Rok sedmý – 11.3.2023: Začátek sezony

11.3.2023

Čas utíká, rádi bychom už začali něco dělat na zahradě i chalupě, ale počasí nám to ještě moc nedovolí. Od ukončení sezony jsme jednou za 2-3 týdny jezdili na chalupu pro doplnění zásob a pokud šlo, i jsme něco málo udělali. Např. půlku plotu u výběhu pro slepice. Stejně tak jsme jeli doplnit zásoby tento víkend a doufali jsme, že možná i něco málo uděláme. Už začínám být trochu nervózní, že nebudeme stíhat. Minimálně jsem chtěl nabrat zeminu pro výsevy v bytě, kde už máme asi trochu zpoždění.

Počasí nebylo moc přívětivé pro práci venku, tak jsme si řekli, že nabereme aspoň tu zeminu. Už nechci kupovat substrát pro výsevy v OBI, jak tomu bylo doteď. Jenom byl trochu problém, kde ji vít. Ze záhonu ji kopat nechci, tak jsem hledal vhodná místa na chalupě. Pomohl nám kamarád krtek, který udělal dost krtinců, abychom si udělali zásobu zeminy i na další výsevy. Musíme ji nabrat teď, protože později je snad každý krtinec osídlený kolonii mravenců. Nic příjemného, když si takové mraveniště donesete do bytu. Doufám, že teď nasbíraná zemina bude v pohodě (= bez mravenců).


Tak hlavní úkol byl splněn a mohli jsme v podstatě jet domů. Když jsem nabíral zeminu, tak manželka začala ořezávat vrby u plotu, aby nestínily na ovocné stromky. Udělat jsme to chtěli i tak a teď je na to ideální doba. Stromy ještě nejsou olistěné a později bude jiná důležitá práce. Přidal jsem se k manželce a dokončili prořez vrb. Později asi větvě probereme a ty lepší někde využijeme (např. jako oporu k zelenině).

Když už jsme byli u toho ořezávání, prošli jsme i samotné ovocné stromky. Odstranili jsme překážející si větve, to, co rostlo do koruny a zakrátili hlavní větve. Děláme to už třetím rokem a stromky už začínají nabývat „finální“ podobu. Doufáme, že se tento rok už dočkáme i nějaké menší úrody. Aspoň na ochutnání.

Když už jsme byli u stříhání ovocných stromků, tak jsme si řekli, že uděláme i keře. Ty na podzim vysazené zatím necháme. Tam není ani co stříhat. Ale ty původní rybízy je potřeba omladit. Už to není tak kritické, jako když jsme chalupu koupili, ale nějaké větvě jsme odstranili. Tohle je potřeba udělat, když chceme kvalitnější plody. Poslední roky jsme si ověřili, že se to vyplatí.


Nové vysazené keříky nevypadají vůbec špatně. Většina je viditelně narašena. U toho zbytku to snad bude taky v pohodě. Nejlépe zatím vypadají zimolezy kamčatské, které jsou už částečně olistěné. Možná jenom později odstraníme suché větve. Neuhynul žádný a doufám, že se jim na novém místě bude líbit a že se brzy dočkáme úrody.

U rybízu jsme ukončili naše práce na chalupě pro tento víkend. Počasí fakt nebylo moc přívětivé a byli jsme dost zmrzlí. Jsem ale moc rád, že jsme udělali aspoň to, co jsme udělali.

Na chalupě nás zatím těší hlavně sněženky, kterých se každý rok objevuje pořád víc. Je skoro až neuvěřitelné, jak jsou životaschopné. Přežili stavební práce a pojezd těžkých strojů, a i naše předělávky pozemků. Zatím je necháváme růst tak, jak se jim chce, něco občas přesadíme i na další místo, kde je chceme mít. Kromě sněženek se začínají objevovat první tulipány, narcisy a taky medvědí česnek. Vypadá to, že se konečně začne oteplovat, co by mohlo znamenat, že toho bude klíčit a postupně kvést stále více. Už se na to těšíme.


Část zeminy jsme si odvezli do Prahy (zbytek nechali v chladu na chalupě) a tak jsem mohl udělat další den první výsevy. Zatím jenom celer a pálivou papriku, u kterých jsme skoro po termínu. Další výsevy (hlavně rajčata) budeme dělat asi koncem března. Už jsme si ověřili, že v naších podmínkách nemá smysl pospíchat. Váhal jsem, jestli nezkusit vysít a předpěstovat cibuli, ale pak jsem od toho upustil. Zkusím přímé výsevy na záhony co nejdříve, když to dovolí počasí.


První práce i první výsevy máme za sebou, takže asi můžeme říct, že jsme oficiálně zahájili další sezonu. Výhled počasí pro další týden už vypadá lépe a když to dopadne, tak bychom rádi udělali o něco více než tento týden a konečně se zase podívali i na zahradu.