Semínka pro sezonu 2023

Tak, máme tady další sezonu a s ní i první článek, který je už tradičně věnovaný semínkům pro sezonu 2023. Tedy v podstatě náš osevní plán pro zahradu a chalupu. První výsevy (zatím v bytě) budeme dělat už za chvíli, tak je nejvyšší čas, abych o tom něco napsal.

Osevní plán jsme s manželkou udělali v podstatě za chvilku. Prostě jsme si sedli, řekli, co potřebujeme / chceme pěstovat, nakreslili si záhony, přidali popisky a bylo hotovo. Tedy co se týká druhů a počtů zeleniny. Pak přišla pro mě část, na kterou se celý rok nejvíc těším, a to je studování a výběr odrůd. I když to už není takové jako kdysi, když jsem chtěl otestovat skoro celý sortiment, co v nabídce měli. Rád testuji pořád, ale základ plodin pro novou sezonu jsou víceméně osvědčené odrůdy. Je to rozumnější cesta než předtím. Výběr a zkoušení nových odrůd je sice zábava, ale pěstujeme to hlavně kvůli jídlu. Proto potřebujeme hlavně osvědčené odrůdy, které nám požadovanou úrodu obvykle dají.

Už jsme věděli, co chceme pěstovat, ale s nákupem semínek jsem čekal hodně dlouho. Po prostudování nabídky obvyklých obchodů na internetu jsem vyhodnotil, že k výraznému navýšení cen došlo i u semínek. Proto jsem se rozhodl počkat na nabídku semínek v Lidlu, kde je mají obvykle někdy koncem ledna, nebo v únoru. Tento rok je měli zase o něco dříve a v podstatě za stejné ceny. Jenom nabídka byla daleko skromnější. Namísto obvyklých tři stojanů to byl jenom jeden. Jako nějaký základ tam byl a pro „hobby zahrádkáře“ to byla asi dostačující nabídka. Já bych ocenil trochu více druhů zeleniny. I tak jsme ale nakoupili, co šlo a výrazně tak snížili náklady na semínka.

Po nákupech v Lidlu přišel na řadu internet. Na stránkách dobrasemena.cz nakupuji už pár let a se semínky mám obvykle dobré zkušenosti. Nakoupil jsem tam většinu toho, co nám ještě chybělo. Jako poslední přišel na řadu obchod permaseminka.cz, kde jsem dokoupil poslední semínka. Většinou něco, co jsem jinde neviděl v nabídce. Další obchod, se kterým mám převážně dobré zkušenosti, jenom je o něco dražší. Chtěl jsem ještě koupit semínka rajčete odrůdy „Humboldtovo“ na chilli-seminka.cz, ale kvůli nákupu jednoho pytlíku semínek (možná bych koupil i víc) se fakt registrovat nebudu. To raději budu pěstovat něco jiného. Škoda, že zavedli registraci, protože jinak jsem s jejich semínky měl hodně dobré zkušenosti. Takže semínka nakoupena a už jenom čekat na první výsevy.

Než na ty výsevy dojde, tak si něco řekneme o tom, co jsme si naplánovali, že budeme pěstovat v sezoně 2023.

Záhon 1 a 2
První dva záhony jsme osadili už v minulé sezoně jahodami. Podrobněji jsem o tom psal v článku o zelenině za rok 2022 na zahradě. Proto se o tom nebudu zde více rozepisovat. Jenom bych se opakoval. Kromě jahod jsme středem záhonů vysadili česnek odrůdy „Záhorský 2“, co je testovací odrůda, abychom měli kromě naší osvědčené v „záloze“ i něco jiného.

Záhon 3
Třetí záhon nám zůstal po plánování volný, tak na něho asi vyseji nějaké zelené hnojení. V minulé sezoně tam byly okurky s rekordním výnosem, tak si půda nějakou výživu navíc zaslouží. Rád bych začal s výsevy co nejdříve, ale uvidíme, jak to budeme stíhat.

