Rok třetí – 18. týden: Sejeme fazole

18. týden

Tento týden to byl takový skoro dvojitý víkend. Na zahradu jsme se vybrali ve středu 1.5, a pak i v sobotu. Ve středu to byla cesta jenom na zahradu, kde hlavním úkolem bylo vysít fazoli. Dva záhony jsme už měli připravené od minula, jeden bylo ještě potřeba připravit.

Manželka se vrhla na přípravu třetího záhonu pro fazoli a já jsem se pustil do setí. Už minule při setí hrášku jsem si říkal, že to chce nějaký zlepšovák. Vysévat po jenom hrášku, nebo fazoli, u toho množství co plánuji, je celkem náročné na záda. Secí stroj zatím nemám a ani moc neplánuji. Napadlo mě ale, že by se dala použít nějaká trubka, které jeden konec bych dal na místo, kde chci mít semínko a do druhého konce trubky bych to semínko hodil. Protože chci pěstovat co možná s minimálním narušováním půdy, tak ideální by bylo, kdyby tu trubku šlo zapíchnout do země, udělat tak díru pro semínko, a to pak tam hodit. Trubka by se ale nejspíš ucpávala. Jak tohle vyřešit, zatím ještě nevím.

Použil jsem jednu trubku od fóliovníku, co jsme koupili v Lidlu. Je plastová a lehká, ale má celkem malý průměr. Jako druhou variantu jsem měl papírovou trubku, na které byla předtím navinuta silážní plachta. Ta má ale zase celkem velký průměr. Zkusil jsem obě. Fazoli jsme ráno před cestou na zahradu namočili do vody. Než dojedeme na zahradu a pustíme se do setí, tak to trochu nasákne vodou a bude tak lépe klíčit. Tento dvojitý víkend jsem měl v plánu vysévat jenom keříčkové fazole. Pnoucí fazole přijdou na řadu příště.

Jako první přišel na řadu záhon s keříkovými fazolemi pro sklizeň zelených lusků. Z roku 2018 jsem si nechal osivo osvědčených odrůd Gusty a Satelit. Semínka byla dostatečně malá na to, aby šla i po nasáknutí vodou vysévat přes tu užší plastovou trubku. Šlo to celkem dobře. Po chvilce už se mi ani neucpával konec trubky při kontaktu se zemí. Pro záda to bylo určitě o dost lepší, než to vysévat jednotlivě jenom z ruky. Na půl záhonu jsem dal odrůdu Gusty a na půl záhonu odrůdu Satelit. Uvidíme, jak se jim bude v roce 2019 dařit a jestli si do dalších let necháme obě odrůdy, nebo jenom jednu z nich.

Protože spotřeba fazole na zrno je u nás celkem velká, tak jsem naplánoval pro rok 2019 tři a půl záhonu právě pro fazoli na zrno. Dva záhony pro keříčkovou fazoli, jeden a půl záhonu pro pnoucí fazoli. Tento víkend ale vysévám jenom keříčkovou, protože jednak ještě nemáme připraveny všechny záhony, a taky je potřeba udělat opěrné konstrukce. Keříčkové fazole na zrno máme čtyři odrůdy. V roce 2018 koupenou a vyzkoušenou odrůdu Petra a tři odrůdy, které nám dovezla tchýně. Pracovně nazvané fazole andělská, žlutá a černá.

Fazole žlutá a černá jsou velikosti menší fazole a rozhodl jsem se je vysít spolu na jeden záhon (půl na půl). Kvůli menším rozměrům šly taky v pohodě vysévat přes plastovou trubku. Na další záhon jsem dal půl na půl odrůdy Petra a fazole andělská. Tady už ale nastal problém, protože po nasáknutí vodou byly semínka obou odrůd už moc velké a nevešly se do plastové trubky. Tak jsem zkusil tu širokou papírovou a zjistil jsem, že s trochou cviku se s ní vysévá ještě lépe, než s tou úzkou plastovou. Ze začátku jsem semínka do trubky jenom tak házel. Když ale hodíte semínko tak, aby sklouzlo po stěně trubky, tak ho dostanete celkem přesně na pozici, kde to chcete. Pro ještě lepší setí by to ale chtělo trochu užší trubku s odpovídající délkou. Celkem se mi ale tento způsob setí líbí a chci ho dále vylepšovat.

Po vysetí fazolí jsme už toho moc neudělali. Prošli jsme si zahradu a zkonstatovali, že i když bylo v posledních dnech trochu více deště, tak s tím klíčením je to hodně slabé. Ze tří záhonů s ředkvičkami trochu lépe vyklíčili jenom na jednom. Naťová cibule zatím nevyklíčila vůbec a se špenátem je to taky bídné. Jenom roketa vypadá fakt dobře a trochu jsme ji sklidili na oběd, spolu s pár ředkvičkami. Ty jsou ale stále dost mále, tak snad to bude lepší příští týden.

Cibule už taky celkem dobře vyklíčila, tedy hlavně ta ze sazečky. Ta ze semínek asi ještě čeká na nějaké lepší podmínky. U mrkve a petržele je klíčení hodně slabé, jak se dalo při tom suchu čekat. Uvidíme další týdny. Když tak budeme vysévat znovu.


