Semínka 2022

Stejně jako minulý rok, i novou sezonu 2022 začínáme semínky. Přibližně za měsíc plánujeme první výsevy a je nejvyšší čas být připraven. Osevní plán jsem udělal už na podzim, poslední potřebná semínka jsme koupili teď. Jinak jsem semínka objednával průběžně, když už jsem měl osevní plán hotový. Stále se snažíme semenařit, to znamená nechávat si vlastní semínka u oblíbených a osvědčených odrůd. Nadcházející sezonu bychom rádi v semenaření postoupili dále a chceme zkusit semenařit i zeleninu, semínka které jsme doteď jenom kupovali (řepa, mrkev, pastinák, …). Nakupovat budeme samozřejmě nadále nové odrůdy, které chceme vyzkoušet, a pak těch pár hybridů, co zatím pěstujeme.

Semínka pro sezonu 2022 jsme nakupovali už jenom z ověřených zdrojů, se kterými máme nejlepší zkušenosti. Z internetových obchodů jsme nakupovali semínka na permaseminka.cz a dobrasemena.cz. Hodně dobré zkušenosti máme i s obchodem chilli-seminka.cz, kde jsem poslední dvě sezony nakupoval semínka rajčat a paprik. Tento rok jsem je vynechal. U rajčat se chci zaměřit hlavně na plísni odolné odrůdy, a těch moc v nabídce nemají. Semínka paprik, co jsem kupoval minulý rok, neměli taky. Plísni odolné odrůdy rajčat mají na dobrasemena.cz. Škoda, že jenom hybridy. Příjemným překvapením bylo zjištění, že na permaseminka.cz mají taky dost plísní odolných odrůd rajčat (aspoň to u nich píší) a nejsou hybridní. Jinak jsem tam ani neplánoval moc nakupovat. Takto jsem nakoupil plísní odolná rajčata a k tomu ještě semínka pár zajímavých odrůd zeleniny. Zbytek semínek co jsme neměli, jsem nakoupil na dobrasemena.cz. Dost semínek máme už vlastních. I tento rok došlo i na semínka z Lidlu. Byli to ale už jenom semínka oblíbených odrůd červené řepy a patisonů, protože je jinde buď nemají, nebo jsou výrazně dražší. Něco málo jsem nakoupil i v OBI. Byl jsem tam kupovat něco jiného, a když jsem procházel vedle stojanu se semínky, tak jsem neodolal.

Co se týká organizace semínek, tak jsem přešel z kartonových krabic na plastové krabičky, co mi zůstávají po tvarohu, co kupuji ve farmářském krámku. Raději bych kupoval ve vratném obalu, nebo něčem, co se dá doma recyklovat, ale to zatím není v nabídce. Krabičky jsou celkem „šikovné“ a je mi líto je vyhodit. Proto jsem se rozhodl je využít pro semínka. Už nemám semínka rozdělená podle záhonů, ale podle druhů, nebo aspoň rodového příbuzenství. Později, s větším počtem krabiček a místa pro jejich uskladnění, můžeme uchovávat semínka podle druhů. Nebo do té doby vymyslím (nebo odkoukám) nějaký lepší systém. Nějaká semínka (hlavně ty větší jako hrách a fazole) skladuji zatím jenom tak v krabici, protože jsem neměl dost krabiček. To se do příštího roku určitě změní (budu mít více krabiček).

Stejně jako minulou sezonu, i teď dále uvádím seznam semínek rozdělený podle naplánovaných záhonů, s krátkým popisem. Budu se snažit moc nerozepisovat. Více o konkrétních druzích a odrůdách zeleniny napíšu na konci roku v samostatných článcích o zelenině. Při rozmístění zeleniny na záhonech jsem samozřejmě bral do úvahy rotaci zeleniny podle rodiny, do které zelenina patři. Abychom nepěstovali na záhonu zeleninu ze stejné rodiny, jako předešlý rok. Nepodařilo se to dodržet na 100 %. Skladba zeleniny na zahradě se každý rok trochu mění a rotace není jediný faktor, který při plánovaní posuzuji. Po ukončení poslední sezony jsme se rozhodli záhony přikrýt silážní plachtou. Hlavním cílem je mít vyčištěné záhony pro novou sezonu. Aby byl efekt zakrytí co největší, tak plán výsevu a výsadby zeleniny s tím počítá. Z každé strany zakryté plochy děláme výsevy a výsadbu podle ranosti. Tak postupně můžeme shrnovat plachtu z obou stran na střed, kde bude zelenina nejvíc náročná na teplo. Do budoucna bych radši spíše používal zelené hnojení než silážní plachtu. Pak by plánování záhonu nemuselo respektovat zakrytí a bylo by to jednodušší.

