Rajčata 2019

Po větším testu rajčat v roce 2018 jsem se v roce 2019 chtěl mírnit. Z odrůd testovaných v roce 2018 jsem si zvolil favority, kteří dopadli v testování nejlépe. Nové odrůdy jsem koupil jenom dvě. Po problémech s předpěstováním sazenic (nedostatek prostoru) jsem chtěl v roce 2019 problémům předejít. Na rozdíl od roku 2018, kdy jsme měli rajčata na třech záhonech, jsem pro rajčata v roce 2019 vyčlenil jenom dva záhony. Stejně jako u většiny jiné zeleniny, i rajčata jsme doteď pěstovali v kompostovacích záhonech. Pro rok 2019 tedy měli premiéru ve volné půdě. Na každý ze záhonů jsem ale navezl vrstvu kompostu. Přece jenom, ta půda po odstranění zbytků hnoje a sena nebyla nic moc a rajčata jsou na živiny celkem náročné.

Záhony pro rajčata byli takový menší experiment. Jenom jsem je zryl vidlemi a navezl vrstvu kompostu. Do toho jsem v dubnu vyséval saláty a špenát. Jednak za účelem konzumu, ale i pokusně jako živý mulč pro rajčata. Ze začátku to mělo pomoct se zakrytím půdy a později, když se rajčata rozrostou, tak pomůžou salátům zastíněním. Experiment dopadl celkem dobře, i když v horkém a suchém létě už salátům nepomohlo ani to zastínění od rajčat. I tak to ale možná zkusím do budoucna zase.

Předpěstování sazeniček dopadlo v roce 2019 dobře. Klíčení i růst nebyli špatné. V rozumném počtu 13 rostlin na truhlík to už bylo v pohodě. Už klasicky nejlépe a nejbujněji rostly tyčkové odrůdy. Keříkové odrůdy byly trochu menší, ale taky hezky vitální. Na záhony jsme sazenice dávaly skoro koncem května, kdy už nehrozili mrazíky. Adaptace na venkovní podmínky proběhla dobře. Akorát snad hned první, nebo druhý týden po vysazení jsme přišly o dvě sazenice. Pravděpodobně za to můžou hlodavci, protože rostliny ze záhonu doslova zmizely a když jsem v místě, kde měla být rostlina, trochu rozhrabal zeminu, tak tam byl tunel. Možná ty rostliny stáhl pod zem hryzec. Tunelů bylo hodně i později, ale přišlo mi, že na rajčata to nějaký extra negativní vliv nemá. Žádná další rostlina už ze záhonu nezmizela. K tyčkovým odrůdám jsme přidali dřevěné kolíky jako oporu a vyvázali. Osvědčilo se nám to v roce 2018 a nic lepšího jsme vymýšlet nechtěli. Možná v budoucnu.

Teď popíšu jednotlivé odrůdy a naše zkušenosti s nimi.

Ananas – v roce 2018 testovaná odrůda, která postoupila do dalšího kola. Jsou to velká, steaková rajčata oranžové barvy. Vyhovovali nám chuťově, tak jsme se je rozhodli otestovat i v roce 2019. Rostliny rostly dobře a poměrně brzy začaly nasazovat plody. Co se týká ranosti, tak to bylo překvapení roku, protože první rajče, které uzrálo a které jsme sklidili, bylo právě u odrůdy Ananas. Později v horkých měsících to ale už taková sláva nebyla. Plody sice dozrávali, ale byly menší a trochu deformované. Také jejich množství nebylo nijak zvlášť velké. Celkově nejsem s výkonem této odrůdy v roce 2019 moc spokojen, ale dám ji ještě jednu šanci v roce 2020 při pěstování na chalupě.

