Rok sedmý – 27.5.2023: Výsadba rajčat

27.5.2023

Tento týden jsme měli v plánu konečně vysadit rajčata a další teplomilnou zeleninu. V Praze jsme naložili sazenice dýní, které jako poslední zbyly v bytě a vyrazili směr chalupa. Většina sazenic už byla na chalupě, aby se tam trochu aklimatizovaly. Na chalupě nás taky čekala největší práce s výsadbou, protože jsme měli tři záhony pro rajčata a pár sazenic mochyně navíc.

Po příjezdu na chalupu jsme vyložili venku sazenice, a tak zběžně prohlédli záhony. Jak jsem se minulý týden těšil z hezkých rostlin fazolí, tak nás tento týden fazole hned na úvod dost demotivovaly k práci. Od minulého týdne nám slimáci sežrali všechny rostliny fazolí rostoucí na záhoně, který byl zakrytý kartonem. Rostliny na druhém záhoně byly taky trochu poškozené, ale s masakrem na kartónovém záhoně se to nedá srovnat. Nevím, jestli za to nemůže ten karton, pod kterým jsem slimákům asi vytvořil dobrý úkryt. Byla to trochu studená sprcha na úvod, ale co se dá dělat. Zůstalo nám ještě osivo, tak zkusím druhé výsevy. Tentokrát asi necháme kryty delší dobu. Ještě jsem se nerozhodl, jestli karton ze záhonu odstraním, nebo ne.

Plakat nad fazolemi nám nepomůže a před námi bylo hodně práce, tak jsme se do toho raději pustili. Záhony pro rajčata jsme měli připravené (zamulčované), takže už chtělo „jenom“ udělat díry a vysadit rostliny. V mulči a dost jílovité půdě se díry nedělali úplně snadno a celkem jsem přemýšlel, že pro příště koupím zemní vrták. Už jsem takto viděl dělat díry pro rajčata a přijde mi to jako dobrý nápad. Teď ale zemní vrták nemáme, takže lopatka musela stačit. Ve dvou výsadba celkem šla. Já jsem přidržel zeminu a sazenici v díře, manželka nalila vody, sazenic jsem zahrnul a navrch přidal trochu kompostu na přilepšení.

Vysazovali jsme po 8 sazenic rajčat na jeden záhon cca 7 m dlouhý. To mi přijde tak akorát, protože je nemám v plánu moc vylamovat a spíše je nechám růst na více výhonů, jak se jim bude chtít. Tento rok pěstujeme na chalupě 9 odrůd, které jsem rozdělil do tří záhonů.

První záhon nehybridní ne-úplně cherry odrůdy „Ananas“, „Quadro“ a „Resibella“. Odrůdu „Ananas“ jsme dostali jako dárek k jiným objednaným semínkům, jinak bych je neobjednával a nevysadil. „Quadro“ by měla být odrůda na kuchyňské zpracování a „Resibella“ je skoro cherry.

Druhý záhon nehybridní cherry rajčata. Kromě jedné hybridní rostliny na doplnění, protože jsme měli kvůli horšímu klíčení málo sazenic. Odrůdy „Dorada“, „Primabella“, „Sunviva“ a jako poslední doplněk „Rubylicious F1“.

Třetí záhon zůstal pro hybridy. Novou pokusnou odrůdu „Rose crush F1“, která by měla být hlavně pro kuchyňské zpracování. Odrůdy „Mountain magic F1“ a „Rubylicious F1“ jsme pěstovali minulý rok a celkem se osvědčili, tak je chci zkusit i tento rok.


Po rajčatech jsme vysadili většinu zbylých mochyní. Zase do záhonku s libečkem. Dali jsme je o něco hustěji než minulý rok. Většina rostlin by měla být menší mochyně peruánská, tak jsme si to mohli dovolit. I tak nám zbyly dvě sazenice, které jsme se rozhodli vzít sebou na zahradu.


Po výsadbě sazenic jsme už mohli jet na zahradu pokračovat s výsadbou, ale ještě mi nedalo a prošel jsem záhony s okurkami. Na pár místech bylo vidět, že okurky už začínají klíčit. Na dvou místech ale bylo vidět i to, že si toho všimli i slimáci. Stejně jako u fazolí zůstali trčet jenom okousané pahýly. Abychom s okurkami nedopadli jako s fazolemi, rozhodl jsem se je zakrýt krytem s PET láhve, tak jako jsme to měli u fazolí. Snad to pomůže a do příštího týdne už o něco povyrostou. Kryty bychom pak potřebovali na další výsev fazolí. Asi se rozhodneme podle situace příští týden.

Pak už jsme naložili zbytek sazenic do auta a vyrazili na zahradu. Tam nás čekalo taky dost práce. První pohled na záhony na zahradě byl o něco radostnější než na chalupě. Hned zkraje bylo vidět, že začínají vylézat brambory. Cibule a hrášek vypadají parádně a na rozdíl od chalupy nás potěšili i fazole. Keříkové fazole z vlastního mixu vyklíčili hezky a škody od slimáků jsou zatím minimální.




