Semínka pro sezonu 2024

Blíží se začátek nové sezony a s ním i první výsevy. Takže je asi nejvyšší čas napsat první článek. Jako vždy začínáme článkem o semínkách, resp. o našem osevním plánu. Chtěl jsem sice napsat ještě jeden článek o tom, co dopadlo dobře a co špatně minulou sezonu, ale když jsem se ke psaní chystal, zjistil jsem, že nějak nevím co napsat. Asi bych mohl z velké částí opsat stejný článek z té předchozí sezony. Proto jsem se rozhodl jej nenapsat. Všechno podstatní jsem i tak shrnul ve článcích o zelenině v roce 2023. Takže se rovnou přehoupneme do další sezony a začneme právě semínky.

Osevní plán jsme s manželkou udělali v podstatě za chvilku. Prostě jsme si sedli, řekli, co potřebujeme / chceme pěstovat, nakreslili si záhony, přidali popisky a bylo hotovo. Tedy co se týká druhů a počtů zeleniny. Výběr odrůd jednotlivých druhů zeleniny už zůstal hlavně na mně. Hodně semínek máme vlastních, ale není to ještě 100% (a nevím jestli někdy bude), takže zbytek jsem vybral v internetových obchodech ze semínky. Hodně jsem vsadil na již osvědčené odrůdy, ale dovolil jsem si i pár experimentů. Bez toho by to nebylo ono.

U nákupu semínek pro novou sezonu jsem vsadil na už osvědčenou „trojku“ prodejců. Co lze, nakoupím v Lidlu, kde mají pravidelně brzo na jaře (snad už v lednu) stojan se semínky. Jenom je těch semínek pořád méně, a to co se týká obsahu sáčku se semínky i bohatosti výběru. Základ se tam koupit dá. Nejvíc semínek ale každoročně nakoupím na stránkách dobrasemena.cz a ten zbytek, tedy hlavně to, co nemají jinde, na stránkách permaseminka.cz. Tohle se mi osvědčilo a zatím nemám potřebu nakupovat jinde. Možná bych ještě upřednostnil nějaké burzy semínek, kde se dají měnit semínka mezi kolegy pěstiteli, ale stejně bych nejraději všechny semínka vlastní. Ne jenom kvůli úspoře peněz, ale i kvůli tomu, že pokud si pěstujeme vlastní semínka, tak by měli být přizpůsobené našim podmínkám. Takže semínka máme a už jenom čekat na první výsevy.

Než na ty výsevy dojde, tak si něco řekneme o tom, co jsme si naplánovali, že budeme pěstovat v sezoně 2024. Začneme záhony na zahradě a následovat bude chalupa.

Záhon 1 a 2
I v další sezoně zůstávají na prvních dvou záhonech jahody. Bude to druhý rok po výsadbě, kde by prý měly dát největší úrodu. Po třech letech se pak doporučuje jahody přesadit na jiný záhon. Já bych je rád měl na stejném místě co nejdéle. Vím o lidech, co mají jahody na stejném místě i 20 let a v pohodě. Jiní je zase každé 3 roky pěstují jinde z nových mladých rostlin. Uvidíme, jak to časem bude s úrodností. Pokud to bude potřeba, tak pro ně uděláme po třech letech nový záhon. Než se ale honit za co největším výnosem, tak raději bych do toho už nezasahoval. Možná do budoucna udělám nějaký experiment na toto téma (přesadit/nepřesadit). V minulé sezoně jsem začal záhony s jahodami mulčovat. Vypadá, že se to osvědčilo a rád bych v tom nadále pokračoval. Nebo možná zkusíme nějaký podsev vhodných roslin. To mně taky celkem láká.
Odrůdy jahod samozřejmě zůstaly stejné jako předchozí sezonu. Pro první záhon stáleplodící odrůdy „Annabelle“ a „Aromas“, pro druhý záhon jednouplodící odrůdy „Rumba“ a „Wendy“.


