Rok sedmý – 6.5.2023: Přesazujeme topinambury

6.5.2023

Tento rok nám to vyšlo parádně. Dva prodloužené víkendy po sobě, a ještě i počasí bylo v pohodě. Takhle by to mohlo být každý rok. I tento prodloužený víkend jsme si rozdělili zahradu a chalupu mezi dva dny. Takto nám to přijde ideální a pokud by šlo každý týden věnovat pozemkům aspoň ty dva dny, byla by to paráda.

Na sobotu jsme naplánovali práce na zahradě. Hlavní byl výsev fazole a chtěl jsem konečně přesadit topinambury. Minulý týden jsme na chalupě vysévali popínavé fazole. Na zahradu jsme naplánovali jenom jeden záhon keříkové fazole. Jako poslední pokus, jestli se nám je vůbec vyplatí na zahradě pěstovat. Měli jsme mix osiva z vlastní selekce, který se nám zatím nejlépe osvědčil. Před odjezdem z Prahy jsme fazoli předem namočili do skleničky s vodou. Než dojedeme na zahradu a připravíme záhon, doba namáčení bude tak akorát. Děláme to kvůli lepšímu klíčení a zatím se vyplatilo.

Na naplánovaném záhoně jsme měli minulý rok cukety. Před zimou jsme záhon nezakrývali, jenom posekali zbytky cuket a nechali je na záhonu. Možná i díky tomu nebylo nutné záhon moc čistit. Jenom jsem ho nakypřil vidlemi a odstranili jsme zbytky plevelů. Pak už jenom udělat řádky, rozhodit fazoli a řádky zpátky zahrnout. Hlavní úkol dne jsme měli poměrně brzy hotový.


Po fazolích jsem se pustil do dlouho odkládaných topinamburů. Myslel jsem si, že nepotrvá moc dlouho vykopat zbylé hlízy, vybrat ty lepší a vysadit je do nového záhonu. Opak byl pravdou. Trápil jsem se s nimi dost dlouho. Část záhonu byla zarostla trávou a topinambury už hodně začali klíčit, takže drželi spolu. Tak dlouho jsem tuto práci odkládal, že už je pozdě. Hlízy jsem házel do kolečka a ve výsledku jich bylo více než jedno kolečko. Ty nejhezčí jsme vybrali na sadbu, něco málo jsme nechali k jídlu a zbytek vyhodili na kompost. Zájem o ně moc není a už i tak byly hlízy hodně naklíčené. Po dvou hodinách dolování ze záhonu jsem neměl chuť ani síly je ještě všechny čistit.

Topinambury jsme vysadili do nového záhonu, který byl doteď zakrytý. Při odkrývání plachty jsem objevil nádherné mládě užovky. Ta celkem rychle zdrhla, takže jsem nestihl udělat fotku, ale hodně mně to potěšilo. Nový záhon pro topinambury jsme nijak nepřipravovali. Jenom jsem rýčem udělat v půdě škvíru, do které jsme hodili hlízu a půdu zpátky přitlačili. Snad se topinamburům na novém místě bude dařit aspoň tak, jako první rok u nás. Ten druhý rok už byly rostliny moc nahusto, co se odrazilo i na úrodě. Některé rostliny měly hlíz hodně, ale některé skoro žádné.


Zatím co jsem se hrál s topinambury, tak se manželka rozhodla vyčistit záhon s malinami. Ty jsme minulý rok na podzim přesadili do záhonu po dýních. Údržbu malin v trávě jsme nezvládali. Všechny přesazené maliny se ujali, i když jsme u některých rostlin po zimě mysleli, že je jim konec. Pár rostlinám zduřely stonky a dlouho neobrážely. Naštěstí později vyrazili nové výhony. Takže všechno je v pořádku. Manželka vytahala plevel, který tam už stihl od výsadby vyrůst a pak ho naskládala zpátky k malinám jako mulč a současně výživu pro půdu. Tento rok žádnou úrodu moc nečekáme, kromě toho, co bude na zbytku malin na starém místě. Hlavní je, aby se maliny na novém místě dobře zabydleli a my s nimi neměli tolik práce, jako předtím. Zatím to vypadá slibně.