Začínají klíčit i topinambury na novém záhonu a vypadá to, že budou minimálně tento rok sdílet záhon s malinami. Ty se rozhodly přelézt ze starého záhonu pod silážní plachtou až do nového záhonu. Že jsme tam tento rok naplánovali topinambury je zřejmě vůbec nezajímá. Uvidíme, jak tahle polykultura bude fungovat, ale klidně si necháme jeden záhon malin navíc. Topinambury můžeme na příští rok zase přestěhovat.


Dobře rostou i jednou plodící jahody. Při mém prvním pohledu od auta na záhony jsem přemýšlel, že nám tam rostou okurky, nebo cukety. Pak mi došlo, že to je blbost, protože to je jiný záhon a že tak bujné listy mají jahody. Většina z nich má nasazeno celkem dost plodů. Stále plodící jahody až tak dobře nevypadají, ale snad to časem doženou.

Na zahradě jsme se pustili jako první do výsadby rajčat. Oproti chalupě jsme měli naplánovaný jenom jeden rajčatový záhon, a i to půlka z něho bude patřit divokým rajčatům. Takže čtyři sazenice, každá metr od sebe a máme vystaráno. Na druhou půlku záhonu tento rok zkusíme keříčkové odrůdy „Mountain merit F1“ a „Valouny“. Obě odrůdy zkoušíme poprvé, tak uvidíme. Sazenice se povedly hezké a odrůda „Mountain merit F1“ by měla být i odolná vůči plísní, tak mám vysoká očekávání. Snad je nezlikviduje něco jiného, jako např. slimáci.


Jako další jsme vysadili papriky odrůdy „De Cayenne“. Naše oblíbená odrůda pálivých paprik. Sazenice jsme si předpěstovali a trochu aklimatizovali na chalupě. Povedli se o dost lépe než minulý rok. Jejich výsadbu jsme si naplánovali na pokusný záhon na zahradě. Původní plán byl, že je vysadím po ředkvičkách, které do té doby sklidíme. Plán ale nevyšel, takže jsme je vysadili tam kde bylo místo. Konkrétně namísto rokety a šruchy, protože ani jedno buď nevyklíčilo, nebo je něco zlikvidovalo. Tato část záhonu už zarostla plevelem, tak jsme plevel vytrhali, papriky vysadily a plevel pak na záhon vrátily jako mulč. Do stejného záhonu jsme vysadili i dvě zbývající sazenice mochyně peruánské, odrůdy „Jantar“.


Z Prahy jsme si přivezli sazenice dýní, které jsme chtěli taky vysadit. Vyséval jsem odrůdy „Sweet meat Oregon homestead“, „Minimusk“, „Whangaparoa crown“ a „Butter cup“. Od každé odrůdy více semínek jako pojistku. To se nám vyplatilo, protože odrůda „Whangaparoa crown“ vůbec nevyklíčila. Celkově jsme měli sazenic dost, jenom jsme museli improvizovat a trochu změnit osazení záhonů. Nejvíc bylo sazenic odrůdy „Butter cup“, kterou jsme plánovali vysadit jenom na druhou polovinu záhonu s cuketami. Vysadili jsme ji ale na cuketový i dýňový záhon. Od odrůdy „Sweet meat Oregon homestead“ nám vyklíčilo jenom jedno semínko, tak doufám, že o tu jednu rostlinu nepřijdeme. Vysazovali jsme do zamlulčovaných záhonů. Jenom jsme rozhrnuli mulč, udělali díry, zalili a vysadili sazenice.



Hlavní naplánovanou práci jsme měli za sebou, ale viděl jsem, kolik práce ještě na zahradě je, tak jsme aspoň odkryli záhon s mrkví a podívali se, jak to na něm vypadá. Trochu jsem toho obával, protože už zdálky bylo vidět, že ochranná netkaná textilie je celkem napnutá a rostliny se tlačí ven. Nejsem až takový optimista, aby jsem si myslel, že za to může mrkev. Co se potvrdilo i po odkrytí, kde jsme uviděli záhon nádherně zarostlý plevelem. Pozitivem je aspoň to, že mezi plevelem byla i mrkev. Tak jsme se pustili do pletí a vypleli aspoň polovinu záhonu. Plevel jsme nechávali mezi řádkami mrkve. Zbytek musí počkat do příštího týdne. Bylo už pozdě a byli jsme i unaveni.


Tento týden jsme poprvé v tomto roce i trochu sklízeli novou úrodu. Konečně máme ředkvičky. Takhle pozdě jsme první ředkvičky snad ještě neměli. Kromě ředkviček manželka sklidila i nějakou listovou zeleninu. Saláty, špenát, rukolu, něco cibulky, petržele, mátu a meduňku. Suroviny pro jarní salát, i když už je skoro léto, minimálně teplotami. Tuto kombinaci zeleniny si asi ještě pár týdnu užijeme a pak už snad bude i něco jiného.


Příště nás čeká výsadba brukvovité zeleniny, pórku a celeru. Tím bychom měli mít vysazeno všechno z první vlny. K tomu bychom měli udělat nějakou údržbu záhonů (hlavně mrkev) a rád bych trochu kosil. Práce pořád hodně, takže nudit se určitě nebudeme.