Rok šestý – 10. týden: První výsevy

10. týden

Začátek nové sezony je i tento rok poněkud pomalý. Semínka připravena, koupil jsem už i cibuli sazečku a šalotku, ale ještě to není úplně ono. Přes den už teploty stoupají trochu výš, a hlavně když svítí sluníčko, tak to vyvolává dojem, že jaro je v plném proudu. Noci jsou ale ještě chladné a nevyplatí se nic uspěchat. V sobotu, když jsem vykopával nějaké topinambury, tak byla ještě zmrzlá půda. Už mám z minulého roku vyzkoušeno, že i když vyseji hodně brzy, tak se rychlejší úrody nedočkám. Proto stále čekám a snad koncem měsíce už půjdou dělat i ty výsevy (do volné půdy).

Jinak jsem už udělal první výsevy doma v bytě. Zatím jenom papriky a celer. Po týdnu je vidět první rostlinky u paprik a něco se objevuje i u celeru. U paprik jsem vyséval odrůdy „Slovakia“ a „De Cayenne“ z kupovaných semínek a pak na zkoušku semínka z papriky koupené v Lidlu, která nám chutnala. Stav dnes je takový, že z kupovaných semínek po více jak týdnu vidím zatím jenom jednu rostlinu odrůdy „De Cayenne“ která právě vylézá z výsevního substrátu. U odrůdy „Slovakia“ není vidět ani jednu rostlinku a u papriky z Lidlu je výsledek 100 %. Vyklíčila všechna vysetá semínka. Tohle mně už popravdě začíná dost štvát. Kvalita semínek mi přijde rok od roku horší. Navíc jako kdyby platilo, že čím dražší semínka, tím horší klíčení. Semínka paprik jsem kupoval v OBI, výrobce Osiva Moravia. Čert ví, jak stará jsou semínka, nebo co je problém. Asi nebude chyba u mě, když semínka vybrané z papriky z Lidlu vyklíčila na 100 %. Když jsem si je vybral sám, tak jsem aspoň měl jistotu, že jsou čerstvá. Kupovaná semínka jsou jak loterie. Asi to bude chtít dělat testy klíčivosti, i když se mi do toho moc nechce. Tohle je další argument pro, mít vlastní semínka. Ještě počkám týden a pak uvidím. U celeru taky ještě uvidíme, jak to dopadne. Zatím je tam pár malinkých rostlinek, ale celer je takový pomalejší.


Tak to je, co se týká výsevů, zatím všechno. Na chalupu a občas i zahradu zajedeme i teď a v podstatě i v zimě. Jedeme si hlavně doplnit zásoby zeleniny a ovoce. Chalupa je pro skladování výpěstků skoro ideální. Ještě teď, v půlce března máme spoustu zeleniny (a něco málo jablek) ve kvalitním stavu. Nejsou vidět žádné známky hniloby, nebo vadnutí. Pro inspiraci jsem udělal fotky větší částí toho, co nám ještě zbylo. Je toho víc než minulý rok, hlavně jablka jsme touhle dobou minulý rok už neměli. Brambor mi taky přijde že máme nějak více než obvykle. To je ale dobře. Ještě abych si stěžoval, že máme moc jídla. Navíc k tomu ještě průběžně, když to počasí dovolí, vykopu menší kbelík topinamburů. Každým rokem je to, co se týká vlastních potravin, lepší a lepší.




Když už jezdím na chalupu pro zeleninu, tak občas taky něco udělám. Ono to ani člověku nedá, když svítí sluníčko a je venku příjemně. Zima (resp. období nepěstování) je už moc dlouhá. Výsevy a výsadba se sice dělat nedají, ale aspoň se dá udělal práce, na kterou v průběhu sezony není čas. Teď, když ještě neroste moc tráva, tak se dobře dělá úklid a údržba pozemku. Vysekal jsem nějaké nálety a staré pařezy, co ještě zůstaly jako práce na později. Poklidil jsem pár koleček kamenů z pozemku, zlikvidoval jsem (snad) zbytky divokých ostružin a poslední týden konečně došlo i na údržbu stromků a keřů. Na zahradě toho moc k řezu nebylo, protože tam stromky a keře moc nerostou. Už jsem to s nimi skoro vzdal. Co půjde tento rok zachránit, tak zachráníme, zbytek asi odepíšeme jako ztrátu. Na chalupě jsem ostříhal jabloně a rybízy. Meruňky a višně (obecně peckoviny) se prý stříhají až když napučí (co zatím nejsou), tak jsem je nechal tak. U mladých jabloní jsem prováděl ještě tzv. výchovný řez. U starších jabloní jsem jenom odstranil uschlé větvě a ty, co si navzájem překáželi, nebo rostly dovnitř koruny. To rybízy jsem omladil kvalitně. Odstranil jsem skoro všechny větvě, kde nebyl nový obrost. Zatím se nám zmlazování osvědčilo a každým rokem máme hezčí úrodu. Na obrázcích níže je keř černého rybízu před úpravou a pak po úpravě.


To, že se blíží jaro, je vidět i podle prvních rostlin, co se začínají objevovat. Sněženky je vidět už nějaký ten týden, ale teď jsou v plné síle. Pomalu vylézají tulipány, narcisy a občas je vidět i česnek. Od tchýně jsme dostali plný kbelík cibulek tulipánů. Manželka je nastrkala kde to šlo a vyšli snad všechny. To budeme mít hezky červený pozemek. Fotky pak dodám.



Čas na výsevy a výsadbu sice ještě nenastal, ale trochu nečekaně jsem si pořídil první sazenice. Libeček jsem už zkoušel pěstovat, ale zatím s ne moc velkým úspěchem. Pár rostlin, co se mi podařilo dopěstovat z výsevu, jsem vysadil na zahradu do květinového pásu. Tam se jim nedařilo. Myslím si, že to zčásti bude ne úplně kvalitní půdou a možná i aktivitou hlodavců v záhonu. Rostlinky byly malé a spíše jenom přežívaly. Nejsem si jistý, jestli jsem je minulý rok ještě na záhonu viděl. Ono je fakt, že jsme ho nechali zarůst trávou, takže už to ani jako záhon nevypadá. Přemýšlel jsem o tom, že bych libeček zkusil ještě jednou na chalupě, v lepších podmínkách. Neměl jsem žádný konkrétní časový plán, ani místo kde chci libeček vysadit. Když jsem byl minulý týden nakupovat ve farmářském krámku, tak jsem tam objevil nádherné sazenice libečku a neodolal jsem. Sice zatím přesně nevím, kde je vysadím, ale aspoň jsem je odvezl na chalupu. Tam nějakou dobu asi pobudou ve květináčích. Venku v noci ještě mrzne, tak jim v chalupě bude asi líp. To jsou ty moje impulzivní nákupy.

To by bylo pro dnešek všechno. Zatím není moc o čem psát. Práce je sice na chalupě dost, ale psát, že jsem půl dne sbíral po pozemku kameny zajímavé není. Ani dělat to moc zábavné není. Snad brzy dojde i na ty výsevy. Čas utíká a začínám být mírně nervózní, jak to budeme stíhat.