Rok šestý – 16. týden: Řepa a mangold

16. týden

Jak jsem si stěžoval na počasí začátkem sezony, tak poslední tři týdny se nám daří vychytávat hezké počasí. Přes Velikonoce nám to vyšlo parádně a nejinak tomu bylo i tuto sobotu. To se práce dělá o něco lépe.

Hlavním plánem byl výsev jednoho záhonu červené řepy a pak dosít mangold do experimentálního záhonu, kde zkoušíme ozimý salát a cibuli. Takže začátek klasický, s odkrytím fólie ze zvoleného záhonu, nakypření vidlemi a vyčištění od zbytku plevelů. Na záhoně byla nějaká horší půda, tak manželka ještě před nakypřením vidlemi rozhodila po záhonu granulovaný koňský hnůj. Pak už jenom udělat řádky a vysít řepu. Pro letošní sezonu jsem vybral osvědčené odrůdy „Cylindra“ a „Rote Kugel 2“ (zdroj semínek Lidl). Každou jsme vyseli přibližně na půlku záhonu. I když mělo další dny pršet, tak „pro jistotu“ jsme vysévali namokro do zalitých řádků. Vodu už jsme měli k dispozici, tak proč ne.


Tento rok máme zase trochu neplánovaně další pokusný záhon. Na podzim jsme do něho vysévali a vysadili ozimou cibuli a salát. Osázena byla přibližně půlka záhonu, na druhou jsem vysel jako zelené hnojení pohanku. Tak moc nedopadla, protože už bylo moc pozdě a mladé rostlinky umrzly. Teď na jaře byl stav takový, že z předpěstovaných sazenic ozimého salátu odrůdy „Humil“ tam zůstaly tři rostliny. Podstatně lépe vypadá přímý výsev do jednoho řádku. Pro porovnání viz. obrázky níže.


U ozimé cibule je výsledek ještě horší. Všeho všudy jsem na záhonu po zimě našel tři rostliny tak různě po záhonu „rozházené“. Vypadají ale hezky. Prázdný záhon samozřejmě nechceme, takže trochu improvizujeme. Na část záhonu jsme už vysadili cibuli ze sazečky odrůdy „Všetana“, která nám zůstala po výsadbě na jiný záhon. Prázdné místo mezi třemi ozimými cibulemi už bohatě okupovala hluchavka nachová. I když je to hezká a skvělá rostlina, tak jsme ji nemilosrdně pokopali a záhon vyčistili. Na volné místo jsme se rozhodli vysít mangold, zbytky semínek salátu, zbytky semínek tuřínu a něco málo rokety. Tu jsem taky vyséval na podzim do dvou řádků, ale nevypadá moc dobře. Stále je ještě brzy a může se rozrůst o něco více. U mangoldu jsem vyséval vlastní semínka posbíraná ještě v roce 2020, zbytky semínek odrůdy „Ampera F1“ z minulého roku a pak semínka odrůdy „Fordhook giant“, které jsme dostali jako dárek při nákupu na permaseminka.cz. Pokud se klíčení povede, tak i na asi třetině záhonu budeme mít pro svou potřebu mangoldu více než dost.

Další výsevy jsme už ten den v plánu neměli, tak jsme si ještě vymysleli další práci, kterou jsme úplně neplánovali, ale bylo ji potřeba udělat. Vedle zeleninových záhonů máme nedaleko vjezdu na pozemek vysazené růže svraskalé. Ty od začátku dost trpěly kvůli zvýšené aktivitě hlodavců v jejich okolí. Bylo to skoro takové, kdo z koho. Hlodavci podryli kořeny, uschly nějaké větvě a pak zase vyrazili nové. Takhle to probíhalo asi tři roky. Výsledkem bylo, že růže moc nerostly. To se změnilo předminulou sezonu, a hlavně minulý rok. To se začaly růže už konečně rozrůstat. Akorát jak jsme minulý rok nestíhali sekat, tak dost zarostly trávou. To jsme se rozhodli teď změnit a okolí růži vyčistit. Taky jsme odstranili jeden keř divokých růží rostoucí hned u jedné růže svraskalé. Jak se jim moc nedařilo, tak jsme si řekli, ať tam aspoň něco roste. To už teď asi není potřeba, tak divoká růže šla pryč a plánovaně vysazená růže získala více prostoru. Uvidíme, co bude tento rok. Rádi bychom konečně sklidili trochu více plodů.