Black cherry – v podstatě už stálice mezi našimi rajčaty. Tuto odrůdu pěstujeme od prvního roku a zatím nezklamala. Semínka máme už vlastní. Klíčení bylo v pohodě, růst rostlin taky, a to doma i na zahradě. Násada plodů byla slušná a plody jsou na cherry rajčátka dost velké. Rajčata dozrávají mezi prvními a vydrží plodit dlouho. Chuťově je to jeden z manželčiných favoritů a mne taky chutnají čím dál víc (i když na cherry rajčata moc nejsem). Tuto odrůdu plánujeme pěstovat i nadále.

Býčí srdce – velké steakové rajče červené barvy oválného tvaru. V roce 2018 nebyl výkon této odrůdy nijak oslnivý, ale manželce vyhovovala chuťově, takže jsem se ji rozhodl zkusit i v roce 2019. Klíčení a růst v pohodě. Násada plodů je ale slabší, i když plody jsou větší. Největší problém u této odrůdy je pro nás dlouhá vegetační doba. Nevím, jestli tento rok stihlo uzrát vůbec nějaké rajče. Po dlouhém období sucha, když přišli deště, tak plody hodně praskali a pak plesnivěli. Tato odrůda se podle mě spíše hodí do skleníku, kde má šanci uzrát. Chuťově nám sice tato odrůda vyhovuje, ale pěstovat se nám ji nevyplatí, takže pro další pěstování s ní nepočítáme.

Černý Krym – velké steakové rajče tmavé barvy. Po roce 2018 náš favorit mezi steakovými rajčaty, a to hlavně, co se týká chuti. Klíčení semínek bylo dobré i růst rostlin. Na zahradě rostliny taky rostly dobře a nasazovaly celkem dost plodů. Problém byl ale s jejich dozráváním. Trvalo to hodně dlouho a prakticky každý plod před tím, než dozrál, tak začal hnít. To se ještě o hodně zhoršilo, když po delším období sucha začalo pršet a plody začali praskat. Nevím, jestli jsme sklidili aspoň jeden zralý plod. V podstatě jediné zralé plody, které jsme měli, byli sklizené na konci sezóny za zelena a dozrávající doma v teple. Chuťově je to stále paráda, ale jinak nás výkon této odrůdy v roce 2019 hodně zklamal. Uvidíme v roce 2020 za jiných podmínek na chalupě. Pokud by se to nezlepšilo, tak tuto odrůdu, i když nerad, z našeho seznamu odrůd vyřadím.

Goldkrone – žluté cherry rajče. Velké překvapení roku 2018, které se hned stalo dalším z manželčiných favoritů. Dobré klíčení a hodně bujný růst v bytě, i na zahradě. Tam to byla snad jedna z nejbujnějších odrůd. Násady plodů byly hodně velké a plody dozrávali celkem brzo. Chuťově je to celkem sladká odrůda, na mně snad až moc. Ze čtyř vysazených rostlin měla jedna z nich o dost menší plody než zbytek. Skoro jako divoká rajčata. Nevím, čím to je, protože všechny rostliny jsou ze stejných semínek. Zbytek rostlin měl ale na poměry cherry rajčat dost velké plody. Semínka pro rok 2020 jsme vzali z těch větších plodů, tak uvidíme. Tuto odrůdu budeme určitě pěstovat i v dalším roce.

Green zebra – větší rajče žlutozelené barvy. V roce 2018 byl její výkon takový rozpačitý a v roce 2019 tomu nebylo jinak. Klíčení i růst celkem v pohodě, ale násada plodů spíše menší. Zrání bylo pomalejší, ale pár zralých plodů jsme sklidili před prvními mrazy. Chuťově je to celkem zajímavé rajče, i když náš favorit to není. Tato odrůda u nás nevyniká ničím, snad jenom barvou. Chci ji ale dát ještě jednu šanci v roce 2020 v jiných podmínkách na chalupě.

