Rok třetí – 45. týden: Oplocení pozemku 2.0

45. týden

Je to něco přes tři roky, co jsme dělali oplocení zahrady. Nebyla to moc příjemná práce a ani výsledek není nejlepší. Utěšovali jsme se ale tím, že další plot už stavět nebudeme. Vydrželo nám to tři roky. Tak jak jsem si asi před deseti lety nepomyslel, že budeme mít zahradu, tak jsem před třemi lety nepomyslel na to, že koupíme další pozemek s chalupou. Život je ale změna, takže už více jak rok máme další pozemek a s ním i potřebu jeho oplocení.

Na zahradě bylo přes rok celkem dost práce, takže jsme na chalupě skoro nic neudělali. Konečně až teď na podzim jsme se rozhodli nechat pozemek vyčistit a když nám už nepřekáží nálety a zbytky starých budov, tak můžeme dělat oplocení. Motivaci mám velkou, protože oplocení pozemku na chalupě je podmínkou toho, abychom tam mohl začít něco pěstovat. A že plány na pěstování mám už hodně velké. Minimálně těch 78 rostlin rajčat, zkušební česnek, nějaké dýně a určitě se k tomu ještě něco přidá.

Na rozdíl od oplocení zahrady, jsme na oplocení pozemku na chalupě zvolili jinou, složitější, bytelnější, ale i citelně dražší variantu. Přece jenom neoplocujeme kus pole, ale bydlení na vesnici. Původně plánovanou výšku plotu 180 cm jsme po zralé úvaze snížili na 150 cm. Bude se lépe stavět a cenová úspora taky není zanedbatelná. Teď, po postavení už vidíme, že těch 150 cm s přehledem stačí. Celková délka nového oplocení by měla být skoro 120 m. Při takové délce už je to slušný počet sloupků. Spočítal jsem to na 46 kusů a k tomu ještě 14 vzpěr pro rohové sloupky a na místa, kde se plot „láme“. Nejvíc jsem se děsil toho, jak to všechno ukotvíme k zemi. Vykopat 60 děr a pak zabetonovat 60 „tyček“ není sranda. Ručně by to asi bylo moc, takže sehnat bagr, pak vhledem k potřebnému množství betonu asi mix, čekat, než beton vytuhne apod. Přemýšlel jsem i o variantě, že jenom zemním vrtákem navrtám užší díry, do kterým vsadím sloupky a ušlapu to kolem.

Pak jsem ale objevil (v nabídce firmy od které jsem oplocení kupovat) zemní vruty, do kterých se pak ty sloupky jenom vloží a upevní. Přišlo mi to jako nejlepší varianta. I za cenu, že musím nakoupit 60 zemních vrutů a příslušenství k tomu. Protože firma prodávající oplocení nerozváží přes víkend, domluvil jsem se přes týden a vzal si den dovolené. Bylo nutné převzít dodaný plot, složit ho na chalupě pěkně do bezpečí a pokud bude čas a půjde to, tak i dát ty zemní vruty do půdy. Pozici sloupků jsme už měli vytyčenou a vyznačenou z předešlého týdne.

Na stránkách prodejce oplocení jsem si prostudoval návody na stavbu plotu, podíval jsem se na pár instruktážních videí a směle se pustil do práce. Pozici sloupků jsme měli vytyčenou dráty. Takže jsem drátem zvýraznil pozici sloupků, vzal sekáč a kladivem ho zatlouk do půdy. Půda na chalupě je hodně měkká, navíc je podzim a vlho, takže to šlo úplně v pohodě. Prostupnost půdy jsem si na začátku vždy ověřil tím vytyčovacím drátem, který jsem se snažil zastrčit co nejvíc do půdy. Pokud jsem na něco narazil, tak jsem ten drát posunul kousek vedle. Na závěr jsem kladivem bouchal ze všech stran do sekáče tak dlouho, až šel lehce vyndat zpátky u půdy. Do vzniklých děr jsem vsunul zemní vrut a pomocí tyče ho zatočil do země. Šlo to lépe, než jsem si myslel, takže jsem v ten den udělal kotvy pro všechny vytyčené sloupky. Byl jsem rád, že jsme se rozhodli pro tuto variantu.