Záhon 4
Čtvrtý záhon vyšel na rajčata. Minulý rok jsme na zahradě pěstovali jenom divoká rajčata. Tento rok jsem se rozhodl přidat i dvě keříčkové odrůdy. Z divokých plánujeme opět pěstovat odrůdu „Divoké zlaté“, která se minulý rok dost povedla. Druhou divokou odrůdou bude „Matt’s wild cherry“, u které jsme minulý rok přišli o všechny rostliny hned po výsadbě. Protože je to ale papírově slibná odrůda, chci ji zkusit i tento rok. Semínka máme, tak proč je nevyužít.

U keříčkových odrůd jsem vybral odrůdu „Mountain merit F1“. Její sourozenec „Mountain magic F1“ se nám minulý rok osvědčil na chalupě. Rád bych zkusil kromě divokých rajčat na zahradě i něco většího, proto jsem hledal vhodné keříkové rajče. Jediné keříkové, plísní odolné rajče, byla tato hybridní odrůda. Tyčkové zatím na zahradě pěstovat nechci a keříková rajčata ne moc odolná vůči plísni riskovat nebudu. Zkoušel jsem je v sezoně 2021 a nedopadlo to dobře.
Druhou keříčkovou odrůdou pro zahradu je odrůda „Valouny“. Má to být tzv. otevřena, hodně variabilní odrůda, kterou jsem koupil na permaseminka.cz. Prý má být hodně raná, takže by mohla dát nějakou úrodu do doby, než budou plísně. Vybral jsem si ji i kvůli té ranosti, pak protože je to keříková a nehybridní odrůda a taky kvůli variabilitě. Pokud se osvědčí, tak si možná časem vyselektujeme vlastní odrůdu, vhodnou pro naše podmínky.

Záhon 5
Pro pátý záhon jsme naplánovali kombinaci celer + kedlubny + pórek, kterou jsme už několikrát zkoušeli. Zatím ani jednou to nedopadlo podle mým představ. Velký podíl na tom má celer, který se mi zatím nedaří pěstovat tak, aby dal slušnou sklizeň. U pórku je to střídavě úspěšné a nejlepší je to u kedluben, které snad zatím dopadly pořád dobře.
Pro sezonu 2022 jsme co se kedluben týká, zůstali u osvědčené odrůdy „Delikates blauer“. Semínka se dají relativně levně (6 Kč pytlík) pořídit v Lidlu, kde je pravidelně nakupujeme. Tento rok zkusíme dopěstovat i vlastní semínka.
U celeru jsem zvolil odrůdu „Albín“, stejně jako minulý rok. Zůstali nám semínka a přišlo mi, že se ji u nás relativně dařilo. To znamená, že jsme nějaké sazenice dopěstovali a na záhoně to přežilo až do sklizně (i když mizerné). Uvidíme, jak budeme úspěšní u celeru tento rok. Pak se rozhodnu, jestli vůbec budeme celer pěstovat, případně jaké odrůdy budu zkoušet.
Pórek nám minulý rok nevyšel. Pro tento rok jsem koupil dvě nové odrůdy. Odrůda „Golem“ je tzv. letní pórek s rychlejší sklizní (léto až podzim). Druhá odrůda „Titus“ je zase pozdější s možností přezimování. Pokud vyjdou obě, tak jenom dobře. Aspoň budeme mít čerstvý pórek po delší dobu. Já doufám, že uspěje aspoň jedna.

Záhon 6
Na šestý záhon jsme naplánovali cibuli. Koupil jsem semínka odrůdy „Všetana“, se kterou máme už několik let dobré zkušenosti. Zatím ale spíše při pěstování ze sazečky. Přesto to se semínky nevzdávám a pořád se pokouším dopěstovat něco použitelného. Největší část záhonu ale asi bude výsadba ze sazečky. Tu nám ještě zůstává koupit. Nechávám to na poslední chvílí, protože minulý rok jsem ji koupil dříve a po měsíci skladování v bytě nevypadala moc dobře. Snad ji budou mít a v nějakém slušném stavu.

