Zelenina 2023 – 2. část

Druhá část článku o pěstování zeleniny v roce 2023 se bude věnovat záhonům na chalupě. Pěstování na chalupě se už stalo nedílnou součástí našeho osevního plánu a s některými plodinami počítáme už jenom tam. Pro sezonu 2023 jsme využili všech 9 velkých záhonů a pár menších, kterým se ale už nedostalo tolik péče, co po minulé roky. I tentokrát nebudu psát samostatný článek o rajčatech, protože už pěstujeme podstatně méně odrůd a raději se jim budu věnovat v tomto článku o zelenině na chalupě.

Záhon č. 1
Pro první záhon na chalupě jsme si naplánovali kombinaci cukrového hrášku a popínavých fazolí. U hrášků nám po malém testu, který jsme provedli minulý rok, zbyly dvě odrůdy. Nejdéle u nás pěstovaná a osvědčená „Oregon sugar pod“ a odrůda „Oregon giant“, která dopadla dobře minulý rok. Obě odrůdy jsou si dost podobné. Ta druhá je vyšlechtěná z té první a má větší lusky. Dozrává zase o malinko později. Tento rok jsme se je rozhodli vyzkoušet obě a že pak se rozhodneme. Výsledek u obou odrůd byl zase dobrý a rozhodli jsme se v jejich pěstování pokračovat i nadále. Možná se nám už mezitím pomíchaly, ale to je nám celkem jedno. Kterákoliv z těchto dvou odrůd je pro nás dostačující.

Odrůdy jsme měli rozdělené přibližně pro třetinách záhonu a na poslední třetinu jsme vyseli šarlatovou fazoli odrůdy „White Emergo“. Minulý rok rostla celkem dobře, ale nestíhala moc dozrát, navíc lusky dost plesnivěli. Chtěl jsem ji dát ještě šanci, tak jsme ji tento rok vyseli na kus záhonu k hráčku. I po tomto roku si nejsem s touto odrůdou jistý. Rostla o něco méně bujněji než minulý rok, lusků bylo méně, ale neplesnivěli a pár jich stihlo i uzrát. To se týká úrody, tak žádný zázrak, ale dost na to, abych tuto odrůdu chtěl zkusit i další rok.

Záhon č. 2 + 3
Na další dva záhony jsme si naplánovali popínavou fazoli. Už těžko půjde říct, co to je za odrůda. Zrna se nejvíce podobají odrůdě „Borlotto di Vigevano“, co byla původně pěstovaná odrůda. Za pár let se ale pomíchala s dalšími pěstovanými odrůdami, jako „Neckarkonigin“, „Neckargold“ a ještě asi nějaké další. Pořád při sklizni je asi nejvíc lusků jako „Borlotto“, tedy určených ke sklizni na suché zrno, ale průběžně sklízíme i zelené lusky a některé lusky vypadají, že by se hodili pro sklizeň zrna v tzv. pergamenové zralosti (ne úplně suché). Sice je tam každý rok nejistota, co z toho bude, ale zase máme fazoli k použití, které potřebujeme, a to nám vyhovuje. Pokud by z nějakého důvodu byl do budoucna problém, tak se asi vrátíme k původní odrůdě „Borlotto di Vigevano“, která vypadá, že je pro naše podmínky nejvíc vhodná.

Výsevy u fazolí nám tento rok zkomplikovali slimáci. První výsev sežrali úplně, druhý jsme si pojistili kryty z PET láhví, co zafungovalo. Pro příště to asi bez krytů už nebudeme riskovat. Ušetříme si tak zbytečné rozčilování a i nějaký ten čas, protože opakované výsevy znamenají opožděnou úrodu. Už jsme si snad přes rok nasbírali dost krytů, takže nebudeme muset dělat kompromisy, co ochránit a co ne.


