Rok třetí – 9. týden: První záhon v roce 2019

2. 3. 2019

Den nezačal příliš motivačně. Teplota mírně nad nulou, vypadalo to, že v noci pršelo a celkově to s předpovědí na ten den nebyla žádná sláva. Přes týden jsem se ale nějak naladil na to, že budu dělat záhony, protože čas tlačí a práce jako obvykle hodně. Takže jsem na zahradu vyrazil, i když sám, protože na manželku je prvý ještě moc chladno. Po dni stráveném venku jsem ji dal trochu za pravdu, ale přežít se to dalo.

Jako první práci na rozehřátí jsem si dal vyčištění náletu kolem švestky, kterou jsme si chtěli nechat (taky nálet).

Stromky do tloušťky palce šly celkem v pohodě odstranit i zahradnickými nůžkami. Odstraněný porost jsem naházel na hadník (trvalý kompost), kde dávám prakticky všechno, co se moc nehodí na „klasický“ kompost. Možná by to bylo lepší prohnat štěpkovačkou, ale tu nemám a kvůli pár větvím to nebudu shánět. Takže prostor kolem stromku jsem vyčistil a současně tak vzniklo i místo, kde později (asi ještě tento měsíc) plánuji vysadit meruňku a broskev. Snad to tento rok vyjde.

Hlavní co jsem chtěl tento víkend udělat, bylo zpracovat první dva záhony (když nepočítám ten trvalý s bylinkami) tak, aby do nich šlo něco vysévat co nejdřív. Jsou to první záhony, které jsme na zahradě udělali. První rok na nich byl česnek, pak byli přikryté senem a další rok tam rostla různá brukvovitá zelenina. Aktuálně tam ještě byli kadeřávek a růžičková kapusta. Po zimě to vůbec nevypadlo špatně, a rozhodl jsem se sklidil co půjde. Nakonec toho bylo asi 300 g kadeřávku a 300 g růžičkové kapusty. Není to nic závratného, ale v době, kdy na zahradě po zimě nic moc není, tak to není špatné. Na pár jídel to bude.

Navíc jsem začal přemýšlet o tom, že bych takto cíleně nechávat nějakou zeleninu přes zimu pro první sklizně na jaře. Kadeřávek a růžičková kapusta se na to celkem hodí a špenát taky nevypadá špatně. Ten si na sklizeň ale ještě trochu počká. Možná těm rostlinám přes zimu pomůžu i nějakou ochranou (fólie, textilie), ale to ještě jistě nevím. Inspiroval jsem se k tomu i po zhlédnutí jednoho z posledních videí Curtise Stonea, který takto zeleninu pěstuje a právě kadeřávek a špenát sklízí po zimě jako první zeleninu.

Zelenina sklizena, takže teď nastal čas pro kolečko a vidle. Zbytky sena, slámy a hnoje jsem se rozhodl přemístit na záhony, kde budeme pěstovat letos brambory. Bylo to už v podstatě takové částečně rozložené, tak to snad pomůže taky s výživou brambor v tom seně. Další roky to už budu dělat asi trochu jinak. Zase jsem se řídil pravidlem, že co propadne přes vidle, tak zůstává na záhonu, zbytek pryč. Když jsem to odvozil pryč, tak půda pod tím už nevypadala špatně. Až mi bylo líto udělat to, co jsem měl dále v plánu.


Po sklizení záhonů jsem se rozhodl dát si oběd, protože už bylo kolem 13,00 hod. Po obědě jsem si zase jako takové malé zahřátí dal „likvidaci“ krtinců. Protože se zase slehla bylinková spirála, tak jsem vzal kolečko a lopatu, posbíral část půdy z krtinců a nasypal to do bylinkové spirály. Tedy aspoň tam, kde zatím nic neroste. Do toho mi zase začalo pršet, tak jsem zvažoval, že pojedu domů. Práci, kterou jsem měl v plánu, jsem už udělal, ale zase mi přišlo, že je ještě brzy jet domů a když už jsem na zahradě, tak aspoň něco ještě udělám.

Rozhodl jsem se aspoň vyměřit záhony a udělat okraje. Kolem sena to zarůstalo celkem dost, tak to bylo potřeba vyčistit. Jak se zlepšila půda, tak ty okraje byli dost prorostlé pýrem. Vyměřil jsem záhon a zjistil, že zase to je nějak blbě a že to nevychází podle plánu. Mít zahradu jako podle pravítka jsem ale už vzdal, takže jsem vyměřil záhon, aby měl přibližně 1 metr n šířku a 8 metrů na délku a rozestupy mezi záhony tak, abych projel kolečkem.

Když jsem to doměřil, tak přestalo pršet. Tak jsem si řekl, že když už to je vyměřené, tak aspoň udělám okraj. To znamená, že projedu rýčem obrys záhonů a vyčistím ten okraj od prorostlých plevelů. Jak jsem tak na to koukal, tak si říkám, že když už budu dělat ten okraj, tak bych možná mohl udělat ohraničení záhonů ze starých střešních tašek z chalupy. Na zahradě jsme měli dovezeno tašek ještě o trochu více, než na jeden záhon. Je to dost pracné, ale zase, snad to pomůže při prorůstání plevele do záhonů, a taky využijeme střešní tašky z chalupy. Lépe než je vyhodit.

U dělání okrajů záhonů z těch tašek mě nejvíc štve to, že při tom přeházím půlku záhonu. Chci pěstovat bezorebně, a tady udělám takový masakr. Udělám to ale jenom jednou a pak už snad nebude potřeba, aspoň do doby, než se ty střešní tašky rozpadnou. Taky to lze udělat jenom v době, kdy na záhonu nic není. Takže brzké jaro, nebo na podzim, když už je většina sklizena, je ideální doba. Když to neudělám teď, tak později už vůbec ne. Tak jsem se do toho pustil a nakonec ten jeden záhon udělal. Na druhý už nezůstal čas, tašky, a ani moc chuť.

Celkem vtipné mi přišlo, že když jsem přehazoval půdu na tom záhonu, tak jsem nacházel cibulky česneku v různém stádiu naklíčení. Česnek jsme na záhonu měli první rok, pak byl další rok přikrytý senem a rostly tam brukve. I tak ale těch pár cibulek česneku co nám „uteklo“ při sklizni tam přežilo a bez světla, v podstatě zahrabané v záhonu, klíčily. Když je česnek takový nezmar, tak pak se nelze divit, že to, co nazýváme plevele, roste tak dobře a tak těžko se toho zbavuje.

Po dokončení záhonu už bylo 17,00, takže nejvyšší čas vyrazit domů. Sedm hodin na zahradě celkem uteklo. Udělal jsem víc, než jsem přes týden plánoval, ale zase méně, než bych chtěl. Tak to ale je už po celé 2 roky, co máme zahradu. Práce stále hodně a přibývá další. Říkám si ale, že když už konečně budeme mýt záhony hotové, tak to bude lepší. No uvidíme, zatím práce stále spíš přibývá než naopak. Stále mně to ale baví dělat, takže mně neštve samotná práce, kterou je potřeba udělal, ale že to nestíhám tak rychle, jak bych chtěl.

Ten záhon co jsem udělal tento týden, plánuji použít v roce 2019 celý pro mrkev. Je to jeden z nejlepších záhonů co máme, tak snad to s tou mrkví bude stát za to. Další týden už mám v plánu další záhony, protože ředkvičky, jarní cibulka, roketa, špenát a polníček už je pomalu potřeba vysévat. Předpověď počasí zase nevypadá nijak extra příznivě, ale co se dá dělat. Uvidíme za týden v sobotu.