Záhon 1 a 2
První dva záhony jsme se rozhodli připravit pro výsadbu jahod. Ty máme zatím ve zvláštním záhonu mimo dvě řady zeleninových záhonů, kde je problematická údržba. Proto je chceme přemístit. Plánujeme to udělat příští rok a do té doby záhony pro jahody trochu vylepšit pomocí zeleného hnojení. Takže pro sezonu 2022 na první dva záhony budeme vysévat jenom kombinaci různých druhů zeleného hnojení.

Záhon 3
Na třetí záhon plánujeme vysít okurky. Jednu odrůdu jsme dostali od manželčiny kolegyně, která ji přivezla z Ruska a má to být nějaký hybrid vhodný pro pěstování na poli (v překladu asi čínská farmářská okurka). Druhou odrůdu (Linda F1) jsem koupil v OBI a je to taky polní okurka. Zřejmě budeme dělat výsevy přímo na záhon, akorát použijeme kryty z PET láhví na ochranu proti slimákům a případnému nepříznivému počasí.

Záhon 4
Čtvrtý záhon bude pro příští sezonu česnekový. Pro sezonu 2022 jsme na zahradě naplánovali jenom jeden záhon pro česnek. Vysadili jsem do něho hlavně odrůdu „Anton“, která se u nás na zahradě osvědčila nejvíc a pěstujeme ji od našeho prvního záhonu na zahradě. Pár řádků jsme nechali pro odrůdu „Záhorský 2“, která se nám jevila jako druhá nejlepší po sklizni minulý rok.

Záhon 5
Pátý záhon je spíše takový pokusný pro nadcházející sezonu. Výsadbu jsme na záhon provedli z velké částí už na podzim. Chtěl jsem zkusit ozimý salát (odrůdu jsem zapomněl), ozimou cibuli (odrůda „Hiberna“) a cibuli sečku. Zkoušel jsem předpěstovat sazenice, ale jak to je u cibule u nás obvyklé, nedopadlo předpěstování v bytě moc dobře. U salátu to dopadlo o něco lépe. Sazenic vyšlo asi na půlku záhonu. Něco zlikvidovali slimáci a část sazenic cibule to nezvládla. Uvidíme, jak budou rostliny vypadat na jaře. Na druhou půlku záhonu jsem vysel pohanku, ale bylo to moc pozdě. Sice stihla vyklíčit, ale pak přišel mráz, který mladé rostlinky zničil. Na jaře chci na druhou půlku záhonu vysadit cibuli ze sazečky. Rádi bychom vysadili odrůdu „Všetana“, která se u nás osvědčila, pokud se nám ji podaří koupit. Sazečku nastrkáme na záhon i všude tam, kde nebudou po zimě žádné rostliny salátu, nebo ozimé cibule.

Záhon 6
Náš první mrkvový záhon pro příští sezonu. Pro tento záhon jsem vybral pozdější odrůdy mrkve „Autumn King 2“, „Francis“ a „Višňovská“. Tyto odrůdy bychom měli mít primárně na skladování přes zimu. Možná k nim ještě vyseji pár řádků odrůdy „Rondo“, která je velmi raná a mohli bychom mít nějaké rychlejší sklizně. Do mezi-řádků chci vysít ředkvičky, odrůdy „Saxa 2“ a „Viola“. Jednak chci využít místo a čas na záhonu. Do té doby než mrkev vyklíčí a trochu vyroste, tak bychom ředkvičky už měli sklidit. Ředkvičky v mezi-řádcích by taky měly potlačit plevele a nebylo by potřeba provádět pletí záhonu (nebo minimálně). Jenom si musíme záhon pod zakrytím pohlídat, aby nám ředkvičky moc nepřerostly a nepotlačily mrkev.

Záhon 7
Pro další záhon jsem naplánoval další kořenovou zeleninu. Trojkombinaci pastinák, petržel a kopr, kterou jsme pěstovali poslední dva sezony. U pastináku jsme zvolili už osvědčenou odrůdu „Kamo“. Zatím s ní máme dobré zkušenosti. Do budoucna bych rád vyzkoušel i nějaké jiné odrůdy. U petržele jsme si ponechali odrůdu „Alba“, která u nás nedopadla poslední dva roky úplně špatně a k ní jsem přidal odrůdu „Orbis“, která vypadá papírově dobře. Uvidíme, jak dopadne v praxi. U kopru máme vlastní semínka, akorát už nevím, co za odrůdu. K tomu jsme při objednávce na dobrasemena.cz dostali jako dárek kopr odrůdy „Monarch“, takže zkusíme vysít i ten.

