Rok sedmý – 15.4.2023: Výsevy hrášku

15.4.2023

Tento týden jsme pokračovali v plánu s výsevy, i když počasí nám moc nepřálo. Hlavním úkolem byl výsev hrášku na zahradě a zbytek podle situace. Pro hrášek jsme naplánovali záhony, kde byl přes zimu kadeřávek a růžičková kapusta. Jak jsem už psal pár týdnu zpátky, tak tato zelenina poslední zimu moc nezvládla a plánovaná sklizeň se nekonala. Kvůli zelenině co zůstávala na záhonech jsme je ani nepřikryli, takže nás čekalo čištění záhonů. To nakonec nebylo tak hrozné, jak to na první pohled vypadalo. Z kadeřávku co přežil zimu (odrůda „Halbhoner“) jsme si nechali jednu asi nejlépe vypadající rostlinu, že si od ní zkusíme nechat semínka.

Osivo hrášku jsme měli částečně vlastní (u odrůdy „Oskar“) a zbytek jsem dokoupil. Při nákupu semínek v Lidlu jsem vybral odrůdu „Kelvedon Wonder“. Už jsme ji kdysi zkoušeli a nebylo to úplně špatné. Z těch odrůd, co v Lidlu měli, nám přišla asi nejlepší. Kolegyně donesla manželce ještě sáček semínek odrůdy „Kleine Rheinländerin“, kterou koupila, ale sama nechce vysévat. My jsme tuto odrůdu už jednou zkoušeli, ale moc nepřesvědčila. Semínka vyhazovat nechceme, tak ji zkusíme ještě jednou do pár řádků. Do jednoho záhonu jsme vyseli čistě odrůdu „Oskar“ a do druhého zbylé dvě odrůdy. Protože bylo hodně vlhko, tak jsme semínka ani předem nenamáčeli.


Hlavní úkol jsme měli za sebou, ale vzali jsme sebou ještě nějaká další semínka do pokusného polykultúrního záhonu. Minulý rok nám ze samovýsevu vyrostla na záhonu s řepou jedna rostlina hrášku odrůdy „Kudrnáč“, kterou jsme už neplánovali pěstovat. Rostla ale tak dobře, že jsme si nechali semínka a rozhodli se ji ještě zkusit a případně si dopěstovat více osiva. Manželka koupila ještě sáček semínek kopru odrůdy „Moravan“, tak je rovnou vysela do pár řádků. Já jsem chtěl zkusit pár druhů a odrůd na testování. Na permasemínkách mě zaujala odrůda salátové řepy „Moulin rouge“ a lebeda „Vodníkova“. Kdybych většině zahrádkářů řekl, že si do záhonu dobrovolně vysévám lebedu, tak by asi řekli, že jsem se zbláznil. Ale pro mě hranice mezi plevelem a zeleninou je jenom v tom, že to umíme, nebo neumíme využít. Takže to chci zkusit a pokud se jí bude dařit, tak klidně se u nás může stát stálou zeleninou. Zatím jenom výsev do dvou řádků, ale později bych ji rád dal místo, kde by se mohla sama vysévat. Dalším experimentem je šrucha zelná, která se taky považuje za takový skoro plevel, ale u nás se ji moc nedaří. Takže to zkouším zase a rád bych časem stejně jako u lebedy stálé místo a samovýsevy. Případně jako živý mulč k jiné zelenině. Posledním pokusem je mix asijské listové zeleniny, který jsem koupil pod názvem „Asia mix elegance“. Jednotlivé druhy z tohoto mixu jsme už sice pěstovali, ale nikdy ne takto v mixu. Asijskou zeleninu jsem plánoval vysévat až ve druhé vlně někdy v létě, ale podle informací na sáčku se semínky je to možné už teď, tak to chci zkusit.

Výsevy na zahradě jsme měli za sebou a kvůli ne moc přívětivému počasí jsme se už nechtěli do něčeho většího pouštět. Jenom jsme zakryli netkanou textilii záhony, kde jsme dělali výsevy mrkve. Ani ne tak kvůli udržení vlhkosti, které je teď dost, ale spíše kvůli možnému pozdějšímu výskytu škůdců. Ze stejného důvodu jsme zakryli i kousek pokusného záhonu, kde jsme vyseli ředkvičky a roketu.

Poslední info i fotka ze zahrady bude ohledně česneku. Tomu se daří celkem dobře. Mulč, který jsme udělali na podzim stále na záhonu drží a vypadá to, že celkem potlačuje plevele. Jenom máme ponaučení do budoucna, že s ním musíme být opatrnější. Brání totiž růst ne jenom plevelu, ale i česneku. Když jsem po zimě koukal na záhon, tak to vypadalo, že česnek ne všude vyklíčil. Připisoval jsem to spoustě tunelů od hlodavců v záhonech. Že to tak není, jsem zjistil v podstatě náhodou, kdy jsem na prázdná místa chtěl dosadit dvě rostliny česneku, co nám vyrostly z odhozených stroužků česneku při jeho čištění na podzim. Když jsem odstranil mulč na místě záhonu, kde nebylo vidět česnek, tak jsem ke svému překvapení skoro všude narazil na rostlinku česneku, která se zoufale snaží dostat zpod mulče ke světlu. Takže jsem odhrabal mulč z prázdných míst na záhonu a najednou bylo toho česneku na záhoně o dost víc. Škoda, že část rostlin je opožděná kvůli tomu, že se nedokázala probojovat na světlo. Snad to většina z nich časem trochu dožene. My máme ponaučení ohledně mulčování česneku po výsadbě, hlavně když se jedná o mulč s vyšším podílem čerstvě posekané trávy. Myslel jsem, že se většina z toho do jara rozloží. Zatím to tak nevypadá. Ale zase to skvěle vyčistilo záhon od zbytků zeleného hnojení.

Na chalupu jsme dojeli už jenom vzít část zásob uložené zeleniny a ovoce. Vzali jsme už všechna jablka a raději z nich udělali jablkový koláč. I tak vydrželi dlouho, ale už se začínají dost kazit. Venku jsme nasbírali něco málo medvědího česneku, který se už celkem hezky rozrůstá. Snad to tak bude pokračovat. Přemýšlím i o tom, že bych ty trsy trochu rozdělil a rozsadil. Ale to si nejsem jistý. Moc se mi nechce je poškozovat a možná by bylo lépe to nechat na přírodu.

Při obhlídce pozemku mně manželka upozornila na rybíz, rostoucí ze základů chalupy. On ani tak neroste ze základů, jako spíše rovnou ze zdi. I když v základech je taky pár menších proutků vidět. Nechápu, kde se tam ten rybíz vzal a že jsme si ho doteď nevšimli. Tady je hezky vidět, jak je příroda mocná. Myslím, že i ten rybíz, co jsme před časem přesazovali z kamenného základu plotů, tak tam vyrostl nějak sám a nikdo ho tam nevysadil. Možná hmyz, nebo ptáci. Schválně chci ten prut nechat ve zdi, co z toho bude. Pokud přežije, tak ho možná na podzim přesadím, nebo někomu daruji. Stejně jako těch pár proutků v základech.

Dnešek byl zase hlavně o zahradě. I když počasí nám moc nepřálo, tak jsme toho udělali dost. Takže jsem spokojený a příští týden snad pokračujeme. Zase výsevy na zahradě (řepa), ale možná nám zbude více času i pro chalupu.