Po malinách nám už práce na zahradě stačilo a jenom jsme udělali takovou rychlou prohlídku záhonů, co je nového. Potěšil nás hrášek, který vypadá na obou záhonech parádně. Stejně tak cibule a hlavně šalotka. Neměli jsme čas pořádně zkontrolovat mrkev. Při krátkém pohledu pod netkanou textilii vypadá, že bude chtít trochu péče. Tak to máme (kromě jiného) jako úkol na příští týden.



Na chalupu jsme jeli v podstatě jenom na otočku. Z Prahy jsme vezli na aklimatizaci sazenice paprik a chtěli jsme zalít pařeniště. Tam sice udělali slimáci celkem škody, ale pořád to vypadá, že bychom měli mít vlastních sazenic dost. Takže jsme vyložili papriky, zalili pařeniště a jeli zpátky na Prahu.


V pondělí jsme vyrazili už jenom na chalupu. Počasí bylo hezké, tak jsem se rozhodl kosit co to půjde. Kromě toho, že porost kopřiv, bršlice a různých trav už začínal být celkem bujný, potřebovali jsme hodně mulčovacího materiálu na záhony. Tři záhony po rajčatech totiž zůstali bez mulče a od podzimu dost zarostli. Naplánovali jsme tam výsev okurek, co by šlo, ale následná údržba by byla obtížnější.

Plán byl, že pokosím porost na chalupě, zamulčujeme záhony, pak uděláme do mulče díry až k půdě a vysejeme okurky. Mulč by pak měl udusit plevel na záhoně a ochránit tak okurky. Navíc bude sloužit i jako hnojivo pro půdu. Hlavně mladé kopřivy a bršlice se rozloží hodně rychle.

Takže jsem začal kosit a pokosil jsem asi polovinu pozemku. Pak jsme to pohrabali a nanosili na záhony. Vyšla celkem hezká vrstva mulče, která by měla dost dobře fungovat. Pokud se bude rozkládat moc rychle, tak ještě pořád máme co kosit a pak mulčovat.


Zatím co jsem kosil, tak se manželka pustila do dočištění záhonů, kde zatím máme česnek a v plánu tam bylo později vysadit rajčata. Tyto záhony jsme po výsadbě česneku na podzim zamulčovali. To je na nich vidět, protože nejsou zdaleka tak zarostlé, jako ty nezamulčované. Zarostlé byli hlavně okraje, kde moc mulče nebylo. Manželka vyplela dva ze tří záhonů a nechala plevel na záhonech jako mulč. Ten třetí možná dočistíme příští týden.

Před odjezdem do Prahy manželka ještě sklidila šťovík, který už začíná jít do květu. Úroda byla slušná. Část prodáme, část použijeme sami. Šťovík může zase obrůstat. Později pro něho možná uděláme nový záhon. Manželka taky přesadila rozmarýny, které jsme až doteď měli v chalupě. Zimu zvládli celkem v pohodě, ale už začínají ve vlhké a studené chalupě celkem trpět. Zatím je přesadila do hrnce, který právě dosloužil a umístila je už venku. Na trvalo je zatím vysazovat nechceme, protože pozemek se bude ještě předělávat. Taky se tak trochu obávám vymrznutí. Takže na příští zimu asi rozmarýny půjdou i s hrncem zase dovnitř. Když už budou na hrnec moc velké, tak je snad budeme moci vysadit venku na stálé stanoviště.


Jsem moc rád, že se nám povedlo tento víkend pokosit velkou část pozemku na chalupě. Potřebovali jsme hodně mulče a takto, když je porost ještě menší, se i lépe kosí. Rád bych to stejně praktikoval i na zahradě, kde už tráva začíná být více než zralá pro kosení. To nám doufám vyjde na příští týden, kde už moc práce se záhony nemáme. Jenom vysít okurky a cukety a asi i vyplít mrkev.