Rok sedmý – 11.11.2023: Poslední sklizně

11.11.2023

Po minulých dvou týdnech, kdy jsme hlavně sadili (česnek), jsme se tento týden vrátili ke sklizním. Na zahradě nám zůstali ke sklizni vodnice, ředkve, pastinák a pórek. Jak první jsme se pustili do vodnice a ředkví, pro které jsme měli vyčleněný jeden záhon. Ještě donedávna to vypadalo, že moc ředkví mít nebudeme. Tento týden jsme ale byli příjemně (možná až moc) překvapeni. Vodnice odrůdy „Purple top white globe“ byla vyseta částečně z kupovaných semínek, částečně z vlastních. Oba výsevy dopadli skoro stejně, akorát ten z vlastních semínek byl moc nahusto, tak se to podepsalo na velikostí bulev. U ředkví jsme taky vysévali kombinaci kupovaných a vlastních semínek. Výsledek byl stejně jako u vodnice porovnatelný. Akorát se nám odrůdy smíchali. Semínka jsme si vzali z černých i bílých ředkví a obě odrůdy jsme i vysévali. Sklízeli jsme ale jenom černé ředkve, i když u některých bylo vidět místy prosvítat bílou barvu. Hlavní je, že se urodilo. Použití budou mít vy výsledku stejné. Pesimisticky jsme začali sklízet do jednoho kbelíku, ale později jsme si na sklizeň ředkví vzali tašku, co používáme na dýně, nebo cukety a z půlky jsme ji naplnili. Odhadem asi tak 10 kg ředkví. Větší úroda, než jsme doufali. A to ještě spousta rostlin na záhonu zůstala, protože neměly dost vyvinutou bulvu. V podstatě by se dalo říct, že při letmém pohledu na záhon to ani nevypadá, že jsme něco sklízeli. Při sklizni jsme nať z ředkví odstranili a nechali na záhonu jako mulč.


Po ředkvích jsme se pustili do pastináku. Tady to taky zprvu vypadalo na ne moc dobrý výsledek, ale nakonec to neskončilo špatně. Nať jsme hned při sklizni z kořenů odstranili a nechali na záhonu jako mulč. Protože ji nebylo až tak moc, přihodil jsme navrch něco málo sena z vedlejšího záhonu.

U pórku jsme tento rok pěstovali ranější odrůdu „Golem“ a pozdější odrůdu „Titus“. Začátek sezony byl u pórku ne moc dobrý, ale nedopadlo to až tak špatně. Letní odrůda vypadala, že by bylo nejvyšší čas ji sklidit, tak jsme to udělali. Pozdější odrůdu jsme se rozhodli nechat přezimovat a postupně sklízet v průběhu zimy, nebo až na jaře. Uvidíme, jak to dopadne. Úroda letního pórku není nijak ohromná, ale pro nás asi dostačující.

Po hlavních sklizních jsme ještě chtěli něco málo na zahradě udělal. Původně jsem měl v plánu kosit, ale vzhledem k průběhu počasí se mi do toho moc nechtělo. Skoro celý den poprchávalo a moc teplo taky nebylo. Po sklizních jsme už toho měli celkem dost, ale zůstal nám rest postarat se o maliny, ostružiny a topinambury. Manželka si vzala nůžky a ostříhala odplozené větve malin a ostružin. Já jsem si vzal nůž a pustil se do sekání stonků u topinamburů. Ty už v podstatě po prvním mrazu ukončili růst a porost začal hnědnout. Máme ale zkušenost, že když je necháme tak, část rostlin z většími stonky se začne vyvracet, některé hlízy se dostanou na povrch a tam se znehodnotí. To se v podstatě i začalo dít. Takže jsem při sekání stonků nasbíral i celkem dost hlíz, které byly moc na povrchu. První letošní odrůda topinambur. Manželka se po prořezu malin přidala a osekala porost topinamburů z druhé strany. Osekanou nať jsme naházeli zpátky na záhon jako mulč. Na obrázku níže je po pravé straně vidět mezi topinambury i maliny. Jsou to nové větvě, které tam připutovaly od hlavní rostliny, která je kousek vedle. Celý rok tam rostly spolu s topinambury a nějak extra nestrádaly. Pro příští sezonu až asi necháme celý záhon jenom malinám a topinambury zase přesuneme na jiný záhon.


Ze zahrady jsme odjížděli na chalupu pouze na otočku. Vyložit část úrody k uskladnění. Jinak jsme na chalupě už jenom trochu „uklízeli“ před snad brzkou výstavbou baráčku. Zahrada jako taková je už asi zazimovaná. Část záhonů jsme přikryli, na části ještě něco roste (zelenina, zelené hnojen), ale naše práce zřejmě pro tuto sezonu skončila. Asi si občas zajedeme vykopat nějaké topinambury, nebo pórek, pokud to půjde, ale jinak jsme už zahradě jenom symbolicky zamávali a do příští sezony se z ní rozloučili. Teď se už zase nebudu moct dočkat další sezony.

Tímto článkem končí i pravidelné (skoro) články o dění na naší zahradě pro letošní sezonu. Do konce roku bych ještě rád přidal pár shrnovacích článků a pak už zase začínají přípravy na novou sezonu. Osevní plán pro rok 2024 už máme hotový a chystám se objednat chybějící semínka. Pak už jenom zůstává se těšit na novou sezonu.