Záhon č. 4 + 5
Pro další dva záhony jsme s naplánovali okurky. Na oba záhony stejnou odrůdu „Aurea F1“, které se u nás minulý rok nejlépe dařilo. Semínek jsme měli dost z minulého roku. Jenže jsem nepočítal s tím, že v roce 2023 budeme kvůli slimákům jako skoro u každé zeleniny dělat opakované výsevy. I u okurek první výsev moc nedopadl. Něco málo jsme dosévali, ale už to nebylo ono. Na dvou záhonech nám moc rostlin nezůstalo. Než začali trochu růst, tak přišlo celkem sucho. Sice jsme je aspoň jednou týdně zalili, ale nebylo to ono. Více začaly růst, až když přišli deště. Ty rostliny co přežily tak rostly a pak i plodily celkem dobře. Kdyby jich bylo více, tak bychom měli snad poprvé i na chalupě slušnou úrodu okurek. Takhle jsme měli okurek tak akorát pro nás sníst, co taky není špatné. Odrůda „Aurea F1“ je slušná odrůda, které se u nás celkem daří. Možná ji budu chtít do budoucna ještě pěstovat, ale teď chci zase vyzkoušet nějaké nehybridní odrůdy.


Záhon č. 6
Na další záhon jsme naplánovali zbylé dvě odrůdy testované v roce 2022. Sice nedopadly tak dobře, jako „Aurea F1“, ale zbyla nám semínka a chtěl jsem je ještě zkusit. Pro tento záhon zbyly odrůdy „Blanka F1“ a „Viola F1“. Každá z odrůd dostala jednu třetinu záhonu. Jinak to bylo hodně podobné jako u předchozích dvou záhonů. První výsevy moc nevyšli, ale ty rostliny co zůstaly rostly dost dobře. I slušně plodily, ale část plodů byla nahořklá, co tyto odrůdy dost znehodnocuje. Do budoucna už je asi pěstovat nebudeme.

Na poslední třetinu záhonu jsme vyseli ačokču. Začátek byl stejně drsný jako u okurek. Slimáci je potrápili. Ale pár rostlin přežilo, rozrostlo se a pak to už bylo divoké, jak to je u ačokči běžné. Plodů jsme pro osobné potřebu měli více než dost i z třetiny záhonu. Víc asi už ani vysévat nebudeme. Ačokča plodila bohatě v podstatě až do mrazů, který rostliny zničil.

Záhon č. 7
První ze tří rajčatových záhonů na chalupě. Tento rok jsem na každý záhon naplánoval tři odrůdy. Na tento záhon jsem se rozhodl vysadit nehybridní odrůdy s malinko většími plody. Konkrétně odrůdy „Ananas“, „Quadro“ a „Resibella“.
Ananas – tuto odrůdu jsem ani neměl v plánu pěstovat. Sáček se semínky jsme dostali jako dárek při nákupu jiných semínek na stránce dobrasemena.cz. Když už jsme měli semínka, tak jsem se rozhodl tuto odrůdu zkusit. Už jsme ji kdysi pěstovali a nebyla úplně špatná. Jenom stejně jako u jiných odrůd byl problém s plísní. Taky je to odrůda s velkými plody, co znamená, že u nás na chalupě je problém, aby vůbec něco uzrálo. Rostliny po výsadbě rostly celkem v pohodě, ale nebyly tak bujné, jako většina jiných odrůd. Pár plodů rostliny udělali, ale hodně dlouho jsme čekali než dozrají. Dočkali jsme se a plody ochutnali. Na náš vkus asi až moc sladké. Takže nic, co by nás zaujalo tak, abychom tuto odrůdu zvažovali pěstovat i další rok. Ne moc dobrý růst, malá násada plodů a chuť ně úplně to, co hledáme. Plísní ale tento rok odolala i tato odrůda v pohodě. Nevylučuji, že ji ještě někdy v budoucnu zkusím pěstovat, ale zatím ne.

Quadro – pro nás nová odrůda, která mně v popisu zaujala prý zvýšenou odolností vůči plísni a využitím spíše pro kuchyňské zpracování. Většina plísni odolných odrůd co pěstujeme má spíše menší plody. Takže každá potenciální odrůda s většími plody je vítaná. Odrůda „Quadro“ je příjemné překvapení mezi odrůdami rajčat v tomto roce. Rostliny měly celkem bujný růst a brzo začaly nasazovat plody. Bylo jich hodně a i celkem slušně dozrávali, na odrůdu s většími plody. Plody mají méně šťávy, takže se podle popisu hodí spíše na využití v kuchyni. Ale i na přímý konzum nejsou špatné (chutnali nám). Odolnost vůči plísni byla slušná. Rostliny v podstatě zničil až mráz. Tato odrůda je jedno z příjemných překvapení roku 2023 a určitě ji budu chtít zkusit i příští rok.

