Rok pátý – 8. týden: První výsevy

8. týden

Trochu neplánovaně jsme letošní sezonu zahájili stejně jako minulý rok v 8. týdnu. Původně jsem plánoval dělat první výsevy až další týden. Jak jsem tak seděl doma, sledoval hezké jarní počasí a videa lidí, kteří ve velkém začínají dělat první výsevy, už se mi nechtělo čekat. Velkou měrou k mému rozhodnutí dopomohly i změny v souvislosti s koronavirem. Naše zahrada je mimo Prahu, co znamená jiný okres, a tedy i omezení cestování. Něco takového na začátku nové sezony nepotěší. Měli jsme ale ještě aspoň jeden víkend, tak jsme se to rozhodli využít. Hlavním úkolem bylo dovézt si ze zahrady dostatek půdy pro výsevy a podívat se na stromky a keře. Sice by šlo substrát pro výsevy koupit i v zahradnictví, nebo hobby marketu, ale to jsem nechtěl.

I tak naše první cesta vedla do hobby marketu, konkrétně OBI, který máme nejblíže k bydlišti. Co se týká připravenosti na výsadbu, tak nám chyběla ještě cibule-sazečka. Podle kontroly na stránkách OBI by měli mít sazečku odrůdy „Všetana“, kterou chceme pěstovat. Kromě sazečky jsme chtěli koupit i novou nádobu na bioodpad. Ta stará se používáním už trochu poničila a spíše jsem ji chtěl použít jako nádobu na půdu pro výsevy. Pokud budeme stříhat stromy a keře, tak se hodí nějaký balzám na zatření ran po řezu. Ten z minulého roku nám ztvrdnul tak, že je nepoužitelný. Neplánovaně jsme koupili i 10 litrový pytel substrátu na výsevy. To kdyby se krtek na zahradě moc nečinil a my neměli dost půdy z krtinců pro výsevy. Tolik k mému odhodlání tento rok substrát nekupovat …

Pak nám už nic nebránilo vyrazit směrem chalupa a zahrada. První byla chalupa, protože jsem kromě jiného chtěl z chalupy vzít druhou nádobu na půdu, zakrýt pařeniště a ostříhat stromky i keře. Po příjezdu na chalupu nás potěšily trsy sněženek, které jsou už tradičně první poslové jara.

Kromě sněženek se začínají objevovat i typické jarní cibuloviny, jako narcisy, tulipány a okrasný česnek. Na nějaké focení to ale zatím moc není. To samé platí o kuchyňském česneku, kde je zatím vidět jenom pár rostlinek. K mému překvapení ale nejsou sněženky to jediné, co teď kvete. Když jsem obcházel stromy a keře, tak většina z nich už začíná hezky pučet. Pár keřů lísek má dokonce květy. Docela dobrý výsledek vzhledem k tomu, že jsme je vysadili poměrně nedávno a bylo to v podstatě jenom pár proutků. Snad se jim bude dařit i nadále.

Na chalupě jsem nejdříve zakryl pařeniště. Přes zimu jsem ho nechal odkryté a okna pro zakrytí jsem sklidil do chalupy. Teď je ale myslím čas pařeniště znovu zakrýt, ať se trochu nahřeje půda. Rád bych dělal co nejdřív výsevy brukvovité zeleniny pro předpěstování sazenic. Pokud to ovšem počasí a koronavirové omezené dovolí. Pak jsme se už pustili do obhlídky a řezu stromků. Nejdříve před rokem a něco vysazené jabloně. Ne všechny měly stejně hezké přírůstky, tak jsme jim jenom upravili korunky. Stále jsou to malé stromky, kde je hlavním cílem zapěstovat korunu. Snad budou mít tento rok větší přírůstky. Po malých stromcích jsme upravili velké jabloně. Odstranili jsme hlavně odumřelé větvě a u zimní jabloně i větvě moc blízko u země. Minulý rok se při velké úrodě válely po zemi a ani jablka nebyla tak kvalitní. O stromy se dlouho nikdo nestaral, a i tak vypadali. Každým rokem se jim snažíme trochu pomoct a postupně je vhodně dotvarovat.

Kromě jabloní jsou našimi hlavními producenty ovoce rybízy. Ty byli taky v dost špatném stavu. Postupně se je snažíme upravit a zmladit. Už minulý rok to bylo vidět na moc hezké úrodě. Tento rok jsme zase o kousek pokročili. Sice jsou keře stále dost husté, ale nechceme je moc ořezat najednou.