Japanese Black Trifele – steakové rajče tmavší barvy soudkového tvaru. V roce 2018 patřily spíše k těm lepším odrůdám. Chuťově nám vyhovovalo a bylo v těsném závěsu za odrůdou „Černý Krym“. V roce 2019 to ale u této odrůdy bylo dost špatné. Slabší růst rostlin a násada plodů byla celkem slabá. Hlavním problémem ale bylo to, že plody špatně dozrávali a byli deformované. I u této odrůdy jsme asi nesklidili ani jeden zralý plod před prvními mrazy. Pak, když jsme je sklidili nazeleno, tak v bytě dozrávali celkem v pohodě. Chuťově stále paráda, ale jinak byla tato odrůda velké zklamání. Ještě jednu šanci ji ale dám příští rok na chalupě.

Kumato – můj experiment, který zkouším druhým rokem. Původně plod zakoupený v Delmartu, pak další rok vlastní semínka a v roce 2019 taky vlastí semínka. Původní rajče bylo spíše placaté, další roky mělo soudkovitý tvar, něco jako odrůda „Japanese black Trifele“. Barva plodu je tmavší, hnědá se zeleným žíháním. V roce 2019 jsme měli jenom dvě pokusné rostliny. Jejich růst bylo jednoznačně nejslabší ze všech odrůd. Plody dlouho nenasazovali, pak tam i něco bylo, ale nic moc. Do prvních mrazů nedozrál ani jeden plod. Část jsme sklidili za zelena a dozrávali doma. Chuťově to ale není žádná sláva. Po druhém roce experiment ukončuji a tuto odrůdu vyřazuji z pěstování.

Latah – jedna z dvou nových odrůd pro rok 2019, zakoupená na permasemínka.cz. Vkládal jsem do ní celkem velké naděje. Je to keříčková odrůda a měla by být hodně raná. U nás hodně raná nebyla. Rozhodně nedozrávala mezi prvními. Růst byl spíše slabší, ale keříky byli kompaktní a asi jako u jediné pěstované keříčkově odrůdy ani moc nepolehávaly. Násada plodů byla dost slabá a plody byli spíše menší. Chuťově to bylo asi naše nejkyselejší pěstované rajče, skoro už i na mně moc. Celkově to bylo dost velké zklamání a v podstatě není důvod pro nás tuto odrůdu dále pěstovat.

Marmande – větší červené steakové rajče. Pěstujeme ho od začátku a hned od prvního roku je to moje oblíbená odrůda. Snad jako jediné steakové rajče nás tato odrůda nezklamala ani v roce 2019. Klíčení i růst v pořádku a násada plodů hodně slušná. Plody dozrávali celkem v pohodě a při déle trvajících deštích moc nepraskali, ani nehnili. Chuťově je to pro mě jedno z nejlepších rajčat, co jsme pěstovali a osobně je to můj favorit i nadále. Podle popisu je to keříková odrůda, která se ale doporučuje pěstovat na 1-2 výhony. My jsme to zatím pěstovali jako klasické tyčkové rajče u opory. Nechali jsme jenom jeden výhon a zbytek vyštipovali. Tato odrůda se do výšky moc netáhne, spíše se rozrůstá do šířky. Příští rokem bych ji chtěl zkusit pěstovat jako keříkovou a jako oporu použít drátěný koš.

San Marzano – tyčková odrůda protáhlého rajčete s červenými plody. Pěstujeme ho od prvního roku, ale stále v pochybným výsledkem. Tuto odrůdu jsem si vybral, protože jsem někde četl, že je to nejlepší odrůda na sušení. Já jsem si právě v té době oblíbil sušená rajčata, takže jsem chtěl vlastní. Této odrůdě se u nás ale moc nedaří. Roste sice bujně a je pro ní typické, že si nerada nechá nařizovat, jak má růst. S plody to ale bylo horší. Násada nebyla moc velká a s dozráváním jsou problémy. Navíc jako většina odrůd protáhlého tvaru, má u nás problém se zahníváním špiček plodů nedostatkem volné dostupného vápníku. Od prvního roku jsem si stále hledal výmluvy, proč tu to odrůdu dále pěstovat. Po roce 2019 již ale více výmluv hledat nebudu. I v tomto roce měla problémy, které vidíme od prvního roku pěstování. Na začátku hodně bujný růst rostlin a celkem brzo byli vidět plody. Skoro u všech ale začala zahnívat špička a později byli problémy s dozráním plodů do konzumní zralosti. Jako snad jediná odrůda trpěla padáním plodů (dokonce ještě nezralých). S tím jsem se setkal u našeho pěstování zatím poprvé. Jinak chuťově mi tato odrůda celkem vyhovuje, ale i když s těžkým srdcem, tak přece ji z dalšího pěstování vyřazuji. Italské odrůdy asi nebudou pro naše podmínky to pravé. Je spousta jiných odrůd, kterým se snad bude u nás dařit lépe.