Záhon 3 a 4
Na další dva záhony jsme naplánovali dřeňový hrách. Dva záhony s hráškem jsou pro nás tak akorát. Na jeden záhon vysejeme u nás osvědčenou odrůdu „David“, kterou pěstujeme už několik let z vlastních semínek. Druhou odrůdou, která u nás měla minulý rok podruhé premiéru, je odrůda „Kelvedon Wonder“. Vedlo se jí celkem dobře, tak jsme se ji rozhodli zkusit i v nové sezoně. Semínka máme vlastní z rostlin pěstovaných v sezoně 2023. Hrášek patří k těm jednodušším rostlinám pro semenaření.

Záhon 5
Pátý záhon bude tak trochu experiment. Zbyl nám jako poslední po naplánování všech druhů zeleniny co jsme chtěli. Přemýšleli jsme, co bychom ještě mohli pěstovat a v podstatě nám zbyla už jenom cukrová kukuřice, u které máme zbytky semínek po minuloročních výsevech. Ruská odrůda „Medová princezna F1“. Taky mně láká udělat druhý záhon pro rajčata na zahradě. Minulou sezonu se nám celkem osvědčili keříková rajčata, tak bych jim rád „dal“ jeden záhon. Nakonec to skončilo kompromisem a zkusíme vysadit rajčata a mezi to vysít zbytky semínek kukuřice. U rajčat jsme vsadili na odrůdy z minulé sezony, které obstály dost dobře. Odrůda „Valouny“ původně z permasemínek bude mít další šanci už z vlastních semínek. U odrůdy „Mountain merit F1“ jsme si také vzali vlastní semínka, takže vlastně budeme vysévat F2 generaci. Jsem fakt zvědavý, co z toho bude. Ale doufám, že časem snad nějaká vlastní odrůda přizpůsobená našim podmínkám.

Záhon 6
Náš druhý záhon s rajčaty pro zahradu. Tady jsme naplánovali divoká rajčata. Stejné odrůdy jako minulou sezonu, tedy „Divoké zlaté“ a „Matt’s wild cherry“ z vlastních semínek. Na jiných záhonech jsme našli další rostliny rajčat ze samovýsevu a jedno by podle místa kde rostlo a vzhledu i chutí plodů mohla být odrůda „Humboldtovo“. Tu jsem chtěl vysévat už minulý rok, ale neměl jsem semínka. Teď už semínka máme, protože jsme si je nechali z té rostliny ze samovýsevu. I když si nejsem na 100% jistý, že to je právě odrůda „Humboldtovo“. Nebo to možná bude i nějaký kříženec. To ale není až tak důležité. Hlavně aby se rajčatům u nás dařilo a chutnali nám. Celkem ale přemýšlím, co budeme s tolika divokými rajčaty dělat, pokud se sezona povede. Zase ale nemusíme všechno sklidit a sníst, nebo zpracovat. Příroda se o přebytky postará. I tak jediná práce je předpěstovat a vysadit sazenice. Pak jsou divoká rajčata prakticky bezůdržbová. Kromě sklizně tedy, ta je hodně náročná. Když vidím, jak se celkem v pohodě množí samovýsevy, tak celkem přemýšlím o tom, že bych je do budoucna zkusil pěstovat jenom ze samovýsevů. Takový přírodní výběr. Zatím jsou spíše jako zajímavý doplněk ke „klasickým“ rajčatům. Potenciál ale tyto odrůdy mají.

