Rok třetí – 28. týden: Poslední kosení

28. týden

Po delším období sucha nám zase hezky v pátek a v sobotu zapršelo, tak jsme se vydali na zahradu až v neděli. Sice pršelo i v neděli, ale další den jsem čekat nechtěl a nakonec to bylo v pohodě. Hezký den s pár přeháňkami. Když už tedy zapršelo, tak jsem si říkal, že by bylo vhodné dosekat zahradu. Tráva už sice byla víceméně suchá, ale po dešti by to nemuselo být až tak špatné. Zahradu jsem dosekal, ale místy to bylo dost špatné. Hlavně tam, kde jsem nestihl posekat minulý rok a bylo tam hodně staré trávy. Navíc, kromě toho, že se to špatně sekalo, tak v té staré trávě to byla jedna díra od hlodavců vedle druhé. Těm takový neudržovaný kus zahrady dělá radost. Tomu bych chtěl do budoucna předejít. Teď už nás čeká „jenom“ všechno seno pohrabat a navozit na vhodné místa. Asi nejspíše na místo budoucích pásů s trvalkami. Uvědomuji si, že tím zase vytvářím místo pro nastěhování hlodavců. Někde to seno ale dát musím a v místě těch trvalkových pásů aspoň poslouží na vyčištění plochy. Seník nemáme, že bychom to seno skladovali bez kontaktu se zemí, a ani ho zatím neplánujeme budovat.

Po obědě jsem se pustil do sklizně česneku na posledním záhoně. Česnek na tom záhoně vypadal asi nejslibněji, takže jsem měl celkem vyšší očekávání. Měla tam být jedna odrůda a dlouhou dobu to i tak vypadalo. Více jak půlka česneku, o kterém jsme si mysleli že je nepaličák, ale vyhnala květní stvoly. I když jsem je vylámal, tak asi jsem si je všiml pozdě a na úrodě to bylo vidět. Podle velikosti hlávek bych řekl, že ten paličák je odrůda „Bjetin“ a ten druhý nepaličák by mohla být odrůda „Havran“. Obecně se asi dá říct, že největší paličák bych asi tak velký, jako nejmenší nepaličák. To mně moc nepotěšilo, protože jsem čekal více. Kdyby byl všechen česnek ten nepaličák, tak by ta úroda byla minimálně o 50% vyšší. I tak to ale byla asi nejlepší sklizeň ze všech tří záhonu. To ale ještě neumím říct určitě. Po dosušení česneku ho roztřídím a zvážím. V každém případě, do budoucna si v tom chci udělat pořádek, takže jsem objednal 8 odrůd česneku a pořádně je otestuji příští rok. Z každé odrůdy to bude ale jenom jedna hlávka, takže to nebude nic velkého. Pak si vyberu tu odrůdu česneku (nebo možná více než jednu), které se mi nejvíc osvědčí a tu budu zkoušet dále pěstovat.

O moc více větších prací jsme už v ten den neudělali, protože jsme museli dělat přestávky když pršelo a ještě jsme se chystali na větší sklizeň rybízu na chalupu. O tom ale až za chvíli. Na zahradě máme pár keříku rybízu a angreštu. Nějaké plody tam byli a manželka se rozhodla, že udělá z toho všeho džem. Nebylo toho moc, spíše jenom na ochutnání a zpestření džemu, kterého hlavní součástí byl rybíz z chalupy. Ale i tak to potěšilo, protože rybíz i angrešty nám chutnali a vypadá to, že odrůdy co jsem vybral, jsou fajn.

Sklizeň zeleniny ze zahrady byla už taková klasická. Zase je to hlavně listová zelenina v podání mangoldu. I když jsem minulý týden sklidil co šlo a bylo toho kolen dvou kilo, tak tento týden manželka zase sklidila skoro tři kila mangoldu. Všechny tři odrůdy jedou dobře a už to tento týden asi budeme muset i blanšírovat a zamrazit, protože spotřebovat je rozumně nejde. Naplánovali jsme si ale polévku (krém) z mangoldu a něco půjde i do salátu. Kilo mangoldu taky prodám. Uvidíme příští týden. Když tak už začneme dělat zásoby na zimu. Kromě mangoldu toho zatím není moc co sklízet. Pár kedluben a manželka sklidila i pár mrkví, když stříhala suchou nať.

Jak jsem v některém z předešlých článku psal, že tento rok to vypadá na dobrou úrodu fazolí, tak zase je všechno jinak. U popínavých fazolí to ještě celkem jde, i když v jednom záhonu chybí po jedné straně asi půlka rostlin. Druhý záhon ale zatím vypadá celkem v pořádku.

Keříkové fazole, které vypadali ještě nedávno moc hezky, najednou nejsou. Prostě uschli. Jako skoro u všeho, čemu se nedaří, podezírám hlodavce a jejich práci u kořenů rostlin. Jinak si neumím vysvětlit, že najednou spousta hezkých rostlin úplně uschne a zbytek vypadá celkem v pohodě. Na jednom záhoně to vypadá tak na 80% ztrát, na druhém je to o dost lepší. Sklizeň je ale až za dlouho, takže ještě uvidíme, jak to dopadne.