Záhon 7
Sedmý záhon bude patřit další cibulové zelenině, a to šalotce. U té máme sadbu vlastní, co se mi na šalotce hodně líbí. Původní odrůdy byly „Golden gourmet“ a „Red sun“, ale teď je to spíše jejich mix a už to moc nerozlišujeme. Prostě sklidíme všechno co na záhonu je a z toho vybereme nějako slušně cibule k výsadbě.

Záhon 8
Na osmý záhon jsme naplánovali zelí. Odrůdy v podstatě ty samé, co minulý rok. Odrůda „Avak F1“ se nám osvědčila zatím nejvíc. Minulý rok měla hezké pevné hlávky, a i když je určená spíše pro skladování, skvělá byla i na krouhání. Jenom škoda, že to je hybrid. Jinak bych se snažil od ní získat vlastní semínka.
Odrůdu „Pourovo pozdní“ zkoušíme už nějakým rokem a pořád to není takové, jak bych si představoval. Pořád ji ale dávám další šanci. Uvidíme, jak dopadne tento rok. Když tak začnu hledat jinou spolehlivou nehybridní odrůdu, i když to není zrovna lehký úkol.

Záhon 9
Pro tento záhon jsme vybrali další kombinaci, kterou používáme několik let (kadeřávek + růžičková kapusta). U kadeřávku jsem vybral už jenom odrůdu „Nero di Toscana“, které se u nás dařilo asi nejlépe. Tento kadeřávek se skvěle osvědčil i jako „obětní rostlina“ pro slimáky. I když ji dokážou pořádně poškodil, pořád se ji daří obrůstat. Zatím co slimáci hodují na kadeřávku, jiným rostlinám nevěnují až tolik péče.
U růžičkové kapusty zůstáváme u odrůdy „Cassiopeia“. Není to úplně nejlepší růžičková kapusta, co jsme pěstovali, ale roste celkem dobře a dává i slušnou úrodu. Každým rokem je to o něco lepší, a tak zatím nemáme důvod měnit. Časem bych rád u kadeřávku a růžičkové kapusty vlastní semínka. Možná se o to pokusíme už tento rok, protože rostliny z minulé sezony jsme nechali přezimovat.

Záhon 10
Náš cuketový záhon pro sezonu 2023. U cuket jsem zvolil už jenom jednu odrůdu, a to „Black beauty“. Pěstovali jsme ji minulý rok a byla ze všech odrůd asi nejlepší. Navíc to není hybrid a chtěl bych si nechat vlastní semínka. Protože celý záhon cuket pro vlastní potřebu nevyužijeme, vysejeme je jenom na půlku záhonu a na tu druhou přijdou dýně. Vybral jsem odrůdu „Buttercup“, protože manželka by chtěla něco s menšími plody, co lze najednou zpracovat. Popisek u této odrůdu vypadá dobře, tak uvidíme, jak se ji bude dařit.

Záhon 11
Tento záhon bude patřit další tykvovité zelenině, konkrétně dýním. Naplánoval jsem stejné odrůdy jako minulý rok, protože jednak nám zůstala semínka a taky se nám už v minulosti osvědčili. Minulý rok dopadla asi nejlépe odrůda „Sweet meat Oregon homestead“. Takže to má jisté i tento rok. Doma máme pořád dýně z poslední sklizně. Další odrůda, které se dobře dařilo je „Whangaparoa crown“. Dva plody nám ještě stojí na skříni. Stejná rodina jako předchozí odrůda, ale o dost menší plody. Takže pro nás lepší na zpracování. Chuťově mi ale o dost více vyhovuje „Sweet meat Oregon homestead“. Poslední odrůdou je „Minimusk“. Muškátová dýně, které se u nás hodně dařilo před třemi lety. Minulý rok rostliny něco zlikvidovalo, ale ještě máme semínka. Byl to můj chuťový favorit do doby, než jsem ochutnal odrůdu „Sweet meat Oregon homestead“. Zase jsou plody menší a je to jiná rodina, takže by se neměli křížit. Uvidíme, jak dýně dopadnou tento rok a pak se podle toho zařídíme.

