Rok šestý – 12. týden: Výsadba cibule

12. týden

Po dvou týdnech jsme se zase konečně dostali k něčemu, co se dá napsat jako report ze zahrady. Na chalupě i zahradě jsme byli i minulý týden, ale zatím jsme nic nevysévali ani nevysadili. Dělali jsme práce, na které nezbyl čas. Na chalupě jsme čistili pozemek od kamenů a cihel. Práci, kterou jsem dlouho odkládal a v podstatě jsem byl rozhodnutý, že to nebudeme dělat najednou, ale postupně, jak to bude situace vyžadovat. Když jsme se do toho ale pustili, tak jsme to už chtěl dotáhnout do konce. Takže konečně máme větší část pozemku vyčištěnou od kamenů a cihel, co tam navezla stavební firma. Na zahradě jsme zase opravovali popadané sloupky od plotu. Taky práce, kterou bylo potřeba konečně udělat. Když už jsme opravovali plot, tak jsme vyčistili okolí keřů v živém plotů od suché trávy. Potěšující je to, že většina keřů pořádně povyrostla.

Tento týden jsme už zahájili první výsadbu. Rozhodli jsme se pro cibuli a šalotku. Zakoupená sazečka začala v bytě hodně rychle ztrácet na kvalitě. Skoro jako kdyby se opakovala situace z minulého roku. Jenom minulý rok byla uzávěra okresů, zatím co tento rok „blbne“ počasí.

Pro šalotku jsem naplánoval záhon, kde jsme nechali přes zimu růžičkovou kapustu a kadeřávek. Ty jsme chtěli zjara sklidil, stejně jako před dvěma lety. Tento rok to moc nevyšlo. Kapusta i kadeřávek vypadali, jako kdyby přimrzli. Nevím, v čem byl problém. Zima byla celkem mírná. Možná jaro, kde se střídali relativně teplé dny s mrazy, byl pro zeleninu problém. Nebo to bylo odrůdami. Nebo to bylo z důvodu velkého poškození od slimáků v průběhu sezony. Nebo něco jiného. Uvidíme další roky. Zkoušet přezimovat některou zeleninu už mám v plánu trvale.



Zeleninu jsme sklidili a záhon dočistili. I když nebyl záhon přes zimu přikrytý, tak byl relativně čistý. Ani jsme ho nekypřili vidlemi, jenom udělali řádky a vysadili šalotku. Nejdřív kupované cibulky odrůd „Golden Gourmet“ a „Red Sun“ a pak na zbytek záhonu naše vlastní cibulky, kde je mix obou předchozích odrůd.

Záhon pro cibuli jsme měli zakrytý, takže byl taky v pohodě. Ten jsem už ale zkypřil vidlemi, protože to je zatím jeden z těch s horší půdou. I když teď už ta půda není tak špatná. Dočistili jsme zbytky, co na záhonu zůstali přes zimu a objevili pár zapomenutých mrkví. Ty už začaly zase obrůstat, tak jsme je jenom přemístili do jednoho řádku na konec záhonu. Zkusíme z nich tento rok získat semínka. Všechny nalezené mrkve byly odrůda „Táborská žlutá“, co je pro tuto sezonu jedna odrůda mrkve navíc (neplánovaná). Ale proč ne, když už tam je. Zase nebyla tak špatná. Do zbytku záhonu jsme vysadili cibuli, odrůdu „Všetana“.

Konečně máme hotové první dva záhony na zahradě pro tento rok.

Nic jiného jsme už na výsadbu ani výsevy neměli, ale ještě jsem ze zahrady nechtěl odjíždět. Po minulém týdnu, kdy jsme vyčistili suchou trávu kolem keřů, jsem chtěl to samé udělat u malin a ostružin. U malin je navíc problém v tom, že vyhánějí do okolí nové výhony a nemůžu okolí kolem hlavního keře jenom tak zakrýt silážní plachtou. Máme v plánu je přesunout na chalupu, ale zatím tam pro ně nemáme připravené místo. Takže budou muset na zahradě vydržet ještě tuto sezonu.


