Rok sedmý – 29.4.2023: Výsadba brambor

29.4.2023

Před námi byl další prodloužený víkend a další možnost udělat na zahradě a něco víc práce. Na sobotu jsme si naplánovali výsadbu brambor. Ty jsme si vezli sebou z Prahy, kde v průběhu týdne trochu naklíčili. Taky jsme nechtěli jít nejdřív pro brambory na chalupu a ztratit tak relativně dost času.

Záhony pro brambory jsme už měli připravené, takže jsme jenom udělali do mulče díry, vložili brambory a jemně zpátky zahrnuli. Hlavní úkol dne jsme tak měli hotový za necelou hodinu. Později asi bude potřeba doplnit trochu více mulče, ale to počkáme, až brambory vyrazí ze sena a trochu povyrostou. Vysadili jsme dva záhony žluté odrůdy „Adéla“, která nám minulý rok vyšla asi nejlépe, a jeden záhon růžové odrůdy „Esmee“.


Po výsadbě brambor jsme se šli podívat po pozemku a co je nového na záhonech. Stromy a zbytek keřů, co ještě na zahradě zůstal, vypadají dobře. Kvetou třešně a asijské hrušně. Uvidíme, jestli bude u třešní už konečně nějaká úroda. Jabloně zatím moc nekvetou, a to ani letní odrůda „Průsvitné letní“, která roste nejlépe ze všech jabloní na zahradě a loni měla hezkou úrodu. Taky je možné, že si dává letos pauzu s plozením.

Na zeleninových záhonech to celkem začíná klíčit. Nejlépe to vypadá na pokusném záhonu s ředkvičkami, salátem, špenátem a další zeleninou. Trochu už začali úřadovat slimáci, ale zatím to není nic hrozného. Celkem jsem překvapený, že okousali ředkvičky, ale salát kousek vedle vypadá nedotčený. Snad to tak i zůstane. Na obrázcích dole v pořadí mix asijské zeleniny, bob, ředkvičky, salát a špenát.





Podíval jsem se i na záhony s mrkví zakryté netkanou textilii. Tam jsme vysévali vlastní semínka a trochu jsem byl v napětí, jak dopadne klíčení. Trochu jsem odkryl textilii a nakoukl. Klíčení vypadá dobře. Ještě to tak týden až dva necháme a pak asi bude potřeba udělat i nějakou údržbu (pletí, jednocení).

O dost hůř vypadá mrkev, kterou jsme vysadili minulý týden kvůli semínkům. Slimáci u většiny vysazených mrkví úplně sežrali vyrašené listy. Nevím, jestli z těch mrkví ještě něco bude. Jednu, která vypadala nejméně poškozená, jsem zakryl plastovou láhví, kterou jsme sebou vezli na chalupu. Tady se taky hodí a snad zachrání aspoň tu jednu mrkev. Příští rok asi budeme muset ochránit po výsadbě aspoň mrkve. Slimáci okousali i kedlubnu, ale tam to není tak hrozné. Nedotkli se zatím řepy.

Po zkontrolování pozemku jsem vzal kosu a poprvé tento rok zkusil něco pokosit. Po výsadbě brambor nám ještě pár kusů zbylo, tak jsem chtěl udělat jeden záhon jenom tak na louce z čerstvě pokosené trávy. Ono to až tak čerstvá tráva nebyla, protože jsem kosil hlavně část louky, která nebyla kosena už dva roky a bylo tam hodně suché slehlé trávy. Takže kosení nic moc, ale povedlo se nakosit dost na jeden menší záhon. Pokosenou trávu jsem nahrnul výš než obvykle, ale záhon se časem ještě slehne, takže vrstva mulče určitě není moc vysoká. Stejně jako u jiných bramborových záhonů jsem udělal díry, vložit brambory a zahrnul. Jsem zvědavý, jak to vyjde. Není ale moc důvod, proč by to nemělo vyjít. Je to stejný mulčovací záhon jako jiné. Jenom je udělaný z čerstvě pokosené trávy. Asi by bylo lepší připravit tyto záhony na podzim po posledním kosení, aby se trochu slehli. Když vyjde čas letos, tak to podzim asi tak i udělám.



Zatím co jsem kosil, tak manželka čistila druhý záhon s jahodami. Byl o dost více zarostlý jako ten první minulý týden a bylo to i více potřeba. Podle toho vypadají jahody na záhonu. O dost menší než na druhém záhonu. Ale po vyčištění by měli mít o dost více světla a dohnat růst. Vytrhaný plevel manželka nechala na záhonu jako mulč a výživu pro jahody.


Po jahodách jsme se ještě pohráli s bylinkovou spirálou a trochu ji pročistili. Fotky jsem nějak zapomněl udělat. Pak jsme vyčistili kraje záhonů, kde máme vysazené pivoňky. Ty už jdou pomalu do květu, tak je nechceme nechat zarůst, jako po minulé roky. Trávu, co jsme vysekali kolem pivoněk, jsme naházeli na bramborové záhony. Na místa, kde bylo méně mulče. Takže naše práce se vyplatila dvakrát. Tak to mám rád.

Na chalupu jsme jeli jenom na otočku, protože práce na chalupě jsme si chtěli nechat na pondělí. V neděli jsem se konečně dostal k přesazení rajčat do většího. Na chalupě jsme vzali připravené truhlíky a na zahradě jsme si nabrali ještě další kompost.

