Rok šestý – 24. týden: Nahrazujeme ztráty a (zase) údržba záhonů

24. týden

Před týdnem jsme sečetli ztráty, tento týden jsme naplánovali jejich náhrady. Asi nejhorší to bylo u dýní a cuket, proto jsme koupili nové sazenice. Odrůdy přesně nevíme, ale měla by to být jedna muškátová dýně a dvě dýně hokkaido. Kromě dýní byly další náhradou dvě sazenice patisonů a jedna cuketa. Odrůdy taky neznámé. Manželka koupila i dvě sazenice polních okurek, protože na záhonů s okurkami to taky nebylo úplně ideální. Nejvíc mně mrzí ztráta několik sazenic rajčat, ale ty už tak lehce nahradit nejde. Sazenice rajčat bych koupil v pohodě, ale ne ty odrůdy, co chci. Takže pro tento rok to musím nějak oželet a příští rok možná vysadím o něco víc, nebo lépe zajistím ochranu sazenic.

Původní plán pro tento víkend byl, že pojedeme na chalupu pro křovinořez a něco na zahradě posekám. Kvůli dopravním komplikacím jsme nabrali zpoždění, takže jsme se cestou rozhodli, že pojedeme rovnou na zahradu a sekání pro tentokrát vynecháme. Práce jsme i bez toho měli až moc. Navíc to vypadalo na extra horký den, takže jsme chtěli udělat nutnou práci na zahradě a pak se přesunout na chalupu, kde se můžeme chvílemi chladit v baráku.

Když máme sazenice k výsadbě, tak je to obvykle ta první činnost, co po příjezdu na zahradu uděláme. Nejinak tomu bylo i tentokrát. U dýní i cuket je to rychlovka. Motykou udělat jamku, zalít a vysadit sazenici. Bylo jich jenom pár, takže jsme měli rychle hotovo. Co z toho vyroste se necháme překvapit. Doufám, že to nedopadne jako minulý rok, kdy ze zakoupených sazenic hokkaida vyrostlo něco úplně jiného.

Brambory už nám nějak na střídačku vylézají ze sena, ale moc pomalu. Sice jsem si myslel, že vrstva sena není moc velká, ale asi je velká až moc. Hlavně na prvním záhoně, kde jsem pak ještě přidával další vrstvu. Takže jsme bramborům trochu pomáhali a odhrnuli jsme seno v místě, kde se objevovaly první výhony. Příště asi uděláme výsadbu brambor do sena jinak. Nejdřív navrstvíme seno a pak do něho budeme dělat díry a dávat tam brambory. Tak by brambory neměly mít nad sebou utuženou vrstvu sena a mělo by pro ně být lehčí se dostat ke světlu. Vyzkoušíme a uvidíme.

Pak nás už čekal hlavní úkol dne, a to čištění záhonů. Jako první jsme vybrali záhon se šalotkou. Stejně jako cibule už potřebovala trochu údržby. Plevel jsme vytahali a navrstvili jako mulč do meziřádků.

Jak další přišli na řadu záhony s fazolemi. Plevelu tam zase až tak moc nebylo, hlavně v té lepší částí, kde bylo více neporušených rostlin. Více jako plevel mně znepokojuje poškození části rostlin, ku kterému přesně nevím, jak došlo. Krajní řádky jsou sežrané slimáky, to je vidět, ale další rostliny s uschlými listy jsou pro mě záhada. Kdyby byli nějaké pozdní mrazíky, tak bych to mohl přičíst tomu. Spíše mám podezření, že k tomu dopomohlo příliš dlouhé zakrytí fazolí netkanou textilii. Nebo je to nějaká nemoc. Na jednom záhonu to postihlo jenom jednu odrůdu, na druhém záhonu máme prakticky jenom jednu odrůdu, tak je to střídavé. Ale není to tak špatné, jako u té jedné odrůdy na prvním záhonu. Fazole vypadá že obráží nanovo. Jenom nevím, jestli bude stačit dozrát dostatečně brzy. Všechno je to fazole na sklizeň suchého zrna, takže je to zvlášť kritické. U zelených fazolek bych to moc neřešil.


Další záhon k údržbě byl ten s mrkví. Zakrytý netkanou textilii trochu uniká naší pozornosti. Když vidíte napnutou textilii, tak jenom doufáte, že je to zelenina a ne plevel. Tento záhon jsme už jednou vyčistili, takže plevelu na něm moc nebylo. Spíše nás nemile překvapila skoro půlka záhonu bez mrkve. Zůstalo tam jenom pár osamocených trsů. Asi práce slimáků, ale možná i něco jiného. Blbé je, že zmizela hlavně pozdní mrkev na uskladnění. Ta ranní pro rychlou sklizeň tam zůstala a je bujná až moc. Vysel jsem ji v podstatě jako doplněk do záhonu, protože jsme měli málo semínek pozdní mrkve, a teď je to skoro jediná mrkev, co na záhonu zůstala. Je to kulatější odrůda „Rondo“. Kromě ní tam ještě zůstali tři řádky pozdní odrůdy „Višňovská“, kterou tento rok zkoušíme poprvé. Pak jako kdyby utnulo a nic. Úroda mrkve pro tento rok ale ještě úplně ztracena není. Pořád máme v plánu letní výsevy do jednoho záhonu po hrášku a prázdné místo po mrkvi osejeme zase, jenom jinou odrůdou. Při pletí záhonu jsme omylem vytáhli nějaké mrkve a pár dalších cíleně. Když už má být raná, tak ať si ji užijeme. I tak je na záhonu moc nahusto. Na příště budu muset udělat řidší výsev. Doufám, že pak zase nebude problém s klíčením.