Záhon 7 a 8
Na další dva záhony jsme naplánovali mrkev. Dva záhony s mrkví nám bohatě stačí, pokud se sezona povede. Co se o minulém roce u mrkve říct moc nedá. Kombinace suššího počasí a slimáků znamenala ne moc dobré klíčení a pak i následný růst. Úrodu navíc asi dost ovlivnilo i nežádoucí křížení vybraných odrůd mrkve pravděpodobně s divokou mrkví. Vysévali jsme totiž vlastní semínka, které jsme sklidili ještě v předchozí sezoně. V této sezoně jsme také sklidili hodně vlastních semínek. Po zkušenostech v roce 2023 jsme ale přikoupili také semínka už osvědčených odrůd „Katrin“ a „Autumn king 2“. Kromě toho budeme vysévat hodně vlastních semínek. Odrůdu si ale netroufám říct. Sbírali jsme semínka různých odrůd a i ta už mohla být výsledkem nějakého křížení. V podstatě by mi nevadilo mít (spíše bych uvítal) nějakou vlastní odrůdu, pokud bude splňovat to, co od mrkve chceme. Tedy slušná úroda, chuť, odolnost vůči nemocem a dobrá skladovatelnost. Uvidíme, jak dopadne mrkev tento rok a podle toho se dále zařídíme. Asi to bude chtít vylepšit metodu semenaření.

Záhon 9
Tady jsme naplánovali další kořenovou zeleninu, a to kombinaci petržele a pastináku a k tomu ještě pár odrůd kopru. Tedy něco, co s větším, nebo menším úspěchem zkoušíme už pár let. U petržele a pastináku máme vlastní semínka sklizené minulou sezonu. Semínka petržele jsme sbírali poprvé a ani nevím, co za odrůda to byla. Prostě zbytky petržele, co přežili z té předchozí sezony. Takže uvidíme tento rok, jak úspěšní u petržele budeme. U pastináku jsme minulou sezonu už pěstovali z vlastních semínek sklizených sezonu předtím. Výsledek byl uspokojující, tak jsme si nechali semínka i tento rok. Původní odrůda pastináku je „Kamo“, tak snad by to mohla být tato odrůda. Ale stejně jako u jiné zeleniny mi je celkem jedno, co to je za odrůdu, hlavně že si ji bude u nás dařit a bude nám chutnat.
Kopr minulý rok také nevyšel. Ani nevím, jestli jsme něco sklidili. Pro tuto sezonu jsem koupil tři odrůdy, že zase uděláme menší test. Takže budeme vysévat odrůdy „Mammoth“, „Moravan“ a „Titan“.

Záhon 10
Pro desátý záhon jsme naplánovali šalotku. Osivo máme už nějaký rok vlastní a v podstatě není moc důvod něco měnit. Šalotka se minulý rok celkem povedla a zjistili jsme, že trochu extra péče se vyplatí (hlavně s pletím). To ale asi platí pro většinu zeleniny. Stejně jako po minulé roky budeme vysazovat mix odrůd „Golden gourmet“ a „Red sun“. I když těžko říct, jestli už můžeme říkat, že máme nějakou odrůdu. Všechna šalotka mi přijde stejná. Do budoucna (možná již tento rok) bych chtěl zkusit vzít si ze šalotky semínka a zkusit trochu „oživit“ sadbu.

Záhon 11
Pro tento záhon jsme naplánovali další cibulovou zeleninu, tentokrát cibuli. Už pár let pěstujme odrůdu „Všetana“ z kupované sazečky, a taky už pár let zkoušíme pěstovat stejnou odrůdu ze semínek. Zatím s přehledem vyhrává sazečka. Nevzdávám ale ani pěstování ze semínek a tento rok budu cibuli samozřejmě zase vysévat. Zkusím ale předpěstovat sadbu.

Záhon 12
Na dvanáctý záhon jsme naplánovali zelí. Odrůdy stejné jako snad poslední tři roky, „Avak F1“ a „Pourovo pozdní“. K nim jsme ještě dokoupili na zkoušku ranější odrůdu „Pylon F1“. Časem bych rád měl vlastní semínka i u zelí, ale zatím to není priorita a taky to není úplně jednoduché. Nebo se mi to tak aspoň zdá. Je potřeba uchovat zelí do dalšího roku, kde vyžene květ a taky hrozí křížení s jinou podobnou brukvovitou zeleninou kvetoucí ve stejnou dobu. Do budoucna to ale určitě zkusím.