Podle plánu mi to vyšlo tak, že jsem měl jeden truhlík na jeden záhon a do každého jsem vysadil 8 rostlin. Kromě truhlíku pro záhon na zahradě, kde do jednoho přišla keříková rajčata a do druhého divoká rajčata a mochyně. Truhlíků s rajčaty je celkem pět a vešlo se to tak akorát na parapety v bytě. Maximálně bych se jich vešlo 6, ale kousek parapetu je už vyhrazený pro papriky. Pro celer a dvě sazenice mochyně už nezbylo místo, a tak jsem je umístil na stolek a svítím jim světlem pro akvárium. Dočasně jsem tam umístil i přebytky sazenic rajčat, které ale v průběhu týdně už odvezu pryč a daruji někomu jinému. Celer jsem ze sadbovačů nepřesazoval, jenom přetrhal sazeničky tak, aby v každé buňce zůstala jenom jedna rostlina. I tak budeme mít sazenic více než dost. Jenom jsou zatím takové nic moc.


V pondělí jsme vyrazili na chalupu. Počasí nám vyšlo nádherné, na rozdíl od soboty, kdy byla naše práce proložena přeháňkami. Jako hlavní úkol jsme měli výsev popínavé fazole. Jedno dosetí do záhonů s cukrovým hráškem a dva další záhony. Záhon s cukrovým hráškem jsme vyčistili už minule, takže tam výsev byl v pohodě. Fazoli jsem vyséval do hnízd po třech kusech a dále od sebe. Jedním z důvodů bylo i to, že jsem chtěl místa výsevů ochránit před případným mrazem a slimáky. To by u výsevu do řádků šlo těžko. Proto výsev do hnízd a zakrytí plastovou láhví s ustřiženým spodkem. Mimochodem v záhoně už začal klíčit hrášek. Zatím to vypadá dost dobře.


U zbylých dvou záhonů to bylo s výsevem o něco horší. Jeden jsem před časem přikryl kartonem, abych zredukoval plevele. Samozřejmě se to ale ještě nestihlo vyčistit, tak jsem se rozhodl karton na záhonu nechat, udělat díry, vysít fazoli a pak ty místa zakrýt plastovou láhví. Děláme to poprvé, tak uvidíme, jak to dopadne. Ještě horší to bylo u dalšího záhonu, který byl dost zarostlý a neměli jsme ho přikrytý a ani neměli nějaký mulč, který bychom mohli použít. Takže zatím co jsem já vyséval první dva záhony, tak manželka třetí záhon vyplela a plevel nechala na záhonu jako mulč. Další postup byl stejný jako u prvních dvou záhonů. Výsev do hnízd a zakrytí plastovou láhví. Akorát nebylo dost láhví, tak pár míst zůstalo nezakrytých. Do prvního záhonu k hrášku jsem vyséval fazol šarlátový. Zbytek kupovaných semínek, co nám zbyl po výsevu minulý rok. Do dalších dvou záhonů jsem vysel fazol odrůdy „Borlotto di Vigevano“ z vlastních semínek. I když to už bude spíše nějaká vlastní odrůda, podle toho co jsme minulý rok sklidili.



Výsev fazole jsme měli za sebou a tím i hlavní úkol splněný. Už bychom mohli jenom relaxovat, ale chtěl jsem ještě vysít dřeňový hrášek na osivo a podívat se na pórek. Minulý rok se nám pěstování hrášku na chalupě za účelem získání osiva vyplatilo. Takže jsme vyčistili jeden malý záhonek a vyseli po řádku od každé ze dvou hlavních odrůd, co máme na zahradě (Oskar a Kelvedon Wonder).

Pak jsme se šli podívat na pórek. Šlo mi hlavně o tom, abychom rozsadili trvalý pórek. Zatím rostl po dvou rostlinách. Asi by to šlo nechat i tak, ale pórek by moc zahustil a další nové rostliny by nebyly ani tak silné. Záhonek s pórkem jsme vyčistili, pórek vykopali, rozdělili a vysadili zpátky. Do budoucna bych ho rád měl více volně po zahradě, ale chceme nejdřív upravit pozemek.


Na chalupu do jednoho menšího záhonku jsme měli v plánu vysadit mochyni. Tak jsme to měli minulý rok a nebylo to špatné. Chtěl jsem aspoň obejít záhonek rýčem, abych přerušit kořeny plevele prorůstající do záhonku a pak se lépe čistil. Už to bylo skoro hotové, když mně manželka upozornila na to, že na záhonu nám něco roste. První nápad byl pórek, ale kde by se tam vzal. Pak jsme si vzpomněli, že jsme tam na podzim vysadili na zkoušku česnek z pacibulek. Takže máme navíc ještě jeden malý záhonek s česnekem. Je ještě hodně malý a jsme zvědaví, jak bude vypadal v čase sklizně. Spíše to bude jenom jedna cibule, namísto klasického stroužku.


Vyčištěním záhonku s česnekem jsme práci na chalupě ukončili a před odjezdem do Prahy si ještě chvilku vychutnávali nádherné počasí. Příští víkend bude zase prodloužený, takže už plánujeme co budeme dělat. Asi nás čeká výsev fazolí na zahradě, konečně musíme přesadit topinambury a zbytek uvidíme.