Po růžích už jsme udělali jenom prohlídku zahrady a jeli jsme na chalupu. Prohlídka odhalila pár potěšení. I když je počasí více studené než bychom rádi, tak už dost zeleniny začíná klíčit a je to takové veselejší. Udělal jsem pár obrázků, i když zatím je to prťavé. V pořadí níže ředkvičky, cibule a špenát. Na zbytek si ještě musíme počkat.



Na chalupě jsme chtěli vysadit zeleninu kvůli semenaření a vybrat brambory k sadbě. Zatímco manželka vybírala brambory, já jsme se pustil do záhonu pro zeleninu na semenaření. Vybrali jsme jeden malý záhonek, který je taky takový experimentální. Minulou sezonu jsme tam vysadili trvalou cibuli, rebarboru, vyseli mrkev a petržel a asi i mangold. Část se chytla, část sežrali slimáci, část uhynula, nebo vůbec nevyklíčila. Teď na jaře je tam vidět znovu se objevující rebarboru. Poslední z dvanácti, co jsem vysadil na zahradu. Zbytek padl za oběť slimákům. Z trvalých cibulí tam zůstali dvě a taky je tam viděl znovu obrážet asi tři rostlinky mangoldu. Aspoň částečný úspěch, ale potěší i to.


Do víc jak půlky záhonu, kde nic nebylo (kromě plevelů), jsem se rozhodl vysadit mrkev a červenou řepu. Vyčistil jsem záhon, manželka vybrala pár hezkých kousků řepy a mrkve co ještě máme uskladněné na chalupě, které jsem vysadil do záhonu. Mrkev i řepa už teď hezky obrůstají, tak uvidíme, jak dopadne naše semenaření. Rádi bychom ale měli do budoucna vlastní semínka i u těchhle dvouletých druhů zeleniny.


Protože počasí bylo hezké a zpátky do Prahy se nám ještě nechtělo, rozhodli jsme se udělat zemní vruty pro slepičí výběh. Obvod jsme už měli vytyčený, tak jsme donesli nářadí, vruty a zopakovali si část stavby plotu. Po jedné straně to šlo dobře, po té druhé už hůř. Stavební firma, co nám měla vyčistit pozemek, nám tam roztahala zbytky cihel a zeminy z jiné části pozemku. Cihly po povrchu jsme vysbírali, ale hlouběji pod povrchem už ne. Dělat v něčem takovém zemní vruty není moc zábavné. Nakonec se povedlo, i když ani tenhle plot nebude zrovna ukázkově rovný. Pro slepice ale stačit bude a pro nás taky. Příští týden ještě možná zabetonujeme branku, osadíme sloupky a natáhneme pletivo. Není to sice práce, kterou by bylo potřeba dělat hned teď, ale chceme už mít pozemek v nějaké takové definitivněji verzi. Jestli to uděláme příští týden záleží i na tom, kolik času nám zůstane po pracích, co je potřeba udělat teď.

Před odjezdem zpátky do Prahy jsme už jenom zkontrolovali a zalili pařeniště. Zase to tam vypadá lépe. Už vyklíčila všechna semínka brukvovité zeleniny a je vidět první rostlinky cibule.

Se sazenicemi v bytě jsem tento týden nedělal nic. Hezky povyrostly a příští týden je mám v plánu přesadit. To pak i udělám fotky a něco k tomu napíšu. Jinak pokud se nic nezmění, tak se taky chystáme na výsadbu brambor.