Rok sedmý – 12.8.2023: Podzimní výsevy 2

12.8.2023

Tento týden nám počasí už vyšlo. Možná až moc, vzhledem k práci, kterou jsme měli naplánovanou. Chtěl jsem totiž kosit, co je činnost, na kterou se poslední týdny moc nedostával čas. Taky jsme chtěli dočistit záhony a pokračovat v podzimních výsevech, které jsme nestihli posledně.

Jako obvykle jsme nejprve zajeli na zahradu. Ještě před čištěním záhonů a výsevy jsme udělali oporu pro řepu, kterou se snažíme semenařit. Ze čtyř kusů vysazených na jaře pořád rostou tři. Jsou hodně roztahané a pomalu na nich začínají dozrávat semínka. Nechceme, aby se váleli po půdě a případně se znehodnotila semínka, tak jsme vedle nich dali kůly a rostliny ke kůlům uvázaly.

Po sklizni česneku nám zbyl prázdný záhon, na který neplánujeme pro tuto sezonu už vysévat, nebo vysadit, žádnou zeleninu. Záhon jsme ale nechtěli nechat prázdný, i když byli na povrchu ještě zbytky mulče. Proto jsem se tam rozhodl vysít zelené hnojení, konkrétně luskoobilní směs. Té nám zbylo z minulých let ještě relativně hodně a je potřeba ji vysít, než se semínka znehodnotí. Tentokrát jsem už nevyséval jenom rozhozením semínek po povrchu půdy, ale udělal jsem řádky. Nejdřív jsem ale sundal zbytky mulče, které jsem po výsevech zase vrátil zpátky na záhon. Teď už by zase bylo super, kdyby zapršelo. Když tak si semínka chvíli počkají.


Pak jsem zkoušel něco kosit. Moc to nešlo. Bylo hodně teplo, tráva suchá a slehlá ve všech směrech. Pokosil jsem ale aspoň jeden úsek kolem studny a nálety od švestek, abych jim nedal šanci moc zesílit. Po asi hodině kosení jsem to vzdal. To teplo mně vyčerpávalo asi víc než samotná práce.

Tak jsme se raději pustili do dalších výsevů. Zvolili jsme záhon, který máme v této sezoně jako pokusný. Hodně zeleniny na něm už skončilo, nebo jsme čekali na sklizeň semínek. Naopak něco na záhonu pořád ještě je a čekáme na sklizně. Na prázdné místo po ředkvičkách jsme vyseli vlastní, čerstvě sklizená semínka vodnice odrůdy „Purple top white globe“. Namísto salátu a špenátu polníček. Ze špenátu jsme sklidili nějaká semínka, tak jsme je hned vyseli do tří řádků. Dosel jsme i zbytky šruchy, která snad z těchto výsevů vyklíčí. Ty jarní totiž vůbec nevyšli. Více místa už na záhonu nebylo, tak to vypadá na konec se podzimními výsevy.


Na pokusném záhonu nám pořád roste paprika pálivé odrůdy „De Cayenne“, která už konečně nevypadá, že uhyne (uschne) a dál tvoří plody. Pak tam máme pokusnou řepu, který taky vypadá dobře, relativně dobře rostoucí lebedu, která tvoří semínka, mangold, který se po deštích taky hezky rozrostl a nechali jsme tam i jedno rajče ze samovýsevu. Vtipné je, že i když je ze samovýsevu, tak už jsou na něm skoro zralé plody. Přitom rajčata vysazené ze sazenic moc známky zralosti nevykazují. Nevím, co to je za odrůdu. Podle velikosti plodů divoké rajče, nebo cherry. Podle velikosti rostliny něco keříčkového. Manželka si myslí, že je to divoké rajče, akorát má málo prostoru mezi mangoldem, a proto nevyrostlo obvyklé velikosti. To se mi ale moc nezdá, protože divoké rajče dokáže být opravdu hodně divoké. Jak jsem dával fotky v minulém článku. Protože je to samovýsev, tak bych to mohl odhadnout podle toho. Nic podobné jsme tam ale nepěstovali. Možná je to nějaký kříženec. Plánuji si nechat semínka a zkusit plánované výsevy příští sezonu. Uvidíme, co z toho bude.




Kromě kosení a výsevů jsme se ještě tak motali po zahradě. Pozorovali, co je nového a sklízeli hodně semínek. Časově dost náročná činnost, u které přemýšlím, jak ji dělat více efektivně. Udělali jsme probírku plodů u asijské hrušně, zkontrolovali rakytník, který budeme sklízet asi další týden a manželka očistila sklizený česnek a připravila do na doschnutí. Současně vybrala cibule pro další výsadbu.

Pozitivním zjištěním bylo, že už nám částečně vyklíčili výsevy udělané minulý týden. Zatím vyklíčily ředkvičky a větší ředkve z vlastních semínek. Ty z kupovaných zatím ne. Není se co divit, když ty naše jsou čerstvě sklizené a hned jsme je vyseli. Další klíčení snad bude následovat.

Sklizeň tento týden zase nebyla nic velkého. Stále plodící jahody pořád plodí, tak sklízíme. Něco málo dají i ostružiny a maliny. Hlavní výhon u ostružiny nezvládl teplý a suchý červenec, tak jich není tolik co minulou sezonu. Bylo pár cuket a poprvé jsme zkusili, jak vypadají nové brambory. Takže máme i pár kilo vlastních nových brambor. To máme doma ještě zbytky těch z minulého roku, které je potřeba zkonzumovat. Kromě toho jsme ještě sklízeli hodně semínek, které jsem už ani nefotil.

Na chalupu jsme jeli už jenom na otočku. Původně jsem tam plánoval hodně kosit, ale po horkém dni na zahradě už nebyli síly ani chuť. Jenom jsme sklidili pár kusů okurek, rajčat a mochyně. Fotku nemám, protože mi došla baterka v mobilu.

Příští týden asi pojedeme nejdříve na chalupu, abychom tam dodělali práci, kterou jsme nestihli. Snad už bude i více rajčat ke sklizni. Na zahradě se asi stavíme jenom cestou zpátky domů, sklidit to, co je potřeba. Prostě když začneme něco dělat na jednom pozemku, tak většinou nezůstane čas a síly pro ten druhý. Takže si to musíme nějak rozumně rozdělit.