Rok sedmý – 5.8.2023: Podzimní výsevy

5.8.2023

V posledních týdnech nám celkem dost zapršelo. Zahrada to už potřebovala a je to na ní dost vidět. Nám ale déšť taky dost zkomplikoval práci, protože posledních pár týdnů vychází srážky na víkend, co je pro nás čas vyhrazený na naše pozemky. Nejinak tomu bylo i tento víkend. Na zahradu jsme vyrazili až v neděli a snažili se najít chvíli mezi přeháňkami, abychom něco udělali. V plánu jsme měli vyčistit záhony a udělat podzimní výsevy.

Když jsme vyjížděli z Prahy, tak pršelo. Podle předpovědi ale na zahradě pršet nemělo, tak jsme se nenechali odradit. Pršet přestalo asi v půli cesty, takže všechno dobrý. Přes týden jsme domluvil deratizační firmu, která přijela a sršně vystříkala. Takže jsme mohli v pohodě do kůlny pro nářadí. Raději bych byl, aby se sršně nezabíjeli, ale asi těžko bych se s nimi domluvil na tak blízkém spokojeném soužití a firma říkala, že nějaké odchyty nedělají. Takže smůla pro sršně.

Po příjezdu na zahradu jsme se nejdřív pustili do čištění záhonů. Jak v poslední době hodně pršelo, tak byl růst plevelu celkem rychlý. Naštěstí se jednalo převážně o větší plevely, kde jedna rostlina zabírala velkou část plochy, a tak to šlo relativně rychle. Vyčistili jsme záhony s pórkem, zelím, kadeřávkem a okurkami. Pórek po druhé výsadbě už začíná vypadat celkem dobře, a i okurky po pořádné zálivce konečně začínají růst.


Podívali jsme se i na záhony s dýněmi a cuketami. Tam už ale nešlo moc něco dělat, protože dýně se roztahaly všude kde to šlo. Našli jsme jednu celkem hezkou muškátovou dýni. Možná jich tam je víc, ale nechtělo se mi moc prolézat tu houštinu. Cukety už nevypadají tak tragicky jako na začátku. Ty z koupených sazenic už plodí a něco sklízíme, ty z výsevu začínají konečně růst a vypadá to, že by mohly časem plodit.


Pro první podzimní výsevy jsme si zvolili záhon po cibuli, kterou jsme sklidili minulý týden. Počasí nám nedovolilo udělat výsevy hned, tak jsme to posunuli na tento týden a skoro to zase kvůli počasí nevyšlo. Záhon byl po sklizni cibule relativně čistý, takže jenom krátké dočištění a mohli jsme vysévat. Při čištění jsme vytahali zbytek cibule, kterou jsme nesklidili minulý týden při hlavní sklizni. Byli to jenom dva řádky cibule vyseté ze semínek. Ani tento rok to nedopadlo úplně dobře. Asi i kvůli tomu, že jsme nevěnovali záhonu tolik péče, jak by si zasloužil. Ale bylo to lepší jako minulý rok, takže se pomalu ale jistě zlepšujeme. Příští rok asi zkusím předpěstovat sazenice.

Na tento záhon jsme se rozhodl vysít ředkve a vodnicí. Koupil jsem odrůdu ředkve „Kulatá černá“ a u vodnice „Purple top white globe“. Obě se nám osvědčily, tak je zase zkoušíme. Jenom jsem, nevím proč, koupil jenom po jednom sáčku semínek od každé odrůdy. Vyšlo to ani ne na polovinu záhonu. Po zimě nám ale zůstaly nějaké ředkve a vodnice, které přezimovaly pod mulčem. Na jaře jsme je znovu vysadili (přesadili) a už od nich máme zralá semínka. Časově to vyšlo skvěle, tak jsme je vyloupali z lusků a vyseli na zbytek záhonu.



Pro další záhon jsme vybrali petrželový záhon, kde to moc dobře nedopadlo. Na záhon jsme vysévali kombinaci petržel, pastinák a kopr. Vypadalo to, že klíčení nebylo špatné, možná až na kopr. Pak ale rostl aspoň trochu obstojně jenom pastinák a petržel spíše živořila. Záhon jsme nechali zarůst plevelem, co petrželi asi moc neprospělo. Takže to dopadlo, jak to dopadlo. Pastinák jsme při čištění současně i vyjednotili a nevypadá to vůbec špatně.


