Rok pátý – 25. týden: Údržba záhonů

25. týden

Pokud jsem minule psal, že po týdnu vysokých teplot není zahrada moc ukázková, tak tento týden to byl skoro přesný opak. Přes týden hezky zapršelo, a tak jsme namísto původního plánu plán jet na chalupu pro elektrocentrálu, rovnou jeli na zahradu. Něco málo vody v sudě ještě je a zalévat určitě nebude potřeba. Pršelo fakt dost, takže na záhonech byl vidět bujný růst prakticky všeho. Je radost se na to koukat. Ne jako minulý týden, kdy nevíte, co první zachraňovat. Jako první můj pohled upoutala brukvovitá zelenina. Na první pohled jsem si říkal, že se cukety hezky rozjely. Hned na to si ale říkám, že to přece není záhon s cuketami a taky jsou rostliny víc u sebe. Asi na vteřinu jsem se tam nechal oklamat bujně rostoucím zelím. Podobně jsou na tom i brokolice a kedlubny. Listy jako lopuchy a část kedluben už začíná vytvářet bulvy. Pokud tenhle průběh počasí vydrží (co by podle předpovědi mohlo), brzy budeme sklízet.



Ne všechna brukvovitá zelenina nám udělala radost. Sazeničky zelí vysazené minulý týden do rajčatové záhonu všechny uhynuly. Zřejmě uschly v ještě ne moc kvalitní půdě. Nepomohlo ani zakrytí netkanou textilii a dost deštivý týden. Ztráta tolika sazenic zamrzí, ale není to pro nás úplná pohroma. Tohle byly sazenice navíc, které nám bylo líto vyhodit. Po úhynu sazenic zůstala zase půlka záhonu prázdná. Možná tam příští týden vysejeme nějaké zelené hnojení. Jinak druhá půlka záhonu s rajčaty vypadá v pořádku. Divoká rajčata se po problému s adaptací obnovila a bohatě kvetou.

Druhý záhon s rajčaty vypadá ještě lépe. Jak jsem vysadil na jedno místo po čtyři rostliny od každé odrůdy, tak tam začíná být hezká houština. Můj původní plán byl rozvést rostliny na čtyři strany a pěstovat je na dva výhony. Teď po týdnu bujného růstu nevím, jestli to vůbec bude možné. Rostliny jsou už tak propletené, že bych je asi poškodil, pokud bych se pokoušel o nějakou velkou údržbu. Naštěstí jsou všechny odrůdy na záhonu menšího vzrůstu a keříkové. Ty se obvykle pěstují bez vylamování. Pokud nebudou problémy s růstem, tak bych asi nezasahoval. Jediný problém vidím v možném vysokém zahuštění porostu a větší náchylnosti na plíseň. Zatím to však vypadá v pohodě.


Minulý týden jsme vypleli fazoli a první dojem nebyl moc dobrý. Hodně rostlin vymrzlo a dost semínek asi ani nevyklíčilo, nebo je sežrali slimáci. Tento týden už je to o dost veselejší pohled. Rostliny výrazně povyrostly a pár z nich dokonce již nasadilo květy.


Tuto sobotu jsme se chtěli věnovat hlavně údržbě záhonu (zase a pořád). Zůstalo nám pár záhonů, okolo kterých už dlouho chodíme, že by si nimi bylo potřeba něco udělat, ale nedostali jsme se k tomu. Zase to ale začalo tak, že jsme se šli podívat na záhony, co se za týden změnilo, a najednou klečíme u záhonu a plejeme. Manželka dokončila jednocení u horšího záhonu s řepou. Už to nevypadá tak tragicky, jako před týdnem. Na druhý, doslova ukázkový záhon, ale zdaleka nemá. Já jsem zatím vyplel záhon s rajčaty. To jsem se samozřejmě jenom šel podívat, jak se jim daří.

Hned vedle záhonů s řepou je záhon s okurkami. Těm deštivý týden hodně prospěl, ale i plevelu mezi okurkami. Takže jsme se do pletí pustili spolu s manželkou. Nebylo moc horko a po deštích byla kyprá půda, takže se plelo celkem dobře. Plevel samozřejmě zůstal na záhonu. Snažím se držet toho co napsala americká pěstitelka a šlechtitelka Carol Deppe, „To, co vyrostlo na záhonu, má zůstal na záhonu“. Psala to v souvislosti s plevely. Když plevel roste a odebírá z půdy nějaké živiny, tak když ho vytrhneme a necháme tam, měl by ty živiny vrátit zpátky do půdy. Takto se snažím nechávat na záhonech i zbytky rostlin po sklizni, včetně kořenového systému. Ne vždy to ale jde.

