Rok sedmý – 22.4.2023: Výsev řepy

22.4.2023

Dále jedeme podle plánu a tentokrát jsme měli jako hlavní úkol dne výsev řepy salátové. Nejdřív jsme ale jeli na chalupu, protože jsme chtěli vysadit nějakou uskladněnou zeleninu kvůli semínkům. Konkrétně řepu, mrkev a kedluben. Minulý rok jsme se o to na chalupě pokoušeli, ale nedopadlo to úplně dobře. Semínka plně nedozrála u všeho. Na zahradě s mrkví to bylo o hodně lepší. Proto jsme si řekli, že to tento rok zkusíme na zahradě, kde je více slunce a semínka by mohla dozrávat lépe. Vybrali jsme pár řep odrůdy „Cylindra“ i „Rote kugel 2“, mrkví odrůdy „Katrin“ a jednu kedlubnu odrůdy „Delikates blauer“, kterou jsme na podzim sklidili i s kořeny. Všechno jsou naše už osvědčené odrůdy, tak bych měl rád vlastní semínka.

Po příjezdu na zahradu jsme zeleninu hned vysadili do záhonu. Vybrali jsme záhon, který měl tento rok odpočívat od produkce zeleniny a byl přikrytý mulčem (senem). Mulč jsme shrnuli bokem, udělali díry, zeleninu vysadili a pak zpátky kolem zamulčovali, jak to šlo.


Na chalupě manželka vybrala i pár brambor velmi rané odrůdy „Rosara“, že je zkusíme vysadit už tento týden. Stejně jako doteď jsme je vysadili do mulče. Rozdíl byl akorát ten, že jsme brambory neukládali na půdu, nebo malou vrstvu mulče, ale jenom udělali díry do už předem připraveného mulče, vložili brambory a zpátky zahrnuli mulčem. Tento způsob nám přišel o dost jednodušší než po minulé roky a navíc by to mělo bramborám výrazně ulehčit klíčení a cestu ke světlu. Předtím jsme občas měli problém, že se mulč nasypaný na brambory moc slehl a výhonky měly problém se prodrat ven. To by už teď nemělo nastat, i když mám v plánu později doplnit ještě trochu mulče navrch záhonů.



Pak jsme se už konečně pustli do řepy. Naplánovali jsme záhon, na který jsme na podzim minulého roku vyseli ozimou řepku jako zelené hnojení. Ta začala zjara celkem hezky růst, tak jsme to tak nechali. Kromě toho tam rostlo i spousta dalšího, jako hluchavka nachová, ptačinec žabinec a nějaké kytky, které zaplevelily asi čtvrtinu záhonu. Věděli jsme, že nás čeká dost práce, tak jsem začal záhon kypřit vidlemi a manželka čistit. Ještě jsem ani nedošel s vidlemi do konce a už jsme se rozhodl, že ten záhon necháme být tak jak je a řepu vysejeme jinde. Kromě spousty práce s jeho vyčištěním bychom si ze záhonu odstranili hodně organické hmoty, co bych už nerad dělal.

Naštěstí jsme měli jeden záhon v záloze. Právě ten, do kterého jsme vysadili zeleninu na semínka a který měl zůstat tento rok bez zeleniny. Přišlo mi to ale lepší, než se trápit s čištěním toho původně naplánovaného a navíc to dělat s vědomím, že půdě ani nepomáháme. Takže jsem jenom vidlemi přeházel mulč z jednoho záhonu na druhý, udělal řádky a vysel řepu. Osvědčené odrůdy „Cylindra“ a Rote kugel 2“. U druhé odrůdy hlavně z vlastních semínek, které se nám podařilo posbírat minulý rok. Jako první řádek od trávníku jsem nahusto vysel měsíček, který se osvědčil jako dobrá bariéra proti trávě a slimáci ho moc nežerou.


Po řepě jsem ještě odhrnul mulč ze zbytku testovacího záhonu a vysel tam čtyři řádky mangoldu. Mix odrůd z našich vlastních semínek. Původní plán byl, že mangold vyseji po sklizni ředkvičky, ale ta ještě jenom teď vyklíčila, stejně jako začal klíčil špenát a ještě něco. Moc jsem to nekontroloval, jenom jsem nahlídnul pod netkanou textilii. Máme chladný začátek roku, takže výsevy jsme dělali později a i později to roste a klíčí. Plány měníme operativně podle potřeby. Po ředkvičce pak vyseji (nebo vysadím) něco jiného. Ještě nám na ten záhon zbývá umístit pálivé papriky.

Zatím co jsem vyséval řepu, tak manželka vyčistila jeden záhon s jahodami, které jsme nově vysadili minulý rok. Konečně začínají obrůstat, tak aby měli trochu světla a prostoru. Vytahaný plevel nechala na záhonu jako mulč i hnojivo. Druhý záhon s jahodami nás asi čeká příští týden.


I když počasí nám v sobotu vyšlo nádherné a užívali jsme si to, po řepě a jahodách jsme toho už měli nějak dost a nechtělo se nám na zahradě začínat nic dalšího. Proto jsme vyrazili na chalupu. Potřebovali jsme připravit brambory na výsadbu, co máme jako hlavní plán pro příští týden. Manželka probírala brambory, já jsem prošel pozemek, zkontrolovat co je nového. Zalil a vyplel jsem pařeniště, ve kterém už začíná klíčit snad všechno, co jsme tam vyseli. Nejlíp je vidět zelí a nejméně zatím pórek. Ale už i tam jsem prvních pár rostlinek viděl.

Před odjezdem zpátky do Prahy jsme ještě něco málo sklidili. Květní výhony bohatě kvetoucí barborky, pár listů medvědího česneku a pár listů česnáčku, který nám začíná bujně růst na tradičním místě mezi keřovými třešněmi a šeříky. Příjemné zpestření jídelníčku a kromě sklizně úplně bez práce. Jenom využíváme, co nám příroda naděluje.

Do Prahy jsme si kromě trochy zeleniny vezli i plný kýbl kompostu ze zahrady, protože jsem měl v plánu v neděli přesazovat rajčata. Jenomže v neděli jsme zjistili, že jsem na chalupě zapomněl truhlíky pro rajčata, které jsem si tak pečlivě připravil. No stává se, takže přesazování ještě týden počká. V bytě to zatím roste celkem bujně. Vyklíčili i semínka rajčat, které jsem už odepsal. Hlavně u těch divokých budeme mít o dost víc sazenic než potřebujeme.



Program na příští víkend je tedy jasný. Na zahradě vysadit brambory a v bytě přesadit sazenice. Co dalšího stihneme, to ještě uvidíme. Bylo by super, kdyby nám vyšlo stejně hezké počasí jako bylo v sobotu. Už by to chtělo více tepla, ale ne zase hned léto, jako po předchozí roky.