Nákup pozemku

Získání pozemku byl proces trvající skoro 2 roky. Když zvážím i tu pauzu mezi hledáním, tak to byly skoro 3 roky. Ono to celkem utíká. Celý proces bych rozdělil do několika fází.

Fáze 1
Na začátku je potřeba přesvědčit rodinné příslušníky o důležitosti nákupu pozemku. Pokud teda nejsou naladěni stejně jako vy. Pak je to mnohem jednodušší, a to ne jenom co se týká nákupu pozemku, ale i celkově všech dalších věcí s tím spojenými.

Pro mě to znamenalo přesvědčit manželku, která se o věci spojené s pěstováním do té doby vůbec nezajímala. Mluvili jsme ale o tom, že „časem“ (krásně neurčité slovo) si pořídíme nějaký pozemek na venkově, kde bychom mohli trávit čas v pokročilejším věku.

Takže moje argumentace byla, že když už chceme „časem“ nějaký pozemek, tak by bylo dobré ho koupit už teď, protože z prázdného pozemku nic není. Stromky než začnou plodit, tak to potrvá, a taky jsem chtěl nějaký čas věnovat zlepšování půdy, protože to je hodně důležité. Prostě je lepší se přestěhovat na pozemek, kde už něco roste a plodí, než na prázdný pozemek.

Sice je to trochu účelová argumentace, ale nejsou to jenom kecy, fakt je to takhle lepší udělat. Nadšenců, kteří všeho nechali a šli si plnit permakulturní sny na holé pole, jsem pár zažil. Většina z nich ale tvrdě narazí. Všechno chce svůj čas.

Jako další argument jsem použil větu, kterou lze snad použít univerzálně, že pokud by to tedy nevyšlo se zahradou, tak ten pozemek bude dobrá investice. Lepší než držet peníze v bance. To je asi taky fakt, když vidím, jak rostou ceny nemovitostí, hlavně v poslední době. Pokud by to bylo fakt zlé a něco se ve společnosti podělalo, tak z peněz v bance se nenajím. Půda je ale půda, vždy si tam něco dopěstuji.

Fáze 1 tedy u mě splněna. Ono taky v té době jsem byl v revoluční náladě a asi to se mnou nebylo jednoduché, a ten tlak z mé strany velký. Nakonec to ale relativně dobře dopadlo.

Fáze 2
Následuje hledání pozemku. To může trvat fakt dlouhou dobu. Nejvíc asi záleží na tom, kolik peněz máte k dispozici a kolik jste ochotni do toho investovat. Taky dost záleží na tom, jak moc pospícháte. Tady je ale blbé to, že pokud jste skoro až posedlý myšlenkou na soběstačné pěstování a jste nadšeni permakulturou, tak chcete pozemek nejlépe hned. To může být problém, protože ve spěchu se dělají chyby.

První hledání pozemku u mě probíhalo skoro rok. Dal jsem si limit 100 tis. Kč, co není moc. Taky chcete pozemek co největší, podle permakulturních guru je ideální 1 hektar a víc. To mimochodem do 100 tis. Kč není skoro možné. Dále záleží na tom, kde se pozemek nachází. Pokud jste ve fázi nadšení, tak jste ochotni koupit i pozemek ve větší vzdálenosti od současného bydliště, co může, ale taky nemusí být problém. Podle toho, jestli tam chcete dojíždět, nebo se tam přestěhovat.

První hledání moc nedopadlo. Dokonce jsem se byl na pár pozemků i podívat, ale nebylo to ono. Kdyby nebylo manželky a rozhodoval bych se sám za sebe, možná bych i něco koupil. Naštěstí manželka zafungovala jako záchranná brzda před neuváženým jednáním.

Pak následovala pauza v hledání asi půl roku až rok, po které nastalo další hledání. Už ani nevím, proč jsem si dal pauzu od hledání. Možná jsem byl frustrovaný z toho, že se nedaří nic najít, nebo do toho přišlo něco v životě. To je teď už ale jedno.

U druhého hledání jsem si nastavil limit na 150 tis. Kč (co taky není nic moc), ale zkrátil vzdálenost na maximum do 100 km od Prahy. Druhé hledání trvalo asi půl roku. Pár vhodnějších pozemků se vyskytlo, ale po bližším zkoumání tam vždy bylo nějaké ale.

Nakonec jsem našel jeden pozemek, na který jsem se byl s manželkou podívat. Na první pohled jsem se do toho pozemku zamiloval. Zatravněný pozemek na kraji vesnice, u pozemku les, na pozemku byly i nějaké stromy a přes pozemek tekl potůček. V pátek jsem volal do realitky, že se chci na pozemek podívat. Bylo mi řečeno, že není problém. V sobotu jsem se na pozemek zajel podívat a hned z pozemku jsem volal realitnímu agentovi, že mám zájem. Bylo mi řečeno, že si promluví s majitelem a v pondělí mi dá vědět. V pondělí jsem mu volal a agent mi sdělil, že pozemek už je zamluvený pro zájemce, který byl dřív. Bylo to pro mě dost zklamání a byl jsem naštvaný. Naštvaný na realitku, kvůli nefér / klamavému jednání. S tím ale asi musíte při hledání pozemku počítat, protože podle mým zkušeností je klamavé jednání realitek spíš pravidlo, než výjimka.