Záhon 13
Tento záhon byl v minulé sezoně pokusní a rostla na něm různá směs zeleniny, kterou jsme chtěli vyzkoušet, nebo jsme ji chtěli pěstovat jenom v menším množství. Něco málo zeleniny rostlo na záhonu ještě ke konci sezony, tak jsme se ho rozhodli zachovat jako pokusní i pro další sezonu. Počítám tam také s nějakými samovýsevy u zeleniny, kterou jsme tam testovali. Chci tam pěstovat i ředkvičky odrůdy „Viola“, ze které bych si rád vzal vlastní semínka. Asi tam vysejeme i bob na další rozmnožení semínek, s čím jsme začali už minulou sezonu. Kromě naši staré odrůdy „Hangdown“ jsem zakoupil semínka pro nás nové odrůdy bobu „White Windsor“. Jako dárek k nákupu semínek na dobrasemena.cz jsme dostali sáček semínek bazalky odrůdy „Minette“. Bazalku jsme už nějakou dobu nepěstovali. Možná ji zkusím tento rok na pokusném záhonu, nebo ji předpěstuji a vysadím někde k rajčatům. Zbytek záhonu uvidíme. Asi se prohrabu naší sbírkou semínek a vyseju většinu z toho, co jsme nenaplánovali jinde. Pokud tedy zbyde na záhoně místo.

Záhon 14
Tady jsme naplánovali okurky. Minulou sezonu moc okurky nevyšli, ani můj test s více odrůdami. Tento rok jsem už více odrůd nekupoval. Chci se zaměřit na nehybridní odrůdy, proto jsem v permasemínkách koupil odrůdu „Dekan“ a k ní vyseju zbytky semínek odrůdy „Delikates“, které jsme původně koupili v Lidlu, ale už máme i vlastní semínka. Zřejmě nějaký kříženec. Snad se odrůdě „Dekan“ tento rok zadaří a budeme moct zůstat jenom u této odrůdy. Nabídka nehybridních odrůd je zoufale malá.

Záhon 15
Náš čistě dýňový záhon pro rok 2024. Bude patřit odrůdám z permasemínek. Už pěstované odrůdě „Sweet meat Oregon homestead“, která je pro mě asi nejchutnější dýně, co jsem jedl. Jediný „problém“ pro nás je, že její plody jsou až moc velké a neumíme je rozumně využit najednou. Chci ji ale zase tento rok zkusit a něco vymyslíme. Novou odrůdou je „South Anna“, podle popisu slibná muškátová dýně. Vyzkoušíme a uvidíme. Pokud se urodí, tak máme dýní i z jednoho záhonu víc než dost. Po zkušenostech z minulé sezony, kdy nám sazenice snad dvakrát zlikvidovali slimáci, chci udělat přímý výsev a ochránit výsevné místo. Předpěstování sazenic je pro nás problematické, protože je nemáme jak otužit a oslabené rostliny se asi pak staly snadnou kořistí slimáků. Takže tento rok poprvé zkusíme „chráněny výsev“ a uvidíme.

Záhon 16
Pro tento záhon jsme naplánovali kombinaci cuket a dýní. U cuket mám zbytky semínek odrůdy „Premium“ z minulého roku, kdy jsem je kupoval dodatečně v OBI, abych nahradil první sežrané výsevy. Ani ty druhé nějak extra nevyšli, ale máme semínka, tak chci tuto odrůdu zkusit zase. U dýní budeme vysévat odrůdu „Buttercup“, kterou jsme zkoušeli už minulý rok v kombinaci s cuketami. Nevyšlo to a o sazenice jsme přišli. Takže tento rok to bude druhý pokus. Výsevy chci dělat stejným způsobem, jako u předchozího záhonu.

Záhon 17
Na tento záhon jsme naplánovali další kombinaci, kterou zkoušíme se střídavými úspěchy už pár let. Je to kombinace pórku, celeru a kedluben. V teorii to vypadá dobře, ale pokaždé se něco pokazí. Pořád mám problém dopěstovat nějaké slušnější sazenice celeru. Kedlubny jsou obvykle v pohodě, ale minulý rok hodně sazenic zlikvidovali slimáci. Nakonec vyšel aspoň pórek. Odrůdy máme stejné jako minulý rok. U celeru „Albín“, u kedluben „Delikates“ a u pórku „Golem“. Celer zkusím předpěstovat v bytě, kedlubny a pórek v pařeništi.

