Rok pátý – 34. týden: Záhony na chalupě

34. týden

Počasí si stále hraje na podzim a komplikuje nám práci na zahradě i chalupě. Pro tento týden jsem si toho naplánoval hodně, ale kvůli deštivému počasí jsme stihli udělat jenom základní minimum (sklizeň) a něco málo na chalupě. Původně jsme měli v plánu nejdřív jet na chalupu a udělat záhony. Po cestě zpátky do Prahy bychom se zastavili na zahradě a udělali sklizeň. Vzhledem k výhledu počasí jsme to změnili. Na chalupě máme lepší zázemí v případě nepříznivého počasí a pršet mělo spíš odpoledne.

Cestou na zahradu jsme se ještě na chvilku podívali do lesa na houby. Oproti minulému týdnu úlovek za moc nestál, takže jsem houby na nefotil. Alespoň jsme se prošli po lese. Hub by sice bylo i dost, ale většina už moc stará, nebo červivá. Hodně hub bylo poškozeno od slimáků. Počasí jim poslední týden dost přeje a po asi dvou týdnech snížené aktivity se zase vyrojili. Až jsem si řekl, že když je jich tolik v lese, nechci vidět, kolik ji bude na zahradě.

Po příjezdu na zahradu jsme hned začali s naší pravidelnou činností. Já vysypat zbytky zeleniny na kompost a umyl kýbl, manželka začala se sklizní. Obava ohledně slimáků se celkem potvrdila, ale řekl jsem si, že se nebudu rozčilovat a radši to budu brát z té lepší stránky (= těšit se ze sklizně). Ta byla i tento týden celkem slušná. Klasicky nějaké cukety, okurky a patisony, i když od všeho o trochu méně než předchozí týdny. Manželka sklidila většinu rané kapusty, protože poškození od slimáků už bylo značné. Fazolek bylo taky o něco méně, ale jak jsem psal minule, nevadí to. U typické teplomilní zeleniny to vypadá, jako kdyby fakt měl nastat už podzim. Neočekávaně jsme sklidili i nějaká rajčata. Porost už je zdecimovaný skoro kompletně, ale rajčata stále dozrávají. I když je většina z nich nepoužitelná, našel jsem pár méně poškozených, které by se dali ještě použít k jídlu. Kromě zeleniny jsme sklidili i obvyklou krabičku drobného ovoce. Skoro bych mohl dávat každý týden stejnou fotku.


Sklidili jsme i něco málo listové zeleniny. Jenom pro nás na salát někdy v týdnu. Mangold, šťovík, listy kadeřávku a trochu rukoly. Šťovík už cíleně na chalupě nepěstujeme, ale vedle jednoho záhonu nám vyrostl jeden trs jako dobrovolník, tak proč to nevyužít. U mangoldu jsme sklidili jenom malé lístky hlavně ze špenátové odrůdy. Ty větší možná sklidíme příští týden a uděláme ještě nějakou zásobu do mrazáku. U kadeřávku jsem si donedávna myslel, že snad ani nic nesklidíme. Nějak řádění slimáků ustál a většina rostlin už vypadá celkem dobře. Snad to tak i zůstane, protože kadeřávek, stejně jako růžičkovou kapustu plánuji nechat přezimovat, abychom měli ranou sklizeň listové zeleniny.

Při sklizni drobného ovoce jsme se zastavili u záhonu s dýněmi, který je hned vedle. Rostliny už mají relativně dost plodů. Jedny, co tvarově vypadají jako dýně hokkaido, už začínají chytat hezkou oranžovou barvu. Nově jsem si všiml, že i v pokusném zarostlém záhonu se u jediné přeživší rostliny objevili první plody. Zatím to vypadá na nějakou odrůdu muškátové dýně. Jenom by to chtělo více slunečného počasí, aby stihlo něco i uzrát.

