, jako po většinu dne, ale slušný vytrvalý déšť.


Příští týden asi zajdeme do lesa podívat se na houby, rád bych zase něco pokosil a pomalu budeme připravovat záhony na zimu. Až se mi to nechce věřit, že už je to zase tady. Jestli budeme něco více sklízet, to ještě nevím.