Rok třetí – 9. týden: První výsevy v roce 2019

3. 3. 2019

Sobota 2.3.2019 byla, co se týká práce dost intenzivní, ale ještě něco zbylo dodělat další den v neděli. Byly to ale práce, které jsem plánoval udělat pěkně v suchu a teplu doma. Konkrétně jsem měl v plánu vysévat papriky, lilek, celer a pórek.

Předtím jsem se ale rozhodl utřídit si semínka. Nakoupil jsem hodně semínek a už jsem měl i definitivní rozmístění záhonů pro rok 2019, tak jsem si je zase roztřídil do krabic podle záložek s čísly záhonů. Není to ideální systém, plánuji to vylepšit. Zatím to ale stačí, mám přehled a nemusím se pokaždé, když chci něco najít, prohrabovat hromadou semínek.

Minulý rok jsem papriky vyséval dříve a nakonec to moc dobře neodpadlo. Tento rok jsem si říkal, že je čas až do konce února. Plán je ten, že když už budou koncem března papriky vhodné pro přemístění do větších nádob, tak uvolním minipařeniště pro rajčata. Nějak to musím tak vymyslet, aby se mi to navzájem nekrylo a bylo dost místa na okně pro umístění nádob.

Oproti roku 2018 jsem se mírnil a naplánoval jsem jenom jeden záhon pro papriky a lilek společně. Ne, že bych nechtěl více, ale zatím více místa pro předpěstování sazeniček zkrátka nemám. V OBI jsme zakoupili výsevný substrát, protože vlastní ještě stále nemáme a je to jednodušší, než vozit půdu ze zahrady do bytu. Odrůdy papriky jsem zvolil stejné, jako v roce 2018, kde to s paprikami moc nevyšlo a nelze mluvit a nějakém rozumném testování. Odrůdy jsou California Wonder, Feher, De Cayenne, Granova, Rubinova a jedna neznámá odrůda. Manželka tvrdí, že asi bylo v pytlíku se semínky Granovy, nebo Rubinovy semínko nějaké jiné odrůdy, které se dařilo v roce 2018 více, tak jsme se rozhodli ji vyzkoušet i v dalším roce. Pracovně jsem si ji nazval paprika červená, podle barvy plodů. Lilku se u nás moc nedaří, tak jsem zakoupil odrůdu „Český raný“, která by snad mohla být vhodnější do našich podmínek. Pokud se nezadaří ani u této odrůdy, tak asi lilek úplně z pěstování vynechám, nebo aspoň do doby, než budeme mít skleník.

Jako další jsem chtěl zase zkusit celer a pórek. Pórek jsem ještě předpěstovat nezkoušel, tak uvidíme. S celerem nemám zatím dobré zkušenosti. Klíčivost dost špatná, a pak se moc vytahuje a neroste pořádně. Asi by to chtělo jiné podmínky, než jsou v bytě. Vyséval jsem bulvový i řapíkatý celer, tak snad z toho něco bude. V nejhorším případě zase koupíme nějaké sazenice s hobby marketu.

Na podzim jsem zakoupil pár druhů zajímavých semínek ze stránky permaseminka.cz. Kromě nehybridní okurky a rajčat také pro mě neznámou zeleninu Sléz kučeravý, Štrucha zelná, nějaká sibiřská vytrvalá cibule a taky vytrvalý špenát. Semínka byli v hezkých pytlících s návodem a u každého druhu z výše vyjmenovaných bylo napsáno, že je potřeba předpěstovat sazenice. Tak když dělám papriky, tak jsem se rozhodl udělat i tohle. Výsev klasický do minipařenišť, akorát ten vytrvalý špenát prý klíčí v chladu, takže se doporučuje výsev do misky a pak umístění do lednice, co jsem i udělal.

Na podzim 2018 jsem dostal nápad, že si udělám výsevné pásky pro některou zeleninu, abychom nemuseli přetrhávat zeleninu na záhonech. Myslím že na youtube jsem viděl video, kde si pásky dělala nějaká holka. Na internetu jsem našel recept na lepidlo z mouky a vody. Nic složitého. Jako podklad jsem vybral toaletní papír a jako testovací semínka odrůdu ředkvičky Viola. Udělal jsem si to lepidlo, na pás toaletního papíru vyznačil body, kde budu umísťovat semínka a dal se do nanášení lepidla. Popravdě práce ni moc. Šlo to pomalu. Udělal jsem asi 5 pásů o dílce 1 m (podle šířky záhonu) a pak jsem se na to vybodnul. Je to moc pracné na takovéto domácí blbnutí. Radši budu opatrnější při setí a když tak něco protrhám. A to jsem dělal ředkvičku, která má ještě celkem velká semínka. Při mrkvi bych se asi zbláznil.

Nakonec jsem nechal pásy se semínky uschnout, poté jsem je nastříhal a uložil k jiným semínkům ředkviček. Asi tolik k pokusu dělat si vlastní výsevné pásky. Zatím se mi to nevyplatí a odkládám na neurčito.