Více jak polovina záhonu byla prázdná, tak jsme se tam rozhodli vysít nějaké druhy zeleniny, které lze vysévat v tomto období a do konce sezóny dokážou dát i nějakou úrodu. Takže ředkvičky, špenát, a taky zeleninu až pro další sezonu, ozimý salát a ozimou cibuli. Věděl bych toho vysít i víc, ale došlo místo na záhonu. Ředkvičky nám pár posledních let rostou lépe z podzimních výsevů, takže snad to dopadne dobře i tento rok. Počasí nám nahrávalo, protože po výsevech zase zapršelo, co by mělo pomoct s klíčením.

Po výsevech jsme už nic velkého nedělali. Prošli jsme si ještě pozemek, co je nového a co se po deštích změnilo. Zelené hnojení, co jsme vysévali po sklizni hrášku (pohanka) a šalotky (ozimá řepka) už konečně vyklíčilo. Poprvé jsme semínka jenom rozhodili na půdu a zakryli zbytky rostlin. Dlouho se nic nedělo kvůli nedostatku srážek, ale pořádně zapršelo a hned to vypadá jinak. Takže i zelené hnojení se zatím povedlo.




Déšť pomohl i rajčatům, které konečně vypadají jako divoká rajčata. Je to hezká houština a dobře vypadá těch pár keříkových rajčat, co na záhonu zůstalo. Tento rok zkoušíme nové odrůdy a rostliny jsou plody obsypané tak, že jsem to snad ještě neviděl. Pár rajčat máme i mimo plánovaný záhon. Nějaké samovýsevy a u některých ani nevím, jak se tam objevili. Vyfotil jsem jenom jednu rostlinu, co vyrostla na chodníčku v díře ve folii. Skvělá ukázka sily přírody.



Co se týká ovocných stromků, tak tam to vypadá skoro bez změny. Jediné, co jsem si hned všiml, byla asijská hrušeň odrůdy „Chojuro“. Posledně jsme se těšili, jak je stromek obsypaný plody. Plody jsou na něm pořád, ale listy zmizeli. Už jsem si myslel, že nám stromek úplně uhynul kvůli vysokým teplotám a suchu. Tento týden při další kontrole jsem k velké radosti zjistil, že stromek začíná zase pučet. Jenom asi budeme muset trochu obrat plody, aby to stromek moc nezatěžovalo a dokázal obnovit růst.

Druhá hrušeň odrůdy „Early Shu“ vypadá pořád dobře. Jenom pod tíhou úrody se začínají divoce ohýbat větve. Zpočátku rostl stromek divoce nahoru. Vyhnal několik větví, které rostly skoro rovnocenně. Snažil jsem se to nějak zakracovat, ale stromek pořád rostl podle sebe, tak jsem to tak nechal. Teď se pod tíhou úrody začínají větve ohýbat. Manželka už jednou provedla probírku plodů a trochu to pomohlo. Asi to bude potřeba ještě jednou udělat. O problémech s „nadúrodou“ u asijských hrušní a nutnosti dělat probírku plodů jsem už četl. Obvykle to pěstitelé dělají chemicky, ale to dělat samozřejmě nebudu. Máme jenom dva stromky, takže to uděláme podle potřeby každý rok ručně. Teď jsem rád, že nám hrušeň vůbec přežila.



Malý pokusný záhonek pro brambory, co jsme udělali na louce mezi stromy taky vypadá jinak. Rostlin je tam vidět víc a právě začínají kvést. Ty na velkých záhonech už naopak začínají dožívat. Takže to vypadá, že pokus dopadl dobře, jenom to bramborám moc dlouho trvalo než vylezly ze sena. Zatím si nejsem úplně jistý příčinou. Uvidíme, jaká bude sklizeň.

Něco málo jsme i sklízeli. Hlavně fazoli kvůli tomu, že lusky už schnou a pořád prší. Takže lusky začínají plesnivět. Navíc zase začalo pršet, tak jsme nahodili pláštěnky a sklidili všechny suché lusky, co jsme našli. Zbytek budeme sklízet průběžně.

Měli jsme i nějakou malou sklizeň k jídlu. Pár cuket, jahody a pastinák, co nám zbyl z jednocení. Na chalupu jsme jeli prakticky jenom na otočku. Něco vyložit a podívat se co je nového. Chtěli jsme zkontrolovat okurky, které minulý týden vypadaly nadějně. Tento týden jsme jich pár sklidili a doufáme, že sezona ještě jenom začala. Našli jsme i jedno celkem zralé rajčátko (ne na 100 %) a posbírali jsme padlé lampiónky u mochyně. Takže sklizeň nic moc, ale potěšila a doufáme, že to bude jenom začátek (u okurek a rajčat).


Příští týden možná ještě uděláme nějaké malé výsevy, dočistíme zbytek záhonů a rád bych taky něco pokosil. Pomalu je potřeba připravit dost sena na muč pro další sezonu.