Resibella – pro mě asi největší překvapení roku 2023 mezi rajčaty. Pěstovali jsme ji už minulý rok, ale moc mně nepřesvědčila. Spíše se hodně vytahovala, plodů moc nebylo a ani dobře nedozrávali. Je to ale nehybridní odrůda, zůstala nám semínka, tak jsem se ji rozhodl zkusit zase. Dobře jsem udělal. Od výsadby jsem už do rostlin skoro vůbec nezasahoval. Jenom jsem občas vyvázal nějaký výhon, když to bylo potřeba. Rostliny vytvořili kvalitní houštinu s hodně velkým množstvím plodů. V roce 2023 asi naše nejvíc plodící odrůda. Plody spíše středně velké, ale našli se i ve velikosti cherry. Dozrávali v pohodě a chuťově nám taky vyhovovali. Takový lepší průměr. Odolnost vůči plísní dobrá, takže tahle odrůda ve všech parametrech splnila to, co od rajčete čekám. Jasně, že ji budeme pěstovat i další rok. Doufám, že to zase vyjde.

Záhon č. 8
Náš druhý rajčatový záhon na chalupě, kde jsem se rozhodl vysadit nehybridní odrůdy s menšími plody, tzv. cherry. Konkrétně odrůdy „Dorada“, „Primabella“ a „Sunviva“. Nedopadlo to úplně podle plánu, protože se nepodařilo od každé odrůdy dopěstovat dost sazenic. U dvou odrůd špatně klíčila semínka. Důvod nevím. Naštěstí u třetí odrůdy bylo klíčení parádní a tak jsem vysadil více rostlin právě od této odrůdy. Ta i nakonec dopadla ze všech odrůd na tomto záhonu nejlépe.
Dorada – minulý rok jsme s ní měli celkem dobrou zkušenost, tak jsem se ji rozhodl zkusit i tento rok. Byli problémy s klíčením semínek, tak se podařilo dopěstovat jenom dvě sazenice a i z toho jedna po výsadbě skoro uhynula. Pak se sice zase nějak probrala k životu, ale ztracený čas nedohnala. Rostliny moc nerostly, násada plodů byla slabší a plody byli menší. I když chuťově celkem v pohodě. Přitom minulý rok byla tato odrůda celkem bujná. Nevím co se stalo, jestli je to pozicí na záhonu, nebo něčím jiným. Odolnost vůči plísní pořád dobrá, ale to je asi tak jediné pozitivum tento rok. Příští rok je pěstovat nebudeme a jestli ještě někdy, to zatím nevím.

Primabella – papírově je tato odrůda super. Každý ji chválí, jak je odolná vůči plísní, co můžeme potvrdit. Jinak ale u nás nepodává moc dobré výkony. Už minulý rok jsem u ní byl na pochybách. Moc dobře nerostla a násada plodů celkem malá, v porovnání s konkurencí. Plody jsou chuťově takový spíše průměr. Začátek pěstování u této odrůdy nebyl moc dobrý. Špatné klíčení, takže nám k výsadbě zbyla jenom jedna rostlina. Té se dařilo, jak jsem popsal výš v textu. Neumím najít důvod, proč bych tuto odrůdu měl pěstovat i další rok. Kdybych neměl jinou odrůdu odolnou vůči plísní, tak asi by to byla možnost. Ale máme jiné odrůdy, kterým se u nás dařilo lépe, takže není důvod pro pěstování této odrůdy u nás na chalupě. Jinde ale možná poroste o hodně lépe.

Sunviva – pro nás nová cherry odrůda v roce 2023 a ze všech pěstovaných odrůd na tomto záhonu jednoznačně nejlepší. Parádní klíčení, bujný růst sazenic v nádobách i na záhonu, velká násada plodů. Plody jsou menší žluté, chuťově z toho lepšího, co jsme pěstovali. Odolnost vůči plísní taky dobrá. Jediná zaznamenaná nevýhoda u této odrůdy je praskání plodů. Je potřeba je hodně opatrně sklízet a i tak po sklizni hodně plodů praskne. Je proto dobré je co nejdříve spotřebovat. Pokud je máte sklizené někde v kbelíku, jako my, tak to chce je častěji probrat, jestli plody nepraskli a nezačali se kazit. Jinak asi nemám této odrůdě co vytknout. Příští rok ji budeme zkoušet zase.

