Rok třetí – 12. týden: Sejeme jarní zeleninu

12. týden

Konečně se nepřízeň počasí zlomila a tato sobota vypadala slibně již od rána. Kazilo to jenom to, že manželka musela do práce, takže jsem jel na zahradu sám. Rozhodl jsem si to ale užít naplno a vezl jsem sebou i semínka na jeden záhon, že konečně už něco vyseji.

Původní plán byl, že tento víkend konečně vysadím meruňky a broskvoně, které mám v plánu už od začátku zahrady. Nevyšlo mi to ale tak, jak jsem plánoval. Z mého seznamu favorizovaných odrůd (3 odrůdy broskvoní a 3 odrůdy meruněk), měli v dostupných zahradnictvích jenom jednu odrůdu meruňky. Zase bych musel improvizovat, tak jsem radši plán na meruňky a broskvoně zrušil úplně. Máme tam nějaké roční semenáčky meruněk, které vyrostly z pecek donesených někde z Ruska. Snad se jim bude i nadále dařit a za pár let uvidíme, jestli bude i úroda. Naše zahrada není pro meruňky a broskvoně moc vhodná. Takže jsem se nakonec rozhodl, že budeme zkoušet pěstovat z pecek, které nasbíráme, a roubované stromky zkusím na chalupě, kde je přece jenom víc chráněná poloha. Když to ani tak nevyjde, tak se taky nic nestane. Nemusíme nutně pěstovat všechno.

Na zahradě jsem jako první chtěl udělat budoucí záhon na saláty a rajčata. Tuto kombinaci zkouším poprvé. Celý záhon salátu se nám zatím nevyplatil. Bylo ho moc pro osobní spotřebu a zájem o salát nějak extra nebyl. Někde na internetu jsem četl (nebo jsem to viděl v nějakém videu), že doporučovali salát a rajčata spolu. Salát je na záhoně dříve, pak když trochu vyroste, tak tam přijdou rajčata. Když se rajčata trochu rozrostou, tak mírně zastíní salát, který má v letních měsících rád stín. Do doby, než rajčata budou záhonu dominovat, se salát už sklidí úplně. Tohle je teorie. Jak to bude fungovat v praxi, to ještě uvidíme.

Místo na záhon pro saláty a rajčata je bývalý kompostovací záhon s dýněmi. Hnůj na tom záhoně byl druhým rokem už nic moc a navíc se dost zaplevelil pýrem. Čistění záhonu proto nebyla žádná super práce. Navíc jsem to asi nějak blbě vyměřil, takže skoro třetina záhonu byla ještě skoro louka. Něco se pod plachtou přes zimu rozložilo, ale stále tam bylo dost drnů.

Záhon jsem vytyčil a měl jsem v plánu jenom vyčistit okraje a pak ho zkypřit vidlemi, tak jako jiné záhony. To jsem i začal dělat, ale po chvilce jsem to vzdal. Těch drnů tak bylo moc, tak jsem se rozhodl, že radši celý záhon klasicky zryji. To jsem i udělal a čistil přitom záhon od drnů a kamení. Zabralo mi to asi 3 hodiny, co je více, než obvykle. Drnů a kořenů pýru bylo ale fakt hodně a kamenů se taky urodilo na skoro celý 10 litrový kýbl. Těšilo mně aspoň to, že tohle dělám jenom jednou a pak už nebudu muset. Taky bylo super, že tak asi na 90% plochy záhonu jsem se v pohodě dostal na hloubku rýče, co se mi snad u poprvé rytého záhonu snad ještě nestalo.

Skoro na celém záhoně vypadala půda už dost dobře, i když byl přikrytý senem jenom jeden rok a pak od podzimu silážní plachtou. Aktivita žížal byla taky vyšší než obvykle. Na každé zakopnutí rýčem jsem našel 2-3 žížaly. V duchu jsem se jim omlouval, že je ruším v jejich důležité práci. Nejvíc jich bylo právě po kraji záhonu, který byl ještě hodně zarostlý. Byl tam pýr, ale hlavně jílek, který se používá i jako zelené hnojení. Jílek má fakt skvělé husté kořeny a žížaly to mají zřejmě rády. Je to aspoň ukázka toho, jak jsou po půdu důležité kořeny rostlin, resp. aby půda nebyla holá a něco tam rostlo.