Záhon 8
První záhon s dřeňovým hráškem pro příští sezonu. Pro tento záhon jsme vybrali už osvědčené odrůdy „Oscar“ a „Twinset“. Pěstovali jsme je po minulé roky s celkem dobrým výsledkem. Akorát jsme nezískali dost osiva pro příští sezonu, tak jsem musel něco ještě dokoupit. Snad od další sezony už budeme mít dost vlastního osiva. Po sklizni hrášku chci udělat na záhon výsevy ranějších odrůd mrkve, abychom záhon využili i v druhé půlce sezony. U mrkve jsem zvolil již osvědčenou odrůdu „Katrin“, staronovou odrůdu menší kulaté mrkve „Rondo“ a poprvé na zkoušku tvarově i popisem zajímavou odrůdu „Parmex“.

Záhon 9
Pro druhý hráškový záhon jsem zvolil odrůdu „Progress 9“. Zkoušeli jsme ji v minulé sezoně, ale hodně špatně vyklíčila. Na záhonu bylo jenom pár rostlin. Při sklizni jsme zhodnotili, že má tato odrůda moc hezké lusky, tak ji chci zkusit ještě jednou. Po sklizni hrášku chci na záhon vysít vodnici a ředkve. Po předchozích zkušenostech jsem tento rok koupil jenom kulaté odrůdy ředkve „Acord“, „Kulatá černá“ a „Panter“. Víceméně osvědčené odrůdy z předchozích sezon. U vodnice jsem taky vsadil na osvědčenou odrůdu „Purple top white globe“ a podruhé chci vyzkoušet odrůdu „Snowball“, která minulý rok vůbec nevyklíčila.

Záhon 10
Červenou řepu jsme měli poslední sezonu na dvou záhonech a bylo ji až moc. Pro příští sezonu zase zkusíme jeden záhon. Odrůdy vysejeme už osvědčené, „Cylindra“ a „Rote Kugel 2“. Tento rok bychom chtěli zkusit získat i vlastní semínka. Sice se zatím dají levně koupit v Lidlu, ale nemusí to tak být vždy.

Záhon 11
U fazole jsme doteď každý rok testovali více odrůd. Postupně je redukujeme na ty, které u nás nejlépe prospívají. Pro tento záhon jsme vybral ani ne odrůdu, spíše mix odrůd původně od mojí mámy, semínka kterých selektujeme na naše podmínky. K tomu chci na stejném záhonu vyzkoušet nová semínka zakoupená pod názvem „Beefy Resilient Grex“. To je hodně variabilní odrůda se semínky různé barvy.

Záhon 12
Na druhý fazolový záhon vysejeme další dvě osvědčené odrůdy. Máme je druhé mámy a pracovně jsme si je nazvali „černá“ a žlutá“. Jsou to drobnější fazole, které u nás dobře klíčí, chuťově nám vyhovují a hlavně stihnout uzrát.

Záhon 13
Náš jediný rajčatový záhon na zahradě. Tento rok na něm budeme zkoušet různé odrůdy divokých rajčat, které by měli být odolnější vůči plísni. Odrůdu rajčete „Humboldtovo“ jsem zkoušel už minulou sezonu, ale nedopadla dobře. Uhynula hned po výsadbě na záhon, asi kvůli pozdnímu mrazu. Další tři odrůdy, „Divoké zlaté“, Matt’s wild cherry“ a „Koralik“, jsou pro nás nové. Vkládám do nich dost naděje, tak doufám, že se aspoň nějaké z nich u nás bude dařit a zvládne i plíseň. Pokud plíseň tento rok bude.

Záhon 14
Na tento záhon zatím pro nadcházející sezonu neplánujeme žádnou zeleninu. Není tam nejlepší půda, co bylo vidět i na jedné odrůdě řepy. Proto tam chceme jenom vysít různé druhy zeleného hnojení za účelem zlepšení půdy.

Záhon 15
Další záhon bude patřit brukvovité zelenině. Konkrétně to bude kadeřávek, odrůdy „Halbhoher“ a „Nero di Toscana“, růžičková kapusta odrůdy „Cassiopeia“ a brokolice odrůdy „Limba“. U kadeřávku a růžičkové kapusty jsme vybrali odrůdy už pěstované a osvědčené. U brokolice zkoušíme novou odrůdu, které vypadá papírově dobře. Sazenice si zkusíme předpěstovat v pařeništi. Minulou sezonu jsme tyto druhy zeleniny vysadili po ředkvičkách. Tento rok nemáme pro ředkvičky samostatný záhon, takže brukve přijdou na záhon jako první zelenina. Aspoň zůstane záhon delší dobu zakrytý a lépe se tak vyčistí (doufám).