Siberian – keříčková odrůda rajčete s protáhlými plody červené barvy. Je to jedna z našich novinek v roce 2019. Spolu s odrůdou „Latah“ jsem ji kupil na permasemínka.cz. V popisu mně zaujala zvýšenou odolností vůči chladu, co by se v našich podmínkách dalo využít. Klíčení i růst celkem dobrý. Je to keříková odrůda, ale spíše se výhony plazí po zemi, než aby rostlina držela nějaký kompaktní tvar. Ze začátku to bylo takové rozpačité, ale později tato odrůda nasadila hodně plodů, které celkem dobře dozrávali. Plody jsou trochu menší, ale bylo jich fakt dost. Ke konci jsme ze tří keříků této odrůdy nasbírali tolik, jak ze všech zbylých rostlin rajčat dohromady. Chuťově mi přijde toto rajče trochu kyselejší, stále je to ale dobrá, celkem vyvážená rajčatová chuť. Odolnost vůči chladu má asi tato odrůda zvýšenou, protože začátkem podzimu, kdy už zbytek odrůd moc nechtěl uzrávat, tak tato odrůda dozrávala úplně v pohodě. První podzimní mrazík trochu poškodil listy rostlin, asi hlavně proto, že se plazili po zemi. Plody ale stále uzrávali relativně v pohodě. Do budoucna bych tuto odrůdu rád zkusil pěstovat v drátěných koších, aby ty výhony byli výše nad zemí a byli tak méně náchylné k mrazíkům. Celkově jsem s touto odrůdou spokojený a řekl bych, že je to objev roku 2019. Tuto odrůdu plánujeme zkusit pěstovat i nadále.

Stupické polní rané – odrůda rajčete, která se dá pěstovat jako keříková i tyčková. Plody jsou klasické kulaté červené. Tuto odrůdu pěstujeme taky od prvního roku a papírově by to měla být parádní odrůda. U nás tomu ale tak není. Nejčastěji zdůrazňovaná ranost u nás nějak nefunguje. Určitě nedozrává mezi prvními, i když v první půlce odrůd podle ranosti asi bude. Násada plodů není moc velká a plody jsou spíše střední velikosti. Chuťově mi tato odrůda přišla jako z těch lepších, co jsme pěstovali. V roce 2019 ale její výkon byl spíše slabší. Máme dost jiných lépe nám vyhovujících odrůd, takže tuto odrůdu z dalšího pěstování vyřazujeme. Mimochodem, četl jsem, že lze tuto odrůdu pěstovat jako keříkovou u tyčkovou. Zkusil jsme dvě rostliny pěstovat jako keříkové a dvě jako tyčkové. Ty tyčkové jsem vyvázal, pěstoval na jeden výhon a zbytek vyštipoval. Ty keříkové jsem nevyštipoval vůbec a nechal je táhnout se bez opory po zemi. Nějaké velké rozdíly jsem nepozoroval. Možná ty dvě rostliny pěstované jako tyčkové rostly a plodily o kousek lépe. Ještě by stálo za to zkusit tuto odrůdu pěstovat jako keříkovou v drátěném koši. Zkoušet to ale nebudu, protože máme dost jiných, podle mě lepších odrůd.