Příjemného překvapení jsme se dočkali u záhonu, kde jsme minulý týden vysévali ředkvičky, saláty a asijskou listovou zeleninu. Klíčení vypadá hodně dobře. Zatím jsem to vyfotil jenom přes netkanou textilii, protože byla mokrá a nechtěli jsme ji sundávat. Ředkvičkám a salátům asi současný průběh počasí vyhovuje. Trochu se ale obávám, aby porost nezlikvidovali slimáci, kterým tento průběh počasí vyhovuje taky. Uvidíme další týdny. Snad nám něco nechají. Momentálně vyvíjejí slimáci nejvíc aktivity klasicky na zelí a brokolici a nově dělají dost škody v mrkvi.

Po sklizni jsme hned vyrazili na chalupu, abychom ještě něco stihli. Já jsem chtěl připravit záhony pro rajčatech a manželka chtěl vyplít květinový záhon a vysadit tulipány. Ze Slovenska jsme si přivezli (kromě jiného) plný kýbl cibulek tulipánů, takže nedostatkem sadbového materiálu jsme fakt netrpěli.

Začal jsem sbírat ze záhonů poničené rostliny rajčat. Snažil jsem se je ustřihávat až u země nůžkami, aby aspoň nějaká část z nich posloužila půdě. Byl jsem asi v půlce druhého záhonu, když začalo pršet. Takže nucena přestávka, která se pak ještě několikrát opakovala. Po odstranění rostlin rajčat jsem povrch záhonu pokopal motykou a vyplel zbytek plevele. Sice bych raději povrch záhonů moc nenarušoval, ale půda na chalupě je dost jílovitá a než se dostatečně zlepší, je potřeba ji trochu provzdušnit.

Po narušení povrchu záhonu šli dobře udělat řádky, do kterých jsem vysel jako zelené hnojení ozimou řepku. To plánuji dělat pravidelně, protože i půda na chalupě potřebuje zlepšit a jinou výživu než zelené hnojení, zatím k dispozici mít nebudeme.

Manželka vyplela velký květinový záhon a vysadila tulipány. Po odkvětu jarních cibulovin jsme ho nechali zarůst. Po cibulovinách měli nastoupit pivoňky a jiřiny. Pivoňkám se zatím na záhonu moc nedaří a jiřiny byly dlouho ničené slimáky. Pár jiřin přece jenom přežilo a chystají se do květu. Pivoňky jsme doplnili o ty dvě, co jsme před rokem a něco vysadili nedaleko jabloně. Jenom jsme nevyčistili plochu kolem od bršlice a jiných „plevelů“, takže pivoňky byly dost utiskované. Radši jsme je vykopali a přesadili do květinového záhonu. Plochu pod jabloní potřebujeme nejdřív pořádně vyčistit, než tam budeme něco plánovat vysadit. Snad se pivoňky v květinovém záhonu uchytí a rozrostou. Pak by to mohlo být tak, jak jsme naplánovali. Zjara porostou cibuloviny a později pivoňky a jiřiny.



Když jsem šel vyklopit rajčata na kompost, zastavil jsem se podívat na klády s houbovou sadbou, jestli se náhodou něco neděje. Dočkal jsem se fakt příjemného překvapení. Zdá se, že se sadba chytla, protože je vidět první zárodky hub. Plastovou fólii jsme zatím nesundávali, jenom nadzvedli, ať mají houby trochu prostoru. Dokážou růst opravdu rychle. Jenom doufám, že je nesežerou slimáci, kterých kolem lezlo v tom deštivém počasí celkem dost.

Letní jabloň je už skoro připravena pro sklizeň jablek. Zatím jenom sbíráme ty popadané, ale příští týden už asi začneme s normální sklizní. Jablka jsou hezká velká a mají tu správnou barvu. I když to zpočátku roku nevypadalo nijak extra, tak úroda vypadá velice slibně. Dobře jsme udělali, že jsme jabloň po prvním roce neodepsali a nepokáceli. Až se mi někdy nechce věřit, že se jedná o ten samý strom. První rok na něm bylo tak pět jablek, teď poslední tři roky se větvě po tíhou plodů ohýbají až k zemi.