Když už jsem ten záhon udělal rýčem, tak jsem se rozhodl, že udělám kolem něj i obrubu ze střešních tašek. Původně jsem to neměl v plánu, ale půda byla i tak zrytá a mezi záhony už začínala růst tráva, která by se v průběhu roku cpala do záhonů. Obruba snad pomůže. Nějaké střešní tašky jsme ještě na zahradě měli, tak nebyl problém. Tu obrubu už umím udělat rychleji než na začátku, i když jak podle pravítka to není. Ještě možná tak před rokem by mi to vadilo, dnes už ne. Hlavně, že to bude sloužit k zamýšlenému účelu.

Odměnil jsem se tím, že jsem vysel první záhon (ze tří) s kombinací jarní zeleniny. Byl to ten první, co jsem klasicky ryl a ta půda už byla mírně utužená. Další dva, které jsem jenom zkypřil vidlemi, vypadají o něco lépe. Taky jsem je ale dělal později, tak uvidíme, jak budou vypadat, když je budeme osévat. Celkově jsem na záhonu udělal 37 řádků. Do 8 řádku jsem dal ředkvičku, odrůdu Saxa 2. Do dalších 14 řádků jsem rozhodil výsevné pásky s ředkvičkou (odrůda Viola), které jsem zkoušel dělat v zimě. Nešlo to moc dobře a víckrát to dělat nebudu. Zbylých 15 řádků jsem rovnoměrně rozdělil po 5 řádku na jarní cibulku (odrůda „Rosa di firenze“), polníček a roketu setou. Původně jsem chtěl k této kombinaci ještě špenát, ale špenátu máme 2 záhony, tak zatím asi stačí. Na závěr jsem záhon ještě přikryl netkanou textilii. Neměl jsem už ale dost cihliček na přiložení, takže to není úplně na 100%. Na rozdíl od minulého roku jsem textilii nenatahoval na oblouky, ale jenom položil přímo na půdu a zatížil. Chtělo by to ale širší textilii, takže pro další záhony budu shánět něco jiného.

Položením textilie byla má práce na zahradě ten den skoro u konce. Zase jsem měl pocit, že jsem toho moc neudělal, ale to mám skoro stále. Už zůstalo jenom nabrat do kýble na bioodpad nějakou zeminu a kompost, pro přesazení sazeniček, které máme v bytě. Rozhodl jsem se, že kompost už kupovat nebudu. Namísto toho jsem posbíral půdu z krtinců po zahradě a přidal kompost z kompostovací hromady. Výsledný mix nevypadá špatně a snad v tom budou sazeničky i dobře růst.

Před odchodem jsem ještě zběžně zkontroloval zahradu. Česnek vypadá fakt moc dobře, snad to bude takto i nadále.


Na bylinkové spirále začali kvést krokusy. Zatím jenom fialové, bíle budou možná později, pokud je nesežrali myši. Viděl jsem taky prvního čmeláka. Ještě toho ale na zahradě moc nekvete, tak snad ho potěší aspoň ty krokusy.

V neděli jsem jenom zasadit řízky batátů, které už ve sklenici s vodou vytvořily celkem hezké kořeny. Použil jsem větší květináče od nějakých stromků, co jsem dříve koupil a půdu s kompostem dovezenou ze zahrady. Měl jsem taky pokušení přesadit některé sazenice paprik do větších truhlíků. Odradilo mě jenom to, že už na parapetu není místo. Příští týden plánujeme odvézt květináče s batáty na chalupu. Pak přesadím ty větší sazeničky paprik do truhlíků a konečně už vyseji rajčata.