Týden před víkendem bylo sice hezké jarní počasí, ale víkend vypadal úplně jinak. Teploty mírně nad nulou a celkem foukalo. Než jsme ostříhali stromky a keře, tak jsme byli už dost zmrzlí. To nás ještě čekala zahrada. Narychlo jsem zkontroloval těch pár záhonů na chalupě. Jak jsem psal, česnek sotva leze a objevují se i první rostlinky ozimé cibule. Tu jsem vysadil na jeden malý záhon jako pokus spolu s podzimním výsevem mrkve a petržele. Tam zatím ani známka klíčení. Co vyklíčilo dobře a hlavně neplánovaně, je polníček. Minulý rok jsme ho měli vysetý ve květinovém záhonu. Skoro nic jsme nesklidili a brzo šel do květu. Podle toho, jak teď vypadá záhon, tak se hojně po záhonu vysel. Při naší další návštěvě chalupy se možná dočkáme i nějaké sklizně. To se pokouším polníček pěstovat už nějaký rok a stále se mu moc nedařilo. Minulý rok výsev na záhon na zahradě začal klíčit až poměrně pozdě. Jsem si říkal, že na skorou jarní zeleninu si nějak dal načas. Tento rok na chalupě je to první jarní zelenina. Možná bude lepší mu nechat nějaké místo, kde si bude volně růst a množit se samovýsevem. My ho budeme jenom sklízet.

Na chalupě jsme udělali co šlo a vydali se na zahradu. Stromky a keře nás zdrželi déle, než jsme plánovali. Skoro to samé nás čekalo na zahradě. Narychlo jsme proběhli jabloně a hrušně a něco dotvarovali. Nevím, čím to je, ale ani po na vláhu dobrém roce neměli stromky moc přírůstků. Zatím to s ovocnými stromy na zahradě nevidím moc pozitivně. Možná to bude chtít zkusit jiné odrůdy. Zatím to ale necháme tak a uvidíme na konci tohoto roku.

Po řezu stromků jsem se konečně dostal ke hlavnímu úkolu dne. Obavy z nedostatku krtinců se ukázaly jako neopodstatněné. Nemusel jsem ani daleko chodit. Zase jsem nabral půdy víc, než by bylo vhodné. Ono takový plný kýbl půdy není nic lehkého. Na zahradě do auta jsem kýble naložil v pohodě. Odnést je z parkoviště do bytu ale už taková sranda nebyla. To jsem pak byl rád, že jsme použili starší nádoby na bioodpad, co už dosloužily. Jsou plastové a rozhodně nejsou dělané na nošení něčeho těžkého. Při cestě z parkoviště do bytu se u jedné nádoby ulomil úchop a část půdy zůstala na parkovišti.

Půdu jsem chtěl nabrat teď jednak kvůli omezením, plánovaným výsevům, ale i kvůli tomu, že později je snad v každém krtinci mraveniště. Myslel jsem si, že časným nabráním půdy se tomu vyhnu. Není tomu úplně tak. Při nabíraní půdy jsem sice žádné mravence nezaznamenal, ale později v bytě při výsevech se dost mravenců objevilo. Asi teplý byt podpořil jejich aktivitu. To nepotěší, protože mravence v bytě moc nechceme. Jiné zázemí ale zatím nemáme. Možná později, když už budeme bydlet na chalupě, nebude s tím problém. Samozřejmě by se tomuto problému šlo vyhnout nákupem substrátu, ale to nechci.

Stromky jsme měli ostříhané, půdu nabranou, tak už nebylo moc důvodu se na zahradě zdržovat. Cukání něco dělat jsem měl, protože jsem byl poprvé na zahradě po dlouhé době. Budu muset ale ještě chvíli počkat. Snad se situace zlepší a omezení nebudou dlouho trvat. Jediné, co jsem ještě před odjezdem ze zahrady udělal, byla kontrola záhonů s ozimou cibulí. I na zahradě se už objevují první rostlinky. Záhon stále nechávám zakrytý netkanou textilii. Doufám, že to nějak neomezí růst rostlinek a spíše to pomůže i s případnými škůdci.