Záhon 16
Druhý záhon s brukvovitou zeleninou, tentokrát zelím. Jde nám hlavně o pozdní zelí, na uskladnění, nebo krouhání. Zvolil jsem odrůdy „Pourovo pozdní“, co je už odzkoušená odrůda. Sice výsledky byli takové rozpačité, ale chci tuto odrůdu ještě zkusit. Druhá pozdní odrůda je „Avak F1“, kterou zkoušíme poprvé. K pozdním odrůdám přidáme i kapustu jarní odrůdy „Předzvěst“, kterou bychom rádi využili na jídlo v průběhu sezony. Má jemné listy a hodně chutná slimákům. Tak snad nám tentokrát i něco zbude.

Záhon 17
Pro další záhon jsem zvolil kombinaci zeleniny, kterou jsme kdysi zkoušeli. Jedná se o troj kombinaci, kedlubny, celer a pórek. U kedluben zůstáváme u osvědčené odrůdy „Delikates“, se kterou máme dobrou zkušenost už několik let. Pórek odrůdy „Freezo“ jsme pěstovali poslední sezonu a celkem se mi zalíbil. Proto chci tuto odrůdu zkusit i tento rok a rád bych ji i přezimoval a možná získal vlastní semínka. Celer zkoušíme pěstovat po pauze 2-3 roky. Zatím se mi nedařilo dopěstovat kvalitní sazenice, tak snad to bude tento rok už lepší. Odrůdu „Albin“ jsem vybral, protože papírově vypadá dobře.

Záhon 18
Pro záhon č. 18 jsem naplánoval osvědčenou kombinaci bobu odrůdy „Hangdown“ a špenátu odrůdy „Matador“. Původně jsem chtěl tuto kombinaci zeleniny zkusit pro podzimní výsevy a přezimovat je na záhonu. Nějak to ale nevyšlo, takže pro příští sezonu děláme zase jarní výsevy. U bobu máme vlastní semínka z poslední sklizně. U špenátu jsme sice měli hodně vlastních semínek, ale pro jistotu jsem nějaká semínka ještě koupil. Poslední sezonu nedopadl výsev z vlastních semínek úplně nejlépe, tak se chci pojistit.

Záhon 19
Mangold už chceme pěstovat pravidelně každý rok a mít pro něho místo na záhonu. Máme ale vyzkoušeno, že celý záhon mangoldu je pro nás moc. Podle tabulek s kombinací zeleniny je pro mangold jedním z vhodných společníků cibule. Proto jsem pro tento záhon naplánoval tuto kombinaci. Mangold odrůdy „Fordhook Giant“, který jsme dostali jako dárek při objednávání semínek na permaseminka.cz, pak vlastní mix semínek různých odrůd mangoldu a k tomu zřejmě zbytky sazečky, co nám zůstane po výsadbě do záhonu č. 5. Rád bych zkusil zase dopěstovat cibuli i ze semínek, tak uvidíme, jak to dopadne.

Záhon 20
Dvacátý záhon bude jednoduchý. Na celý vysadíme naší vlastní šalotku. Původně odrůdy „Golden gourmet“ a „Red sun“, ale teď mi přijde šalotka nějaká pomíchaná. I proto bych rád koupil novou sadbu a zkusil ji trochu „ozdravit“.

Záhon 21
Pro cukety a patisony už druhou sezonu plánujeme jenom jeden záhon. Pro nás to bohatě stačí (když se daří). Odrůdy jsou v podstatě všechno naše osvědčené. U odrůdy „Black beauty“ máme nová semínka a tuto odrůdu bych do budoucna asi i rád semenařil. U odrůdy „Diamant F1“ budeme vysévat zbytky semínek z minulého roku. Asi ještě vysejeme i kulaté cukety, ale u těch si nejsem úplně jistý. Poslední sezonu jsme je skoro nejedli a nevěděli co s nimi. Je zbytečné pěstovat něco, co pak nejíme. U patisonů budeme vysévat osvědčenou odrůdu „Sunburst F1“. Do budoucna uvidíme, jestli neskončíme jenom u jedné odrůdy cuket.

