Semínka 2018

Snad poučený z nákupu semínek v roce 2017 jsem začal plánovat semínka na rok 2018. V průběhu roku 2017 jsem usilovně studoval pěstování různých druhů zeleniny, jejich kombinace, odrůdy apod. Bylo to moc fajn studium, které v podstatě probíhá neustále až dosud a věřím tomu, že bude probíhat nadále po celou dobu, co budu pěstovat zeleninu. Těch druhů a odrůd je tolik a stále objevuji nové. Jenom škoda, že těžko lze vyzkoušet všechno.

Záhony pro rok 2018 jsem si naplánoval. Věděl jsem, jakou zeleninu chceme pěstovat, takže nakupování semínek už probíhalo víceméně podle plánu. Píšu víceméně, protože ty stojany se semínky v obchodech jsou tak lákavé, že většinou neodolám a ještě něco navíc dokoupím i tak. Taky nám zbylo celkem dost semínek z nákupu v roce 2017 a samozřejmě jsem je chtěl použít.

Protože chci mít maximum vlastních semínek, tak jsme dost semínek získali z vlastních zdrojů. Jednalo se hlavně o lehce získatelné semínka, jako rajčata, papriky, dýně, fazole, hrách, špenát, … Bylo toho sice hodně, ale i tak zůstávalo hodně na nákup.

Když už jsem si v průběhu roku 2017 nastudoval všechny ty druhy a odrůdy zeleniny, tak jsem chtěl taky co nejvíce druhů a odrůd otestovat. Nejvíc jsem asi „uletěl“ u rajčat. I po osekání (ale když těch odrůd je tolik) mi zbylo 22 odrůd rajčat na otestování. Více o mých rajčatech v roce 2018 radši napíšu v samostatném článku, protože tady by to bylo nadlouho.

U jiných druhů zeleniny jsem taky zvolil několik odrůd, takže sbírka plánovaných semínek se hezky rozrůstala. Plán byl ten, že otestuju více odrůd od každého druhu zeleniny a vyberu si ty, kterým se nejlépe na naší zahradě daří a které nám budou nejvíce vyhovovat. Zase hezké předsevzetí, ale i když jsem vybral několik oblíbených odrůd, tak do budoucna vím, že budu chtít i tak testovat další a další.

Hodně semínek jsem objednal z internetu, konkrétně ze stránky dobrasemena.cz. Hezky udělaná stránka, velký výběr, hezké povídání k tomu. Akorát ty ceny jsou o něco vyšší, než Lidl a OBI. Jsou tam ale odrůdy, které jsem chtěl, a nebyly někde jinde, takže v pohodě. Objednávka byla celkem velká, počtem i cenou. Zásilka dorazila v pohodě a už jsem se těšil, jak to všechno budeme pěstovat.

Protože jsem to už chtěl mít trochu organizované a přehledné, tak jsem si na semínka udělal krabici (od bot) s rozdělovníky. Každý rozdělovník měl číslo podle záhonu a za rozdělovník jsem naskládal pytlíky se semínky. Nebylo to zrovna ideální. Pytlíky s menšími semínky ještě šly založit celkem v pohodě, ale velké semínka (fazole, hrách) už moc ne. Bude to chtít vymyslet nějaké lepší řešení, abych měl přehled, jak jsem na tom s připraveností, co se týče výsevů.

Nějaké semínka jsem i tak nakoupil v OBI a nakonec se účet za semínka vyšplhal na skoro 2000 Kč. To jsem si řekl, že musíme lépe semenařit, protože každý rok se mi 2 tisíce za semínka platit moc nechce. Platí ho hlavně pro ty dražší semínka. Ředkvičky za 6 Kč pytlík moc řešit nebudu, i když tady bych taky radši měl vlastní. No uvidíme, jak to bude vypadat na konci roku 2018.