Rok sedmý – 4.11.2023: Výsadba česneku

4.11.2023

Poslední dva týdny bylo naší hlavní činnosti to samé, výsadba česneku. Proto jsem se rozhodl napsat jenom jeden článek. První týden proběhla výsadba česneku na zahradě a další týden výsadba česneku na chalupě.

Poslední dva roky jsme česnek vysadili koncem října a celkem se nám to vyplatilo. V listopadu už hrozí zmrzlá půda. Záhony jsme měli připravené po sklizni mrkve z minulého týdne, takže prakticky už stačilo jenom udělat řádky, vysadit česnek a zpátky zahrnout. Minulý rok jsem česnek vysadil do nezpracovaného záhonu po zeleném hnojení. Kolíkem jsem dělal díry, do kterých jsem vkládal stroužky česneku. To sice odpovídá mému záměru na minimální narušování půdy, ale je to hodně pracné v tom rozsahu, který my děláme. A to jsme minulý rok vysazovali jenom jeden záhon. Tento rok jsme se počet záhonů s česnekem rozhodli zase zvýšit na dva. Celkem přemýšlím nad tím, že bych do budoucna koupil pro výsadbu česneku (a ne jenom česneku) sázeč. Záda mám jenom jedny, česneku chceme pěstovat více a nikdo nemládne. Zatím jsme se ale rozhodli pro výsadbu do řádků, které na rozdíl od výsadby pomocí kolíku (jako minulý rok) umožňuje i lepší kontrolu hloubky výsadby. Myslím si, že letošní ne úplně skvělý výsledek u česneku bude i kvůli mé ne úplně optimální výsadbě.

Manželka rozdělila česnek na stroužky, udělala řádky a pustili jsme se do výsadby. Na zahradě pěstujeme nepaličák osvědčené odrůdy „Anton“. Od švagrové jsme si dovezli tři hezké cibule neznámé odrůdy česneku, kterou chceme zkusit pro další sezonu taky. Stroužků vyšlo na dva řádky a něco jsme nechali vyzkoušet i na chalupu. Po výsadbě jsem záhony ještě zamulčoval tím, co jsme minule při sklizni mrkve vyházeli na cestičky vedle záhonů. Protože toho nebylo nějak extra moc, vypomohl jsme si senem, kterým je zamulčován záhon hned vedle. Dával jsme si ale pozor, aby toho mulče nebylo moc. To byla další chyba při výsadbě česneku minulý rok. Půda je zakrytá a nějaké živiny by měl mulč dodat taky. Dalo by se říct, že nic nenasvědčuje tomu, že jsme na záhony už něco vysadili.



Zatím co manželka rozdělovala česnek na stroužky, já jsme se ještě před výsadbou česneku pustil do kup sena, které nám na zahradě zbyly po kosení a pohrabání. Potřebovali jsme zakrýt záhony a silážní plachtu už chci raději používat, jenom když nám nezůstane jiná možnost. Taky seno na záhonech udělá lepší práci, než když zůstane na louce. Minulý týden jsem postahoval zbytky dýní, cuket a okurek z chodníčků na záhony. Není to úplně tlustý mulč a křehké zbytky šlahounů se hodně rychle rozloží. Proto se hodí dodatečný mulč. Zatím ještě nevíme, co na záhonech další rok bude, ale extra mulč určitě neuškodí. Sena vyšlo akorát na ty tři záhony, a to jsem si musel ještě pár koleček vzít ze zamulčovaného záhonu po topinamburech. Chtělo by to více kosit no …


Pro příští sezonu jsme se rozhodli zaexperimentovat se šalotkou a zase zkusit zimní výsadbu. To už jsme jednou zkoušeli, ale nedopadlo to moc dobře. Bylo chladné jaro a šalotka pak poměrně brzy vykvetla. Teď chceme zkusit jenom pár cibulí a uvidíme. Přinejhorším budeme mít brzy na jaře zelenou nať.

Šalotku jsme se rozhodli vysadit do letošního pokusného záhonu. Pořád tam máme dost zeleniny a některou ani nemáme v plánu sklízet (jako např. špenát). Ale měli jsme tam i pokusnou řepu odrůdy „Moulin Rouge“. Ta nedopadla úplně špatně a příští rok asi zkusíme získat u ní nějaká semínka. Zatím jsme ji vytahali a na její místo vysadili šalotku. Taky jsme vytahali zmrzlé zbytky rostlin papriky, kde jsme taky vysadili šalotku. Povrch záhonu jsme po výsadbě zamulčovali listím z řepy a zbytkem toho, co jsme vytahali ze záhonu před výsadbou šalotky.