Záhon 18
Záhon č. 18 bude tuto sezonu (snad) patřit řepě (salátové / červené). Semínka máme vlastní, sklizené tento rok. Odrůda bude asi něco mezi odrůdami „Cylindra“ a „Rote kugel 2“. Z vlastních semínek jsme vysévali už minulý rok a úplně podle mých představ to nevyšlo. Tak uvidíme v následující sezoně. Máme příležitost pro zlepšení.

Záhon 19 a 20
Po omezování počtu záhonu pro česnek jejich počet zase zvyšujeme, prozatím na dva. Jeden nám přišel i pro nás málo a navíc je to vhodná plodina, když chceme něco darovat, nebo zkoušet prodat. Stejně jako po minulé roky bude hlavní pěstovanou odrůdou „Anton“. Zkoušeli jsme jiné, ale zatím žádná nebyla lepší (na zahradě). Do pár řádků jsem vysadili neznámou odrůdu nepaličáků, kterou jsme dostali v létě od švagrové. Tak možná se dočkáme milého překvapení. Nebo taky ne, protože švagrová pěstuje česnek v o dost jiných podmínkách. Dobrou odrůdu pro zahradu ale už máme, tak mně to nechává klidným.

Záhon 21
Na tento záhon jsme naplánovali už osvědčenou kombinaci kadeřávku a růžičkové kapusty. Posledních pár let se spíše jedná o kadeřávkové záhony, ale věřím, že časem se zase bude dařit i růžičkové kapustě. U kadeřávku máme vlastní semínka odrůdy „Halbhoner“. Nechali jsme přezimovat pár rostlin a jednu nejvitálnější nechali vykvést. Tato odrůda u nás nejlépe snáší zimu, proto jsme ji vybrali. Tak uvidíme, jak dopadne výsev z vlastních semínek. U růžičkové kapusty jsem zase koupil odrůdu „Groninger“, protože nevím, co jiného koupit. Nejlépe se u nás dařilo růžičkové kapustě ze sazenic koupených na farmářském trhu (před lety), ale netuším, o jakou odrůdu šlo. Zatím to pro nás není priorita, ale do budoucna se chci na to zaměřit více.

Záhon 22
Do tohohle záhonu jsme minulý rok vysadili maliny, které do té doby rostly v trávě kousek vedle. Takže se ze záhonu pro zeleninu stal trvalý záhon pro maliny. Minulou sezonu se začaly pomalu rozrůstat a ochutnali jsme i nějaké plody. Čekal jsme lepší růst, ale snad to další roky bude lepší a možná se jenom potřebují „usadit“. Odrůdy malin jsou červená stále plodící „Polka“, žlutá stále plodící „Everest Gold“ a červená jednou plodící „Tulamagic“. Jedničkou je pořád odrůda „Polka“, která nejlépe roste a chutí skvěle. Minulou sezonu ale plodili i další dvě odrůdy a chuťově jsou taky skvělé.

Záhon 23
V tomto záhoně rostli minulou sezonu hlavně topinambury, ale z původního záhonu vedle tam „přicestovaly“ maliny. Nějak po celou sezonu rostli spolu a nevypadalo to, že by strádali. Pro novou sezonu chceme topinambury vykopat a zase přemístit jinde. Maliny ponecháme tam, kde jsou a necháme je rozrůstat se. Nejlepší výsledky dosahujeme právě tam, kde necháme rozhodovat přírodu, kde má co růst. Hodně ověřené u samovýsevů. Maliny budou asi hlavně odrůdy „Polka“, protože nové rostliny jsou nejblíž míst, kde tato odrůda roste, ale tohle už neřeším. Hlavně ať se jim tam daří a množí se.

