Rok šestý – 22. týden: Práce na chalupě

22. týden

Pro tento týden nám zůstala nedodělaná práce z minulého týdne, takže hlavním úkolem dne byla výsadba rajčat na chalupě. Kromě toho jsme chtěli udělat opakované výsevy u fazole a okurek, protože ty první se částečně nepovedli. Taky jsem chtěl kosit, protože keříky nám už zase zarůstali. Po dodělání potřebné práce na chalupě jsme ještě chtěli zajet na zahradu a udělal něco i tam. To byl plán.

Po příjezdu na chalupu jsme nejdřív namočili semínka fazolí kvůli lepšími klíčení. Než vysadíme rajčata, tak akorát uplyne doba potřebná k jejich namočení. Z minulého týdne jsme měli udělané cestičky, takže jsme se rovnou pustili do čištění záhonů. V podstatě byl potřeba vyčistit jeden celý a kousek dalšího záhonu. Pro tento rok máme v plánu pěstovat rajčata na chalupě jenom ve dvou záhonech. Jeden je určený pro spíše menší, tzv. cherry odrůdy a ten druhý pro zbytek. Pro letošní sezonu jsem stejně jako u divokých rajčat vybíral plísni odolné odrůdy (hybridní i nehybridní). Vybral jsem odrůdy „Crimson Crush F1“, Cocktail Crush F1“, „De Berao“, „Dorada“, „Mountain Magic F1“, „Primabella“, „Resibella“ a „Rubylicious F1“. Přesně 4 hybridní a 4 nehybridní odrůdy. Uvidíme, jak se jim povede. Byl bych rád, kdyby uspěly hlavně ty nehybridní, protože u rajčat chci vlastní semínka. Ale rád budu za jakýkoliv úspěch, protože už konečně chci pořádnou úrodu rajčat.

U rajčat byla situace se sazenicemi skoro přesně opačná než u paprik. Klíčení bylo hodně dobré, i růst sazenic v sadbovačích, ale po přesazení do truhlíků se to nějak pokazilo. Část rostlin vypadala, jako kdyby trpěla na následky nadměrné zálivky. Nejvíc to bylo vidět u hybridních odrůd, které mi přišli jako nejcitlivější a nejslabší v růstu. Zdá se mi, že se to trochu srovnalo po přemístění na chalupu, kde by měly být o něco méně příznivé podmínky než v bytě. Ale tak to vypadalo, že rostlinám chalupa vyhovuje víc než pražský byt. Sazenice tak v době výsadby nebyly úplně podle mého přání, ale nebyly ani nejhorší. Snad je ne úplně dobrý začátek moc nezpomalí. I tak ale nečekám, že budeme mít rajčata dříve jako v srpnu.

Vysazovali jsme 12 rostlin na záhon cca 60 cm od sebe. Protože pro rajčata vyšli tento rok ne moc dobré záhony, co se kvality půdy týká, do každé výsadbové jámy jsme přidali po lopatce až dvě zahradního substrátu, ve kterém rostliny rostly v truhlících. Je to něco jako kompost, tak snad trochu pomůže. Výsadbové jámy jsme před samotnou výsadbou rajčat hodně prolili vodou a rajčata jsme zalili ještě jednou po ukončení výsadby.

Tím jsme měli hlavní úkol dne splněný, ale práce tím zdaleka nekončila. Při kontrole klíčení okurek jsme zjistili, že výsledek není až tak dobrý, jak to na první pohled vypadalo. Vyklíčila jenom asi polovina semínek a jednu rostlinu sežrali slimáci, i když byla zakrytá PET láhví. Proto jsem hned minulý víkend objednal nová semínka, jako náhradu za to co nevyklíčilo. Po ne moc dobrých zkušenostech se semínky od firmy Osiva Moravia (zakoupené v OBI) jsem objednával semínka na dobrasemena.cz, se kterými máme relativně dobré zkušenosti. U okurek mají celkem dobrý výběr, akorát že všechno hybridy. Nevadí. Než se dopracujeme k nějaké vlastní nehybridní odrůdě okurek, které se u nás bude dařit, tak budou stačit i ty hybridní. Hlavně ať dobře plodí a nepodlehnou hned plísní. Koupil jsme odrůdy „Aurea F1“, „Blanka F1“ a „Viola F1“, které jsem rovnoměrně vysel každou do čtyř hnízd, protože právě tolik okurek nám nevyklíčilo, nebo bylo po vyklíčení hned zničeno. Po výsevu jsem výsevné místo zakryl krytem z PET láhve, tak jako u prvních výsevů.