Po šalotce jsem se ještě chvíli hrál s mulčováním záhonů a manželka se pustila do sklizně zelí. Jako obvykle vypadal start sezony skoro tragicky, ale výsledek není špatný. Zelí máme pro sebe zase dost. Hlávky jsou hezké, tvrdé. Vyfotil jsme jenom ty na záhonu. Hezkou celkovou sklizeň jsem vyfotit zapomněl a už je všechno zelí nakrouháno a natlačeno v hrncích. Takže můžu vyfotit maximálně tak to. Co možná taky udělám příští týden.

Ze zahrady na chalupu jsme odjeli hned, jak jsme se naobědvali. Česnek už pár let sázíme i tam. Tento týden nám to asi úplně nevyjde, protože bylo potřeba připravit ještě záhony. Výstavba nového baráčku se blíží a na místě současných záhonů asi budou probíhat nějaké zemní práce. Takže jsme jako náhradní místo pro záhony zvolili plochu na druhé straně pozemku, která je už několik let přikrytá silážní plachtou. Záhony jsme si tam rozměřili a vyšlo to na 7 záhonů o šířce 70 cm a chodníčky mezi tím 50 cm. Tedy stejně, jako u těch původních záhonů. Chodníky jsme nechali zakryté silážní plachtou. Záhony jsem nakypřil vidlemi a manželka je srovnala hráběmi. Tohle bude asi jediná příprava záhonu pro teď a snad i do budoucna. Zatím jsme připravili jenom tři záhony pro česnek (pro každou odrůdu jeden). Na zbytek nezbyl čas ani síly. Stejně tak jako na samotnou výsadbu česneku, kterou jsme si nechali na příští týden.


Další týden jsme pokračovali v plánu a chystali se na výsadbu česneku na chalupě. Zelí, které jsme minulý víkend nakrouhali a natlačili do hrnců už vykvasilo. Manželka jej přendala z hrnců do sklenic, které odvezeme na chalupu k dokvašení a uskladnění v chladu. Kvašeného zelí máme celkem dost a přemýšlím, jestli už nepořídit raději soudek. To ale asi až když budeme bydlet na chalupě. Jeho přenášení na delší vzdálenosti může být komplikované.

Minulý rok jsme na podzim přesadili ze zahrady na chalupu rybízy. Angrešty jsme už nestihli, a tak jsme je nechali na tento rok. Když jsme na ně tento rok koukali, tak jsme usoudili, že jsou na přesazování už moc velké a bude lepší koupit nové. Měl jsem cestu kolem mého oblíbeného zahradnictví Kruh, tak jsem se stavil a koupil dva keříkové angrešty. Žlutou odrůdu „Hinnonmaki Yellow“ a červený „Captivator“. Více se nám do plánované řady keříků na chalupě nevejde. Takže zatím jenom dva angrešty a později uvidíme. Zatím co manželka rozdělovala česnek na stroužky (kvůli výsadbě), tak jsem angrešty vysadil do řady vedle rybízů. Snad se jim bude dařit. Jeden měl hezké kořeny, druhý moc ne, tak uvidíme. Vzhledem k tomu, že jeden keřík vyšel mimo plochu zakrytou silážní plachtou, budu si muset lépe pohlídat porost kolem, aby nebyl angrešt moc utlačován.



Pak jsem se už pustil do výsadby česneku. Na rozdíl od zahrady jsem se rozhodl nedělat řádky, ale vysazovat stejně jako minulý rok pomocí kolíku, kterým udělám díru a stroužek česneku tam vložím. Tak jsem to i udělal u prvního záhonu. Další záhony jsem už sázel jenom tak, že jsem stroužky česneku zatlačil prstem do půdy. Většinou to šlo úplně v pohodě. Ušetřilo mi to dost času, námahy a stroužky sedí v půdě lépe. Taky nemusím řešit hloubku výsadby, kde kolíkem udělám někdy moc hlubokou díru.

Pro další sezonu jsme se rozhodli na chalupě pěstovat stejné odrůdy jako dosud. Tedy „Bjetin“, „Vekan“ a neznámý ruský nepaličák. K tomu jsme ještě vysadili pár stroužků taky neznáme odrůdy, kterou jsme si dovezli od švagrové. Po výsadbě jsem ještě pokosil budoucí výběh pro slepice. Byl tam hezký porost kopřiv a bršlice, které poslouží jako mulč na záhony s česnekem. Půda tak nebude holá a z mulče by měli být i nějaké živiny. K tomu asi budeme mít i další mulč bez námahy, ze stromů, které rostou kolem.


Druhý týden jsme celý strávili na chalupě a na zahradu už jsme ani neměli chuť jet. Taky to nebylo nějak extra potřeba. Pojedeme tam příští týden a asi nás bude čekat sklizeň pastináku, ředkví a vodnice. K tomu ještě možná nějaké údržbové práce. To ale asi zase uvidíme podle konkrétní situace.