Rok sedmý – 21.10.2023: První mráz

21.10.2023

Pomalu se nám ochlazuje, blíží se zima a s ní i konec letošní sezony. Pocítili jsme to už tento týden. Hned po příjezdu na zahradu bylo vidět, že jsme měli první mráz. Ten v podstatě zlikvidoval většinu teplomilné zeleniny. Asi jsme se trochu nechali zmást hodně teplým podzimem, protože v předešlých sezónách jsme měli první mráz o něco dřív.

Takže jsme se pustili do sklizní toho, co ještě šlo sklízet. U rajčat to už bylo beznadějné. I když plody vypadali na pohled dobře, tak při pokusu o sklizeň se hned roztekli. Byla to jenom slupka vyplněná nějakou ne moc vábnou tekutinou. O něco lépe dopadly chilli papričky, které sice taky zmrzly, ale po sklizni se daly ještě zpracovat. Manželka je očistila a rozmixovala s česnekem a olejem na pálivou pastu, kterou použijeme do jídla.

Minulý týden jsme chtěli sklidit zbytek dýní, ale už jsme neměli v autě místo. Nechali jsme to na tento týden a doplatili jsme na to. Většina dýní hokkaido i muškátových byla mírně přimrzlá. Zatím vypadají dobře, ale nevím, jak dlouho vydrží skladovat. Co je pro zimní dýně pro uskladnění dost podstatná vlastnost. Určitě je nestihneme všechny včas sníst.

Po sklizni dýni jsme se rozdělili. Já jsem šel chvíli kosit, protože pořád potřebujeme více sena. Manželka se rozhodla sklidit mrkev. Ta nám tento rok moc nevyšla. Vyseli jsme dva záhony a dlouho nic neklíčilo. Bylo sucho a my neměli možnost zalévat. Část toho, co vyklíčilo, asi zničili slimáci, tak jsme dosévali. Osivo jsme měli z velké části vlastní, co bylo vidět i při sklizni. Odrůdy, které jsme vysévali, měli být hlavně „Katrin“ a pak jako nárazníková zóna proti slimákům odrůda „Táborská“. Výsledek je všehochuť a tvarem odrůdu „Katrin“ připomínalo jenom pár mrkví. Ještě více bylo vidět rozdíly v barvě. Nevím, s čím vším se mrkev zkřížila, ale dost kořenů, co jsme sklidili mělo bílou barvu. Možná v tom byla nějaká divoká mrkev, která kvetla právě ve stejné době. Nebo něco jiného. Uvidíme, jak to bude zpracovatelné v kuchyni. Pro příští rok máme zase sklizena vlastní semínka, tak se necháme překvapit, co z toho bude.


Úroda tento týden, kromě sklizených dýní a mrkve, byla celkem symbolická. Zbytky malin, které taky postihl mráz, pár vodnic, které zbyly od oběda, pár listů kadeřávku, který si chceme připravit přes týden, a pak zbytky zmrzlých chilli papriček, které jsme (jak už jsem psal), zpracovali. Bonusem navíc byl kbelík hrušek, které jsem nasbíral při kosení kolem hrušně. Je to jiná hrušeň než ty, ze kterých jsme sklízeli hrušky doteď. Tato je asi nějaká zimní odrůda, protože hrušky jsou ještě hodně tvrdé. Obvykle tyto hrušky ani nesbíráme, ale když mi přišli pod kosu, tak jsme se rozhodl je posbírat a zkusit nechat na chalupě dozrát.

Na chalupě jsme čekali něco podobného jako na zahradě. Protože na chalupě pěstujeme hlavně teplomilnou zeleninu, tak tam to vypadá na konec pěstování. Jak jsme očekávali, tak fazole, okurky, ačokča i rajčata, všechno zničené. Asi ten mráz byl o něco silnější, protože obvykle rajčata vyvedena o něco více nad povrch půdy slabší mrazíky přečkají celkem v pohodě. Takže pro tento týden, a vlastně i celou sezonu, už žádné vlastní rajčata mít nebudeme. Sklidili jsme alespoň fazole. Ty sice zmrzly taky, ale většina fazole bude po vyloupání ještě použitelná. Polovinu jsme už uvařili do guláše a zbytek skončil v mrazničce.



Fazole jsem se rozhodl vyloupat hned na chalupě, ať zbytečně neneseme domů to, co se hned vyhodí do kompostu. Manželka se zatím rozhodla sklidit jablka. U letních jablek jsme dopadli celkem dobře. U těch zimních to už taková sláva není. Jsme zvyklí na o dost větší sklizně. Ale něco málo máme. Ať si dá jabloň klidně pauzu. Po pár letech parádních sklizní si to i zaslouží. Dost jablek bylo poškozených od hmyzu, nebo ptáků, tak ty jsme vzali domů. Zbytek je uskladněn na chalupě, kde potřebuje ještě chvílí poležet do ideální konzumní zralosti.

To bylo pro tento týden všechno. Pomalu se začínáme připravovat na konec sezony, kterou obvykle končíme výsadbou česneku. Tu máme naplánovanou na příští týden. Ale na zahradě máme pořád ještě nějakou zeleninu, takže tentokrát to česnekem neskončí. Taky bych rád připravil více sena před další sezonou a chceme přikrýt záhony, takže i tam bude potřeba seno. Pokud nebudeme používat silážní plachty, čemu bych se už raději vyhnul. Tyhle všechny naše plány ale hodně závisí na průběhu počasí.