Jaro 2018

Zase jsem se nemohl dočkat na začátek pěstování. Hromada semínek připravena, záhony naplánované a zima tak dlouhá. Tentokrát byla ale zima bez sněhu, to znamená minimum srážek. To mě moc netěšilo. Březen ale vypadal nadějně. Začali jsme dělat záhony. Já jsem zase střídavě převážel seno, nebo ryl. Na rozdíl od roku 2017 jsem už ale i něco vyséval.

Na youtube jsem odkoukal videa, kde používali plastové fólie na zakrytí záhonů na jaře, které měli potlačit růst plevele. Taky jsem objevil ochranné sítě z netkané textilie. Při jedné z návštěv v oblíbeném OBI jsem zakoupil fólie i ochranné sítě. Fólie ale měli jenom takové tenčí, prý pod jahody. Když už nic jiného, tak aspoň zkusím. Přikryl jsem pár záhonů na zkoušku a nechal je tam asi měsíc. Už podle toho, jak se fólie nadzvedávala, tak jsem tušil, že to s tím potlačením plevelů asi nebude žádná sláva. Taky že nebyla. Plevelu bylo pod fólií hodně, ale aspoň ty záhony byly vlhké a nakypřené. Usoudili jsme, že ta folie je asi moc tenká a propustí moc světla. Taky jsme ji asi dali pozdě. Příští rok zkusíme nějakou tlustší fólii a uvidíme. Taky by to chtělo záhony přikrýt už na podzim.

Ochrannou síť jsme umístili jednu na zkoušku na čerstvě osetý záhon s ředkvičkou, mrkví a cibulí. Druhý podobný záhon, jenom namísto mrkve tam byla petržel, jsme nechali nezakrytý. V tom méně srážkovém období, které následovalo, zelenina pod ochrannou sítí lépe klíčila a rostla. Takže se nám to vyplatilo a plánujeme to používat nadále. Hlavním důvodem proč jsem ochranné sítě nakoupil, ale byli škůdci na ředkvičkách a mrkvi. Tady taky síť hodně pomohla a výraznější poškození zeleniny se nekonalo, na rozdíl od nezakrytého záhonu, kde to bylo o něco horší.

Koupil jsem i stínící síť, kterou jsem chtěl použít v létě na saláty. Síť by měla stínit na 50%. Saláty jsme vyseli a stále jsem si říkal, že je ještě čas použít síť. Plánoval jsem je zakrýt někdy v červnu, až v červenci. Pak ale přišel extra teplý duben 2018, kdy teploty byly jako v létě a najednou bylo pozdě. Je taky fakt, že v tom suchu moc salátů na první pokus nevyklíčilo. Tohle bude ještě chtít otestovat. Škoda sítě, kdyby zůstala nevyužita. Taky stála kolem 500 Kč.

V Lidlu jsme taky koupili malé fóliovníky. Byly asi za 200 korun balení, tak jsem si říkal, že aspoň využijeme tyče z fóliovníku na natažení ochranné sítě, pokud už nebudeme dělat malý fóliovník. To jsem i udělali a celkem to fungovalo. Ty tyče ale nic moc, co bych taky chtěl za 200 Kč. Navíc tu ochrannou síť by asi šlo v pohodě položit i přímo na záhon, takže tyče nejsou potřeba. Původně jsme je chtěli využít jako mini fóliovník na předpěstování sazeniček zelí, kedluben a brokolice. To se neuskutečnilo, tak možná další rok. Vyhozené peníze to ale nebyly, využití pro to najdeme.

V únoru jsem vysel do mini pařenišť papriky a lilky, o měsíc později taky rajčata. Plány byly velké. Tři záhony pro rajčata (celkově 72 rostlin) a tři záhony pro papriky (skoro 120 rostlin, pár lilků). Sazenic proto bylo taky hodně. Rajčat jsme měli asi 200 kusů, paprik kolem 150. Když sazeničky trochu vyrostly, tak jsem je ze sadbovačú přemístil do truhlíků, které se osvědčily v minulém roce. Celý rok jsme poctivě sbírali ruličky od toaletního papíru, že sazeničky budeme dávat do ruliček (ruličky ještě do truhlíků) a pak je jenom s ruličkou vysadíme do záhonů. No, víckrát to už dělat nebudu. Je to pracné, když sazeničky trochu vyrostli, tak se to hodně blbě zalévalo a ty ruličky se i tak do doby výsadby na záhon rozložili. Možná kdybych neměl do čeho jinak sázet, tak bych to využil, ale jinak ne, neosvědčilo se.

Protože prostoru v bytě moc není, tak jsem papriky po tom, co vyklíčila rajčata, přemístil z parapetu na podlahu a umístil nad ně osvětlení z akvária. Papriky rostli skvěle, možná až moc. Jak jsem měl velké plány (moc sazenic), tak jsem je do těch truhlíků dal moc (20-24). Ty silnější pak zastínili ty ostatní a rozdíly v růstu byly fakt moc velké. Ty slabší sazenice to už neměly šanci dohnat.

U rajčat to bylo obdobné, jenom s tím rozdílem, že jsme je měli na parapetu. Neustále se tahali za světlem, a jak jich bylo hodně, tak jsem je musel neustále otáčet. I tak to ale byla kvalitní houština. Minimálně do doby, než budeme mít vhodnější podmínky na předpěstování sazenic, tak se musím ve svých velkých plánech krotit a v bytě pěstovat maximálně půlku toho, co tento rok (2018).