Záhon 24-27
Na tyto záhony jsme naplánovali brambory. Chceme je přesunout ze záhonů, kde jsme je pěstovali už dva roky po sobě. Brambory se v podstatě vrátí na místo, kde jsme je pěstovali předtím. Záhony necháme zase 4, co je pro nás postačující, pokud se brambory povedou. Jediný problém zůstává nachystat pro novou „výsadbu“ dostatek mulče, takže budu muset více kosit už o něco dříve. Odrůdy zůstávají pořád stejné. Žlutá „Adéla“, které se u nás daří asi nejlépe, pak velmi raná fialová „Rosara“ a taky fialová „Esmee“. U poslední odrůdy si ale nejsem jistý, že ji chci ještě pěstovat. V porovnání se zbylými dvěma odrůdami je rozhodně nejslabší. Asi se rozhodneme těsně před termínem výsadby.

Záhon 28-42
Na tyto záhony jsme zatím nenaplánovali nic. Na jeden z nich ale asi přesuneme topinambury ze starého záhonu a taky bych zase rád vyzkoušel pěstování kukuřice ve větším, takže možná využijeme pár dalších záhonů. Rozhodnu se asi až někdy před plánovaným výsevem.

Tímto jsme ukončili záhony na zahradě. Pokračovat budeme se záhony na chalupě. Tam je to v nové sezoně trochu komplikovanější. Konečně jsme začali něco dělat s barákem, co obnáší i nějaké zemní práce kolem a tedy i na místě záhonů, které jsme doteď používali k pěstování. Proto jsme už na podzim minulého roku, těsně před výsadbou česneku, začali vytvářet nové záhony. Na druhé (dolní) půlce pozemku jsme měli silážní plachtou přikrytou celkem velkou plochu a jak se teď hodila. Není to úplně ideální místo pro pěstování, protože je dost ve stínu stromů kolem, ale dočasně by mohlo posloužit. Než doděláme aspoň základy nového baráku a budeme moci začít s finálními úpravami pozemku. Dočasných záhonů jsme si naplánovali jenom 7, protože na víc tam není místo, a jsou i trochu kratší. Ale mělo by to pro nás stačit. Zatím jsme udělali jenom tři, abychom mohli vysadit česnek. Zbytek budeme dělat někdy před plánovanými výsevy / výsadbou.

Záhon 1
Náš první dočasný záhon, do kterého jsme už na podzim vysadili česnek odrůdy „Bjetin“ z vlastní sadby. Dva řádky podél celé délky záhonu. Na začátek a konec záhonu jsme příčně vysadili po jednom řádku neznámého nepaličáku od švagrové. Stejně tak jsme to udělali i na další dva záhony, tak se už nebudu opakovat. Mezi česnek pak plánujeme vysadit rajčata. Pro tento záhon jsem vybral odrůdy „Quatro“ a „Sunviva“, které se osvědčili minulý rok. Semínka máme vlastní. Než se rajčata pořádně rozrostou, tak bychom měli česnek sklidit a záhon pořádně zamulčovat. Akorát že na nových záhonech už nemáme udělané opory, tak to budeme muset vyřešit nějakými dočasnými.

Záhon 2
Na tento záhon jsme naplánovali stejnou kombinaci druhů zeleniny jako na ten předchozí, jenom jiné odrůdy. Na podzim jsme vysadili vlastní sadbu česneku odrůdy „Vekan“. U rajčat jsem pro tento záhon vybral odrůdy „Resibella“ a „Stupické polní rané“. První odrůda se nám minulý rok dost osvědčila a vzali jsme si vlastní semínka. Druhou odrůdu jsem už párkrát zkoušel a taky si párkrát řekl, že už ji pěstovat nebudu. A přece jsem ji dal zase šanci. Ne jenom kvůli skvělé chuti, jak si ji pamatuji, ale rád bych nějaké rajče dopěstoval o něco dřív, než jako obvykle v půlce srpna. Jestli to tento rok vyjde, ještě uvidíme.