Nějaká sklizeň zeleniny byla i na chalupě. Hlavně okurky, fazolky a poprvé i ačokča a papriky. U ačokči to už vypadá na pravidelnou sklizeň až do mrazů. Plodů má nasazených hodně a stejně jako okurka rychle rostou. Pár prvních si asi necháme na semínka a zbytek budeme sklízet. U paprik manželka sklidila pár prvních plodů, které na dostatečně dlouhou dobu unikli pozornosti slimáků. Na rostlinách je plodů ještě celkem dost, tak příště možná bude lepší sklizeň. Jenom kdyby to počasí bylo ještě chvilku letní a ne podzimní.

V sobotu jsem měl v plánu udělat na chalupě tři velké záhony po rajčatech a případně ještě i tři malé, kde jsme letos nepěstovali nic, nebo se nezadařilo. Stihli jsme udělat jeden záhon po rajčatech a jeden velký květinový. Kdyby půlku dne nepršelo, tak jsme mohli udělat aspoň ty tři velké záhony po rajčatech. Ale nestalo se, takže snad příště. Pěstovat na nich nic kromě zeleného hnojení už neplánujeme, takže to není až takový tlak, že nutně potřebujeme záhon. Jenom to není moc zábava vkuse lítat venku a dovnitř, podle toho, jestli právě prší, nebo ne.

V Praze v bytě jsem začal s přípravou pro další sezonu. Už v pátek jsem vysel do sadbovačů ozimou cibuli, cibuli sečku a ozimý salát. Byla to víceméně taková spontánní koupě. Když jsem byl v OBI po granule na slimáky, tak jsem se zastavil u semínek a koupil špenát, polníček a cibuli. Všechno pro podzimní výsevy. Aspoň cibuli jsem se rozhodl předpěstovat, protože s přímým výsevem nemáme dobré zkušenosti. Když jsem zasel do OBI podruhé, tak jsem cestou ke kompostu narazil na stojan se semínky a koupil ozimý salát.

Doma jsem si spočítal, kolik sazenic cibule bych potřeboval na jeden záhon. Vyšlo mi přes 250 sazenic, což je v našich podmínkách těžko realizovatelné. Ani nemáme tolik sadbovačů. Máme jich celkově pět, v každém po 24 buněk. Rozhodl jsem se do dvou z nich vysít ozimou cibuli, do dvou cibuli sečku a do jednoho ozimý salát. Na celý záhon to nebude, ale to nevadí. Na zbytek záhonů zkusím přímý výsev. Pokud to vyjde, tak dobře. Pokud to nevyjde, tak nevadí. Vysadíme, nebo vysejeme tam něco jiného na jaře příštího roku.

Semínka jsem vyséval v pátek minulý týden a v době psaní článku už hezky vyklíčili saláty. Cibuli i saláty jsem vyséval po více kusech. I když je to hlávkový salát, tak my máme raději hustější výsevy a častější řezání listů. I cibule chci zkusit pěstovat více rostlin pohromadě a postupně se budou sklízet jako mladé cibulky kvůli nati. Něco jako u šalotky. Uvidíme, jak to dopadne v praxi. Inspiroval jsem se u stejného pěstitele jako u pórku a tam to dobře dopadlo.



Příští týden snad stihneme dodělat záhony na chalupě. Na zahradě kromě sklizně toho zatím na záhonech moc není. Snad se trochu zlepší počasí, dozraje to, co má a stihneme sklizeň. Asi nejvíc je to potřeba u fazolí, ale i dýním by se hodilo pár slunečných dnů. Pak začnou větší sklizně, jako brambory, řepa, mrkev. Do té doby bych už rád měl udělané záhony na chalupě a pomalu se připravoval na zazimování zahrady.