Záhon 22
Dýně nedopadly v poslední sezoně moc dobře. Částečně asi i kvůli starším semínkům bylo klíčení dost špatné. Tento rok jsem koupil semínka nová. Vybral jsem naše top odrůdy. Pro manželku je to „Whangaparoa crown“ a pro mě je to odrůda „Minimusk“. Chci taky ještě jednou zkusit odrůdu „Sweet meat Oregon homestead“, které semínka nám zůstala z minulé sezony. Možná zkusím tuto odrůdu i předpěstovat, jestli za špatné (nebo nulové) klíčení mohli semínka, nebo něco jiného. Možná zkusím předpěstovat i zbytek odrůd, podle toho kolik místa nám na parapetu zůstane. K dýním vysejeme i cukrovou kukuřici odrůdy „Medová princezna“, semínka které dovezla z Ruska pro manželku kolegyně. Je to hybrid a ani ji neplánujeme semenařit, ale zkusit tuto odrůdu chci. Možná k této kombinaci přidám i nějaké pnoucí fazole, ať budou tři sestry kompletní. Tím si ale zatím nejsem úplně jistý.

Záhon 23-37
Tyto záhony zůstávají pro příští sezonu neosazené. Pokud nám vyjde čas, tak možná vysejeme zelené hnojení. Spíše ale zůstanou celou dobu zakryté, protože poslední sezonu hodně zarostli a je potřeba je pořádně vyčistit.

Záhon 38-41
Zatím tam plánujeme nové záhony pro brambory. Stejně jako doteď je budeme pěstovat v mulči. Jenom tam musíme zase natáhnout drátěnku proti hlodavcům. Sadbu použijeme z vlastních uskladněných brambor. Odrůdy „Rosara“, „Esmee“ a „Adéla“. Zatím nejsem na 100% rozhodnutý, že vysadíme všechny tři odrůdy. Nejlepší ze všech mi přijde velmi raná „Rosara“, která u nás na chalupě vydrží úplně stejně, jako další dvě určené ke skladování. Asi se rozhodneme těsně před výsadbou.

Záhon 42
Na tomto záhoně jsme minulou sezonu pěstovali topinambury a v podstatě tam stále většina z nich je. Když jednou za 2-3 týdny zajedeme na zahradu, tak trochu sklidíme (když to jde). Většinu asi budeme sklízet těsně před začátkem nové sezony. Vybereme hezké hlízy na sadbu a vysadíme je na stejné místo. Takže tento záhon zůstane i pro další sezonu pro topinambury. Na chalupě je v další sezoně pěstovat neplánujeme.

Záhonem s topinambury jsme ukončili záhony na zahradě. Pokračovat budeme se záhony na chalupě. Tam je zatím hlavních 9 větších záhonů a pár malých, kde spíše testuji nové odrůdy, nebo nové metody pěstování. V devíti velkých záhonech zatím rotujeme okurky (+ ačokču), rajčata a fazole (+ hrách). Příští sezonu jeden původně rajčatový záhon vyhradím pro papriky. S rajčaty jsme neměli poslední dvě sezony moc úspěch (hlavně kvůli plísni), tak chci jít spíše „na jistotu“. Pro sezonu 2022 jsem vybral k otestování plísní odolné odrůdy. Podle toho jak dopadne sezona, se pak zařídíme. Pro pozemek na chalupě máme velké plány, ale raději je budeme realizovat pěkně postupně. Tak, abychom to v pohodě stíhali všechno obdělávat. O všech změnách i plánech budu psát v dalších článcích, když to bude aktuální.

Záhon 1
První záhon pro okurky. Poslední sezonu jsme neměli, co se týká okurek, moc dobrou. Vysévali jsme dvakrát, klíčení nebylo úplně nejlepší a hodně mladých rostlin zlikvidovali slimáci. Trochu to zachránily sazenice, co jsem koupil ve farmářském krámku jako poslední záchranu. Pro příští sezonu asi zase uděláme přímé výsevy, ale tentokrát musíme použít kryty z PET láhví. Nechci se spoléhat na to, že je slimáci nesežerou. Část sazenic možná zkusím vypěstovat v bytě na parapetu. To ale ještě uvidím, jestli bude nějaké místo. Pro první záhon jsme vybrali odrůdy spíše větší. Odrůdu „Dekan“ jsme už pěstovali se střídavými úspěchy. Nejsem si jistý ani čistotou semínek, ale chci ji ještě zkusit v této sezoně. Odrůdu „Muravej F1“ jsme dostali od manželčiny kolegyně, která ji přivezla z Ruska. Prý je to hodně dobrá odrůda, tak uvidíme, jak si povede v našich podmínkách.