I když nebylo klíčení u okurek úplně ukázkové, tak to není ani špatné. Prázdná místa jsme se snažili vyplnit výsevem mangoldu a celkem se zadařilo. Uvidíme, jak se bude dále dařit neplánované polykultuře.


Po vypletí záhonu s okurkami jsme se konečně pustili do práce, kterou jsme chtěli na zahradě začít. Záhon s cibulí jsme od výsadby prakticky ignorovali. Viděli jsme, že nějaká cibule tam roste, ale kolik, nebo jak, to jsme blíže nezkoumali. Už když jsem dělal výsadbu ze sazečky, tak jsem se trochu obával výsledku. Sazečku jsme skladovali v bytě až moc dlouho a spousta cibulek nevypadala dobře. Při pletí záhonu se moje obavy celkem potvrdily. Na částech záhonu nebylo nic a dost rostlin nevypadá moc vitálních. Vzhledem k tomu, že do měsíce by se měla cibule sklízet, to není dobré. Uvidíme, jestli vypletí záhonu a dostatek deště v poslední době pomůže.

Plevelu bylo na záhonu celkem dost, takže se nabízelo ho tam nechat jako mulč a extra výživu navíc. Napadlo mně ale vyzkoušet menší experiment. Protože máme slabší klíčení u záhonu s mrkví, tak jsem chtěl využít záhon s cibulí a do meziřádků vysít mrkev. Než bude mrkev větší, tak cibuli sklidíme. Kombinace mrkve a cibule je jedna ze známějších a doporučovaných. Na zahradě jsme neměli moc vody, takže jsme vysévali nasucho. Co ale nebylo až tak pravda, protože po deštích byla celkem vlhká půda. Plevel taky povrch záhonu hezky stínil, takže nevyschl, jako u jiných, již vyčištěných záhonů. Další týden by mělo pršet zase, tak by snad nemuseli být s klíčením mrkve problémy.


Abychom se ohledně mrkve trochu „pojistili“, rozhodli jsme se udělat ještě jeden komplet záhon pro mrkev. Tu jde vysévat pro sklizeň na zimu teoreticky ještě i v červenci, takže zatím není pozdě. Pro druhý výsev jsem si nechal pozdější odrůdy „Nantaise 2“ a „Rote Riesen 2“. Semínka jsou zakoupená tento rok v Lidlu, takže by mohla být čerstvá a nemuseli by být problémy s klíčením. Na první výsevy jsem použil i starší semínka a podle toho to taky vypadá. Bylo líto mi je vyhodit, tak teď můžu litovat prázdnou půlku záhonu. Po výsevu jsme záhon přikryli netkanou textilii a taky dost pršelo, co by mělo podpořit klíčení.

Zatím, co jsem vyséval mrkev, šla manželka sklidit jahody. Díky příznivému počasí byla úroda dvakrát taková jako minulý týden. Něco bychom měli sklidit ještě další týden a pak se uvidí. Dvě odrůdy jsou tzv. stále plodící. Ty by něco měli dát ještě později.

Kromě jahod jsme sklidili i trochu višní. Vzhledem k velikosti stromku tak akorát, vzhledem ke stáří stromku málo. Většina stromů na zahradě to má těžké a u višně zase začínají usychat konečky větví. Nedostatkem vláhy by to určitě být nemělo, tak zase podezíráme hlodavce. Asi bude nutné stromky vykopat a buď přemístit na chalupu, nebo je znovu vysadit do drátěného koše.

I tento týden jsme dělali malou výsadbu. Manželka koupila sazenici trvalé saturejky v květináči. Měli jsme hezký porost trvalé saturejky horské na bylinkové spirále. Myslíme si, že ji zahubil Yzop rostoucí hned vedle, který ji totálně zastínil a vytlačil. Všimli jsme si toho pozdě, když už zůstalo jenom pár živých větviček. Yzop jsme osekali, ale saturejka to už nezvládla. Tento rok vůbec neobrazila. Takže ji zkusíme znovu, ale tentokrát trochu na jiném místě ve spirále. Máme jenom jednu novou sazenici, tak dostane samostatnou tvárnici dost daleko od Yzopu. Ten by bylo potřeba zase osekat, stejně jako většinu bylinek na spirále. Už začíná být pěkně divoká. Vadí to asi jenom nám, protože hmyzu je kolem kvetoucích bylinek spousta. Pokud ale chceme nějakou pestrost, tak je nutné trochu regulovat ty nejbujnější druhy.