Minulý týden jsme vyčistili bylinkovou spirálu, kde jsme ostříhali uschlé zbytky rostlin. Tento týden jsme se dočkali malé odměny v podobě nádherného trsu krokusů, které se snad zase začínají rozrůstat. Už jsme si mysleli, že jsme je kvůli hlodavcům ztratily.

Kromě krokusů mi radost udělal i česnek, který už vylezl snad na celém záhonu a vypadá dost dobře.

Před odjezdem na chalupu jsme vykopali nějaké topinambury. Zbylo nám jich na zahradě ještě skoro půl záhonu a už by je chtělo i celkově vykopat a znovu vysadit. To možná příští týden. Spolu se sklizenou růžičkovou kapustou a kadeřávkem je to naše první letošní sklizeň. I když topinambury kopeme prakticky průběžně, jak nám to počasí dovolí, tak tohle je trochu jiné.

Na chalupě jsme měli v plánu přesunout hromadu větví, které zbyly pro pokácené mirabelce. Nějak jsem je dal na místo, kde nám teď překáží ve vyměřování výběhu pro slepice. K tomu jsme se zatím nechystali, ale najednou jsme začali trochu reorganizovat pozemek na chalupě a začalo to být aktuální. Před přesunem větví jsme ale ještě měli jiné naplánované práce. Vedle malého záhonku s trvalým pórkem jsem udělal ohraničení pro další dva záhonky. Jeden je záhon se šťovíkem, který už začíná obrůstat. Do druhého máme v plánu vysadit trvalou zeleninu. V chalupě stále máme dva květináče se sazenicemi libečku a manželce má donést její kolegyně z práce trvalou cibuli. Té se u nás zatím moc nedaří, tak zkoušíme další zdroj.

Zatím, co jsem já dělal obrubu pro záhonky, manželka čistila velký květinový záhon. Hezky tam rostou tulipány, narcisy a okrasný česnek. Chtěla tam také vysadit přezimované hlíny jiřin. Předposlední zimu to zvládly v pohodě. Po této zimě nevypadají dobře. Uvidíme, kolik z nich vyklíčí a jestli vůbec.


Na chalupě už je česnek taky venku a nevypadá špatně. Kromě pár míst na záhonu, kde asi něco hrabalo. Jsou tam prázdné úseky a půda narušená. Škody ale nejsou takové, že bychom se musely obávat o úrodu.

Kromě „klasického“ česneku je vidět i medvědí česnek, který máme vysazený v blízkosti plotu. Zatím je vidět jenom pár rostlin, ale věřím tomu, že časem ho bude víc, a hlavně že se více na pozemku rozšíří. V tom rohu, kde je vysazený, i tak asi nic moc jiného neporoste.

Nakonec jsme přetahali i ty větvě a vyměřili roh výběhu pro slepice. Příští týden možná uděláme zemní kotvy a postavíme sloupky. Hodně záleží na počasí a množství jiné práce.

V bytě v Praze mně stále trápí výsevy paprik. I po dvou týdnech se jim nechce klíčit. Kromě semínek z Lidlu vyklíčilo už jenom pár chilli paprik a dvě rostliny bílé papriky odrůdy „Slovakia“ (z 24 semínek). Proto jsem udělal záložní plán, vzal plastové vaničky a vysel zbytky semínek. Celkově čtyři vaničky. Všechna semínka odrůdy „Slovakia“, všechna kupovaná semínka odrůdy „De Cayenne“, pár semínek odrůdy „De Cayenne“ z našich starých usušených chilli papriček (pár let staré), a pak ještě manželka koupila nějakou bílou papriku a Lidlu, takže jsem zkusil vysít i semínka této papriky. Vypadala ale ještě mírně nezralá, tak uvidíme. Zatím k dnešnímu dni, co píšu článek (týden a něco po výsevu), výsledek nic moc. To jsem vaničky i přemístil přímo na radiátor. Je vidět klíčil kupovaná semínka odrůdy „De Cayenne“, u zbytku ani známka. Nechám je ještě do konce týdne a pak experiment končí. To už mám zase v plánu výsev rajčat. Snad dopadnou lépe než papriky.