Záhon 2
Druhý záhon pro okurky. Tentokrát spíše odrůdy s menšími plody k nakládání. Zkoušet budeme stejné odrůdy jako poslední sezonu. Tam jsme je nemohli pořádně otestovat, protože většinu mladých rostlin sežrali slimáci. S odrůdou „Vert petit de Paris“ jsme měli dobrou zkušenost asi před dvěma lety na zahradě, kde klíčila asi nejlépe ze všech odrůd. Odrůdu „Delikates“ jsme pěstovali minulou sezonu poprvé, moc rostlin k testování nezbylo, ale přišlo mi, že tato odrůda je více náchylná na plíseň. Obě odrůdy jsou nehybridní (zřejmě), tak bych byl rád, kdyby nějaká z nich uspěla. U okurek bych chtěl vlastní semínka, i když konkrétně tyto dvě odrůdy se dali levně koupit v Lidlu. Nemusí to tak ale být vždy.

Záhon 3
Třetí záhon je jednoduchý. Bude tam jenom ačokča. S tou máme celkem dobré zkušenosti. Minulou sezonu nám sice první výsev sežrali slimáci, ale druhý výsev pod ochrannými kryty vyšel celkem dobře. Na rozdíl od okurek ačokča i slušně plodila a to až do silnějších mrazů. Není to okurka, ale my ji máme rádi. Semínka mám z vícero zdrojů. Část je našich vlastních z poslední úrody, část je od manželčiny kolegyně (tentokrát už ne u Ruska) a část nám zůstala ještě z originálního balení (permaseminka.cz). Výsevy asi zkusím zkombinovat z různých semínek.

Záhon 4
Na čtvrtý záhon jsem naplánoval cukrový hrášek. Ten jsme pěstovali na chalupě minulou sezonu poprvé a nebylo to špatné. Nechali jsme si dost vlastních semínek, ale chci otestovat i něco nového. Odrůda „Oregon sugar pod“, kterou jsme pěstovali minulý rok, je spíše vzrůstem menší. Protože ale máme na chalupě udělané konstrukce pro pnutí rostlin, rád bych je co nejvíce využil. Proto jsem hledal odrůdy cukrového hrášku, které by byly trochu vzrostlejší. Odrůdu „Oregon giant“ jsem chtěl vyzkoušet už snad dva roky, ale pořád byla vyprodaná. Tento rok se mi ji podařilo koupit, tak vyzkoušíme, jak se ji u nás bude dařit. Zakoupeno na permaseminka.cz. V stejném obchodě jsem koupil i odrůdu „Opal creek“. Papírově vypadá dobře a navíc jsou lusky žluté barvy. To hodně pomůže při sklizni, protože někdy jsou zelené lusky dost špatně vidět, hlavně když je kolem hodně listů.

Záhon 5
Pro pátý záhon jsme naplánoval tyčkovou fazoli pro sklizeň suchého zrna. Poslední sezonu jsme pěstovali odrůdu „Borlotto di Vigevano“, která nedopadla špatně. Sice ji lusky dozrávali pomaleji, ale úroda byla nakonec větší než jsem předpokládal. I když jsme většinu sklidili v nezralém stavu. Fazole mi ale chutnají a slušně plodí, tak ji chci zkusit i tento rok. Nechali jsme si vlastní osivo z lusků, co stihli pořádně uzrát. Snad tato selekce na ranost trochu urychlí dozrávání. Na stejný záhon chci ještě vysít fazoli šarlatovou (Scarlet runner). Už jsme ji zkoušeli pěstovat, ale přišla nám spíše dekorační než pro seriózní pěstování na produkci zrna. V zahraničí ji ale pěstují hodně a pochvalují si ji. Před rokem jsem koupil hodně semínek této odrůdy, protože jsem chtěl na zahradě zkusit kombinaci tři sestry. To jsme nestíhali, tak tuto odrůdu zase vyzkoušíme tento rok na chalupě.

Záhon 6
Další záhon pro tyčkovou fazoli, tentokrát odrůdy určené hlavně pro sklizeň zelených lusků. Po minitestu poslední sezonu nám jako nejlepší přišla odrůda „Neckarkönigin“, která má velké lusky, dobře roste a bohatě plodí. Semínka jsem myslím že kupoval v OBI, kde jsem si všiml i další odrůdy s podobným názvem. Odrůda „Neckargold“ asi bude něco podobného jako předchozí odrůda, ale má žluté lusky. Hlavně kvůli tomu jsem ji koupil. Tyčkové fazole dokáží udělat hodně hustý porost a hledat v tom lusky je někdy skoro dobrodružství. Když jsou lusky žluté, tak to při sklizni hodně pomůže.

