Rok třetí – 14. týden: Mrkev, petržel a cibule

14. týden

První dubnový víkend jsme taky začali cestou na chalupu. Bylo potřeba zalít batáty a taky jsme chtěli dovést na chalupu další sazeničky. Pro pórek, šruchu, slez a zimní cibuli už nebylo v bytě místo, protože jsem chtěl v neděli přesadit zbytek paprik a potřeboval jsem místo na parapetu. Na zahradě jsme chtěli vysévat mrkev a petržel, a tu následně zakrýt netkanou textilii, tak jsme na chalupě naložili do auta nějaké zbytky cihel, aby bylo ty textilie čím zatížit.

Na chalupu jsme k dočasnému uskladnění dovezli taky sadbové brambory. Nakonec jsem je koupil v OBI. Měli tři odrůdy, ze kterých dvě jsem měl v seznamu doporučených odrůd. Velmi raná odrůda Rosara s fialovou slupkou, určená pro sklizeň v létě a na podzim. Četl jsem na netu, že jsou s ní dobré zkušenosti při pěstování v kupce trávy, co je náš preferovaný způsob pěstování brambor. Snad jedinou nevýhodou by měl být nižší výnos. U velmi raných brambor pro sklizeň během roku by to ale až tak nemuselo vadit. Další odrůda Dalí je raná a právě by měla být velmi dobrá na uskladnění. Třetí odrůdu Princess jsem neměl v seznamu doporučených odrůd, ale zase získala ocenění jako regionální potravina roku pro Kraj Vysočina, takže snad to nebude nějaký propadák. Je to taky raná odrůda a měla by být vhodná na delší uskladnění. V každém případě si chceme už uchovat vlastní sadbu, když je máme kde uskladnit. Pokud se tedy odrůdy osvědčí. Sázet brambory budeme asi koncem dubna.

Kromě mrkve a petržele jsme chtěli ten víkend vysadit ještě cibuli. V OBI jsem koupil sazečku žluté odrůdy s hrozným názvem, který si nepamatuji, sazečku červené odrůdy KARMEN, žlutou šalotku GOLDEN GOURMET a červenou šalotku RED SUN. Minulý rok jsme měli dobrou zkušenost s odrůdou Všetana, ale tento rok už byla vyprodaná. Šalotku jsem nikdy nepěstoval, ale když jsem studoval pěstování cibule, tak mně zaujala. Roste podobně jako česnek, že vysadíte jednu cibulku a kolem ní se pak vytvoří další. Měla by se dát sázet hodně brzo, asi hned po rozmrznutí půdy. Prý je mrazuvzdorná až do -10 stupňů a dá se skladovat až 2 roky. Navíc by mela mít jemnější chuť než klasická cibule. Prostě mne zaujala, tak ji chci zkusit. Cibulí je ale v pytlíku jenom pár a stojí to přes 60 Kč, takže je to spíše na vyzkoušení a případné namnožení do budoucna. Aby té cibule nebylo málo, tak jsem ještě koupil semínka odrůd Všetana a Tosca a z roku 2017 nám zůstal pytlík semínek odrůdy Stuttgarter, takže tu vysejeme taky, ať to aspoň nějak využijeme.

Původní plán byl vysadit cibuli do záhonů se špenátem, který zůstal po zimě, a to do meziřádků. Po bližší obhlídce špenátu jsme ale usoudili, že špenát bude lepší už zlikvidovat, záhon vyčistit, zpracovat a vysadit cibuli normálně do celého záhonu. Takže jsme záhon zase vyměřili, udělal jsem rýčem okraje, záhon jsem zkypřil vidlemi, a pak jsme ho vyčistili od zbytků špenátu a plevele. Když už jsme ho takto předělávali, tak jsme se rozhodli udělat i okraje ze střešních tašek. Mezi záhony už celkem roste tráva, tak aby pak neprorůstala do záhonů. Původně jsme to sice v plánu neměli, ale jsme rádi, že jsme to udělali.

Vysadili jsme 16 řádku žluté sazečky, 10 řádků červené sazečky, po dvou řádcích žluté šalotky a červené šalotky a pak jsme vyseli po třech řádcích Všetanu, Toscu a Struttgarter. Prostě celý záhon cibule a snad se ji bude dařit minimálně tak, jako v roce 2018.


Záhony pro mrkev a petržel jsme měli už tak z půlky připravené. Bylo udělané ohraničení, ale chtěl jsem je ještě nakypřit vidlemi, protože už nějakou chvíli stáli jenom tak. Na záhonu s mrkví byly ještě zbytky česneku nezmaru, který manželka sklidila a spolu se zbytky špenátu po zimě z toho byla tentokrát ne jarní polévka, ale špenát se s jarním česnekem osmahnul na pánvi a smíchal s vařeným bramborem. Skvělý dojem z jídla mírně kazilo jenom to, že to nebyly naše vlastní brambory. Ale to možná příští rok.