U popínavých fazolí byla situace hodně podobné jako u okurek. Asi tak 50 % úspěšnost. Jeden záhon, kde jsme vysévali odrůdu „Borlotto di Vigevano“ z vlastních semínek, vyšel parádně. Ten druhý, kde jsme vysévali fazole na sklizeň zelených lusků ze semínek koupených v OBI, vyšel úplně tragicky. Minulý týden tam bylo vidět jednu rostlinu. Tento týden tam byly nějaké dvě další, v ne moc dobré kondici. Jinak jsme tam našli ještě pár jakoby nevyvinutých klíčků, které se ani nedokázali pořádně otevřít. Vysvětluji si to starými, nebo nekvalitními semínky. Jiný důvod mně nenapadá. Náhradní semínka jsem objednal taky na dobrasemena.cz. Neměli ale stejné odrůdy jako ty prvně vyseté, tak jsem vybíral to, co podle popisu vypadalo nejlépe. Druhý pokus jsem dal odrůdě „Monte Bello“. Odrůdy „Goldmarie“ a „White Emergo“ mají u nás premiéru. Výsev jsem udělat stejně jako u prvního pokusu. Každou odrůdu na jednu třetinu záhonu. Snad se jim povede líp než těm z prvního výsevu.

Chtěl jsem kosit, ale ještě předtím jsem se na chvilku zastavil u záhonku s trvalým pórkem. Už jsem se nemohl koukat na to, jak stále víc zarůstá. Trvalo jenom chvilku ho vyčistit a hned mám lepší pocit. Ze samotného pórku mám ale spíše smíšené pocity. Některé rostliny jsou moc hezké, některé nic moc. Další rostliny zatím nevytvořili, ale zato se chystají do květu. Tak ještě uvidíme, co z nich bude. Semínka jsou fajn, ale rád bych i ty další rostliny co u nich měly vyrůst, jako bylo v popisu. Manželka vyčistila záhon se šťovíkem hned vedle a ořezala většinu rostlin. Z listů udělala skvělou polévku a zbytek šel na kompost. Pár rostlin jsme nechali na semínka. Možná uděláme pro šťovík nový záhon.


Pak jsem se už konečně pustil do toho kosení. Byl nejvyšší čas, protože i když jsem kolem keříků vyčistil trochu prostoru, už to zase začalo zarůstat. Navíc porost byl místy tak velký, že to skoro nešlo kosou useknout. Nesekal jsem úplně celou plochu, protože nezbyl čas, ani síly, ale aspoň kolem keříků už je obkoseno. Nějakou chvílí to vydrží a do té doby posekám i zbytek (aspoň bych chtěl).


Když už jsem kosil, tak jsem toho využil. Nedávno jsem viděl video o kopřivové jíše, tak jsem ji chtěl zkusit udělat. Nacpal jsem do kbelíku hlavně kopřivy, trochu utlačil a zalil dešťovou vodou, co sbíráme do sudu. Teď už jenom musíme nějakou chvíli počkat než to zapracuje a pak by to mělo být po zředění vodou dobré hnojivo pro rajčata, papriky a okurky. Další větší část pokoseného porostu jsme použili jako mulč k rajčatům. V záhonech, které jsem pro ně naplánoval tento rok, není zatím moc kvalitní půda. Proto každá dodatečná výživa se hodí. Plánuji tam ten mulč přidávat pravidelně, jak budu kosit. Rozkládající se rostliny taky možná odlákají slimáky od toho, co pěstujeme.



Na závěr jsme ještě natáhli silážní plachtu i na chodník z druhé strany záhonů. Teď už je ze všech stran velkých záhonů jakási bariéra tvořená silážní plachtou. Snad to usnadní další údržbu a přípravu záhonu na setí / výsadbu. Akorát když jsme končili, tak se spustil celkem silný déšť, který nám jako kdyby říkal, že už je toho na dnes dost a měli bychom to zabalit. Ono už bylo i tak dost pozdě, to co jsme chtěli udělat hotovo, takže jsme déšť i uvítali. Je to super, když vám zaprší akorát když dokončíte výsevy, nebo výsadbu. Jenom jsme už nestihli zajet i na zahradu a něco tam udělat. Ale to nevadí. Tento víkend se bylo potřeba zaměřit na chalupu a příští víkend to třeba bude zase zahrada, tak jako to bylo před týdnem.

Úroda byla tento týden jenom z chalupy. Kromě hromady listů šťovíku to byli ještě česnekové květní stvoly, které manželka vylámala z rostlin co máme na chalupě. To je jediný česnek paličák, co ještě pěstujeme. U česneku by to mělo zvýšit úrodu a my jsme měli vymyšleno, co bude na večeři.