Na zahradě to už taky pomalu lezlo ze země. Česnek vypadal celkem dobře a záhony pokryté vrstvou listí vypadaly, že se osvědčily. Ředkvičky byli taky celkem v pohodě, ale u mrkve, petržele a pastináku to bylo dost špatné. Bylo prostě moc sucho, a i když jsme je sázeli na mokro (do zalitých řádků), tak klíčení bylo hodně slabé. Duben 2018 nás donutil vážně přemýšlet o nějakém seriózním zdroji vody na zahradě. Ty dva kanystry s objemem 2×20 litrů jsou fakt málo.

Víc jak o zeleninu jsem ale obával o stromy a keře. Jednoletá zelenina není takoví ztráta, než pár let starý stromek. Nová třešeň Rivan, kterou jsem vysadil na podzim, ani nenarašila. Zbytek tak nějak pomalu rašil. To jsme ale ještě netušili, jak brutální bude léto. Nicméně už padlo rozhodnutí vybudovat na zahradě studnu. Kontaktoval jsem několik firem, vybral jednu a začátkem května byl vrt hotový. Pak ale bylo potřeba zpracovat projektovou dokumentaci a získat povolení k čerpání. Jenom jsme doufali, že to stihneme co nejdříve.

Na jaře, když začali v Praze farmářské trhy, tak jsem začal kupovat bylinky a osazovat bylinkovou spirálu. Samozřejmě stejně jako u jiných plánů, se mi nepodařilo sehnat všechny bylinky, tak jak jsem chtěl, ale aspoň půlka spirály byla osazena. Na spirále už roste rozmarýn, levandule, saturejka horská, oregano, mateřídouška, máta, meduňka a estragon. Vysadil jsem i šalvěj, ale i přes zalévání jednou týdně to nezvládla a uschla. Více bylinek snad vysadím později. Na jaře hezky vyrazily a kvetly na bylinkové spirále krokusy, které manželka vysadila na podzim minulého roku (2017). Jsou to trvalky, tak snad obrazí i dalším rokem, když je nesežerou myší. Ty už totiž udělali ve spirále pár tunelů.

I když jsem měl na jaře v plánu vysadit broskve a meruňky, tak bylo tolik práce se záhony a zeleninou, že jsme to odložili snad na příští rok. Jinak jsme žádné nové stromy ani keře nesázeli. S obavami jsme sledovali nezvykle horké jaro a čekali jsme, co přežije a co budeme nahrazovat.

Někdy v dubnu, když jsme vytvářeli záhony, mi kolegyně z práce nabídla, že mi půjčí kultivátor a že ho i doveze na zahradu. Tak si říkám, proč ne, zkusíme to, i když si moc s těmito hluk vydávajícími věcmi moc nerozumím. Nicméně kolegyně kultivátor včetně veškerého příslušenství na zahradu dovezla a dostal jsem i instruktáž, jak ho používat.

Je fakt, že záhony s tím šli udělat o hodně rychleji, než s rýčem a stálo to méně námahy. Nemusel jsem se ani babrat s nějakým čištěním, protože kultivátor veškerý plevel rozsekal. Takto jsem udělal několik záhonů, a protože jich ještě hodně zůstávalo, tak jsme se rozhodli, že si kultivátor na nějaký čas necháme. Kolegyně mi pak nabídla, že můžu kultivátor i odkoupit, protože oni ho už na zahradě nepotřebují. Cenu jsme domluvili na 10 000 Kč.

S kultivátorem jsem udělal ještě pár záhonů, pak se ale někdo na pozemek vloupal, rozstřihl plot, vylomil petlici na kůlně a kultivátor včetně veškerého příslušenství ukradl. Ještě si to naložil na kolečko a odvozil na sousední louku, kde asi měl auto, kterým to odvez. Věděl jsem, že riskujeme, když ten kultivátor necháváme v kůlně. Na převážení v autě ale byl moc velký a neměl jsem ho kde jinde dát. Tak jsme to riskli a nevyšlo to. Někdo šel po tom cíleně, protože zmizel jenom kultivátor, včetně příslušenství.

Ne nebylo nám ten den, kdy jsem to zjistili, právě nejlépe. Čert vem těch 10 000 Kč, to nás tak nemrzelo. Nejvíc jsem byl rozladěný z toho, že to vůbec někdo udělal. Snažíme se tam udělat něco užitečného a pak přijde někdo a „zničí“ vám to. Rozhodně jsem se nemínil vzdávat, ale viděl jsem, že se budu muset obejít bez techniky na zahradě. Na některé lidi to zjevně působí jako magnet. Zavolal jsem i policajty, i když jsem nepočítal s tím, že se něco stane. Taky že nestalo. Policajti přišli, něco zapsali, prohlédni „místo činu“ a že mi dají vědět. Samozřejmě to po čase uzavřeli s tím, že nikoho nenašli. Nechtěl jsem to ale nechat úplně jenom tak, i když mě to stálo dvě cesty navíc na policii kvůli nějakému papírování.

Časem nás samozřejmě to zklamání přešlo a zbytek záhonů jsme taky udělali, i když ručně, jako ze začátku. S odstupem času si myslím, že ten kultivátor byla chyba a ani jsme ho vůbec nepotřebovali. Záhony jsem sice kultivátorem udělal rychleji, ale po čase se ta rozbitá půda hodně slehla, že byla skoro jako beton. Bylo to o hodně horší, než u ručně dělaného záhonu. Navíc, zrýt záhony jsem plánoval i tak jenom jednou, takže po prvním udělání záhonu bych ten kultivátor už na to nevyužil. Zase ale k tomu bylo i nějaké příslušenství a dal se k tomu připojit i vozík, takže by něco šlo i odvozit. No nic, aspoň máme poučení, i když za cenu 10 000 Kč, poškozeného plotu, zničeného zámku na kůlně a pár dní přemýšlení o tom, jak dokážou být lidí „zlí“.