Stejně blbě jako s fazolí to vypadá s dýněmi. Klíčení nebylo na 100%. I tak tam ale bylo pár hezkých rostlin. Řekl bych, že snad z každé odrůdy byla aspoň jedna rostlina. Tento týden ale už jedna rostlina měla listy dole. Bylo mi jasné, že má sežrané kořeny, protože jsem to už zažil minulé roky u mangoldu. Blbé je, že to byla jediná rostlina odrůdy „Minimusk“, kterou jsem chtěl otestovat. Aby toho nebylo málo, tak největší rostlina z dýní odrůdy „Hokkaido“, která ještě ráno byla v pohodě, tak po poledni už taky listy leželi na záhoně a když jsem ji zvedl, tak kořen jako kdyby useknutý nožem.

Obavám se, že zbytek dýní čeká stejný osud. Manželka zkoušela sklízet brambory, které jsou v záhonu s dýněmi a nic moc tam nebylo. Nať už uschla, ale brambory asi sežrali hlodavci. Každopádně tunely tam byli kvalitní. Tím pádem asi definitivně končíme s kompostovacími záhony. Nebudu hlodavcům vytvářet takové super obydlí. Akorát u brambor bychom rádi zachovali pěstování v seně, ale musíme to nějako ošetřit. Možná dáme na spodek záhonu králičí pletivo, ale ještě si úplně nejsem jistý.

Papriky jedou tento rok celkem dobře, hlavně v porovnání s minulým rokem. I tam si ale hlodavci už zařádili. Jedna rostlina chcíple ležela na záhonu s užraných kořenem. Doufám, že to zůstane jenom u té jedné rostliny. Z paprik je zatím nejrychlejší chilli „De Cayenne“. I když sazeničky byly nejbídnější, tak jako první papriky už začínají červenat. Naše zásoba sušeného chilli doma se tenčí, tak by bylo super to zase doplnit.

Do záhonu s paprikami a lilkem jsme vysadili i hodně sazenic bazalky. Doufal jsem v lepší sklizeň. Hned na začátku jsme ale o hodně sazenic přišli. Zase mám podezření na hlodavce. Pár jich ale zbylo a jedna rostlina už i kvete. Na nějakou rozumnou sklizeň to tento rok nebude, ale snad si ji aspoň pár krát přidáme do jídla.

Rajčata zatím usilovně tvoří plody a snad se brzy dočkáme i nějaké sklizně. Nejlépe vypadají favorizované odrůdy z roku 2018. Vyfotil jsem jenom hezkou násadu plodů u odrůdy „Černý Krym“. Všechny čtyři rostliny vypadají dobře. Už se těším, že konečně ochutnám zase po dlouhé době „skutečné“ rajče.

Odrůda „San Marzano“ se tento rok hodně snaží. Víceméně se ale opakuje situace z roku 2018, kdy všechny rajčata s paprikovými plody měli problémy s uhníváním špiček. Po delším období sucha a horka se to objevilo prakticky už na všech plodech u této odrůdy. Takže i když tento rok odrůda „San Marzano“ roste fakt dobře a nasazuje hodně plodů, asi ji z výběru vyřadím. Možná v budoucnu, když zlepšíme více půdu. Rajčata chci ale hlavně pěstovat na chalupě a tam nevím jak si povedou. Půda tam ale vypadá o hodně lepší, než na zahradě. Možná se ještě někdy v budoucnu k odrůdě „San Marzano“ vrátím.

Saláty, které rostou mezi rajčaty, hodně utrpěli suchým a horkým červnem. Sklidili jsme co šlo a zbytek jsem už tak nějak odepsal. Vypadá to ale, že to saláty nevzdali a začínají zase obrůstat v místě řezu. Na prvním obrázku je vidět začátek snažení. Na druhém už je hezky obrostlý salát. Možná příští týden už budeme sklízet i jinou listovou zeleninu, než je mangold. Tedy nic proti mangoldu, je super. Do salátu je ale chutnější přimíchat i něco jiného, např. ten salát.


Část rostlin brukvovité zeleniny, které jsme zachránili z trvalkového záhonu, se na novém místě celkem chytla. Jsem rád, že jsme ty rostlinky nevyhodili, i když nevypadaly nějak extra. Když už hlodavci sežrali batáty, tak aspoň ty kedlubny a nějaká růžičková kapusta snad na tom záhoně vydrží.

Nástrahy, které jsem minulý týden umístil proti hlodavcům, vypadají částečně úspěšně. Aspoň doufám, protože ve třech skleničkách nástraha chyběla. Předpokládám, že ji sežrali. Tam, kde nebyla nástraha dotčena, jsem skleničku s nástrahou přemístil k jiné díře. Tohle asi budu dělat tak dlouho, něž se situace s hlodavci viditelně nezlepší.

Ze zahrady jsme odjeli dříve než obvykle. Čekala nás sklizeň rybízu. Na chalupě máme tři velké keře rybízu. Jeden černý a dva červené. Odrůdy nevím, protože jsem je nesázel a předchozího majitele jsem se neptal. Chuťově jsou ale vyhovující, takže jsme měli plán je sklidit a udělat z nich džem. Sklidili jsme asi tři kila rybízu. Nevím to přesně, protože černý rybíz manželka zpracovala dříve, než jsem ho hodil na váhu. Toho červeného ale bylo 2,7 kg.

Černý rybíz zpracovala manželka spolu s ovocem, které jsme sklidili na zahradě (směs angreštu a rybízu). Džemu vyšlo na 4 skleničky. Z červeného rybízu je 12 skleniček a to jsme půl kila ještě prodali. Myslím, že do dalšího roku to bude stačit. Už máme udělaný džem z meruněk, jahod a teď rybízu. Čekají nás ještě mirabelky, černý bez a možná šípky.