Rok sedmý – 18.3.2023: Úprava stromů a keřů

18.3.2023

Na rozdíl od minulého týdne mělo být hezké počasí, čeho jsme chtěli řádné využít. Poprvé v nové sezoně jsme se chtěli podívat na zahradu. Takže první cesta směřovala tam. K prohlídce stavu po zimě jsme si vzali zahradnické nůžky a rovnou upravovali a odstraňovali to, co bylo potřeba. Nejdřív to byli stromy, kde nebylo potřeba dělat žádné velké zásahy. Už je máme na zahradě vysazené nějaký ten rok a většina z nich roste ve tvaru, který chceme. Jenom odstraňujeme uschlé a překážející si větvě. Pár stromů bude potřeba odstranit úplně, protože v průběhu minulé sezony uhynuli. Nové ale zatím sadit nebudeme. Stačí nám to, co máme a pokud později usoudíme, že potřebujeme více, tak vysadíme další. Spíše bych možná přidal později více zeleninových záhonů, když začneme pěstovat zeleninu ve větším na prodej. Na obrázku mirabelka odrůdy „Star of Hollywood“, od které se doufám dočkáme tento rok i nějakých plodů.

Po stromech jsme se věnovali keřům. Tak nebylo potřeba ani tolik stříhat, jako spíše vyčistit okolí keříků. Hlavně v části zahrady, kde jsme nestihli pokosit trávu. To nám zabralo hodně času i sil, ale jsem moc rád, že jsme to udělali. Je to práce, kterou je potřeba udělal a po minulé roky jsem to zanedbával. Zřejmě i proto nám několik keřů uhynulo. Tomu bych se rád do budoucna vyhnul, protože se jinak živého plotu kolem pozemku asi nedočkám. Pár keřů už vypadá hodně dobře a dokážou se o sebe postarat sami. Zbytek je ještě menší a pravidelné odstraňování trávy kolem bude ještě nějaký čas nutností. Na obrázku je kvetoucí dřín, kterých máme na zahradě v živém plotu víc. Kvete hodně brzy, co je super pro včely a čmeláky, kteří už venku poletovali. Kvete i líska (další obrázek), u které jsme nějaké keře ztratili. Zbytek ale roste hezky. Na třetím obrázku je ptačí zob, který je asi největší nezmar. Přežívá i v podmínkách, kde ostatní keře uhynuli. Taky je ze všech keřů už nejvíc olistěny.



Samozřejmě jsme obešli i zeleninové záhony, jak to s nimi vypadá po zimě. Tam, kde jsme dali mulč, to vypadá dobře. Tam, kde jsme to nestihli, tak budeme mít něco práce s čištěním. Pokud tedy budeme dělat přímé výsevy. Pokud tam budeme dávat sazenice, tak asi záhon jenom zamulčuji a vysadím do toho sazenice.

Už máme venku česnek, který vypadá dobře. Nevylezl na 100 %. Myslím si, že příčinou jsou tunely od hlodavců v záhonech, do kterých stroužky česneku zapadli. Před výsadbou na příští sezonu asi aspoň nakypřím záhony vidlemi, aby se přerušili tunely. Na prvním obrázku je česnek, který jsme vysadili středem jahodových záhonů, na druhém obrázku záhon s česnekem zamulčovaný na podzim. Trochu jsme měli obavu, jestli česnek přes mulč vyleze, ale vypadá to, že s tím nemá žádný problém.


Na záhonech jsme přes zimu nechali i kadeřávek a růžičkovou kapustu. Tam to už tak dobře nevypadá. Většině rostlin zřejmě průběh počasí moc nevyhovoval a uhynuly. Hlavně u kadeřávku odrůdy „Nero di Toscana“ (na obrázku níže) jsme asi přišli o všechny rostliny. U růžičkové kapusty možná něco málo sklidíme. Nejlépe dopadl kadeřávek odrůdy „Halbholner“, který byl sice taky poškozený, ale obrůstá nanovo. To jsme ho už neplánovali pěstovat. Když se povede, tak si vezmeme letos semínka a zkusíme tuto odrůdu vysadit zase vysít další sezonu. Škoda ty první odrůdy kadeřávku, které rostla přes sezonu parádně. Jenom nepřežila zimu.

Před odjezdem ze zahrady jsme ještě vyčistili bylinkovou spirálu. Po zimě tam zůstala spousta suchých větviček, které jsme vystříhali a hodili na kompost. Přitom jsme pod suchými stonky objevili nádherně kvetoucí krokusy. Škoda, že jich zůstalo jenom tak málo. Snad se ještě rozrostou. Nakonec jsme vyčistili okolí studny, kde rostou v půlkruhu levandule. Taky by si zasloužili do budoucna lepší péči.



Pobyt na zahradě se protáhl o něco déle, než jsme plánovali. Ale aspoň jsme udělali dost práce. Proto jsme na chalupu jeli v podstatě už jenom doplnit zásoby a nic dalšího se nám rozdělávat nechtělo. Počasí nám tentokrát vyšlo nádherně, na zahradě jsme si to užili a doufám, že další týden to dopadne podobně.