Summer cider – tyčková odrůda steakového rajčete se žlutě-oranžovými plody. Hodně podobná odrůdě „Ananas“, dozrává ale později než tato odrůda. Po roce 2018 to byl jeden z našich favoritů. I když úroda nebyla nějak extra velká, tak chuťově nás toto rajče okouzlilo. Těšil jsem se na rok 2019, ale nedopadlo to zrovna dobře. Této odrůdě se prostě nedařilo. Růst rostlin nebyl nejlepší, násada plodů slabá a plody moc nedozrávali. Těch pár plodů bylo navíc divně deformovaných, strupovitých a po deštích i dost praskali a hnili. To, co dozrálo, zdaleka chuťově nepřipomínalo to parádní rajče, jako v roce 2018. Tentokrát odrůda nedostala svému názvu a šťávy v ní moc nebylo. Nevím, v čem byl problém. Jeden rok parádní rajčata a druhý rok úplné zklamání. Díky dobrému výsledku v roce 2018 chci dát této odrůdě ještě jednu šanci v jiných podmínkách na chalupě a pak se rozhodneme co dál.

Šejk – keříková odrůda rajčete s protáhlými plody červené barvy. Prý je to odrůda s největším obsahem lykopenu, co je červené barvivo a taky antioxidant. Tato odrůda je prý hodně dobrá na kuchyňské zpracování (protlaky, kečupy), co je hlavní důvod, proč jsem si ji vybral. V roce 2018 rostla celkem dobře a v roce 2019 taky nezklamala. Je to keříková odrůda, výhony které se plazí po zemi. Násada plodů je slušná a plody dozrávají spíše později. To je trochu problém, protože mi přijde, že je tato odrůda dost citlivá na chlad a plody byli po prvních mrazících dost poškozené. Možná kdyby byli výhony více nad zemí (např. na nějaké opoře), tak by to bylo lepší. Chuťově mi toto rajče celkem vyhovuje. Má méně šťávy a více dužiny, chuť je typická rajčatová, možná trošku sladší. Protlak z této odrůdy je hodně dobrý. Do budoucna s touto odrůdou zatím počítáme. U odrůdy „Šejk“ jsem se v roce 2019 poprvé setkal s jednou „zajímavostí“. Ze čtyř pěstovaných rostlin byla jedna po vysazení na zahradu už od začátku nějaká jiná. Zpočátku sice rostla celkem v pohodě, ale později se jako kdyby uzavírala do sebe. Skoro vůbec nekvetla a nevím, jestli měla vůbec nějaký plod. Někde jsem četl (už nevím kde), že je to nějaké onemocnění. Protože se jednalo jenom o jednu rostlinu a setkal jsem se s tím poprvé, tak jsem to více nezkoumal. Pokud by s tím byl problém v budoucnu (doufám že ne), tak se na to zaměřím.

Celkově nebyl rok 2019 co se týká rajčat nic extra. Měli jsme o jeden záhon méně rostlin jako v roce 2018, ale možní o trochu větší úrodu. Oproti roku 2018 ale asi nebylo až tak vražedné sucho. Stále mi přijde, že ta úroda je na počet rostlin moc malá. Hodně ale záleží na odrůdách. Některé násadou plodů převyšují jiné i několikanásobně. Samozřejmě by byla možnost pěstovat jenom ty nejvíce úrodné, ale mám rád pestrost a rád testuji další odrůdy.

Co se týká odrůd, tak se v podstatě dá říct, že favoriti nezklamali. To platí zejména pro odrůdy „Black cherry“, „Goldkrone“ a „Marmande“. Cherry odrůdy, aspoň ty námi vybrané, prostě u nás rostou nejlépe. Asi je to i kvůli naší kratší sezoně, a ne úplně ideálních podmínkách pěstování. Moje oblíbená steaková rajčata mají problémy dozrávat. Rozhodně to ale nevzdávám a budu testovat další a další odrůdy. Materiálu k testování je dost na několik životů.