Záhon 3
Třetí záhon se stejnou kombinací zeleniny jako dva předchozí. Na podzim jsme vysadili z vlastní sadby neznámý ruský nepaličák, který pěstujeme už několik let. Každým rokem se mu u nás daří lépe, tak není důvod ho nezkoušet nadále. U rajčat bude tento záhon pokusný. Koupil jsem semínka pro nás nových odrůd „Vejce ptáka ohniváka“, „Rio Grande“ a „Appleberry orange F1“. Tento rok jsem chtěl už jenom nehybridní odrůdy, ale poslední odrůda nebyla v obchodě označená jako hybridní a zjistil jsem to až když zásilka dorazila. Když už mám semínka, tak ji zkusím. Je to nějaká nová odrůda prý odolná vůči plísni. Ty další dvě mně zaujali svým popisem a taky by měli být odolnější vůči plísni. Tak uvidíme.

Záhon 4
Na tento záhon jsem naplánoval kombinaci ačokči a okurek. U ačokči máme vlastní semínka a semínka okurek odrůdy „Hokus“ jsem koupil. Předchozí roky jsme měli na chalupě 2-3 záhony s okurkami, ale moc se jim nedařilo. Až poslední rok byl trochu lepší. Vzhledem k omezenému místu pro nové záhony jsem se musel rozhodnout, kde ubrat a nejvíc smysl mi to dávalo u okurek. Buď se zadaří, nebo ne. Když se okurky povedou, tak jeden záhon nám stačí (i když sdílený s ačokčou). Když se okurky nepovedou, tak je jedno, kolik záhonů máme. Odrůdu u okurek jsem vybral nehybridní a jenom jednu, ať si můžeme dělat vlastní semínka. Takže bych byl rád, kdyby se povedla. Když ne, tak budu zkoušet dál.

Záhon 5
Naplánovali jsme sem kombinaci hrášku a fazolí, která se nám minulý rok celkem osvědčila. U hrášku budeme vysévat odrůdy „Oregon sugar pod“ a „Oregon giant“ z vlastních semínek. I když těžko říct, jestli z toho nakonec nebude jednom jedna odrůda, protože se možná zkřížily. To ale nevadí, protože nám vyhovují obě. U fazolí budeme vysévat fazol šarlatový odrůdy „White Emergo“ z vlastních semínek. Zatím mně tato fazole úplně nepřesvědčila, ale chci ji dát ještě šanci. Stejně jako u rajčat a okurek i na tomto záhonu a dvou dalších budeme muset vymyslet nějaké opory.

Záhon 6 a 7
Naše dva fazolové záhony. Vysévat budeme vlastní osivo fazole neurčité odrůdy. Původně to byla odrůda „Borlotto di Vigevano“, ale po pár letech pěstování více odrůd fazolí vedle sebe už to není čistá odrůda. Část rostlin produkuje lusky spíše pro sklizeň na zeleno, ale větší část je fazole pro sklizeň suchého zrna. Abych do toho vnesl ještě trochu více chaosu, tak jsem v Lidlu koupil nějakou další odrůdu popínavých fazolí pro sklizeň zelených lusků. Uvidíme, co to udělá. Snad se nebudu muset časem vracet k nějaké čisté odrůdě. Zatím nám to ale vyhovuje tak, jak to je.

Takže to byli ty plánované záhony. Protože ale možná budeme dělat v tomto roce i nějaké „finální“ úpravy pozemku, není vyloučeno, že ještě něco někde vysadíme. Všechno záleží na tom, jak budeme zvládat zahradu a taky bychom rádi postavili aspoň hrubou stavbu nového baráku. Vypadá to, že se rozhodně nudit nebudeme.

Takže to jsou semínka, co plánujeme vysít tuto sezonu. Je to spíše jenom přehled toho, co budeme pěstovat, bez podrobnějšího popisu. Více o odrůdách se dá dohledat na internetu. Osobní zkušenosti s odrůdami popíšu jako vždy v shrnovacích článcích po ukončení sezony.