Záhon 12
Další tykvovitá zelenina, a to okurky. Po úspěchu v minulé sezoně jsem se zase koukal po nějakých hybridech. Podle popisku jsem vybral odrůdu „Konsa F1“. Zkušenosti nemáme, tak uvidíme. Pak jsme si vzali semínka z poslední sezony pěstované odrůdy „Muravej F1“. Té se u nás dobře dařilo. Jenomže je to hybrid a okurky se navíc mezi sebou kříží, tak jsem zvědavý, co z toho bude. Protože i u okurek chci vlastní semínka, tak jsem zbytek odrůd vybral nehybridní k otestování. Odrůdu „Dekan“ už jsme několikrát pěstovali. Minulý rok se ji nevedlo špatně. Semínka ale už došla a ani nevím, jestli ještě byla čistá. Proto jsem koupil nová a otestujeme zase. Další odrůda „Marketmore“ má u nás obnovenou premiéru. Už jsme ji kdysi zkoušel, ale nevyšlo to. Semínka byla z pochybného zdroje, proto ji chci zkusit znovu. Poslední testovanou odrůdou bude „Delikates“. Semínka původně z Lidlu. Minulý rok jsme tuto odrůdu zkoušeli pěstovat na chalupě, kde nebyla úplně špatná. Přijde mi ale spíše jako polní okurka, tak ji chci ještě zkusit pěstovat na zahradě. Rád bych, aby uspěli nehybridní odrůdy a mi tak měli další zeleninu z vlastních semínek.

Záhon 13
Nás experimentální záhon pro letošní sezonu. Tady budeme pěstovat a testovat všechno, co chceme jenom v malém množství, nebo to pěstujeme poprvé. Nebo si chceme namnožit vlastní semínka. Podle našeho plánu to bude divoká polykultura, ale už se nám něco podobného osvědčilo minulý rok na jiném záhoně.
Výsevy jsme začali už na podzim minulého roku ozimým salátem odrůdy „Hummil“. Do konce sezony tam nebylo vidět nic, tak si nejsem jistý, že vůbec něco vyklíčí. Pořád ale zůstává naděje. Pokud to nevyjde, tam máme připravenou náhradu v podobě letního salátu odrůdy „Australiche gele“. Ta se nám celkem osvědčila a je to jedna z nejchutnějších odrůd salátu, co jsem jedl. Jenom musí přežít slimáky.
Výsevy asi zahájíme ředkvičkami. Už jsme pro ně neplánovali samostatný záhon a mezi mrkev už je mám zakázané dávat. Takže využijeme tento záhon a pár řádku vysejeme. Odrůdy stejné jako minulý rok. Osvědčené „Saxa 2“ a „Viola“. Po sklizni ředkviček asi hned vysejeme mangold. Máme vlastní mix semínek, kterému se u nás dobře daří. Asi ve stejném čase jako ředkvičky vysejeme špenát, odrůdu „Matador“ z vlastních i kupovaných semínek. Po minulo ročním neúspěchu už ho nechceme dávat na samostatný záhon. Navíc poslední roky má na jaře sklon jít rychle do květu, tak by to asi bylo plýtvání.
Současně se špenátem asi můžeme zkusit vysít jeden řádek bobu. Ten nám poslední rok vůbec nevyšel, ale pár semínek zbylo, tak ho chci zkusit namnožit. Stejně tak hrášek odrůdy „Kudrnáč“, který nám vyrostl minulý rok ze samovýsevu. Cíleně jsme ho pěstovali před dvěma lety, ale nevybrali jsme ho pro další pěstování. Rostlina ze samovýsevu byla ale tak hezká, že jsme se rozhodli této odrůdě dát ještě šanci.
Na pár řádku asi zkusíme dát i roketu. Sice se nám už tak nějak sama množí po zahradě, ale jeden, nebo dva plánované řádky mít můžeme.
Novinkami budou pro letošní sezonu lebeda „Vodníkova“, salátová řepa „Moulin Rouge“ a ne úplně novinka šrucha zelná, kterou jsem už v minulosti zkoušel pěstoval. Lebeda je obecně pokládána za plevel. Ale je to jedlé a pokud to dobře poroste a bude nám chutnat, proč ne. Podle popisku lépe snáší teplejší počasí než špenát a později vybíhá do květu. Přitom je to možní použít jako náhradu špenátu. Množit se může samovýsevem, jenom to je asi potřeba udržet pod kontrolou. Vyzkoušíme a uvidíme. U řepy pěstujeme osvědčené odrůdy, ale odrůda „Moulin Rouge“ mně zaujala tím, že je jednoklíčková, což znamená, že by ji nemělo být potřeba tak moc jednotit, jako je u u jiných odrůd. Úspora práce je vždy vítaná. Šruchu jsem už zkoušel pěstovat vícekrát s ne moc velkým úspěchem. Tuto sezonu to bude další pokus. Rád bych tuto rostlinu co nejvíc využíval jako podrost / živý mulč k jiné zelenině. Ideálně by se na některých místech mohla vysévat sama. To je můj cíl, ke kterém snad někdy dospějeme.
Jako poslední přídavek do polykultúrniho mixu přijde paprika odrůdy „De Cayenne“. Je to jediná pálivá paprika která se nám osvědčila a její pálivost je pro nás tak akorát. Minulý rok jsme pár rostlin taky vysadili do mix záhonu a stačilo nám to. Stejné plány máme i tento rok.
Takže jak je vidět, mix zeleniny na záhoně je fakt pestrý. Snad to bude fungovat minimálně tak dobře, jako tomu bylo minulou sezonu.

