Léto 2017

Léto bylo horké a snad poprvé jsme naplno pocítili, jaké to je bez pořádného zdroje vody na zahradě. Ty dva kanystry se 40 l vody fakt stačí jenom tak na základní potřebu. Na to množství zeleniny co na zahradě máme, to není ani náhodou. Zelenina ale rostla celkem dobře a v podstatě jsme zalévali jenom papriky a rajčata, i to jenom jeden krát za týden, když byl měsíc beze srážek. Dost tomu pomohli ty kompostovací záhony, které držely vláhu fakt dost dobře.

Horší bylo, že uschlo několik keřů a stromků. U jednoleté zeleniny to zamrzí taky, ale u keřů a stromů to mrzí o trochu víc, hlavně když je máte na zahradě delší dobu. Někde nepomohlo ani mulčování a právě na straně, kde jsem keříky nezamulčoval, uschlo skoro všechno. Tam to bude chtít nějak vymyslet, protože tam neroste pořádně ani tráva.

Před letní dovolenou jsme si koupili stan a rozhodli jsme se, že část dovolené strávíme na zahradě. Nakonec jsme tam strávili čtyři dny a bylo to zajímavé. Udělalo se hodně práce, což jsme ocenili hlavně po ránu, kdy ještě nebylo tak horko. Vstali jsme mezi šestou a sedmou, hodinu až dvě něco dělali na záhoně a pak si dali snídani. Na snídani jsme měli i zeleninu sklizenou ze zahrady a je to fakt úplně něco jiného, jít si natrhat něco na zahradu a hned to sníst. Rád bych si to dopřával každý den, kdyby to šlo. Obědy a večeře proběhli v podobném duchu. Jediné, co nám na zahradě chybělo, nebyla elektřina, ani internet, ale voda. Těch 40 litrů vody vydrželo přesně na ty 4 dny. V těchto situacích se ale naučíte lépe hospodařit se zdroji, hlavně s tou vodou.


V létě jsem taky začal s kosením trávy. Chtělo by to dělat trochu dřív, ale bylo hodně práce se záhony. První kosa co jsem měl, byla snad nejlevnější na trhu, takže kosení nebyla žádná slast. Ono taky kosit asi 3000 m2 dá celkem dost zabrat. Kosení kosou mě ale celkem baví, a pro trávu jsme měli použití na mulčování stromků a keřů. Motivace tedy byla a nakonec se podařilo posekat celou zahradu, i když se asi ve třech čtvrtinách kosení kosa zlomila a byl jsem nucen koupit jinou. Nová kosa za cca 500 Kč z OBI bylo něco úplně jiného a celkem jsem litoval, že jsem s ní nekosil od začátku. Někdy se na nářadí fakt nevyplatí šetřit.

Ještě když jsme koupili zahradu koncem roku 2016, tak nás místní varovali, že se v okolí dost krade. Vzal jsem to na vědomí, protože taky co s tím jiného dělat. Od mého záměru vybudovat zahradu mě to určitě neodradí. Všechno bylo v pohodě až do konce léta 2017, kdy jsme zaznamenali první a na dlouhou dobu i poslední krádež. Někdo nám ukradl kovové spirály, které jsme měli u rajčat. Jednu spirálu jsme koupili za 50 Kč, při 10 ukradených spirálách tedy škoda 500 Kč. O hodně více jako spirály mně ale štvali zničená rajčata, která při vytahování tyček zůstali vytrhané a polámané na záhonech. Odhadem bylo zničeno asi tak 20 kg rajčat. Zloděj, nebo zloději, byli ale aspoň natolik slušní, že ukradli tyčky jenom z jednoho záhonu (ze dvou) a zavřeli po sobě vchod. Na dlouhou dobu to byla jediná krádež, protože o zeleninu zřejmě až takový zájem není (co jsem rád). Poučení z toho jsme měli takové, že pro další rok jsme se rozhodli dát k rajčatům dřevěné kůly.

V průběhu léta jsme sklízeli čím dále tím více zeleniny. Při hlavní sklizni cuket a patisonů to bylo i více jako 10 kg zeleniny denně.

To taky obnášelo něco s tím doma udělat, takže se poprvé začala plnit i naše spíž se zásobami na období, kdy už ta čerstvá zelenina na záhonech nebude. Nakonec si to vyžádalo přestavbu kuchyně a doplnění nových úložných prostor, ale to vůbec nevadí. Mám fakt dobrý pocit mít doma plné skříně zpracovaných potravin z vlastní zahrady. Akorát ty víkendy jsou pak náročnější. V sobotu se dělá na zahradě a sklízí, v neděli se to všechno zpracuje doma. Kdyby se to rozložilo do celého týdne, a dělalo jenom tohle, tak by to bylo úplně v pohodě. V této fázi ale zatím ještě nejsme.

Do konce léta se nám podařilo přemístit všechno seno, slámu a hnůj na záhony. Zahrada už začínala nabývat nějakou stálou podobu. Minimálně co se týká zeleninové části.

Ke konci léta jsme už začali sklízet tolik, že jsme něco mohli i rozdat lidem, co nám pomohli a taky něco prodat. Nebylo toho až tak moc, ale nějak se začít musí. Rád bych měl dostatek zeleniny pro trvalý odběr pro několik lidí (rodin), ale zatím ta produkce taková není. Rozhodně jsme ale ještě ani náhodou nedosáhli plného potenciálu zahrady, takže to vidím hodně nadějně. Zatím ale neumím říct, pro kolik lidí budeme schopni produkovat zeleninu a ovoce.