Záhon 7
Jeden z rajčatových záhonů, který jsem se rozhodl příští sezonu „obětovat“ pro papriky. Ty jsme pěstovalo na dolní částí pozemku v nových záhonech, ale přišlo mi, že to tam pro ně není úplně dobré. I když je tam trochu více vlhko, je tam taky méně přímého slunce a více slimáků. Ti masakrovali minulou sezonu papriky fakt hodně. Uvidíme, jak to bude nastávající sezonu na jiné části pozemku. Papriky nám pořádně nedozráli, takže jsme si ani nevzali semínka pro příští sezonu. Odrůda, co jsme pěstovali, už v nabídce obchodu nebyla, tak jsem koupil v OBI odrůdu „Slovakia“, která papírově vypadá dobře. Tuto odrůdu jsem chtěl koupit už minulou, nebo předminulou sezonu, ale byla vyprodaná. Menší pokus uděláme se semínky, které jsem vybral z papriky koupené v Lidlu. Odrůdu nevím, ale chutnala nám, tak to zkusíme s pár rostlinami. Na záhon jsme už na podzim vysadili i česnek. Jeden řádek odrůdy „Bjetin“ a jeden řádek odrůdy „Vekan“. Tyto odrůdy dopadli v testu na chalupě nejlépe. Moc česneku pro naši spotřebu nepotřebujeme, tak jsem dal jenom jeden řádek od každé odrůdy.

Záhon 8
U rajčat jsem se tento rok primárně zaměřil na odrůdy odolné vůči plísni. Nabídka není tak bohatá (i když lepší než jsem si prvně myslel). Jsou to většinou rajčata s menšími plody, typu cherry. Já upřednostňuji spíše větší a masitější rajčata, ale raději menší rajčata, než žádná. Pro tento záhon jsem vybíral odrůdy, které by se mohli zařadit do kategorie „klasické kulaté červené rajče“. Nebo rajčata s trochu většími plody než cherry. Jsou to odrůdy „Crimson Crush F1“, „De Berao“, „Mountain Magic F1“ a „Resibella“. Předpokládám, že nejméně odolná bude odrůda „De Berao“, ale je to jediná trochu odolnější odrůda, kterou jsem našel v nabídce a je vhodná na zpracování v kuchyni (protlaky, omáčky, …). U zbytku odrůd uvidíme. Mají být dost odolné vůči plísni. Do záhonu jsem vysadil i jeden řádek neznáme odrůdy ruského nepaličáku. Odrůda je každým rokem o něco lepší, tak se snažíme dopěstovat více materiálu na výsadbu.

Záhon 9
Druhý záhon s plísni odolnými rajčaty. Tentokrát odrůdy se spíše menšími plody. Vybral jsem „Cocktail Crush F1“, „Dorada“, „Primabella“, „Rubylicious F1“. Celkově máme, kromě divokých rajčat na zahradě, na chalupě 4 hybridní a 4 nehybridní odrůdy. Raději bych byl, kdyby uspěly nehybridní plísní odolné odrůdy než naopak. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby uspěli všechny a já si mohl vybrat ty pro nás nejlepší. I když bych rád u rajčat vlastní semínka, tak ten pytlík až dva hybridních, plísni odolných semínek, snad zvládneme koupit. V budoucnu, když budeme mít skleník, nebo fóliové kryty, tak bude paleta pěstovaných rajčat zase asi o něco větší a zajímavější.

Malé záhony na chalupě přesně naplánované nemám. Zatím je jich sedm. Ve dvou z nich jsou už dva roky listová petržel a šťovík. Zatím co šťovík vypadá v pohodě, záhon s listovou petrželi je asi zralý na předělání. Kromě toho jsme ještě udělali jeden malý záhon pro trvalý pórek. Ten by se mohl tuto sezonu trochu více rozrůst a možná by šlo ho trochu více rozšířit. Kromě toho jsme plánovali pár experimentů, ale ty nevyšli. Z velké čísti kvůli slimákům, kteří nám např. sežrali všechny sazenice rebarbory. Tento rok chceme na malé záhony udělat ohraničení a trochu je dát do pořádku. Spíše tam zase zkusíme pěstovat něco pokusně, bylinky, nebo jenom zelené hnojení.

Takže to jsou semínka, co plánujeme vysít tuto sezonu. Je to spíše jenom přehled toho, co budeme pěstovat, bez podrobnějšího popisu. Více o odrůdách se dá dohledat na internetu. Osobní zkušenosti s odrůdami popíšu jako vždy v shrnovacích článcích po ukončení sezony.