Záhon 14
Náš hlavní česnekový záhon na zahradě pro sezonu 2023. Vysadili jsme osvědčeno odrůdu „Anton“. Pěstujeme ji od začátku, dobře roste a dlouho vydrží skladovat.

Záhon 15
První ze dvou hráškových záhonů. Pro tento záhon jsme vybrali odrůdu „Oskar“, které se u nás daří asi nejlépe. Osivo máme vlastní, z větší části dopěstované na chalupě. Po hrášku budeme zřejmě vysévat nějakou další zeleninu, např. ředkve, nebo vodnici. Zatím to ještě nevím na 100%, protože tohle děláme každý rok víceméně operativně. V každém případě nechci po sklizni hrášku nechat záhon jenom tak a minimálně tam vysejeme zelené hnojení, nebo ho zamulčujeme posekanou trávou.

Záhon 16
Druhý hráškový záhon, pro který jsme zvolili odrůdu „Kelvedon Wonder“. Tu jsme už kdysi pěstovali, ale nedopadlo to úplně nejlépe. To byli ale naše pěstitelské začátky a od té doby jsme dost pokročili. Semínka jsme koupili v Lidlu, protože byli levnější než jinde a v pytlíku je jich hodně. Taky máme se semínky z Lidlu většinou dobré zkušenosti. Po sklizni hrášku na záhon taky něco vysejeme, nebo ho zamulčujeme trávou.

Záhon 17
Pro tento záhon jsme vybrali kombinaci petržele, kopru a pastináku. Je to kombinace, kterou zkoušíme už nějaký ten rok a zatím mně nic lepšího nenapadlo. Kopr se nám už samovyséva různě po záhonech, ale petržel a pastinák se nám jinde nehodí. Pokud se zadaří, tak nám bohatě stačí i to, co vyroste na části záhonu. Tak jak to bylo i poslední sezonu, kdy se petrželi dařilo a máme ji víc než potřebujeme. Odrůdy pro rok 2023 jsou u petržele „Alba“, která se osvědčila poslední dva roky a odrůda „Halblange“, kterou jsme už někdy pěstovali a chci ji zkusit zase. Do budoucna možná zůstaneme jenom u jedné odrůdy. Zatím si dovolím pro potěšení menší test. Kopr budeme pěstovat z vlastních semínek. Odrůda je nejasná, protože jsme už toho dost pěstovali a je možné, že se to překřížilo. Semínka sklízíme většinou z kopru, který se nám vysévá i sám. U pastináku zůstáváme u osvědčené odrůdy „Kamo“.