V sobotu jsme si dovezli ze zahrady půdu a v neděli jsem se už těšil na první výsevy nadcházející sezony. Jako obvykle první výsevy dělám u paprik a k tomu ještě něco málo navíc. Pro papriky jsem zatím pro tento rok nenaplánoval žádný pevný záhon. Doufám ve vytvoření nového záhonu na chalupě. Proto jsem si ani nebyl úplně jistý počtem rostlin, které budeme pěstovat, a tedy ani kolik semínek mám vysít. Na zahradě jsme pěstovali obvykle kolem 40 rostlin na záhon. Na chalupě ale máme záhony menší. Rozhodl jsem se to nepřehánět a pěstovat jenom 24 rostlin. Pro rok 2021 máme v plánu pěstovat tři odrůdy paprik, co při rovnoměrném rozdělení vychází na 8 rostlin z každé odrůdy. Dvě odrůdy už jsme pěstovali a jsou osvědčené. Ta třetí je nová. Nevím, které odrůdě se bude jak dařit. Takto ale bude mít každá odrůda stejnou šanci. Zase plánujeme pěstovat dvě rostliny spolu v jedné výsadbové jamce. To znamená minimálně dvě semínka pro jednu buňku sadbovače. Protože si ale nejsem jistý klíčením, použil jsem radši dvojnásobek semínek. Kromě třetí odrůdy, od které jsem k tomu neměl dost semínek.

Sadbovače jsem naplnil zeminou ze zahrady, rozmístil semínka a zasypal výsevním substrátem zakoupeným v OBI. Dával jsem jenom tenkou vrstvu, takže substrátu z pytle skoro ani neubylo. Určitě ho bude více než dost i pro další výsevy pro tento rok. Na závěr jsem půdu v sadbovačích dostatečně pokropil odstátou vodou přes plastovou láhev s děrovaným víčkem. Sadbovač jsem přikryl průhledným krytem a umístil na parapet nad topení. Doufám, že se nebude opakovat situace z minulého roku, kdy bylo klíčení u paprik fakt hodně mizerné. Myslím si, že to bylo nízkou teplotou. Proto teď budeme topit nepřetržitě minimálně do doby, než bude většina semínek vyklíčená.

Kromě paprik už pár let mezi prvními výsevy děláme i výsev pórku. Ten má celkem dlouhou vegetační dobu, a i když ho lze vysévat přímo na záhon, trochu si urychlit růst se může hodit. Stejně jako minulý rok jsem naplánoval pro pórek celý záhon. Minulý rok jsem vyséval sice do sadbovače, ale celkem nahusto. Sazeničky nebyly v době výsadby moc silné. Chtěl bych je mít silnější, co asi bude chtít nepěstovat sazenice tak nahusto. Když jsem si ale spočítal potřebný počet sazenic, dostal jsem se na číslo přes 100 kusů. To je pro mě zatím problém, protože pěstovat tolik sazenic jenom u pórku mi zabere většinu volného místa. Takže jsem se rozhodl pro menší počet sazenic. I tak jsem dával do jedné buňky sadbovače více semínek. Uvidíme, jaké bude klíčení a kolik sazenic se podaří dopěstovat. Na zbytek pórkového záhonu zkusím přímý výsev. Vyséval jsem už pár let pěstovanou odrůdu „De Carentan 2“ a pro nás novou odrůdu „Freezo“. Do sadbovače pěkně půl na půl.

Kromě výsevů do sadbovačů jsem dělal výsevy i do menších plastových vaniček. Vyséval jsem tam zeleninu, kterou chci otestovat v menším rozsahu. Trvalý pórek, sléz kučeravý, kavkazský špenát a vytrvalou cibuli. Výsev probíhal stejně jako u paprik a pórku. Nejdřív trochu půdy ze zahrady, výsev semínek a pak navrch zasypat výsevním substrátem a navlhčit. Krabičky jsem vložil do plastových pytlíků a umístit na parapet. Kromě kavkazského špenátu, který jsem dal do lednice, protože pro klíčení potřebuje nízké teploty. I zbytek výsevů kromě paprik se snažím držet při nižších teplotách a pod parapety, kde jsou vaničky a sadbovač, netopím. Podle popisu na pytlíku pórek klíčí při 15-18 stupních. Když je ale teplota vyšší než 20 stupňů, tak se prý klíčivost snižuje.

Plánoval jsem vysévat i nějakou cibuli, stejně jako minulý rok, ale radši jsem to neudělal. Už tak bude problém s místem. Zatím to vypadá nevinně, se dvěma sadbovači a pár malými vaničkami. Za měsíc ale mám v plánu druhou vlnu výsevů, kde budou rajčata. Následně mám v plánu třetí vlnu, kde bude ačokča, dýně, okurky a cukety. Pórek by se pak snad mohl přesunout i na chalupu, ale papriky bych rád nechal v bytě. Na chalupě sice přežívají, ale není to úplně ideální.

Tak začátek sezony a první výsevy máme za sebou. Rád bych už klasicky zahájil sezonu, připravoval a vyséval záhony. V mém případě to ale kvůli koronovirovým omezením zatím nepůjde. Takže i další pravidelné články budou asi s odstupem. Možná přidám report o stavu výsevů. Doufám, že bude co reportovat.