V sobotu jsme měli naplánované dodělat zbytek plotu. Začínali jsme bránou, protože ta je na postavení nejsložitější a taky to musí být nejpřesněji uděláno. Prodejce nedoporučuje dávat bránu na zemní vruty, takže byla taky to jediné, co jsme betonovali. Ono taky ty sloupky k bráně by na zemní vruty kvůli rozměrům ani osadit nešli. Takže jsme si rozměřili pozici sloupků pro bránu a začal jsem kopat. Jak si celý čas pochvaluju, jak je půda na zahradě super měkká, tak u kopání děr pro bránu jsem si zanadával. Půda sice měkká je, ale kamenů je v ní fakt hodně. Snad to tak bude jenom na některých místech. Jediné pozitivum je, že je to břidlice a v případě potřeby se dá celkem dobře i prorazit. To jsem párkrát i využil, když mi při kopání díry cestu zkřížila zdánlivě neprostupná břidlicová deska. Vzal jsem sekáč a kladivo a prostě ji rozbil. Přišlo mi to jednodušší než ji zkusit vyhrabávat. Fakt jsem byl moc rád, že musím vykopat jenom dvě díry.

Na betonování jsme koupili dva pytle sloupkového rychletvrdnoucího betonu po 25 kg. Zdálo se nám, že to bude dost. I když jsem ty díry nekopal nijak moc široké (asi 30 cm), tak jeden 25 kg pytel stačil asi tak na třetinu díry. Zbytek jsme se rozhodli dosypat zeminou kombinovanou s kameny, co jsem naštěstí udělal jenom u jednoho sloupku, a i to ne úplně. U toho sloupkového betonu je fajn, že se nemusí míchat (i když může) jako „klasický“ beton. Stačí ho jenom sypat po asi 10 cm a zalévat vodou. Problémem je akorát odhadnout dostatečné množství vody. Trochu jsem to ale promísil a snad to bude ok. Nejsem zrovna expert na betonáž.

U brány jsme nejdřív zabetonovali jeden sloupek. Pro ten druhý jsme nejdřív zmontovali a nasadili bránu na sloupky. Brána má být na zámek s klíčem, takže přesnost je nutná. Obával jsem se toho, ale k mému překvapení nám to bránu hezky zpevnilo a druhý sloupek se betonoval o dost lépe. Zase ale jenom do třetiny díry. Po betonáži jsme chtěli nechat beton trochu vytvrdnout. Sice už po 5 minutách by to mělo být už celkem v pohodě, ale úplné vytvrdnutí je až po 24 hodinách. Brána ale stojí, a to je hlavní.

Stavbu sloupků a vzpěr jsme začali vzpěrou u sloupku brány. Použili jsme stejnou vzpěru, jako pro plotové sloupky. Není to ale úplně ideální, protože sloupek brány je o dost tlustší. Takže zase osadit zemní vrut a do toho vsadit vzpěru. Na místě styku vzpěry a sloupku je potřeba navrtat díry, do které se pak vloží háček ze vzpěry, celé se to pak sešroubuje. Díry do sloupků moc předvrtat nejdou, protože pak asi těžko trefíte zemní vrut na správné místo. Vzpěry jsou ale asi potřeba. Doporučují se na začátek, konec, na každém lomení plotu a v rovné délce každých 25 až 30 metrů. Když už jsme nepostavili oplocení na zahradě úplně na 100 %, tak aspoň na té chalupě by to chtělo udělat pořádně.

Montovat sloupky už byla celkem sranda. Jenom se vsadili do zemního vrutu a pomocí šroubu upevnili do konečné polohy. Trochu problém je akorát s tím, aby ty sloupky byly v rovině. Už ty zemní vruty nejsou úplně rovně. Snažil jsem se je zatočit rovně, ale ono to tak úplně jako podle pravítka moc nejde. Když se vrut odchýlí jenom o kousek, tak po přidání sloupku to na té délce už celkem ukáže. Navíc kónický vnitřek zemního vrutu (kde se vsazuje sloupek) a jeden šroub na uchycení sloupku, snaze a rovný sloupek moc nepřejí. Zemní vruty s jedním šroubem jsem vzal hlavně kvůli úspoře financí. Jinak byl v nabídce i zemní vrut se třetí šrouby. Asi by to s ním bylo přesnější, ale po chvilce zácviku nám to už s manželkou celkem šlo i s tím jedním šroubem. Není to jako podle pravítka, ale sloupky stojí a pletivo na to natáhnout půjde.