Záhon 18
Záhon č. 18 připadl v letošní sezoně salátové (červené) řepě. Odrůdy osvědčené „Cylindra“ a „Rote kügel 2“. Semínka částečně vlastní a něco jsme dokupovali v Lidlu. Pytlík po 6 Kč, semínek je relativně dost a klíčivost byla zatím dobrá.

Záhon 19 + 20
Naše dva mrkvové záhony pro letošní sezonu. U obou záhonů budeme pěstovat stejné odrůdy. Hlavní odrůdou je „Katrin“, která se nám ze všech pěstovaných odrůd mrkve asi nejvíc osvědčila. Jako doplňková odrůda bude mrkev „Táborská“. Je to v podstatě krmná mrkev, která nám rostla hodně bujně. Chceme ji použít jako obětní odrůdu pro slimáky a vysít je na část záhonů, kde jsou obvykle škody od slimáků největší. Spoléháme se na vitalitu této odrůdy a i kdyby ji slimáci zničili, tak pokud to pomůže uchránit zbytek mrkve, budeme spokojeni. U obou odrůd máme vlastní semínka, sklizené na zahradě v poslední sezoně.

Záhon 21
Na tomto záhoně jsme se rozhodli dát ještě šanci keříkové fazoli. Té se poslední sezony, kde bylo více srážek, daří stále hůř. Nedozrává tak, jako bychom potřebovali a dost velkou část úrody zničí kvůli vlhkému počasí plísně. Po minulé sezoně jsme si ještě nechali mix různých odrůd, kterému se nás zatím dařilo nejlépe. Uvidíme, jak dopadne letošní sezona, ale i tak už jsem dost nalomený dále nepěstovat keříkovou fazoli. Minimálně tu na suché zrno. Je více pracná než popínavé odrůdy a výnos byl poslední roky o hodně nižší. Ještě před časem jsem přemýšlel právě opačně, ale za tu dobu se toho dost změnilo.

Záhon 22
Do tohohle záhonu jsme před zimou vysadili maliny, které do té doby rostly v trávě kousek vedle. Takže se ze záhonu pro zeleninu stal trvalý záhon pro maliny. Doufáme, že se jim na záhoně bude dařit lépe než na starém místě. Více jsem o tom psal v jednom z článků o minulé sezoně, tak se nebudu rozepisovat. Odrůdy malin jsou červená stále plodící „Polka“, žlutá stále plodící „Everest Gold“ a červená jednou plodící „Tulamagic“. Jedničkou je zatím odrůda „Polka“, která nejlépe roste a chutí skvěle.

Záhon 23
Tento záhon zůstal v minulé sezoně zakrytý silážní plachtou. Pro letošní sezonu jsme se tam rozhodli vysadit topinambury. Ty byli poslední dva roky na jiném záhonu a přijde mi, že by potřebovali změnu.

Záhon 24-37
Na tyto záhony nemáme v letošní sezoně nic naplánované, takže asi zůstanou zakryté. Pokud se něco změní, tak je určitě rádi využijeme.

Záhon 38-41
Stejně jako v minulé sezoně budeme na těchto záhonech pěstovat brambory. Máme tam položené drátěnky, které se nám nechce předělávat. Pěstujeme i tak v mulči, tak by nemělo docházet k jednostrannému vyčerpávání půdy. Protože už nemáme problémy s hlodavci, tak možná do budoucna drátěnky vypustíme a budeme střídat záhony. Nebo budeme pěstovat brambory trochu jinak, co máme v plánu v malém zkusit už tento rok. Co se týká odrůd, tak jsme u brambor zůstali u stejných odrůd jako minulý rok. I rozdělení na záhony zůstane stejné. Jeden záhon pro červenou, velmi ranou odrůdu „Rosara“, dva záhony pro žlutou ranou odrůdu „Adéla“ a poslední záhon pro červenou ranou odrůdu „Esmee“.