Nakypřil jsem záhony vidlemi, manželka udělala řádky a vysévali jsme. Já jsem zakoupil semínka odrůdy mrkve Katrin, která má kratší a tlustší kořeny a měla by zvládat i horší půdy. Manželka dokoupila ještě odrůdy Rote riesen 2 a hybridy Jeanette a Karnavit. V minulém roce nám vykvetla a udělala semínka odrůda mrkve Rondo, takže jsme taky zkusili vysít jeden řádek. Máme tak na jednom záhonu 5 odrůd mrkve, takže je to nakonec takový malý test.

Do druhého záhonu jsem naplánoval petržel a pastinák. Protože se prý tyto druhy zeleniny moc nemusí, tak jsem se je rozhodl oddělit pár řádky tuřínu. Petržel jsem koupil jenom jednu odrůdu Konika. Z minulého roku nám ale zbyl ještě pytlík odrůdy Olomoucká dlouhá, tak jsme vyseli i tu. U pastináku jsem zase koupil stejně jako v minulý rok odrůdu Kamo. Na střed záhonu přišlo 7 řádků tuřínu, odrůda Brora. Sice to není naše nejoblíbenější zelenina, ale chci ji ještě zkusit.

Semínka jsme vysévali namokro, protože u mrkve i petržele je problematické klíčení a pak jsme záhony ještě zakryli netkanou textilii. Minulý rok se nám to osvědčilo jak u klíčení, tak i u ochrany před škůdci.

Vysetím mrkve a petržele náš hlavní úkol pro tento den skončil. Ono to taky zabralo dost času, i když se to nezdá. Do dalších záhonů jsme se už nechtěli pouštět, tak jsme aspoň vytyčili a kolíky označili zbytek záhonů v první řadě. Snad už je vyměřujeme naposled, pokud tedy nezrealizuji svůj trochu šílený nápad, že předělám záhony na šířku 70 cm. Ale protože už máme ze střešních tašek udělané ohraničení na pár záhonech, tak to není moc pravděpodobné. Rozebírat a předělávat to se mi už moc nechce.

Na konci dne už zůstala jenom jedna oblíbená a druhá méně oblíbená činnost. Projít si a nafotit zahradu.

Bylinková spirála, ač ještě nehotová, tak se už začíná po zimě celkem rozjíždět, i když je potřeba ještě pár tvárnic osadit bylinkami. Minulo roční bylinky ale vypadají dobře, hlavně Saturejka horská, oregano a Mateří douška.

Moc toho ještě nekvete. Slibovanou fotku kvetoucího myrobalánu Star of Hollywood ještě nepřidám, protože ještě nekvete, ale zase hezky kvetou zimolezy kamčatské. Snad se tento rok konečně dočkáme i plodů.

Česnek nám tento rok dělá radost. Vypadá v pohodě a snad to nedopadne jako minulý rok, kdy to zjara vypadalo taky hodně slibně. Teď už bychom měli mít na zahradě vodu, takže když tak včas zasáhneme.


Další týden máme v plánu hlavně výsev hrášku a taky snad připravíme záhon na bylinky, do kterého vysejeme asi jako první novou plodinu kopr. Možná to půjde dobře a uděláme ještě saláty, ale nechci moc předbíhat.

V neděli jsem měl v plánu rozsadit zbytek paprik. Sazeničky oranžové papriky z Lidlu rostou hezky, tak tady nebyl problém. Bylo jich přesně pro jeden truhlík, takže jsem ani nic nevyhazoval, co jsem rád.

Do truhlíku, kde jsem minulý týden přesadil papriky Rubinova a lilek, jsem na volné místo přesadil 6 schopnějších sazenic papriky De Cayenne. Tato odrůda nám zatím moc neroste, tak snad se jí v truhlíku a hlavně pak na poli povede lépe.

Minulý týden přesazené papriky červené a odrůda Granova rostou moc dobře. V jejich truhlíku je asi nejlepší mix kompostu a zahradní zeminy a pro mě trochu překvapivě to vypadá, že v tom rostou sazeničky lépe než v samotném kompostu. Určitě ten substrát méně vysychá. Pro příští rok do toho možná budu i vysévat semínka.

Další přišel na řadu celer. Rostlinky sice hodně malé, ale doteď jsem se ještě k fází přesázení u celeru nedostal. Taky jsem potřeboval místo v minipařeništích. Pro přesazení jsem použil plastové vaničky, co nám zůstali po sazenicích z minulého roku. Vybral jsem ty nejlepší sazeničky, ale stále vypadají dost bídně. Snad se chytnout a já postoupím v pěstování celeru na další level.

Na volné místo po paprikách a celeru jsem pak vysel bazalku, kterou pak plánuji na zahradu právě k paprikám. Tím bylo moje zahradnické nadšení pro tento týden ukončeno. I když bych rád ještě něco sázel, už nebylo co. Tak snad zase příští týden.