V roce 2019 jsem dost studoval a viděl jsem hodně zahraničních videí (hlavně Amerika a Kanada), ve kterých bylo hodně zajímavých odrůd. Rád bych je zkusil pěstovat i u nás, ale nevěděl jsem, kde je získat. Kontakty na nějaké zahraniční stránky se semínky mám a už jsem se je chystal objednávat ze zahraničí. Pak jsem ale zapátral i u nás a k mojí velké radosti jsem našel nabídku většiny těchto odrůd i v české republice. To bylo to pozitivní a probírání se nabídkou stovek odrůd semínek byla zábava na hodně dlouhou dobu. To méně pozitivní na tom bylo uvědomení si, že všechny tyto odrůdy pěstovat nelze a budu si muset vybrat nějaké rozumné množství odrůd pro otestování. Po roce 2018, kdy jsem trochu ulétl a roce 2019, kde jsem se zase mírnil, bude rok 2020 co do počtu testovaných odrůd zase bohatý. Po dlouhé a těžkém výběru jsem pro rok 2020 zvolil 36 odrůd. Jsou to ty nejvíce chtěné z nejvíce chtěných. Zbytek bude muset počkat do dalších let. Už se nemůžu dočkat, než je konečně budu vysévat a pak přesazovat na zahradu. No a samozřejmě pak v létě na ochutnávání a vyhodnocování.

Moje cíle u rajčat zůstávání víceméně stejné. Vybrat z každé kategorie (cherry, steakové, klasické kulaté, na zpracování) pro nás ty nejlepší odrůdy. Nejjednodušší je to u cherry rajčat. Dvě námi pěstované odrůdy rostou u nás dobře, dobře plodí a chuťově nám taky vyhovují. Manželka se s nimi spokojena, a i kdybychom zůstali jenom u těchto dvou odrůd, tak by asi proti tomu nic nenamítala. I tak jsem ale objednat pár nových odrůd cherry rajčat na otestování. Co kdyby …

U steakových rajčat v roce 2019 všechny odrůdy v podstatě zklamaly. Jedinou výjimkou je odrůda „Marmande“, která je zatím můj favorit. Objednal jsem hodně nových steakových odrůd a chci otestovat zase i ty starší, takže uvidíme, co přinese rok 2020. Nedělám si velké naděje, protože v našich podmínkách při pěstování venku to není s velkoplodými odrůdami jednoduché. Co když ale některé příjemně překvapí. V této skupině asi nebudou ti hlavní „tahouni“. Spíše je budu pěstovat pro sebe, jako takovou osobní zálibu. Pár rostlin pro chuť a radost z pěstování.

Kategorie „klasické kulaté červené rajče“ zůstává zatím prázdná. Všechny doteď pěstované odrůdy zklamaly. Objednal jsem ale pár nových, tak snad se mezi nimi najde aspoň jedna, u které dosáhneme v této kategorii aspoň čestný úspěch. O něco lepší je to v kategorii „rajče pro zpracování“. Tady máme zatím celkem dobrou zkušenost s odrůdou „Šejk“, která dosahuje celkem uspokojivých výsledků. Koupil jsem ale i pár nových odrůd z této kategorie, takže bude i tady co testovat. Tato kategorie není možná tak zajímavá, jako cherry, nebo steaková rajčata, ale je hodně důležitá, protože nejvíc rajčat budeme asi chtít právě pro úpravu a pro pozdější použití. Jinak je to v čerstvém stavu jenom radost na pár měsíců v roce. Pokud tedy nechceme kupovat rajčata v obchodě, což nechceme.

Rozhodně tedy bude co pěstovat a testovat. Já osobně se už moc těším a samozřejmě o tom budu pravidelně reportovat. Termín pro výsevy se pomalu, ale jistě blíží.