Záhon č. 42
Na tomto záhoně jsou ještě topinambury, ale budeme je přemísťovat jinde, jak jsem psal o něco víš. Pokud tam ještě nějaké topinambury vyklíčí (co asi ano), tak je zlikvidujeme. Rád bych tam hned po sklizni topinamburů vysel zelené hnojení, nebo to aspoň zamulčoval čerstvě posekanou trávou.

Tímto jsme ukončili záhony na zahradě. Pokračovat budeme se záhony na chalupě. Tam je zatím hlavních 9 větších záhonů a pár malých, kde spíše testuji nové odrůdy, nebo nové metody pěstování. V devíti velkých záhonech zatím rotujeme okurky (+ ačokču), rajčata a fazole (+ hrách). Tahle rotace se nám už celkem ustálila a budeme v ní pokračovat asi až do okamžiku než postavíme nový dům a pozemek následně předěláme.

Záhon 1
Pro letošní sezonu vyšli první tři záhony na luskoviny. Na první vysejeme kombinaci cukrového hrášku a popínavé fazole. U fazole chci ještě zkusit fazol šarlatový odrůdy „White Emergo“. V minulé sezoně tato odrůda rostla dobře, ale nestihla pořádně uzrát. U cukrového hrášku jsme si nechali vlastní semínka minulý rok pěstovaných odrůd „Oregon sugard pod“ a „Oregon giant“. Asi je vysejeme na střídačku po třetinách záhonu, s fazolí ve střední části.

Záhon 2 + 3
Další dva záhony obsadí popínavá fazole, kterou jsme začali pěstovat jako odrůdu „Borlotto di Vigevano“. Teď už je to spíše nějaký kříženec, u kterého se najdou odrůdy po sklizeň lusků i suchého zrna. To nám v podstatě ani nevadí. Využijeme jedno i druhé. Osivo pro novou sezonu jsme sklízeli tak, jak lusky dozrávali. Je tam mix různě barevných semínek, tak se necháme překvapit, co z toho letos bude. Ideálně nějaká naše odrůda přizpůsobená místním podmínkám.

Záhon 4
Další tři záhony budou v letošní sezoně patřit rajčatům. Na první z nich jsme naplánovali odrůdy s menšími plody, tzv. cherry. Odrůdy „Dorada“, „Primabella“ a „Sunviva“. První dvě odrůdy jsme pěstovali minulý rok a osvědčili se. Více jsem o nich psal v článku o zelenině v roce 2022 na chalupě. Odrůda „Sunviva“ je nová. Podle popisku byla měla být odolnější vůči plísní. Stejně jako odrůda „Dorada“ je to cherry se žlutými plody. Odrůda „Dorada“ se nám celkem zalíbila. Chci ale zkusit ještě další podobnou odrůdu a pak se zřejmě rozhodneme jenom pro jednu z nich.

Záhon 5
Tento záhon vyšel pro hybridní odrůdy rajčat. Minulý rok se celkem dařilo odrůdě „Mountain magic F1“, tak jsem zase koupil pytlík semínek. Odrůdu „Rubylicious F1“ jsme taky pěstovali minulý rok. Mám z ní smíšené pocity, tak ji chci ještě zkusit. Navíc nám zůstala ještě semínka, které bych rád využil. Třetí, novou odrůdou, je „Rose crush F1“. Objevila se v nabídce obchodů letos poprvé. Myslím si, že je to příbuzná dalších dvou „crush“ odrůd, co jsme pěstovali minulý rok. Doufám, že dopadne lépe než její příbuzní. Vybral jsem si ji kvůli tomu, že to vypadá na plísní odolnou odrůdu s většími plody, kterou stále pro nás hledám.

