Rok sedmý – 13.5.2023: Výsev cuket a okurek

13.5.2023

Většinu jarních výsevů už máme tento rok za sebou a zůstala nám jenom tykvovitá zelenina, tedy okurky a cukety. To jsme si naplánovali na tento týden. Záhony byli už připravené, takže stačilo udělat jenom výsevy. Tento rok se snažíme mít zakryté mulčem všechny záhony, kde to jde. Na záhonech pro okurky a cukety jsme měli mulč navezený na podzim. Jenom jsme ho na vybraných místech odkryli, trochu narušili půdu a udělali výsevy. U okurek jsme vysévali hlavně tzv. polní odrůdy. Nově koupenou a poprvé testovanou odrůdu „Konsa F1“, odrůdu „Delikates“ z vlastních i kupovaných semínek, kterou jsme již minulý rok zkoušeli a dvě nehybridní odrůdy z permasemínek, „Dekan“ a „Marketmore“, které jsme už taky pěstovali. Odrůdu „Dekan“ minulý rok s celkem dobrým výsledkem, u odrůdy „Marketmore“ test před dvěma lety moc nevyšel, protože nic nevyklíčilo. Semínka jsem ale měl ze zdroje, který byl problematický u více druhů zeleniny. Takže tento rok chci udělat další test.


U cuket jsme vysévali už jenom jednu odrůdu „Black beauty“, která se nám doteď osvědčila asi nejvíc. Vysévali jsme jenom do pěti hnízd na něco přes polovinu záhonu. Zbytek jsme nechali na dýně, protože pokud se cukety povedou, budeme mít i tak více než dost. Při odhrnování mulče jsem se potěšil objevem nádherného slepýše, který ochotně zapózoval dostatečně dlouho. Po užovce minulý týden je to další z pravidelných obyvatelů naší zahrady, který se ukázal.



Vedle máme stejně připravený záhon s dýněmi, které si zatím předpěstováváme v bytě. Už minulý jsme ale plánovali vysít k dýním kukuřici. Jenom jsme na to zapomněli a skoro stejně to dopadlo i tento rok. Semínka jsem naštěstí vzal s sebou, a ještě před odjezdem ze zahrady jsme si na to vzpomněli, takže situace zachráněná. Semínka u nás leželi dost dlouho, tak uvidíme, jak budou úspěšné výsevy. Zase bylo semínek hodně, tak jsme je vyseli hustěji než obvykle. Šetřit je nemá smysl.


Na jednom z obrázku výš je vidět, že je tam jako mulč zelená tráva. Tu jsme použili na doplnění mulče na záhonu s dýněmi, protože ho tam bylo o něco méně. Většinu čerstvě pokosené trávy jsme ale použili na jiný záhon, zatím nezamulčovaný, kde chceme vysadit brukvovitou zeleninu. Je to jeden z mála záhonů, který jsme nestihli na podzim zamulčovat. Jinak chci čerstvě posekanou trávu používat jako mulč a současně hnojivo pro všechny záhony, kde to půjde.

I proto jsem chtěl hodně kosit, zvlášť když tráva už začala růst raketovým tempem. Tohle jsme po minulé roky moc nedávali. Tento rok by to mohlo být konečně lepší. První kosení nového zeleného porostu se povedlo tento týden. Záhonu na velké mulčování moc není, ale pořád je co doplňovat na jiné záhony. I brambory budou asi potřebovat něco doplnit. Rád bych kosil i další týden, ale uvidíme, jak to budeme stíhat. I po hlavních výsevech je na zahradě i chalupě hodně práce.


Zatím co jsem kosil, tak manželka dělala různé potřebné údržbové práce. Odkryli jsme náš pokusný záhon s hlavně jarní zeleninou, který potřeboval trochu vyplít. Většina zeleniny vypadá v pohodě. Slimáci akorát skoro úplně zničili max asijské zeleniny, ale ředkvičky a saláty zůstaly možná i kvůli tomu uchráněné. Na sklizeň to zatím není, ale možná příští týden už by něco šlo. Při pletí manželka objevila spoustu rostlinek divokých rajčat ze samovýsevu. Minulý rok jsme na záhonu pěstovali právě divoká rajčata a s něčím takovým jsem i počítal. Možná některé z nich zachráníme, ale většinu budeme muset nemilosrdně zlikvidovat. Možná do budoucna bych mohl zkusit divoká rajčata ze samovýsevu. Tento rok to ale nebude.



Po hlavním kosení jsem se ještě zastavil mezi záhony a pokosil záhon se zeleným hnojením. Řepka už začala pěkně divočet. Nejvyšší čas ji posekat. Ona asi zase obroste, ale nechci, aby vytvořila semena. Ještě chvíli nechám záhon ať si žije vlastním životem, ale před zimou ho určitě musíme zamulčovat. Možná i dříve.


Po ukončení kosení a zamulčování záhonů jsme se se vybrali na chalupu. Na to, že jsem si myslel, jaká pohoda to tento víkend bude, jsme byli celkem unaveni. Navíc bylo celý den dost chladno, co taky nepřispívalo k celkové pohodě. Na chalupě jsme už nechtěli ani nic moc dělat, jenom vysít okurky. Taky jsme tam vezli sazenice rajčat, které plánujeme trochu aklimatizovat, než je vysadíme na záhony. Slunce ale příliš nesvítilo, takže to na aklimatizaci moc nebylo. Takže jsme je jenom na chvilku dali venku a pak schovali do chalupy.

Výsev okurek na chalupě probíhal skoro stejně jako na zahradě. Rozhrnuli jsme mulč, nakypřili trochu zeminu a vyseli semínka. Zatím jenom do dvou záhonů, protože třetí je potřeba ještě dočistit.


Před odjezdem do Prahy jsme se ještě na chvilku prošli po pozemku, co nového. Potěšující je, že začali klíčit fazole. Pod kryty i mimo ně. Příští týden už by mohli být o dost větší a kryty budeme moci sundat. Taky je budeme potřebovat na výsev ačokči a možná si pojistíme i zbytek výsevu okurek.


V Praze jsem ještě v neděli trochu zahradničil a přesadil do většího zbytek sazenic mochyně peruánské, odrůdy „Jantar“. Hodně pozdě klíčila a roste dost pomalu. Rostlinky tam ale byly, tak mi je bylo líto vyhodit. Určitě pro ně někde najdeme místo. V nejhorším případě je někomu daruji.

Na příští týden zvažujeme, že pojedeme jenom na chalupu. Práce na zahradě sice máme taky dost, ale zase nám zůstala i kopa práce na chalupě. Asi se nakonec rozhodneme podle aktuální situace.