V sobotu jsme měli v plánu vysadit nějaké sazeničky. V Praze začali farmářské trhy, tak jsem se chtěl podívat na nějaké bylinky, abych doplnil bylinkovou spirálu. Nakonec jsem koupil jenom dvě sazeničky šalvěje a dvě sazeničky šťovíku s červeným žilkováním. Šalvěj mi minulý rok v létě uschla, tak snad se jí teď povede lépe.

To stejné se dá napsat o tom šťovíku. Tento rok jsou už ale na zahradě o trochu lepší podmínky, tak snad to tentokrát sazeničky zvládnou.

Tak nějak neplánovaně jsem si i udělal radost, když jsem na trhu narazil na sazeničky denivek. Denivky jsem chtěl už od začátku plánování zahrady, ale nějak jsem se k tomu ještě neodhodlal. Teď, když jsem to dostal doslova pod nos, tak jsem toho využil a čtyři sazenice denivek koupil. Sice těch odrůd bylo k prodeji o hodně více, ale i vzhledem k ceně (85 Kč za kus) jsem se radši krotil.

Více jak před měsícem jsme na zahradu do malého fóliovníku vyseli semínka kedluben, kadeřávku, růžičkové kapusty, brokolice a květáku. Plánovali jsme, že si předpěstujeme vlastní sazeničky. Skoro nic ale nevyklíčilo. Duben byl hodně horký a suchý a asi to nestačí zalít jenom jednou týdně. Takže zase koupíme sazeničky na trhu. Manželka koupila sazeničky kedluben a raného zelí.

Pro tento týden jsme se rozhodli vysadit dva záhony. Jeden s pórkem, kedlubnami a celerem, druhý se zelím. Sazeničky póru na chalupě už asi lepší nebudou, tak je asi bude lepši vysadit na zahradu. Celer tam ale ještě tak dva týdny necháme. Snad do té doby sazeničky ještě trochu povyrostou. Jinak zase využijeme farmářské trhy. Oproti původnímu plánu, že na jeden kraj záhonu dáme pórek, na druhý kraj kedlubny a na střed jeden pás celeru, jsme se rozhodli to sázet do řádku na šířku záhonu. Nejdřív pórek, pak kedlubny a nakonec jsme nechali místo na celer. Příští rok už bych to ale rád zkusil vysadit na délku záhonů do tří řádků.

Pro zelí jsme vybrali záhon, kde byl minulý rok bob a po celou dobu byl záhon přikrytý slabou vrstvou slámy. Půda na záhoně je fakt parádní, úplně kyprá. Se záhonem jsme nic nedělali, jenom vyčistili okraje a rovnou sázeli. Zelí sázíme do dvou řádků v rozestupech asi půl metru od sebe. Na střed záhonu bych rád vysel brutnák. Udělal bych to hned, ale zapomněl jsem v Praze semínka, tak snad příští víkend. Protože na trhu byly jenom sazeničky raného zelí, tak je osázena jenom půlka záhonu a zbytek osázíme, když budou i sazeničky pozdního zelí. Kvůli nic moc počasí jsem zapomněl udělat fotky, tak jsem to vyfotil až následně ve středu 8. 5. 2019. Mezitím ale už byl mráz a ze 14 sazeniček zelí to přežili snad tři.

Sazeničky trvalé cibule už na chalupě nevykazovali žádný progres, tak jsme je vzali na zahradu taky. Deset kusů jsem vysadil do bylinkové spirály, skoro úplně naspod, jak jsem to kdysi plánoval. Zbylých asi devět sazeniček manželka vysadila do budoucího trvalkového pásu kolem záhonů. Sazeničky šalvěje jsme vysadili taky do bylinkové spirály, ale trochu na jiné, snad vhodnější místo než posledně. Šťovík skončil na záhoně s bylinkami u svého příbuzného, zahradního šťovíku.

Odpoledne manželka začala čistit pás kolem záhonů, kde jsme vysadili později i denivky a já jsem se pustil do přípravy záhonu na fazoli. Jednalo se o záhon, kde byla minulý rok paprika. Záhon byl minulý rok zrytý a zamulčovaný senem. Půda v záhoně tedy celkem kyprá, ale okraje už byli hodně zarostlé, takže to zabralo dost času vyčistit. Do toho střídavé pršelo a je fakt, že na konci jsme toho už měli plné zuby, protože po větším dešti se i dost ochladilo. Záhon jsme ale dokončili a rozhodl jsem se, že příští týden raději kolem něho udělám obrubu ze střešních tašek.

Co mi ten den nejvíc udělalo radost, bylo, že se konečně podařilo dokončit studnu. Tedy v podstatě se jednalo jenom o osazení plastové šachty a zasypání. Čerpadlo s hadicí jsme ještě neosazovali, protože jsem neměl centrálu, abychom to vyzkoušeli. Takže zatím vozím čerpadlo v autě a sháním centrálu. Snad příští týden bychom mohli vyzkoušet i čerpat.

Příští týden bude zase takový dvojitý víkend, tak máme v plánu obdobně jako tento týden ve středu vysadit fazole a v sobotu nějaké sazeničky. Snad prvním rokem budeme stíhat připravit všechny záhony tak, jak jsem to naplánoval.