S pletivem jsme začali u brány. Pro upevnění pletiva k sloupkům jsem zvolil zelený poplastovaný vázací drát. Říkal jsem si, že když už máme zelené sloupky a pletivo, tak to bude barevně ladit. Barevně to sice ladí, ale pracovat s poplastovaným vázacím drátem je skoro jak za trest. Plastová izolace se při pokusu o natažení trhá s stahuje z drátu. Ne pokaždé, ale dost často, aby vás to naštvalo. Původně jsem taky chtěl obtáčet celý sloupek vázacím drátem přes každé oko v pletivu. To jsem ale vzdal hned u sloupku brány. Pak už jsme upevňovali pletivo jenom na třech místech ke sloupku. To bylo rozumný i vzhledem k pokročilé hodině a ubývání denního světla.

Pletivo jsem nejdřív zvažoval klasické čtyřhranné, ale když jsem si četl návod, takže mně všechno to předpínání a pomůcky potřebné k tomu dostatečně odradili. Ono ty pomůcky stojí sice jenom pár korun za kus, ale při tom počtu, co je potřeba, to už není žádná sranda. Takže předpínání ne. Naštěstí v nabídce bylo i svařované pletivo, které mi přišlo o dost lepší, a hlavně žádný napínací dráty. Po tom, co jsme to pletivo natahovali, si myslím, že to byla dobrá volba.

Celkově nám stavba plotu zabrala více času, než jsem předpokládal. Hlavně betonáž sloupků u brány. Neudělali jsme všechno, co jsme chtěli, a to jsme prvních 25 m pletiva dodělávali už skoro za tmy. Rozhodli jsme se, že přijedeme ještě v neděli a doděláme zbytek. Cestou na zahradu ještě zajedeme do OBI, koupíme další dva pytle sloupkového betonu a dobetonujeme sloupky u brány. Těch pytlů jsme asi měli vzít čtyři, protože i po použití dalších dvou to nebylo úplně až po vrch terénu. Další ale kupovat nebudeme a zbytek děr zasypeme hlínou a kameny. V neděli jsme dojeli, dobetonovali sloupky u brány, a navíc ještě udělali další kus plotu až po místo, kde ještě není vyčištěná plocha pozemku. Před stavbou plotu tam u souseda probíhali nějaké zemní práce, vyndávání kořenů apod. To bude sklizeno asi příští týden a pak bude možné se stavbou plotu dál pokračovat.

Pozemek je po vyklízení a zemních pracích celkem zmasakrovaný. Vrchní část, kde byl lesík a zbytky starého baráku, je hodně uježděný. Bez těžké techniky to ale nešlo, protože toho, co jsme chtěli odstranit, tam bylo fakt hodně. Na většině té utužené plochy by ale mělo být i tak později bydlení, takže to moc nevadí. Sázet tam asi do té doby nic nebudeme. Ten zbytek horní plochy, kde chceme něco pěstovat, necháme zorat. Soused má traktor a nabídnul se. Sice chci pěstovat bezorebně, ale půda tam vypadá tak utužená, že ta jedna, první a asi poslední orba, bude nezbytná. Zvlášť, když tam chci ještě tento rok sázet česnek a další rok rajčata.

Spodek pozemku dopadl snad ještě hůř. Kopeček, který byl pod lesíkem, jsem chtěl odtěžit a odvést pryč. Stavební firma ho ale jenom rozhrnula na dolní část pozemku. To mně dost naštvalo, protože na té dolní části byla hezká černá kyprá půda. Teď je tam navážka zeminy z kopečku, ve které je dost cihel a kamenů. Firma to už odtěžit nechce, takže to bude minimálně potřeba nějak srovnat a vyčistit od kamenů a cihel. Na to je potřeba taky těžký technika (bagr). To mi zkomplikuje plány, protože jsem plánoval už letos sázet stromky a keře. Před rozhrnutím zeminy to ale nejde, takže asi nejdřív až na jaře. Nebo to nerozhrnovat a sázet do toho nerovného. To ale raději počkám. Už jsem si několikrát říkal, že u chalupy už nic uspěchat nechci. Po srovnání uděláme asi stejně jako u horní částí orbu celé plochy. Po práci těžké techniky bude ta nádherná půda pod tím asi taky částečně utužená.

Rádi bychom tento rok ještě dodělali plot aspoň do té úrovně, aby byl uzavřený pozemek ze všech stran. Z jedné strany od souseda je takový provizorní oplocení, které ještě chvíli vydrží. Pokud to do zámrazu půdy doděláme aspoň k němu, budu spokojený. Jinak bych ještě rád vysadil pár stromů a zahradě i chalupě a samozřejmě taky je potřeba vysadit česnek. Zima se blíží a času už moc nezbývá.