Sklizeň tento týden byla tvořená hráškem a rukolou. Hrášku máme několik odrůd a nedozrávají současně. Nejrychlejší zatím vypadá odrůda „Oscar“, z které sklidila manželka část. Zbytek asi příští týden. U dalších odrůd uvidíme. Rukolu jsme nesklízeli cíleně, spíše to byl vedlejší produkt při pletí cibule. Stejně jako u šalotky se rukola hojně vysemenila i na cibulový záhon, tak jsme si část nechali k jídlu. Ještě kdyby chtěla růst tak dobře i tam, kde ji sejeme cíleně.

Na chalupu jsme odjížděli ze zahrady později. Chtěli jsme udělat co nejvíc a na chalupě nebylo nic tak extra nutné udělat. Chtěl jsem trochu prozkoumat rajčata, podívat se co je nového, vzít od souseda vajíčka apod. Žádné těžké práce. Ze zahrady jsme odjížděli v celkem dobré náladě, která se nám pokazila hned po příjezdu na chalupu. Minulý týden jsem psal o afrikánech, že týden po přesazení jsou v pohodě. Tento týden to už neplatilo. Rostliny byly sežrané do posledního lístečku. Jenom květy zůstali, i to ne všechny. Další rána byla kontrola okurek. I druhý výsev je skoro kompletně zlikvidován slimáky. Nepomohly ani plastové zábrany. Topinambury to pomocí nich zvládli, okurky ne. Na těch pár rostlin, co přežilo, jsme dali větší kryty, stejně jako máme na ačokči. Pro příště máme ponaučení.

Sežrané afrikány a okurky mně otrávili natolik, že jsem ztratil chuť dělat i to málo práce, co jsem měl v plánu. Jenom jsem prozkoumal rajčata. Těm zatím slimáci moc neublížili. U pár rostlin je okousaný nějaký ten list, ale nic vážného. Většina rajčat kvete, ale plody jsem zatím viděl jenom o dvou odrůd. Odrůdu „Bibi“ jsem vysadil už s jedním plodem u jednu z dvou rostlin. Teď ta první rostlina má už čtyři plody a minimálně jeden je i na druhé rostlině.

Z našich vlastních sazenic má první plody jenom odrůda „Sungold F1“. K této odrůdě přistupuji od začátku asi trochu nespravedlivě. Zatím co se snažím hledat u jiných odrůd něco pozitivního, tak u odrůdy „Sungold F1“ se snažím najít něco negativního. Popravdě jsem zatím nic moc nenašel. Všechno jenom kvůli tomu, že je to hybrid. Rád bych měl od všeho, co jde vlastní semínka, co je u hybridů komplikované (nechci psát nemožné). Chtěl jsem tu slavnou odrůdu vyzkoušet a už druhým rokem podává u nás dobré výkony. Uvidíme, jak dopadne sezona, ale asi svůj pohled nejenom na tuto odrůdu, ale i hybridy celkově, přehodnotím.

Po zklamání u okurek příjemně překvapil hrášek. Když jsem ho vyséval, tak jsem se dost obával, jestli ho nezlikvidují slimáci. Byl jsem příjemně překvapený, že je hrášek v pohodě a snad na něm ani žádné poškození není. Mladé klíčící okurky jsou asi lepší sousto. Stejně jako na zahradě i na chalupě už hrášek začíná plodit. Protože je to cukrový hrášek pro sklizeň celých lusků, tak ho v podstatě už můžeme začít sklízet. Jenom si necháme pár rostlin na osivo pro další rok.

Po průzkumu rajčat a potěšení se hráškem jsme jeli domů. Příští týden plánujeme vzít pár dní dovolené a zůstat na chalupě. Chceme dohnat práce, které je tam potřeba dodělat a zatím jsme je odkládali. Samozřejmě máme v plánu jet i na zahradu, kde je taky dost práce, ale primární pro nás bude chalupa.