2 thoughts on “Semínka 2022

  • 15.02.2022, 00:14 ()
    Permalink

    Dobrý den, pročítám Váš plán na sezónu a protože asi pěstuji hodně podobně, třeba se Vám bude hodit, co roste mně. Jsem tedy ve výšce 600m.n.m., bez skleníku a jiných vychytávek, pozemek dost zastíněný lesem, ale přes hlavní sezónu sem svítí. Já v podstatě všechno předpěstovávám, člověk si ušetří jarní pletí a hlavně to klíčení teplomilných v chladné půdě za nic nestojí (nemluvě o slimákách). Loni jsem měla extrémně hodně salátových okurek, výborně rostly a plodily Marketmore (koupila jsem z anglie, ale už jsem je viděla i na českých webech), a dobře rostla i Natálie a Marlen. Naopak sazenice Aikon mi skoro všechny pomřely. Já je tedy nenavazuji, nechávám je válet po zemi. Plodily až dlouho do září, sama se dost divím, že v tom věčném dešti nechytly plíseň. Dýním se tu daří všem, co jsem zkoušela, tedy blue hubbard, blue kuri, red kuri, sweat meat oregon homestead. Rovněž ačokča, jak obyčejná, tak gigantická. Všechny tyto plodiny předpěstovávám postupně od půlky dubna a vysazuju až silné sazenice. Z cuket mám nejraději Costatu Romanescu, ta je extrémně odolná a plodí neuvěřitelně. Topinambury rostou sami a ano, občas se nějaká na podzim vyvrátí (někdo je na podzim stříhá, to by na to asi pomohlo). Papriky dávám hlavně do pařeniště, při chladném létě je to rozdíl. Pěstuji Rubinovu, Lydii (ta je nejranější), Ornelu, Dumas, Amy a také beraní rohy Artist a Poseidon, ty jak jsou malé, tak stíhají dozrát i na záhoně bez pařeniště. Letos nově zkouším chilli papričky. Pěstuji také sladkou kukuřici (obyčejný hybrid Longa) a ta je vynikající. Dokud jsem jí sela přímo, vyšlo každé třetí semeno a políčko bylo děravé. A než vyklíčila, byla zarostlá plevelem. Teď jí druhým rokem předpěstovávám (ano, je to nestandardní a přidělá práci), ale mám tím zaručených 100 krásných sazenic s jistou sklizní koncem srpna. Brambory jsem po pár letech vzdala, ta fyzická práce pro mě byla moc. S rajčaty to bylo loni velmi smutné, neměla jsem skoro žádná, kromě divokých matts wild všechno šlo pryč, podobně jako u Vás. Takže jsem na letošek také zapátrala po odolných odrůdách. I tak volím vždy rajčata s menšími plody, tady žádná velká nedozrají, pokud jsou volně na záhoně.
    Přeju, ať se Vám letos daří a všechno pořádně bují a plodí!
    PS: mám spoustu semínek z loňské ačokči, pravděpodobně tedy kříženec mezi gigantickou a obyčejnou, mohu zaslat, kdybyste chtěl.

    • 16.03.2022, 17:51 ()
      Permalink

      Dobrý den. Děkuji za komentář a omluvám se za hodně opožděnou reakci. Delší dobu jsem nic nepsat a boti to spammují dost, takže jsem si „normální“ komentář nevšiml. Rád bych taky co nejvíc předpěstovával, ale mám omezené možnosti v menším bytě. Obvykle jsem rád, když to stačí na rajčata a papriky. Možná když uberu rajčata, tak to bude lepší. Marketmore jsem zkoušel vysít (jenom přímý výsev), ale nic nevyklíčilo. Asi špatný zdroj semínek. To samé dýně Sweet meat Oregon homestead a cuketa Romanescu. Za tip na stříhání topinamburů díky, nenapadlo mně to. U paprik se mi taky celkem osvědčila Rubinova, zbytek jsem nezkoušel. Možná se k ní i vrátím. Kukuřici jsem už viděl předpěstovávat. Možná to zkusím do budoucna, když bude více místa. Brambory pěstujeme v seně a až tak moc práce to není. Posekat je obvykle i tak potřeba a navozit seno není tak těžké. Vzhledem k tomu, že je to jedna ze základních potravin pro samozásobení, tak bychom je rádi pěstovali i nadále. Nevím, jak je pěstujete Vy, ale zkuste ten mulč.
      Taky přeju ať se daří. Snad bude tato sezona zase o něco lepší. Za nabídku semínek ačokči děkuji, ale semínek máme snad na několik let dopředu.

Komentáře nejsou povoleny.