Rok sedmý – 16.9.2023: Začíname sklízet brambory

16.9.2023

Tento týden byl hodně podobný těm dvou předchozím. Zase jsme nejdřív zastavili u lesa a šli se podívat na houby. Moc se mi už nechtělo, protože jsme měli naplánováno hodně práce, ale co neuděláte pro spokojenou manželku. Tento týden už to nebylo houbařsky až tak skvělé, jako předchozí týden. Našli jsme nějaké holubinky a pár klouzků, které asi jenom začali růst. Babky, které tvořili minulý týden většinu nasbíraných hub, jsme našli taky, ale většina byla už stará, červivá, nebo plesnivá. Takže jsme to minulý týden fakt vychytali.

Měli jsme plán udělat na zahradě jenom nutné sklizně a pak vyrazit na chalupu. To jsem netušil, jak to bude náročné. Já jsem se pustil do sklizně rajčat (hlavně divokých) a manželka do zbytku. Divokých rajčat tam zase bylo hodně, ale bylo mi líto tam nechat tolik nádherných plodů, tak jsem zaťal zuby a sklízel. Pořád čekám než dozrají plody u odrůdy „Mountain Merit F1“. Má spoustu nádherných velkých plodů, které se už konečně začínají vybarvovat. Takže příští týden bychom mohli něco sklidit. Pokud bych počítal sklizeň jenom na hmotnost, tak tipuji, že u této odrůdy sklidím za minutu stejnou hmotnost plodů, jako u divokých rajčat za hodinu. Prodávejte to pak někomu za rozumnou cenu …

Trochu rozptýlení od sběru rajčat jsem měl hned na vedlejším záhonu s pórkem. První výsadba dopadla katastrofálně, zato u druhé to už bylo v pohodě. Pórek vypadá dobře a některé rostliny lze sklidit už teď (hlavně letní odrůdu). Takže jsem se potěšil pohledem na pórek, a přitom jsem našel další příjemné překvapení. Mezi pórkem byli další druhy zeleniny, se kterými jsem tak úplně nepočítal. Vedle pórku jsem na jaře vysazoval kedlubny. Ty po výsadbě vypadaly, že je komplet sežrali slimáci a je jim konec. Později jsem viděl, že zase obrazily a najednou je z nich brokolice. Takže vidím, že jsme sazenice při výsadbě hezky pomíchali, protože i v záhoně kde měla růst růžičková kapusta roste zelí. Nějak extra nám to nevadí, protože využijeme všechno.

Dalším příjemným překvapením mezi pórkem byl salát a roketa. Ani jedno jsme cíleně nevysévali, a přesto to tam je připravené ke sklizni. Je to blbé napsat, ale hlavně u rokety nám samovýsevy fungují lépe než plánovaný výsev. U salátu v podstatě taky. Salát v pórku ze samovýsevu je hezčí než salát vysetý samostatně na záhon. Tohle bych rád podpořil do budoucna a maximum zeleniny pěstoval ze samovýsevů. Na záhoně s pórkem je i celkem dost plevelu, ale ani pórek, ani další zelenina nevypadají na to, že by jim to moc vadilo. Takže manželka sklidila něco rokety, salátu a jeden pórek. Jinak jsme se záhonem nic nedělali, protože i tak nezbyl čas.



Manželka pokračovala v různých sklizních a já jsem pořád dřepěl u rajčat. Až mi to bylo blbé, ale prostě jich bylo hodně a když už jich konečně máme hodně, tak je prostě sklidím. Tento týden nám zahrada nadělila kromě rajčat i spoustu další zeleniny a ovoce. Více nám zaplodily jahody, kterým možná prospělo i vyčištění záhonů. Po dvou týdnech, co jsme nesklidili žádnou cuketu, bylo hodně hezkých mladých cuket. Dozrávají dýně hokkaido, tak občas nějakou strhneme. Měli jsme i nějakou listovou zeleninu a začínáme sklízet podzimní ředkvičky.

Protože jsem při získávání osiva u rajčat udělal chybu a nechal semínka kvasit moc dlouho, odebral jsem si nové vzorky. Odrůdy jsme už měli otestované, tak jsem se držel těch vybraných. Na zahradě je to jednoduché, protože jsou to všechny testované odrůdy kromě té hybridní. Z té si možná nechám semínka taky na zkoušku.

Kromě pravidelných sklizní v malém, jenom tak k jídlu, co právě dozrává, jsme se rozhodli sklidit i jeden záhon brambor. Vysadili jsme do něco velmi ranou odrůdu „Rosara“, ale sklízeli jsme mix této odrůdy a žluté odrůdy „Adéla“, která tam rostla minulý rok. Vypadá to, že zapomenutých brambor v mulči bylo víc, než jsme si mysleli. Pořád je to jídlo, takže nám to nějak extra nevadí. Tento rok jsme nezaznamenali škody od slimáků, jako tomu bylo minulý rok. Ale pár brambor bylo okousaných asi od myší (nic hrozného). Úroda zatím vypadá o dost slabší, než minulý rok, kdy bylo o dost více srážek, a hlavně ve správné době. Ale i tak to není špatné. Uvidíme, jak bude vypadat sklizeň ze zbylých tří záhonů.

Na chalupu jsme zase jeli později, než jsem plánoval a opět jenom udělat sklizně. I tam bylo dost rajčat, trochu překvapivě i okurek a ačokči. Dosbíral jsem pod jabloní poslední letošní letní jablka, a to bylo ke sklizni na chalupě asi všechno. Zatím co jsem sklízel úrodu, tak manželka přetřídila sklizené brambory. Ty poškozené jsme si vezli do Prahy co nejdřív spotřebovat a zbytek jsme uložili do chalupy ke skladování. Až se mi nechce věřit, že už uskladňujeme zeleninu na zimu.

Na další práce na chalupě jsme už neměli síly a bylo i dost hodin, takže jsme vyrazili směr Praha. Na plánované kosení se zase nedostalo. Příště už žádné houby a držíme se plánu. Čeká nás sklizeň brambor a pak chalupa (snad už konečně).