Vyhodnocení roku 2022

Toto je poslední článek sezony 2022. Sice později než obvykle, ale přece. Rok 2022 byl naším šestým celým rokem pěstování na zahradě a třetím rokem pěstování na chalupě. Co se týká pěstování, tak sezona 2022 byla hodně podobná té předchozí. Tedy včetně chladnějšího počasí, pozdějšího začátku sezony a slimáků. Sezona jako celek nebyla špatná. Řekl bych, že zatím nejlepší sezona, co jsme měli. Chladnější a na srážky relativně bohatá sezona byla dobrá pro některé druhy zeleniny, pro jiné zas méně.

Níže uvádím přehled toho, co se v roce 2022 z mého pohledu povedlo a co se nepovedlo, a taky naše plány do budoucna, nebo co bychom dělali jinak. Píšu jenom o tom nejdůležitějším. Zbytek je v příspěvcích na blogu.

Co se povedlo:
Vlastní sazenice – vlastní sazenice musím vyzdvihnout i tento rok. Je to jedna z mých priorit, a tak jsem rád, že každým rokem máme víc svých vlastních sazenic. V roce 2022 jsme ani žádné neplánovali nakupovat, ale kvůli ztrátě sazenic po výsadbě jsme dokoupili pár sazenic dýní, cuket a patisonů. Z vlastních výsevů nevyšli jenom cibule a pórek. Cibule se mi zatím nedaří ze semínek pěstovat, takže je to skoro „normální“. U pórku mně to mrzí, protože ten jsme si posledních pár let dopěstovali sami. Horší výsledek v uplynulé sezoně připisuji starším semínkům. To je ta moje snaha všechno využít a nic nevyhazovat. Tohle musím do budoucna zlepšit. Snaha je mít 100 % vlastních sazenic a možná bych časem sazenice i prodával. Pěstovat je mně baví.

Okurky – skoro bych mohl napsat zelenina roku 2022. Doteď jsme s okurkami moc úspěchů neměli. Sklizně byly symbolické a většinou jenom na přímou konzumaci, ne na zpracování. V roce 2022 jsem zkusil hybridy a asi i díky tomu sezona vyšla parádně. Hlavně u těch tzv. polních okurek na zahradě. Okurek jsme měli tolik, že jsme se jich najedli a naložili tolik, co jsme chtěli a dost jsme i rozdali / prodali. U nakládaček na chalupě to bylo o něco horší, ale pořád lepší než cokoliv doteď. Uvidíme, co bude další rok. Zase zkouším hybridy, ale nakoupil jsem i pár nehybridních odrůd a budu moc rád, když uspějí.

Česnek – s česnekem je to každým rokem lepší a lepší. Po sezoně 2021, kdy jsme měli česnek na hodně záhonech, jsme dost ubrali. Měli jsme jenom jeden záhon na zahradě a necelé tři na chalupě. Česneku se dařilo moc dobře a měli jsme asi zatím nejhezčí česnek od začátku našeho pěstování. Akorát že naše spotřeba česneku asi zase stoupla, protože po konci sezony jsme nějak měli pocit, že ho máme málo. Chtěl jsem něco rozdat a nebylo co. Do budoucna bych asi rád česnek i prodával, takže budeme počet záhonů zase zvyšovat.

Rajčata – jsem rád, že můžu konečně napsat rajčata jako něco, co se povedlo. Vsadit na plísni odolná rajčata se vyplatilo. K jídlu jsme už rajčat měli dost. Ještě chci zapracovat na rajčatech pro zpracování. Dost to komplikuje fakt, že většina plísní odolných rajčat je typu cherry, které se na zpracování ne úplně hodí. Množství odrůd odolnějších vůči plísní se ale pořád zvyšuje, tak to rozhodně nevzdávám a budu zkoušet další a další odrůdy. U rajčat jsem se už zklidnil a nedělám testy spousty odrůd s těžko odhadnutelných výsledkem. I tady se řídím pravidlem, že méně je někdy více a vyplácí se to. Možná do budoucna, když budeme mít nové záhony, pozemek v lepším stavu a více času a prostoru pro sazenice, tak se zase pustím do větších testů. Momentálně je mým cílem najít pár osvědčených odrůd, které zvládnout i naše na úplně optimální podmínky.