Záhon 6
Třetí rajčatový záhon bude patřit dalším třem odrůdám. Odrůdu „Resibella“ jsme pěstovali minulý rok. Protože jsem u ní nerozhodný a její výkon byl v průběhu sezony střídavý, chci ji ještě zkusit. Nová je odrůda „Quadro“. Pořád hledám nějakou odolnou odrůdu pro kuchyňské zpracování a tohle by mohla být ona (aspoň podle popisu). Odrůdu „Ananas“ jsme kdysi pár let pěstovali. Nebyla špatná, ale na chalupě se ji moc nedařilo. Asi bych si ji nevybral, ale dostali jsme pytlík semínek této odrůdy jako dárek při nákupu na dobrasemena.cz. Tak ji chci zkusit. Jeden rok vykazovala z původních, plísní neodolných rajčat, asi nejvyšší odolnost. Taky jsem chtěl na záhon doplnit třetí odrůdu a nic vhodného jsem už nenašel. Další cherry odrůdu jsem nechtěl.

Takže tohle jsou rajčata pro sezonu 2023. Zase jsem se snažil vybírat plísní odolné odrůdy. Potěšující je, že v porovnání s minulým rokem máme více nehybridních odrůd. Část z nich jsou mí favoriti a pokud se osvědčí i tento rok, rád bych u nich měl vlastní semínka.

Záhon 7 + 8
Na další tři záhony jsme naplánovali okurky (+ ačokču). Na první dva hned tu samou odrůdu „Aurea F1“. Té se v minulém roce u nás na chalupě dařilo zdaleka nejlépe, zbylo nám dost semínek, tak proč je nevyužít. Snad nás tento rok nezklame, když tak na ní spoléháme, že ji dáváme až dva záhony.

Záhon 9
Na tento záhon přijdou další dvě odrůdy pěstované minulý rok, „Blanka F1“ a „Viola F1“. Nedařilo se jim až tak dobře jako předchozí odrůdě, ale zůstalo nám hodně semínek, tak je chci zkusit ještě aspoň jednou. Na tento záhon přijde k okurkám i ačokča. Minulý rok jsme ji dali celý záhon a bylo jí fakt moc, a to se dařilo dobře i okurkám. Tento rok ji zkusíme na třetině záhonu spolu s okurkami a uvidíme.

Jak je vidět, tak co se týká okurek, budeme letos pěstovat na chalupě jenom hybridy. Všechno jsou to odrůdy určené primárně na nakládání. Ty polní máme na zahradě. Rád bych časem našel i nějakou nehybridní nakládačku, ale pokud ji nenajdeme, tak klidně každý rok koupím pytlík nějakého spolehlivého hybridu.

Malé záhony na chalupě přesně neplánuji. Na dvou z nich je už pár let petržel a šťovík. Pro šťovík možná uděláme nový záhon. Pro petržel jsme taky plánovali nový záhonek, ale minulý rok jsme dost listové petržele měli i na zahradě (z vyseté kořenové). Proto nevím, jestli zatím budeme dělat nový záhon na listovou petržel. Možná později při „finální“ předělávce pozemku.

Na zbytku záhonků je taková všehochuť. Na jeden záhon jsme minulý rok vysadili sazenice barborky, kterou možná tento rok zkusíme i poprvé sklízet. Na dalším záhonu jsme měli mochyni a čekáme, jestli se znovu sama vyseje. Semínek z popadaných plodů by tam mělo být dost. Na jednom záhonku máme trvalý pórek, který asi budu přesazovat jinde. Na dalším je trvalá cibule a možná ještě přežila i rebarbora. Zbytek zůstane i pro tuto sezonu jako rezervní, nebo testovací.

Takže to jsou semínka, co plánujeme vysít tuto sezonu. Je to spíše jenom přehled toho, co budeme pěstovat, bez podrobnějšího popisu. Více o odrůdách se dá dohledat na internetu. Osobní zkušenosti s odrůdami popíšu jako vždy v shrnovacích článcích po ukončení sezony.