Záhon č. 9
Náš třetí rajčatový záhon, kde jsem se rozhodl vysadit hybridní odrůdy. Hybridy se snažím už omezovat, hlavně pokud mám za ně nehybridní náhradu. Z minulého roku nám ale zbyla semínka dvou odrůd, které se celkem osvědčily, tak jsem si říkal, proč je nevysadit. Jedná se o odrůdy „Mountain magic F1“ a „Rubylicious F1“. Třetí odrůda je nový plísní odolný hybrid „Rose crush F1“. Zaujal mně tím, že má větší plody růžové barvy. Pořád se snažím najít více plísní odolných odrůd s většími plody, kterým by se u nás dařilo. Takže jsem to chtěl zkusit.

Rose crush F1 – už jsme zkoušely jiné dvě odrůdy z „Crush“ rodiny, ale nedopadly dobře. Doufal jsem, že možná tenkrát by to mohlo vyjít. No nevyšlo. Sazenice se povedlo předpěstovat v pohodě, ale po výsadbě na záhon moc nerostly. Násada plodů byla relativně malá a hodně dlouho trvalo než plody dozráli. To se dalo čekat, protože tato odrůda má větší plody. Pak nastal problém jako i u jiných odrůd z této rodiny. Velká část plodů byla znehodnocena hnilobou, jako u plodů, co mají problém s příjmem vápníku. U dalších plodů to už bylo lepší, ale celkově žádná sláva. Jediné pozitivum u této odrůdy vidím v chuti plodů, která je spíše lepší průměr. Jinak nic, co bych chtěl opakovat. Rajčatům z „Crush“ rodiny se u nás asi dařit nebude.

Mountain magic F1 – odrůda, které se u nás celkem dařilo už v roce 2022. Vybral jsem si ji jako odrůdu s červenými kulatými plody střední velikosti, která mi chyběla. To celkem i splnila. Celkem dobrý růst, slušná násada plodů, chuť řekněme lepší průměr. Takové univerzální rajče. V roce 2023 se této odrůdě dařilo možná malinko hůř, ale pořád lépe, než pár jiných odrůd. Asi bych zvažoval pěstování této odrůdy i nadále, kdyby tento rok tak příjemně nepřekvapila odrůda „Resibella“, která tuto hybridní odrůdu v podstatě ve všem nahradila. Takže další pěstování této odrůdy nezvažuji.

Rubylicious F1 – další odrůda, kterou jsme pěstovali už v roce 2022. Nevedlo se ji špatně a hlavně co se týká násady plodů, tak je to jedna z nejlepších odrůd co jsme pěstovali. Dobře se ji dařilo i v roce 2023. Klidně bych si tuto odrůdu věděl představit pěstovat i nadále, kdybych neměl náhradu. Tou náhradou je stejně jako u předchozího rajčete odrůda „Resibella“. Ta má plody od velikosti cherry až po střední velikost a poslední dvě odrůdy v pohodě nahradí. Chuťově mi přijde taky lepší než kterákoliv z dvou předchozích odrůd. Takže hybridy dobrý, ale už je nemám potřebu pěstovat. Kromě jednoho hybridu na zahradě.

Záhony s rajčaty jsme ukončili velké záhony na chalupě. Máme tam ještě pár menších, ale ty už nemám nějak oficiálně číslované a už nějakou dobu si žijí vlastním životem. V jednom je šťovík, který už roste víceméně polodivoce. Manželka ho jenom jednou za čas sklidí. Pak tam máme záhonek s trvalým pórkem, který je potřeba zrevidovat a nějak se rozhodnou co s ním. Nějak zatím nevidím jeho rozumné využití. Jeden záhonek okupuje barborka, která už taky roste v podstatě divoce. Jednou jsme ji i chutnali, ale byla tak hořká, že se nedala jíst. Asi to musíme jinak připravit. Pak tam máme ještě záhonek s libečkem, ve kterém jsme pěstovali tento rok i mochyni (2 druhy). Mochyně není špatná si přijít a sníst něco přímo u záhonu. Když jsme ale plody sklidili a donesli domů, tak se tam váleli několik týdnů a snědli jsme je v podstatě jenom proto, že nám bylo líto je vyhodit. Takže zvažuji, jestli má vůbec smysl něco takového pěstovat.

Tímto končí moje povídání o naší zelenině v sezoně 2023. Už nám zůstává jenom těšit se na novou sezonu. Ještě předtím chci napsat článek o zhodnocení sezony a pak mně čeká ještě nezbytný článek o semínkách pro sezonu 2024.