Rok sedmý – 3.6.2023: Výsadba brukvovité zeleniny

3.6.2023

Výsadby nadále pokračují. Tento týden byla v plánu hlavně brukvovitá zelenina, celer a pórek. Takže nejdřív jsme jeli na chalupu, vyzvednout sazenice, které zatím ještě rostly v pařeništi.

Na chalupu jsem jel po minulo týdenním masakru fazolí trochu s obavami, co nám slimáci zase sežrali. Naštěstí se moje obavy nepotvrdily. Od minulého týdne se toho moc nezměnilo, jenom kvůli suchu to byla trochu smutná podívaná. Chtělo by to aspoň jednou týdně trochu deště. Tak jsme po dlouhém čase trochu zalévali. Aspoň sazenice rajčat a okurek. Okurky zatím jenom vylézají. Rajčata po výsadbě vypadají celkem v pohodě. Jenom u dvou rostlin jsou trochu spálené listy od slunce. Aklimatizace nebyla úplně optimální.

Kromě vyzvednutí sazenic jsem chtěl na chalupě i vysít fazole, jako náhradu za ty sežrané. Použil jsem zbytek osiva, co zbyl po posledním výsevu. Ještě v Praze před cestou na chalupu jsme je namočili, kvůli lepšímu klíčení. Před výsevem jsme sundali z poloviny záhonu karton, abychom redukovali množství úkrytů pro slimáky. Na té polovice záhonu už byla půda skoro úplně bez plevele. Nerad nechávám půdu úplně holou, ale kvůli ochraně před slimáky to asi bude potřeba aspoň dočasně tak nechat. Na druhé půlce záhonu jsme kartony nechali. Tam porost pod kartonem ještě neuhynul. Taky jsem chtěl udělat pokus, jaký bude rozdíl mezi zamulčovanou a nezamulčovanou polovinou záhonu. Část fazolí po výsevu jsme zakryli krytem z PET láhve. Neměli jsme ale dost krytů, tak nevyšlo na všechna místa výsevů. Hlavně tam, kde zůstal karton. Co určitě není fér z hlediska porovnávání, ale nevím, jak jinak to řešit. Chci ochránit aspoň část rostlin.



Po výsevu fazolí jsme vytahali sazenice z pařeniště a vyrazili na zahradu, kde nás čekalo ještě dost práce. Tento týden nám srazila morálku a chuť k práci situace na zahradě. Minulý týden vysazené dýně a rajčata jsme našli značně poškozené (nebo vůbec nenašli). Ze sedmi jamek s dýněmi, kde bylo dohromady více jak 10 rostlin, zůstala jenom jedna, značně poškozená rostlina. U další zůstal jenom kus stonku a zbytek úplně zmizel. U rajčat byla situace malinko lepší. Netknutá zůstala divoká rajčata. Ty keříčková byla hodně poškozená a z 8 rostlin nám zůstaly asi tak 3.


To je dost rána, když vám celý den praží do hlavy slunce a před vámi je ještě kus práce. Ale sazenice se samé nevysadí, tak jsme se do toho pustili. Rozhodli jsme se už slimáky nepodceňovat a raději jsme ze záhonů, kde jsme měli v plánu sazenice vysadit, sundali mulč. Aspoň že mulč udělal svou práci a záhony nebylo potřeba dočišťovat. Udělali jsme jamky, zalili a vysadili sazenice. Na tom odkrytém záhoně po výsadbě vypadaly dost uboze, ale snad se většina z nich do příštího týdně chytí a zvedne se. Taky doufám, že je nepoškodí slimáci. Celkem by bodlo, kdyby přes týden ještě zapršelo. Naše dávka vody při výsadbě byla nic moc.

Do jednoho záhonu jsme vysadili kombinaci celeru, pórku, kedluben a brokolice. Slimáci nám nechali jenom 10 sazenic kedluben. Měli jsme ale hodně sazenic brokolice, tak jsme jich vysadili víc. Pórku jsme měli taky hodně, tak jsme ho vysadili hustěji. Způsob výsadby jsem zvolil stejný, jako před dvěma lety na chalupě. Jenom násadou od motyčky udělal díry, vložili jsme sazenice a zalili, bez dalšího zahrnování. Snad se to u pórku osvědčí stejně, jako před dvěma lety na chalupě.




Dýně a rajčata nás na zahradě moc nepotěšili, ale bylo tam i pár věcí, co nás těší. Cibuli a šalotce se daří pořád dobře, brambory už jsou skoro všechny venku a u hrášku to vypadá, jako kdyby aspiroval na zeleninu roku u nás na zahradě. Klíčení bylo slušné, roste dobře a už i bohatě kvete. Těšíme se na sklizeň.


Po výsadbě brukvovité zeleniny nám už na nic jiného nezbyly síly. Ono se to nezdá, ale je to dost práce. Navíc v tom horku co bylo. Takže jsme se rozhodli práce ukončit a zbytek nechat na příště. Před odjezdem do Prahy jsme ještě sklidili něco málo zeleniny. V podstatě to co před týdnem. Ředkvičky, listovou zeleninu, zelenou cibulku a manželka si nařezala bylinky na sušení. Bylinková spirála je už v plné síle.

Hlavní výsevy a výsadby máme za sebou. I když ne všechno dopadlo podle plánu. Dýně asi budeme nahrazovat sazenicemi, které koupíme na trhu. Na předpěstování nových je už trochu pozdě. U právě vysazené brukvovité zeleniny uvidíme kolik zůstane do dalšího týdne. V pařeništi ještě nějaké sazenice jsou, tak můžeme něco nahradit. Okurky, cukety a kukuřice ještě není na záhonech vidět. Vysévali jsme je ale na sucho a od té doby nepršelo, tak je možné, že ještě něco vyklíčí. Nebo možná i něco vylezlo a slimáci to zlikvidovali. Uvidíme příští týden. Taky nám pořád zůstává vyčistit záhony s mrkví a petrželí. Takže i když máme výsevy a výsadbu za námi, pořád nám zbývá spousta práce.