Údržbu záhonů jsme stihli do oběda, co bylo celkem super. Po obědě jsme si naplánovali jenom něco lehčího. Hlavně sklizně. Jahod a hrášku. U jahod jsme zase udělali chuťový test a vyšel nám nový favorit u jednou plodících odrůd. Je to odrůda „Wendy“, která tento rok bohatě plodí a její plody nám nejvíc chutnají. Ze stále plodících jahod pořád zůstává jako naše nej odrůda „Anabel“. Jahod nebylo tolik, jako minulý týden, ale nebylo jich ani málo. Zase bude něco na přímý konzum a část půjde do mrazáku na pozdější použití.

U hrášku jsme plánovali udělat částečnou sklizeň u odrůdy „Oscar“, která je o něco ranější než zbytek. Po chvilce mně to ale přestalo bavit. Probírat se porostem hrášku (a plevele) a hledat lusky vhodné ke sklizní, mi nepřišlo moc zábavní. Rozhodli jsme se, že ještě týden počkáme a pak sklidíme všechno. Vytrháme rostliny a očešeme je buď ještě u záhonu, nebo někde na lavičce. Je to stále lepší než se hodiny ohýbat u záhonu a hledat ty správné lusky ke sklizni. Nakonec jsme sklidili jenom něco málo lusků ke přímému konzumu.

Obhlídka zbytku zahrady zase přinesla něco pozitivního a něco negativního. Višně, na sklizeň kterých jsme se tento týden těšili, za nás snědli asi ptáci. Na stromě zůstaly jenom pecky. To nás dost mrzí, protože odrůda „Favorit“ je fakt náš favorit, co se chuti týká. Navíc je to zatím jediná odrůd, které se na zahradě nějak daří. No, co se dá dělat, bude jiný ovoce. Na angreštech je pár plodů a hodně dobře vypadá muchovník. Z toho jsem chtěl sklidit pár zralých plodů (jeden jsem ochutnal), ale nakonec jsem na to zapomněl.

Ze zahrady jsme odjížděli pozdě odpoledne a už jsme toho měli celkem dost. Víc nás asi unavilo počasí než samotná práce. V sobotu to bylo na slunci fakt kruté. Ale co se dá dělat, když je hodně práce a nikdy jiný to za nás neudělá. Na chalupě jsme plánovali udělat jenom něco malého a zchladit se v baráku.

Minimálně bylo potřeba vysadit sazenice Barborky obecné, které jsme vyměnil s jinou pěstitelkou za naše sazenice brokolice a kadeřávku. Barborka je vytrvalá brukvovitá rostlina, výhonky které se dají sklízet a připravovat jako brokolice. Já trvalky rád, tak proč to nezkusit. Navíc by měla jít sklízet i v zimě. Co je období, kdy moc čerstvé zeleniny k dispozici není.

Vysadili jsme ji do posledního malého testovacího záhonku, který byl pořád ještě zakrytý. Tento rok jsem v podstatě většinu z nich ani nějak neplánoval osadit, a už jsou plné všechny. A skoro všechny zůstali jako testovací. Takže vlastně všechno jde podle plánu.


Protože bylo pár dní dost sucho a horko, rozhodli jsme se zalít papriky, okurky, rajčata a ačokču. Hlavně paprika už vypadala, že to potřebuje. Měli jsme plný sud nachytané dešťové vody, tak proč ne. Sundali jsme kryty z druhého výsevu okurek. Vypadají hodně dobře, tak doufám, že je nezlikvidují slimáci. Taky vyklíčili fazole z druhého výsevu. Zatím je moc není vidět, tak fotku udělám asi příští týden. Pokud do té doby zaprší (co asi v době psaní článku už zapršelo), tak to bude super a bude co fotit.

Na zahradě jsme sice nesekali, ale na chalupě jsme trochu chtěli. Rozjeli jsme křovinořez a pustil jsem se do toho. Po chvilce jsem to ale vzdal a sáhl raději po klasické kose, kterou mi to prostě jde lépe. Křovinořezu se chytla manželka a pokosila za stejný čas jako já několikanásobně větší plochu. Já jsem klasickou kosou posekal taky více než křovinořezem, takže to asi fakt nebude nástroj pro mě. Na zahradě se suchou trávou se asi budu muset přemoci.

Při kosení mně nejvíc potěšil už skoro zapomenutý hmyzí hotel, který jsem ke konci obsekával. Poté, co jsem ho vyrobil, tak mi přišlo, že zase až takový zájem ze strany hmyzu není. Teď mile překvapil, když je skoro plně obsazený. Zanedlouho máme dovolenou, tak asi budu vytvářet nové ubytování pro případné další zájemce.

Příští týden bych už rád kosil i na zahradě a možná budeme doplňovat záhony s bramborami o další mulč. Záleží na tom, jak se jim podaří za ten týden vylézt ze sena. Taky nás čeká sklizeň hrášku z jednoho záhonu a možná i letní výsev mrkve. Co dalšího nám zahrada přinese, se necháme překvapit.