Tak jsem hledal dál a našel další pozemek. Hned jsem se tam dojel podívat a zase hned z pozemku volal do realitky, že mám zájem. V realitce mi řekli, že nejlépe bude, když hned v ten den dojdu složit zálohu, protože je zájemců o pozemek více. Tak jsem i udělal a zase se setkal s nefér jednáním od realitky. Nejdřív chtěli zálohu 10 tis. Kč, po příjezdu do realitky ale to bylo už 15 tis. Kč. Pozemek jsem ale chtěl, takže jsem složil zálohu, nechal si napsat do rezervační smlouvy, že těch 15 tis. je součástí kupní ceny. Nejsem zase úplně blbý, ale ono to nakonec bylo trochu jinak a další ukázka nefér jednání ze strany realitky (ne první ani poslední).

Následovalo mírné čekání, než se zahájí samotný proces koupě pozemku, ale teď už můžu říct, že fáze 2 byla úspěšně ukončena.

Fáze 3
Samotná koupě pozemku už bylo jenom nudné čekání a papírování. Zase se ale předvedla realitka. V té době probíhala diskuse o tom, zda bude daň z nabytí nemovitosti platit prodávající, nebo kupující. Už jsme měli skoro hotovou konečnou podobu kupní smlouvy, když mi zavolal zástupce realitky, že prodávající chce, abych uhradil daň z nabytí nemovitosti. Tak mu říkám, že to je ještě stále povinnost prodávajícího. Zástupce realitky tvrdil, že prodávající na tom trvá. Osobně si ale myslím, že je to aktivita realitky. Když si zvýšili zálohu z 10 tis. Kč na 15 tis. Kč, a započítávalo se to do kupní ceny, tak tím snížili pro prodávajícího cenu o 5 tis. Kč (protože ta záloha jde jako provize realitce). Takže namluvili prodávajícímu, ať zaplatím daň já, jako kupující. Ta daň byla skoro 5 tis. Kč, co je přesně ta suma, o kterou navýšili zálohu. Byl jsem naštvaný, ale pozemek jsem chtěl, tak jsem souhlasil. Ono taky jsem už uhradil zálohu, a pokud bych odstoupil od koupě, tak bych asi o tu zálohu přišel.

Konečně jsme se dostali k podpisu smlouvy u notáře, kde byl už i prodávající (zatím jsem jednal jen s realitkou). Samotné podepsání proběhlo v pohodě, ale když jsem pak s prodávajícím trochu debatoval, tak z něho mezi řečí vypadlo, že pozemek má pronajaté a hospodaří na něm JZD. Další z podrazů realitky, aby toho nebylo málo. Když jsem se realitky na začátku ptal, jestli je pozemek v pronájmu, tvrdili že ne. Prý tam hospodařilo JZD, ale už pár let ne. Je fakt, že pozemek nevypadal, že by tam někdo hospodařil. V té době to byla louka, kde byla tráva do výše pasu. Zástupce realitky tam jen tak seděl a tvářil se, že nic. Ve smlouvě je možnost odstoupit, pokud se vyskytne něco takové, ale právě jsem koupil pozemek, který jsem chtěl, tak jsem si řekl, že to s JZD nějak vyřeším.

S JZD jsem to vyřešil tak, že jsem jim dal výpověď nájemní smlouvy. Výpovědní lhůta byla „jenom“ jeden rok (obvykle je to více). Protože jsem ale nechtěl další rok čekat, tak jsem se s JZD domluvil na odstupném, které vyčíslili na 20 tis. Kč. Takže se mi kupní cena vyhoupla v podstatě o dalších 20 tis. Kč. Fakt jsem ale nechtěl čekat další rok a ani s odstupem času toho nelituji. Za ten rok jsme udělali fakt dost práce a měli i celkem slušnou produkci zeleniny.

Takže i fáze 3 úspěšně ukončena, akorát jsme ještě čekali na katastr, než to zapíše, a pak ještě skoro 3 měsíce na JZD, než nás na pozemek pustí. Měli totiž užívání až do začátku října, prý kvůli nějakým dotacím, které berou za sekání louky. Nic jiného se tam za tu dobu dít nesmělo.

Takže tohle je můj (náš) příběh o nákupu pozemku. Rozhodně to neberte jako návod, spíše jako ne moc dobrý příklad. Udělal jsem dost chyb a dnes bych to dělal jinak. V té době ale převážili vášně nad rozumným uvažováním. Na druhé straně to ale ani tak nelituju. V té době jsem nevěděl to co teď a hlavní je, že mám pozemek. Za ty 2 roky od jeho koupě se tam udělalo fakt dost práce a vyprodukovalo hodně ovoce a zeleniny. Dobrý pocit z toho hravě převáží ty starosti a peníze navíc, které ten pozemek stál.

V dalším článku popíšu, jak bych postupoval při výběru a koupi pozemku dnes a na co se u výběru pozemku zaměřit.