Kosení – jsem rád, že to můžu dát k těm pozitivním věcem v roce 2022. Sice se nepovedlo pokosit celou zahradu, ale jsme na dobré cestě. Už to není o rozhodování záhony, nebo zahrada, kde obvykle vyhrají záhony. Ke konci sezony se nám už dařilo to, o co se snažím nějakou dobu, že využiji kosení jako zdroj výživy pro záhony. Pro příští sezonu mám v plánu tohle dělat od úplného začátku. Tak doufám, že u příštího vyhodnocení sezony budu moct zase napsat kosení mezi ty pozitivní věci.

Co se nepovedlo:

Slimáci – tohle byl největší problém i v letošní sezoně. Po minulé sezoně, kde jsme měli první větší negativní zkušenost se slimáky, jsme už byli trochu zoceleni. I tak není nic příjemného se koukat, jak velké škody dokážou nadělat. Už proti nim nedělám prakticky nic. Nechávám na přírodě, aby zase vytvořila rovnováhu. V roce 2022 jsme využili i pár opatření, které nám snad pomůžou množství škod od slimáků regulovat na snesitelné minimum. Prostě slimáků bylo díky deštivému počasí hodně, ale už to tak tragicky nebereme. Bojovat s nimi i tak asi nemá smysl, jak jsme si to ověřili v předchozí sezoně.

Bob (a špenát) – záhon s kombinací bobu a špenátu vůbec nevyšel. Přitom doteď jsme u jedné i druhé plodiny neměli vůbec špatné výsledky. Popravdě neumím říct, co se stalo. Klíčení špatné, a i to co vyklíčilo, moc nerostlo. Asi jsme nevybrali úplně nejlepší záhon. Střed záhonu vypadal jako velké mraveniště, co je možná důvod pro horší klíčení.

U bodu i špenátu už nějakou dobu přemýšlím o smysluplnosti jejich pěstování. Jestli se pro nás vyplatí je pěstovat, nebo ne. Úroda bobů zatím nebyla moc velká a ani ho moc nejíme. Špenát jsme kdysi pěstovali i jedli dost. Poslední roky ho ale více než zdatně nahrazuje mangold. Ten je odolnější, bujněji roste a je univerzálnější. Na příští sezonu jsem už samostatný záhon s bobem a špenátem nenaplánoval. U bobu jsem už ani nesehnal osivo. Zkusím ještě pár testovacích výsevů a do budoucna uvidíme.

Komunitní zahrada – dostal jsem nápad nabídnout nevyužité záhony na naší zahradě pro někoho jiného. Něco jako komunitní zahrada. Nabídku jsme zveřejnili na několika místech, ale nikdo neprojevil zájem. To mně trochu udivuje, hlavně v dnešní nelehké době. Budu tuto možnost zkoušet i nadále, ale hrotit to rozhodně nebudu.

Plány do budoucna, aneb co bych dělal (budu dělat) jinak:
Více kosení a mulčováno, méně pletí – rád bych pokračoval v nastaveném trendu z konce sezony, že jsem současně kosil a trávou mulčoval záhony. Je to hnojení zdarma, tak proč to nevyužít. Současně mně to asi bude i víc motivovat k tomu kosení. Semínka zeleného hnojení přece jenom něco stojí (ne málo) a pořád je to externí zdroj. Raději bych využil toho, co na pozemcích máme. Není to stejné, jako zelené hnojení, co roste, ale nějaká výživa pro půdu to bude. Navíc to poslouží jako mulč a nám ušetří práci s pletím.

Testování zeleniny a vedení záznamů – tohle si nechám v plánech už trvale. Sice už tolik netestuji, co předešlé roky, ale záznamy bych zlepšit mohl. Nic víc k tomu napsat nemůžu. Jenom bych se opakoval.

Semínka – v uplynulé sezoně jsme poprvé dopěstovali vlastní semínka dvouleté zeleniny. Ne všechno ale vyšlo tak, jak jsme plánovali. Pro příští sezonu plánujeme dopěstovat zase více vlastních semínek. Cílem je samozřejmě mít 100 % vlastních semínek. Tady nás čeká ještě dlouhá cesta.

Takže to by bylo pro sezonu 2022 asi všechno. Byla zase o něco lepší, získali jsme další zkušenosti, a nás to i více bavilo. S méně záhony jsme měli větší úrodu. Takto chceme i nadále pokračovat.